Πείτε όχι σε 5 κατηγορίες ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας

Τα αναψυκτικά είναι αναμφίβολα τα πιο επιβλαβή ποτά που μπορούμε να καταναλώσουμε.
Πείτε όχι σε 5 κατηγορίες ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Ekhiñe Graell

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιες είναι οι κατηγορίες ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας; Όπως όλοι ξέρουμε καθημερινά καταναλώνουμε πολλά προϊόντα τα οποία δεν είναι καθόλου μα καθόλου υγιεινά. Στην πραγματικότητα, μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στην υγεία. Έχοντας αυτό υπόψη μας, οι θερμίδες αποτελούν ένα από τα επιβλαβή στοιχεία για το οποίο πρέπει να ανησυχούμε. Θα σας δείξουμε λοιπόν γιατί θα πρέπει να είστε καθόλα προσεκτικοί.

Οι θερμίδες προκαλούν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα. Το πιο διαδεδομένο είναι η παχυσαρκία, η οποία αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα για την δημόσια υγεία σε όλο τον κόσμο. Επιπροσθέτως, οι θερμίδες που λαμβάνουμε μπορούν να οδηγήσουν σε ασθένειες όπως ο διαβήτης ή σε σοβαρά καρδιοαγγειακά προβλήματα. Μάθετε για τις κατηγορίες ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας;

Αναψυκτικά

Τα αναψυκτικά είναι αναμφίβολα τα πιο επιβλαβή ποτά που μπορούμε να καταναλώσουμε. Και αυτό γιατί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και θερμίδων τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε προβλήματα παχυσαρκίας αλλά και να ενισχύσουν την εμφάνιση διαβήτη. Είναι λοιπόν προτιμότερο να μετριάσετε την κατανάλωση τέτοιων ποτών ή να επιλέγετε ποτά χαμηλής θερμιδικής αξίας.

Αλκοολούχα ποτά

Η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί επίσης να οδηγήσει σε βλάβες στην υγεία. Όπως όλοι γνωρίζουμε, όταν καταναλώνουμε αλκοόλ το σώμα μας ξεκινά μια χημική διαδικασία κατά την οποία το αλκοόλ μετατρέπεται σε ζάχαρη. Για αυτό το λόγο τα αλκοολούχα ποτά περιέχουν γενικώς πολλές θερμίδες και μεταξύ άλλων μπορούν να προκαλέσουν παχυσαρκία. Συχνά αναμειγνύουμε αλκοόλ με κάποιου είδους αναψυκτικά κάνοντας το τελικό αποτέλεσμα ακόμα πιο επιβλαβές.

Η κατανάλωση ωστόσο αυτών των ποτών με μέτρο μπορεί να έχει και τα οφέλη της, ειδικά αν πρόκειται για μπύρα ή κρασί. Αλλά φυσικά μη το παρακάνετε! Αν καταναλώνετε αλκοόλ μαζί με κάποιο αναψυκτικό, θα ήταν καλό να πίνετε ένα ποτήρι νερό ανάμεσα από κάθε ποτό.

Πείτε όχι σε 5 κατηγορίες ποτών υψηλής θερμιδικής αξίας

Χυμοί υψηλής θερμιδικής αξίας

Οι χυμοί είναι συνήθως υγιεινοί όμως αρκετοί περιλαμβάνουν υψηλά επίπεδα ζάχαρης και κατά συνέπεια και θερμίδων. Πρέπει να είστε λοιπόν πολύ προσεκτικοί όταν αγοράζετε χυμούς, ιδιαιτέρως όταν πρόκειται για επεξεργασμένους.

Σε κάθε περίπτωση, είναι καλύτερο να φτιάχνετε μόνοι σας τους χυμούς σας και προσπαθήστε να μην προσθέτετε ζάχαρη. Αν πρέπει να προσθέσετε ζάχαρη, χρησιμοποιήστε κάποιο είδος χωρίς θερμίδες ή φυσικές γλυκαντικές ουσίες όπως η στέβια.

Μιλκσέηκς

Αν και είναι πεντανόστιμα, τα μιλκσέηκς περιλαμβάνουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης και θερμίδων. Στην πραγματικότητα, αν φτιάξετε ένα με πλήρες γάλα, τότε είναι ακόμα χειρότερα τα πράγματα. Είναι προτιμότερο να μην καταναλώνετε τέτοιου είδους ροφήματα ή έστω κάντε το με μέτρο. Μπορείτε επίσης να φτιάξετε το δικό σας μιλκσεηκ με πολύ λιγότερη ζάχαρη ή με κάποιο είδος γλυκαντικής ουσίας.

ποτά υψηλής θερμιδικής αξίας

Ροφήματα υψηλής θερμιδικής αξίας

Τα τελευταία χρόνια μια πολύ μεγάλη ποικιλία από ροφήματα είναι διαθέσιμα στις καφετέριες. Δεν βρίσκεις μόνο έναν απλό καφέ αλλά και αρκετά ροφήματα με υψηλά ποσοστά σε ζάχαρη και θερμίδες. Ορισμένα από αυτά έχουν σαντιγί στην κορυφή ή σερβίρονται με κουλουράκια ή κάποιου άλλου είδους γλυκιά λιχουδιά. Φυσικά, η συχνή κατανάλωσή τους μπορεί να είναι επιβλαβής για την υγεία σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.