5 σχέσεις που καταστρέφουν την ερωτική σας σχέση

Όταν η σχέση μας βασίζεται στην επικοινωνία και στο σεβασμό, οι παρακάτω παράγοντες δεν θα πρέπει να μας επηρεάζουν. Όμως είναι καλή ιδέα να γνωρίζουμε ποιοι είναι οι πιθανοί προβληματικοί τομείς.
5 σχέσεις που καταστρέφουν την ερωτική σας σχέση

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποιος μπορεί να καταστρέψει την ερωτική σας σχέση; Πολλοί από εμάς συμφωνούν ότι είναι πολύ σημαντικό να αισθανόμαστε ότι μας αγαπούν. Η εύρεση μιας σχέσης στην οποία αισθάνεστε ότι σας αγαπούν και σας εκτιμούν είναι μία από τις μεγαλύτερες χαρές της ζωής.

Να θυμάστε όμως ότι μπορεί πάντα να παρουσιαστούν προβλήματα στην επικοινωνία. Αυτό ισχύει ακόμα και αν ταιριάζετε απόλυτα με την “αδελφή ψυχή” σας.

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι γι’αυτό. Μερικές φορές έχουμε να κάνουμε με πράγματα που μεταφέρουμε από σχέσεις του παρελθόντος. Οι πρώην που θέλουν να διατηρήσουν μαζί μας την ίδια σχέση που υπήρχε στο παρελθόν μπορεί να προκαλέσουν πρόβλημα.

Άλλες φορές, σημαντικοί άνθρωποι θα απαιτήσουν και την προσοχή και το χρόνο σας. Όμως να έχετε υπόψη σας ότι αυτό μπορεί να βλάψει τη σχέση σας.

1. Οι πεθερές, πώς επηρεάζουν την ερωτική σας σχέση

Η ιδέα ότι οι μητέρες είναι πάντα παρούσες στις σχέσεις μας είναι ιδιαίτερα δημοφιλής. Αυτό είναι κάτι που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στις περισσότερες περιπτώσεις. Οι δυσκολίες είναι ιδιαίτερα παρούσες για πολλούς ανθρώπους που έχουν προβλήματα με τους γονείς τους.

Από τη μια πλευρά, εσείς και ο σύντροφός σας θέλετε να δώσετε σημασία στη σχέση σας. Από την άλλη πλευρά, η μητέρα σας θα είναι πάντα ένα σημαντικό πρόσωπο στη ζωή σας.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι υπομονή. Μπορείτε ακόμα και να σκεφτείτε πώς θα αισθανθείτε εσείς όταν τα παιδιά σας αποκτήσουν τις δικές τους σχέσεις.

Τις περισσότερες φορές είναι καλή ιδέα να δημιουργήσετε μια καλή σχέση με τη μητέρα του συντρόφου σας. Στην πορεία, θα πρέπει επίσης να θέτετε και να διατηρείτε όρια. Κάποιες πεθερές μπορεί να είναι πιο περίπλοκες από άλλες. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, είναι σημαντικό να έχετε υπομονή.

2. Οι φίλοι από τη δουλειά

ερωτική σας σχέση και ψυχολόγος

Κάτι σημαντικό που διαπιστώνετε ξανά και ξανά είναι ότι οι συνάδελφοί σας πάντα βλέπουν τον καλύτερο εαυτό σας. Πρέπει πάντα να έχετε καλή συμπεριφορά στη δουλειά. Αυτή είναι η πλευρά που βλέπουν. Αλληλοϋποστηρίζεστε. Μπορεί ακόμα και να βγαίνετε έξω για φαγητό.

Ωστόσο είναι φυσιολογικό να συμπεριφέρεστε διαφορετικά στο σπίτι από ό,τι στη δουλειά. Η αλλαγή αυτή μπορεί να σας επηρεάσει πολύ δυσάρεστα.

Αρχίζετε να σκέφτεστε τις δουλειές που έχετε ακόμα να κάνετε στο σπίτι. Και ο σύντροφός σας μπορεί να μην έχει καλή διάθεση.

Είναι σημαντικό να μη μιλάτε υπερβολικά στο σπίτι για τους φίλους σας από τη δουλειά. Επίσης δεν πρέπει να βγαίνετε μαζί τους μόνοι σας.

Για να πούμε την αλήθεια, η ζήλια είναι ένα λεπτό ζήτημα. Είναι πολύ πιθανό ότι ο σύντροφός σας δεν στενοχωριέται όταν βγαίνετε με φίλους. Όμως είναι πάντα καλό να βλέπετε τα πράγματα στις σωστές τους διαστάσεις.

Αναρωτηθείτε: πώς θα αισθανόσασταν αν ο σύντροφός σας έβγαινε πάντα με το ίδιο άτομο του αντίθετου φύλου;

3. Οι καλύτεροι φίλοι επηρεάζουν την ερωτική σας σχέση

Δεν μπορείτε να το αρνηθείτε. Αυτό αποτελεί πρόβλημα για όλους. Μπορεί να αισθανθούμε ζήλια για τον καλύτερο φίλο του συντρόφου μας. Και ο σύντροφός σας πιθανώς αισθάνεται το ίδιο. Εξάλλου, πολλές φορές μιλάει με το φίλο του πιο ελεύθερα από ό,τι μαζί σας.

Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να έχετε κάθε είδους αμφιβολίες. Μπορεί ακόμα και να ανησυχείτε ότι η σχέση τους θα καταστρέψει τη δική σας. Μπορεί να έρθει η στιγμή που θα υποψιαστείτε ότι κάτι δεν πάει καλά.

Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να διατηρήσετε καλή επικοινωνία με το σύντροφό σας. Ενημερώστε τον ότι αυτό σας ενοχλεί.

Θα πρέπει επίσης να τον ενημερώσετε ότι δεν θέλετε να δημιουργήσετε εντάσεις. Ο σύντροφός σας θα πρέπει να γνωρίζει πώς να θέτει τα κατάλληλα όρια για να αποφευχθούν περαιτέρω προβλήματα.

Και να θυμάστε ότι ο σύντροφός σας πιθανώς αισθάνεται το ίδιο. Δώστε του χρόνο και λίγο χώρο.

4. Τα κατοικίδια

ερωτική σας σχέση και κατοικίδια

Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά η σχέση με το κατοικίδιό σας μπορεί να επηρεάσει την ερωτική σας σχέση.

Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν έχετε μόνο ένα κατοικίδιο. Θα πρέπει να δείχνετε στο κατοικίδιό σας αγάπη χωρίς όρους. Όμως αυτή η αγάπη δεν είναι όπως η αγάπη που δίνετε σε ένα γάμο.

Μερικές φορές ο σύντροφός σας αισθάνεται πιο άνετα δίνοντας προσοχή στο κατοικίδιό σας παρά αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα της ζωής. Υπάρχουν κάποια σημάδια που πρέπει να προσέξετε.

Αν ο σκύλος σας πιάνει περισσότερο χώρο στο κρεβάτι από ό,τι ο σύντροφός σας, θα πρέπει να το σκεφτείτε αυτό. Προσέχετε επίσης να μη δίνετε περισσότερη αγάπη στο κατοικίδιό σας από ό,τι στο σύντροφό σας.

5. Προσωπικοί γυμναστές

Όταν γυμνάζεστε, διάφορα είδη ορμονών κυκλοφορούν στο αίμα σας. Μια σημαντική ορμόνη που εκκρίνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης είναι η ενδορφίνη, που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά και χαρούμενοι. Λόγω αυτού, το γυμναστήριο αποτελεί ένα εξαιρετικό μέρος για να βρείτε σύντροφο. Εκτός, φυσικά, αν έχετε ήδη.

Ο σύντροφός σας μπορεί φυσικά να αισθανθεί ζήλια αν μιλάτε πολύ για το γυμναστή σας. Μπορεί να έχει κάθε είδους λανθασμένες εντυπώσεις.

Αν θέλετε μια υγιή σχέση, έχετε υπόψη σας το εξής: πρέπει να ξεκαθαρίσετε ότι η σχέση με το γυμναστή σας είναι καθαρά επαγγελματική.

Δεν σας προτείνουμε να αλλάξετε γυμναστή. Εξάλλου η εμπιστοσύνη είναι πολύ σημαντική σε μια σχέση. Όμως ίσως σκεφτείτε να ζητήσετε από το σύντροφό σας να γυμνάζεται μαζί σας. Αν το κάνει, θα δει ότι ο γυμναστής ή ο προπονητής αντιμετωπίζει τους πάντες με τον ίδιο τρόπο.

Όρια και εμπιστοσύνη: το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση

Όταν ενώνετε τη ζωή σας με κάποιο άλλο άτομο, αυτό γίνεται μέρος της οικογένειάς σας. Πρέπει να φροντίσετε να του αφιερώνετε χρόνο.

Γνωρίζουμε ότι η εργασία, τα παιδιά και οι δουλειές του σπιτιού έχουν σημασία. Όμως να θυμάστε ότι αποφασίσατε να ενώσετε τις ζωές σας. Αν παντρευτήκατε αυτό το άτομο, να θυμάστε ότι θα είναι ο σύντροφος της ζωής σας.

Μην αφήνετε τις άλλες σχέσεις να σας απομακρύνουν. Είναι απαραίτητο να θέτετε όρια, να επικοινωνείτε και να εμπιστεύεστε ο ένας τον άλλο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Fernando Maureira Cid, “LOS CUATRO COMPONENTES DE LA RELACIÓN DE PAREJA”, Revista Electrónica de Psicología Iztacala. 14, (1), 2011
  • Gema Lendoiro, “Suegra y nuera, un clásico en las (malas) relaciones familiares”, artículo en La Razón, 2018
  • “Celos”, Artículo en wikipedia
  • VAN SOMMERS, Peter Los celos. Reconocerlos Comprenderlos Asumirlos Editorial Paidós, 1989 – 254 páginas pág 103

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.