5 σημάδια για να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

Γνωρίζατε ότι μπορεί να έχετε δυσανεξία στη γλουτένη χωρίς να το ξέρετε; Αν βιώνετε μόνο ένα από τα ακόλουθα συμπτώματα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Αν ωστόσο, παρατηρήσετε αρκετά από αυτά, ίσως θα ήταν απαραίτητο να ζητήσετε τη συμβουλή ιατρού.
5 σημάδια για να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας
José Gerardo Rosciano Paganelli

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό José Gerardo Rosciano Paganelli.

Έχει γραφτεί από Ángela Aragón

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Ίσως θα αναρωτιέστε αν θα πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, εξαιτίας των αυξανόμενων διαγνωσθεισών περιπτώσεων, καθώς καθημερινά μαθαίνουμε παραπάνω γι’ αυτό το πρόβλημα.

Κάποιοι άνθρωποι το επέλεξαν, χωρίς να διαπιστώσουν κάποιο πρόβλημα. Γι’ αυτόν τον λόγο, θέλαμε να αφιερώσουμε ένα άρθρο σε αυτό το ζήτημα.

Πιστεύουμε πως είναι σημαντικό να εξηγήσουμε τα κύρια σημάδια που εμφανίζονται όταν έχετε πρόβλημα στο μεταβολισμό της γλουτένης.

Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξέρετε ότι η ευαισθησία στη γλουτένη και η κοιλιακάκη είναι δύο διαφορετικά πράγματα.

Ενώ στην πρώτη εκδηλώνονται κάποια συμπτώματα, στην κοιλιακάκη ενεργοποιείται ολόκληρο το ανοσοποιητικό σύστημα.

  • Είναι μια σειρά από ανεπιθύμητες ενέργειες οι οποίες διατρέχουν το σώμα σας για να σας ειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να είναι τόσο έντονες ώστε να διατρέχει κίνδυνο η ζωή σας κατά τη διάρκεια μιας κρίσης.
  • Όταν έχετε απλώς δυσανεξία, από την άλλη, μπορεί οι παρενέργειες να είναι ενοχλητικές αλλά απειλούν σπάνια τη ζωή σας.

Λοιπόν, τι είναι η γλουτένη;

Ορίζεται ως γλυκοπρωτεΐνη. Η γλουτένη συνδέει μεταξύ τους τα μόρια του νερού ώστε να κάνει σαν ζελέ το φαγητό που τρώτε.

Το αποτέλεσμα είναι ότι δυσκολεύει τη χώνεψη, επειδή η διάσπαση της τροφής γίνεται περισσότερο πολύπλοκη. Ασχέτως αν πρόκειται για επεξεργασμένες τροφές ή όχι, τα δημητριακά έχουν την υψηλότερη περιεκτικότητα σε γλουτένη απ’ όλες.

Ποικίλες επεξεργασμένες τροφές έχουν επίσης μεγάλη ποσότητα γλουτένης.

Γι’ αυτόν τον λόγο, οι γιατροί συνιστούν να ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων, είτε έχετε ευαισθησία στη γλουτένη είτε πάσχετε από κοιλιακάκη.

Πότε πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας

1. Δυσφορία στη χώνεψη

πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, προβλήματα χώνεψης

Πρόκειται για ένα από τα πιο εμφανή σημάδια. Μπορεί να εμφανιστεί με τη μορφή αερίων, δυσκοιλιότητας, ή διάρροιας… και όχι πάντα με τον ίδιο τρόπο.

Περιοδικά ίσως να αισθάνεστε πρήξιμο, ενώ άλλες φορές μπορεί να βιώνετε περιόδους δυσκοιλιότητας. Αυτή μπορεί να συνοδεύεται από κολίτιδα, ακόμη και αν δεν έχετε αλλάξει τη διατροφή σας.

2. Έχετε εξογκώματα στο δέρμα του πίσω μέρος των μπράτσων σας

Η επιστημονική ονομασία αυτού του φαινομένου είναι θυλακική υπερκεράτωση, αλλά ίσως την ξέρετε καλύτερα ως “ανατριχίλες.”

Όπως ήδη γνωρίζετε, έχετε ανατριχίλες όταν σας συγκινεί η μουσική ή συμπαραστέκεστε σε κάποιον φίλο σε μια έντονη κατάσταση.

Μπορούν επίσης να εμφανιστούν όμως, χωρίς κανένα λόγο στο πίσω μέρος των μπράτσων σας.

Αν σας συμβαίνει σε τακτικά ίσως θα ήταν καλό να σκεφτείτε αν θα πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας. Η αιτία για τα επεισόδια αυτά είναι η έλλειψη βιταμίνης Α, που απορρέει από ανεπαρκή σύνθεση θρεπτικών ουσιών.

3. Κούραση

πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας, κούραση

Είναι φυσιολογικό να νιώθετε κούραση εφόσον έχετε φάει. Αυτό δεν ισχύει όταν το γεύμα οξύνει αυτή την αίσθηση.

Αν και όταν συμβεί, προσέξτε αν καταναλώσατε τροφές με γλουτένη.

4. Ζαλάδα ή πονοκέφαλοι για να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή

Τα νευρολογικά προβλήματα είναι πολύ συχνά σε ανθρώπους με ευαισθησία στη γλουτένη ή έχουν κοιλιακάκη. Αυτό επειδή το αίμα που φτάνει στον εγκέφαλό σας δεν φτάνει στην ποσότητα που πρέπει και έτσι προκαλούνται διαταραχές στην περιοχή.

Αντίθετα με το αποτέλεσμα της παραπάνω περίπτωσης, η αντίδραση δεν είναι άμεση, οπότε η παρακολούθηση του συμπτώματος θα είναι χρήσιμη μόνο αν δεν καταναλώνετε ποτέ γλυκοπρωτεΐνη.

Αν παρατηρήσετε βελτίωση, θα πρέπει να βγάλετε τη γλουτένη από τη διατροφή σας.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε επίσης: Οι συχνότερες αιτίες για τους πρωινούς πονοκεφάλους

5. Ορμονικές επιπλοκές

Τα κοινότερα συμπτώματα ορμονικών προβλημάτων τα οποία προκαλούνται από δυσανεξία στη γλουτένη είναι:

Όταν τα προβλήματα αυτά συνδέονται με τη γλουτένη, ένας γυναικολόγος θα είναι σε θέση να σας προσφέρει κάποιες λύσεις. Να θυμάστε πως θα πρέπει να επισκέπτεστε τον γιατρό σας μία φορά τον χρόνο.

Η ευαισθησία στη γλουτένη και η κοιλιακάκη είναι εύκολο να διαγνωστούν από ιατρικής πλευράς.

Γι’ αυτό, εάν αναγνωρίσατε κάποιο από αυτά τα σημάδια, θα πρέπει να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό για να πάρετε τη σωστή διάγνωση.

Ευτυχώς, υπάρχουν πολλά διαθέσιμα προϊόντα για ανθρώπους με τέτοιες παθήσεις.

Επιπλέον, μεγάλες εταιρείες καταβάλλουν προσπάθειες για να αυξήσουν την προμήθεια προϊόντων χωρίς γλουτένη καθημερινά. Τα προβλήματα των προηγούμενων ετών είναι ήδη παρελθόν.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Igbinedion SO., Ansari J., Vasikaran A., Gavins FN., et al., Non celiac gluten sensitivity: all wheat attack is not celiac. World J Gastroenterol, 2017. 23 (40): 7201-7210.
  • Losurdo G., Principi M., Iannone A., Amoruso A., et al., Extra intestinal manifestations of non celiac gluten sensitivity: an expanding paradigm. World J Gastroenterol, 2018. 24 (14): 1521-1530.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.