5 βήματα για να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε

Δεν είναι εύκολο να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε. Όμως θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν δεν κουβαλάτε πληγές ή ουλές από τους ανθρώπους που σας πλήγωσαν.
5 βήματα για να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε

Τελευταία ενημέρωση: 26 Μαρτίου, 2019

Σήμερα θα σας μιλήσουμε για ορισμένα βήματα ώστε να μπορέσετε να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε. Για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας και να την απολαμβάνουμε πλήρως, πρέπει να μάθουμε να συγχωρούμε τους ανθρώπους που μας πλήγωσαν στο παρελθόν και να συνεχίζουμε.

Η συγχώρεση δεν είναι απλό ζήτημα. Όταν αρχίσετε να αφήνετε πίσω σας ό,τι σας πλήγωσε, τότε αρχίζετε να θεραπεύεστε. Δεν είναι εύκολο να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε. Θα είστε πιο ευτυχισμένοι αν δεν κουβαλάτε πληγές ή ουλές από τα πράγματα που σας πλήγωσαν.

Είναι ήδη αρκετό το ότι έπρεπε να ανεχτείτε τον πόνο εξ αρχής. Γιατί να συνεχίσετε να τον τρέφετε και να του δίνετε μια σημασία που δεν έχει; Δεν αρκεί που τον βιώσατε και τον ανεχτήκατε τη στιγμή που προέκυψε; Γιατί να συνεχίσετε να φέρνετε πίσω τον πόνο και την πληγή που σας άνοιξε;

Αρχίστε τη διαδικασία της θεραπείας μια για πάντα. Αυτό απαιτεί θάρρος, αγάπη και κατανόηση. Ακολουθούν πέντε βήματα για να συγχωρήσετε, να ξεχάσετε και να συνεχίσετε τη ζωή σας.

1. Αναγνωρίστε ότι η έλλειψη συγχώρεσης επηρεάζει τη ζωή σας

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι το άτομο που σας πλήγωσε στην πραγματικότητα συνεχίζει να σας επηρεάζει. Αναγνωρίστε ότι, αν αποφασίσετε να συγχωρήσετε αυτό το άτομο, είναι επειδή εσείς το αξίζετε. Δεν έχει να κάνει με το άτομο που σας πλήγωσε, αλλά με το γεγονός ότι με αυτόν τον τρόπο φέρεστε σωστά στον εαυτό σας.

Ζευγάρι στη θάλασσα

Η συσσώρευση του πόνου θα σας προκαλεί μονάχα κακή διάθεση, πικρία και απογοήτευση. Θα πρέπει να προσπαθήσετε με κάποιον τρόπο να διαχειριστείτε τα συναισθήματά σας, έτσι ώστε η συγχώρεση να είναι γνήσια.

Πάνω απ’όλα παραμείνετε ήρεμοι για να αποφύγετε το θυμό και να διαχειριστείτε το άγχος σας. Προσπαθήστε να σκεφτείτε κάτι γαλήνιο.

Μπορείτε να σκεφτείτε ένα άτομο με το οποίο αισθάνεστε κοντά και το οποίο αγαπάτε ή να αντικαταστήσετε τις αρνητικές εικόνες με θετικές.

Μην αρνείστε την κατάσταση ούτε να προσπαθείτε να την αποφύγετε. Αντιμετωπίστε τη και δώστε της τη σημασία που της αξίζει, χωρίς το συναισθηματικό φορτίο που κουβαλούσατε στο παρελθόν.

2. Αποφασίστε αν πραγματικά θέλετε να συνεχίσετε χωρίς να συγχωρήσετε

Το βήμα αυτό είναι πολύ σημαντικό. Θα πρέπει να το σκεφτείτε πολύ προσεκτικά και να οραματιστείτε με αφοσίωση ότι αφήνετε πίσω σας το συγκεκριμένο ζήτημα.

Να θυμάστε πως το ότι συγχωρείτε δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ξεχνάτε, επειδή υπάρχουν κάποιες πτυχές του ζητήματος που απλώς δεν μπορείτε να ξεχάσετε.

Υποσχεθείτε στον εαυτό σας ότι τα ζητήματα αυτά δεν θα επεμβαίνουν στη ζωή σας και ότι θα σας αφήσουν να ζήσετε στο παρόν χωρίς μνησικακία.

Η συγχώρεση δεν έχει να κάνει με το άτομο που σας πλήγωσε. Είναι ένα απαραίτητο μέσο για να βελτιώσετε τη ζωή σας.

Εσείς είστε κύριοι των πράξεών σας και υπεύθυνοι για τις αποφάσεις σας. Δεν θα πρέπει να επιτρέπετε στο άτομο που σας πλήγωσε να έχει δύναμη πάνω σας.

Η επιλογή του λιγότερο οδυνηρού τρόπου και το ξεπέρασμα των εμποδίων δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να γυρίσετε στο άτομο αυτό και να συνεχίσετε να σχετίζεστε μαζί του ή να δικαιολογείτε ό,τι έκανε.

Όταν συγχωρείτε αυτό το άτομο, του αφαιρείτε τη δύναμη να συνεχίσει να σας πληγώνει και επίσης αφήνετε πίσω σας το όλο ζήτημα.

3. Έκφραση των συναισθημάτων σας για να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε

Είναι απαραίτητο να εκδηλώσετε τα συναισθήματά σας και να απελευθερώσετε ό,τι αισθάνεστε για το άτομο που σας πλήγωσε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να έρθετε σε αντιπαράθεση, κάτι που θα προκαλέσει χειρότερα προβλήματα. Να θυμάστε πως ό,τι κάνετε είναι για τον εαυτό σας.

Πριν μιλήσετε με αυτό το άτομο, πρώτα ξεκαθαρίστε τις ιδέες σας και σκεφτείτε τι θα πείτε.

Προσπαθήστε να μη συγκρατήσετε συναισθήματα μέχρι να αισθανθείτε ανακούφιση. Εξηγήστε γιατί αισθάνεστε τόσο άσχημα ή γράψτε τι σας έχει συμβεί: για το θυμό, για την πικρία και τη λύπη.

Δεν έχει σημασία αν υπερβάλετε. Είναι σημαντικό να εκφράσετε όλον τον πόνο σας. Δεν χρειάζεται αναγκαστικά να στείλετε το γράμμα στο άτομο που σας πλήγωσε. Το γράμμα αυτό το γράφετε για σας, για να απαλλαγείτε από τον πόνο σας, έτσι ώστε να μπορέσετε να το κάψετε ή να το πετάξετε.

Μην υποτιμάτε τον εαυτό σας. Είναι σημαντικό να έχετε επίγνωση του γεγονότος ότι αξίζετε να σας φέρονται με σεβασμό. Αναγνωρίστε και εκφράστε όλα τα αρνητικά συναισθήματα που αισθάνεστε για το συγκεκριμένο άτομο.

4. Αποδεχτείτε τις αδυναμίες σας

Υπάρχουν πολύ αρνητικά συναισθήματα κρυμμένα μέσα σας, τα οποία σας εμποδίζουν να συγχωρήσετε εγκαίρως. Τα συναισθήματα αυτά είναι η λύπη, η ταπείνωση, η απόρριψη και η εξαπάτηση. Είναι σημαντικό να το αποδεχτείτε αυτό και να προσπαθήσετε να βάλετε τον εαυτό σας στη θέση του άλλου ατόμου.

Δύο κοπέλες κάθονται σε παγκάκι

Μερικές φορές κρίνουμε υπερβολικά και δεν σκεφτόμαστε τι θα είχαμε κάνει εμείς στην ίδια κατάσταση. Ίσως να ήταν κάτι που δεν θα θέλατε να κάνετε αλλά που θα ήταν απαραίτητο.

Μην κρύβετε αυτό που αισθάνεστε και μην αμφισβητείτε τα πάντα. Σκεφτείτε άλλες καταστάσεις στις οποίες αισθανθήκατε με τον ίδιο τρόπο. Σκεφτείτε αν αυτό που έχει συμβεί αξίζει τη σημασία που του δίνετε.

Δεν χρειάζεται να μοιραστείτε τις αξίες σας, τις γνώμες σας, τον τρόπο σκέψης ή τα συναισθήματά σας. Αυτό δεν σημαίνει ότι προσπαθείτε να δικαιολογήσετε κάτι. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι είναι καλύτεροι από αυτό που δείχνουν τα λάθη που κάνουν μερικές φορές.

5. Αφήστε πίσω σας την κατάσταση για να συγχωρήσετε και να ξεχάσετε

Ξεκινήστε. Προχωρήστε μπροστά και μην κοιτάτε πίσω. Θα πρέπει να καταλάβετε ότι η συγχώρεση δεν πραγματοποιείται από τη μια μέρα στην άλλη. Πρόκειται για μια διαδικασία που πρέπει να εσωτερικεύσετε. Ο χρόνος που χρειάζεται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας αυτής διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Μόνο εσείς γνωρίζετε πόσος καιρός θα χρειαστεί για να προχωρήσετε και να ξεχάσετε όλα όσα συνέβησαν. Μην εμμένετε στον πόνο αλλά δώστε στον εαυτό σας το χρόνο να συγχωρέσει.

Πρέπει απλώς να αντιμετωπίσετε το άτομο και να πείτε, “σε συγχωρώ”. Τότε θα νιώσετε ότι όλα είναι καλύτερα και θα αισθανθείτε ελεύθεροι.

Να θυμάστε ότι η συγχώρεση είναι μια διαδικασία που θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε και να προχωρήσετε μπροστά, χωρίς καμία πράξη και κανένα άτομο να επηρεάζει εσάς, τις μελλοντικές σχέσεις σας ή την παρούσα ζωή σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Ricciardi, E., Rota, G., Sani, L., Gentili, C., Gaglianese, A., Guazzelli, M., & Pietrini, P. (2013). How the brain heals emotional wounds: the functional neuroanatomy of forgiveness. Frontiers in Human Neuroscience. https://doi.org/10.3389/fnhum.2013.00839
  • McCullough, M. E. (2001). Forgiveness: Who does it and how do they do it? Current Directions in Psychological Science. https://doi.org/10.1111/1467-8721.00147

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.