6 ασκήσεις για την πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια

Το τέντωμα και η συχνή εκγύμναση των χεριών βοηθούν στην τόνωση του κυκλοφορικού. Μπορούν επίσης να προλάβουν πιθανές ενοχλήσεις, όταν τα χέρια μας βρίσκονται διαρκώς σε μια συγκεκριμένη θέση ή στάση.
6 ασκήσεις για την πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια
Carlos Fabián Avila

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Carlos Fabián Avila.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

6 ασκήσεις για την πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια. Πρέπει να είστε πραγματικά ευγνώμονες για τα χέρια σας. Χάρη σε αυτά εκτελείτε πλήθος δραστηριοτήτων σε καθημερινή βάση. Γι’ αυτό και είναι σημαντικό να προσέχετε την υγεία τους. Και ο καλύτερος τρόπος δεν είναι άλλος παρά μερικές απλές ασκήσεις, που συμβάλλουν στην πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια.

Συχνά καταπιάνεστε με ορισμένες εργασίες που μπορούν να αποδειχθούν επιβλαβείς για τα χέρια σας και σε βάθος χρόνου, να επηρεάσουν γενικά την υγεία σας. Διακρίνουμε δύο είδη συνδρόμων που μπορούν να βλάψουν τη λειτουργικότητα των χεριών.

Τα σύνδρομα αυτά, κάνουν την εμφάνισή τους όταν τα χέρια σας βρίσκονται σε μια κακή θέση ή στάση για μεγάλο χρονικό διάστημα. Το πρώτο ονομάζεται σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και το δεύτερο, νόσος του ντε Κερβέν (De Quervain).

Σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα

6 ασκήσεις για την πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια χέρι σε ποντίκι υπολογιστή

Το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα εμφανίζεται όταν το μέσο νεύρο στους καρπούς πιέζεται από τον τένοντα και τα οστά, λόγω της κακής θέσης ή στάσης των χεριών. Συμπτώματα της νόσου είναι ότι μουδιάζουν τα δάχτυλα και προκαλείται οξύς πόνος που περιορίζει τις κινήσεις των δαχτύλων. Πολλοί άνθρωποι, που ασκούν διαφορετικά επαγγέλματα, μπορεί να εμφανίσουν τη συγκεκριμένη περιφερική νευροπάθεια.

 • Για να προλάβετε την εμφάνιση του συνδρόμου, παρακολουθήστε στενά τις κινήσεις των χεριών σας κατά την εκτέλεση διάφορων εργασιών.
 • Επιπλέον, είναι σημαντικό να ξεκουράζετε τα χέρια σας από την εκτέλεση μηχανικών επαναλαμβανόμενων κινήσεων ή στάσεων και φυσικά, να εκτελείτε ορισμένες κατάλληλες ασκήσεις.

Τενοντίτιδα ντε Κερβέν (De Quervain)

Η στενωτική τενοντοελυτρίτιδα εντοπίζεται κυρίως στον αντίχειρα. Στα συμπτώματα συναντάμε πόνο, πρήξιμο και μούδιασμα. Σε βαριά περιστατικά, ο αντίχειρας παραμορφώνεται.

 • Το σύνδρομο δείχνει μια σαφή προτίμηση στο δεξί χέρι, που χειρίζεται τις περισσότερες χειροκίνητες συσκευές.
 • Εναλλάξτε τους αντίχειρές σας κατά τη διάρκεια της εργασίας σας, υιοθετήστε μια σωστή στάση και εκτελέστε μερικές απλές ασκήσεις, για να αποτρέψετε την εμφάνιση του συνδρόμου.

Παρόλο που το σύνδρομο του καρπιαίου σωλήνα και η τενοντίδα ντε Κερβέν δεν συνιστούν άμεσο κίνδυνο για τη ζωή του ασθενούς, είναι σε θέση να προκαλέσουν σημαντικά ενοχλητικούς τραυματισμούς. Έτσι, αν αγνοήσετε τον πόνο, θα ενισχύσετε απλά τη νόσο, μέχρι να φτάσετε στο σημείο να μην μπορείτε να εκτελείτε απλές και καθημερινές δραστηριότητες. Και το ακόμη χειρότερο; Μπορεί να χρειαστεί χειρουργική επέμβαση.

Οι έξι ασκήσεις που ακολουθούν, είναι πολύ απλές και μπορείτε να τις κάνετε ανά πάσα στιγμή και ώρα. Θα σας βοηθήσουν στην πρόληψη των ενοχλήσεων που επηρεάζουν τη λειτουργικότητα των χεριών σας και οφείλονται στα δύο σύνδρομα που αναφέραμε πιο πάνω.

6 ασκήσεις για την πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια

1. Το σχοινί

6 ασκήσεις για την πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια πόνος στα δάκτυλα

Ενώστε εντελώς τα δάχτυλα και τις παλάμες σας.

 • Στη συνέχεια, ανοιγοκλείστε επαναλαμβανόμενα τα δάχτυλα ανά ζεύγη.
 • Εκτελέστε την άσκηση πέντε φορές για κάθε ζευγάρι δαχτύλων.

2. Το τσίμπημα

Με την άκρη του αντίχειρά σας αγγίξτε τις άκρες των υπολοίπων δαχτύλων.

 • Ξεκινήστε πρώτα αγγίζοντας το δείκτη και ολοκληρώστε την άσκηση αγγίζοντας το μικρό δάχτυλο. Έπειτα, κινηθείτε αντίστροφα.
 • Εκτελέστε την άσκηση πέντε φορές σε κάθε χέρι.

3. Η πεταλούδα

6 ασκήσεις για την πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια γυναίκα που δείχνει τα χέρια της

Ενώστε τις παλάμες σας και λυγίστε τα δάχτυλά σας προς τα πίσω, όσο περισσότερο μπορείτε.

 • Κρατήστε τη στάση αυτή για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα.
 • Στη συνέχεια, μπλέξτε τα δάχτυλά σας και πιέστε για πέντε ακόμη δευτερόλεπτα.
 • Επαναλάβετε την άσκηση δέκα φορές την ημέρα.

4. Το φαράγγι

Για να εκτελέσετε τη συγκεκριμένη άσκηση, μπλέξτε τα δάχτυλα σας προς τα μέσα, με τα χέρια σας να σχηματίζουν μια ευθεία γραμμή.

 • Λυγίστε τα δάχτυλα με κατεύθυνση προς το πάτωμα, ενώ ο καρπός κοιτά ψηλά. Κρατήστε τη στάση αυτή για λίγο και έπειτα, επιστρέψτε στην αρχική θέση.
 • Επαναλάβετε την άσκηση δέκα φορές την ημέρα.

5. Ο λόφος

6 ασκήσεις για την πρόληψη των ενοχλήσεων στα χέρια γυναίκα που τεντώνει τα χέρια της

Ενώστε δάχτυλα και παλάμες.

 • Ξεκινώντας από αυτήν τη θέση, τεντώστε τα δάχτυλά σας προς το ταβάνι, διατηρώντας τα χέρια σας στο ύψος του στήθους.
 • Κρατώντας ενωμένες τις παλάμες, χαμηλώστε όσο περισσότερο μπορείτε τους βραχίονές σας, περίπου στο ύψος της μέσης, και έπειτα, επιστρέψτε στην αρχική θέση.
 • Επαναλάβετε την άσκηση 10 φορές την ημέρα.

6. Η αιώρα

Κρατήστε τις παλάμες και τα δάχτυλά σας ενωμένα μεταξύ τους. Έπειτα, φέρτε τα χέρια σας στο ύψος του στήθους.

 • Πιέστε τη μία παλάμη με την άλλη για τουλάχιστον πέντε δευτερόλεπτα.
 • Τέλος, επιστρέψτε στην αρχική θέση και επαναλάβετε την άσκηση με την άλλη παλάμη.
 • Εκτελέστε καθημερινά την άσκηση, πέντε φορές για κάθε χέρι ξεχωριστά.

Μην ξεχνάτε τις ασκήσεις για την πρόληψη τυχόν ενοχλήσεων στα χέρια σας, ιδίως αν ανήκετε σε εκείνους που κάνουν δουλειά γραφείου.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.