6 σημάδια λεκτικής κακοποίησης: Εσείς είστε θύμα;

Η λεκτική κακοποίηση δεν αφήνει εμφανή σημάδια, είναι όμως το ίδιο σκληρή με τη φυσική κακοποίηση. Μάθετε σχετικά με τα σημάδια της λεκτικής κακοποίησης σε αυτό το άρθρο.
6 σημάδια λεκτικής κακοποίησης: Εσείς είστε θύμα;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Ποια είναι τα σημάδια λεκτικής κακοποίησης; Οι λέξεις είναι απίστευτα δυνατές. Μπορούν να σε εμψυχώσουν ή να σε καταστρέψουν, να σε ηρεμήσουν ή να σε πληγώσουν. Πολλοί άνθρωποι το ξεχνούν αυτό. Δυστυχώς, το να ζείτε μ’ αυτό μπορεί να δημιουργήσει αντιπαραθέσεις.

Η λεκτική κακοποίηση είναι ένα υποπροϊόν των αντιπαραθέσεων και συνήθως τα κυρίως θύματα είναι γυναίκες. Ο στόχος της λεκτικής κακοποίησης είναι να πληγώσει χρησιμοποιώντας λέξεις, όχι με φυσική κακοποίηση.

Μόλις αυτές οι λέξεις επηρεάσουν σκέψεις και πεποιθήσεις, είναι πολύ δύσκολο ν’ αναγνωρίσετε ότι έχετε πέσει θύμα λεκτικής κακοποίησης. Γι’ αυτό θα θέλαμε να μιλήσουμε για τα κύρια σημάδια που δείχνουν ότι όντως δέχεστε αυτού του είδους την κακοποίηση.

Σημάδια λεκτικής κακοποίησης

1. Δεν έχει να κάνει με τις φωνές

Είναι συχνό να σκέφτεστε πως για να είστε θύμα λεκτικής κακοποίησης, ο σύντροφός σας θα πρέπει πάντα να σας φωνάζει. Στην πραγματικότητα, είναι μια σειρά συμπεριφορών. Οι συμπεριφορές αυτές χειραγωγούν το θύμα στο να αμφιβάλλει για τις πεποιθήσεις του, την ίδια του τη μνήμη ή τη λογική.

Ο θύτης μπορεί να χρησιμοποιήσει απειλές όπως ότι θα πληγώσει εσάς ή κάποιον αγαπημένο, αλλά δεν συμβαίνει πάντα. Η έλλειψη επιθετικότητας δεν σημαίνει και έλλειψη κακοποίησης.

Ακόμα περισσότερο, ο θύτης μπορεί να φέρεται με υπερβολική αγάπη, με την οποία οι επιπτώσεις που προκαλεί μπορεί να γίνουν εντονότερες. Το άτομο που κακοποιείται, θα φοβάται πάντα τη στιγμή που ο άλλος χάσει την ψυχραιμία του.

2. Ο σύντροφός σας κάνει επώδυνες συγκρίσεις, σας κατηγορεί για όλα και ζηλεύει παθολογικά

σημάδια λεκτικής κακοποίησης

Ένας σύντροφος που σας κακοποιεί λεκτικά, θα σας συγκρίνει συνεχώς. Είτε αυτή η σύγκριση γίνεται με την περισσότερο όμορφη φίλη σας ή με τους δικούς του κοντινούς φίλους. Θα λένε πάντα πως κάποιος είναι καλύτερος από εσάς.

Σε κάποιες περιπτώσεις θα το κάνουν με πιο λεπτό τρόπο. Λόγου χάρη, ίσως δείξουν μια διασημότητα ως παράδειγμα. Ωστόσο, το κύριο χαρακτηριστικό είναι να νιώσετε εσείς κατώτεροι.

Θα σας κατηγορούν επίσης για όλα, ακόμα και αν είναι κάτι το οποίο εσείς δεν ελέγχετε. Ο σύντροφός σας θα κατακρίνει τη δουλειά σας, το μισθό σας, τον τρόπο που ντύνεστε ακόμη και τον σωματότυπό σας. Θα σας υπενθυμίζει απλά και συνεχώς τα μειονεκτήματά σας με μεγάλη δόση υπερβολής.

Επιπροσθέτως, ο σύντροφός σας θα έχει να πει πάντα κάτι αρνητικό για τους φίλους σας, ειδικά αν ανήκουν στο αντίθετο φύλο. Μισούν το να δέχεστε τηλεφωνήματα από συναδέλφους και απεχθάνονται το ότι έχετε κοινωνική ζωή.

3. Δε γνωρίζετε πότε γίνατε αντικείμενο προσβολών, από τα σημάδια λεκτικής κακοποίησης

Ίσως πιστεύετε πως είναι εύκολο ν’ αναγνωρίσετε πότε είστε θύμα λεκτικής κακοποίησης. Όμως, η πραγματικότητα είναι πως άνθρωποι που υπέστησαν αυτήν την κακοποίηση στην παιδική τους ηλικία, δεν αντιλαμβάνονται ότι έπεσαν θύματα ξανά όταν αυτό συμβεί αργότερα στη ζωή τους.

Ακόμη, ο θύτης μπορεί να ασκήσει αυτή τη συμπεριφορά ως φάρσα ή αστείο για να σας κάνει να αισθανθείτε άσχημα. Μπορεί να είναι ένα υποτιμητικό σχόλιο συνοδευόμενο από ένα μεγάλο χαμόγελο, είναι όμως μια επίθεση στις ικανότητες, τις δυνατότητες και τις αξίες σας.

Δεν έχει σημασία αν φαίνονται τρυφεροί εξωτερικά, αυτό που πρέπει ν’ αναρωτηθείτε είναι πώς σας κάνουν αυτά τα “αθώα” σχόλια να νιώθετε.

4. Μετατρέπεστε σε θύτης για κάποιον άλλον…

σημάδια λεκτικής κακοποίησης

Μπορεί να συνεχίσετε να είστε θύματα, να μετατραπείτε σε θύτες ή και τα δύο. Βασικά, το μοτίβο της κακοποίησης είναι δύσκολο να σπάσει. Αν δεν αναγνωρίσετε ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και να ζητήσετε βοήθεια, είναι σχεδόν αδύνατο ν’ αλλάξετε αυτή τη σειρά συμπεριφορών.

Η ανατροφή σε ένα περιβάλλον όπου οι γονείς δεν είναι ικανοί να ελέγξουν τα συναισθήματά τους είναι καθοριστική. Για παράδειγμα, εκείνο το παιδί μπορεί να μετατραπεί σε κάποιον που κακοποιεί λεκτικά επειδή δεν γνωρίζει πώς να ελέγξει τα συναισθήματά του.

Από την άλλη, αν καταφέρατε να λήξετε μια σχέση στην οποία είχατε υποστεί λεκτική κακοποίηση, η πιθανότητα να κακοποιήσετε τον επόμενο σύντροφό σας είναι μεγάλη.

5. Πώς αισθάνεστε;

Είναι σημαντικό σε κάθε επίπεδο που προχωράει η σχέση σας να κάνετε στον εαυτό σας την ακόλουθη ερώτηση: “Πώς αισθάνομαι;”

Αυτό θα σας βοηθήσει να καταλάβετε αν ο σύντροφός σας, σας κάνει ευτυχισμένους και σας ενθαρρύνει να νιώθετε αυτοπεποίθηση. Αν κακοποιήστε λεκτικά, η αυτοεκτίμησή σας είναι το πρώτο πράγμα που θ’ αρχίσει να καταρρέει.

Όσο περισσότερο δέχεστε αυτού του είδους σχόλια, τόσο πιο εύκολα θα ξεκινήσετε να πιστεύετε αυτές τις προσβολές και την κριτική. Μπορείτε ν’ αρχίσετε να διερωτάστε γιατί φοβάστε ή είστε πάντα λυπημένοι ή νευρικοί μπροστά στην παρουσία του συντρόφου σας ή όταν ξέρετε πως θα τον δείτε…

Διαβάστε περισσότερα: 5 βήματα για να αναγνωρίσετε και να νικήσετε τη χαμηλή αυτοεκτίμηση

6. Αντιμετωπίζοντας τη λεκτική κακοποίηση

σημάδια λεκτικής κακοποίησης

Είναι γεγονός πως όλοι έχουμε ελαττώματα και προβλήματα. Επιπροσθέτως, οι συζητήσεις και οι συγκρούσεις απόψεων είναι πολύ κοινές σε μια σχέση.

Αυτό που δεν είναι φυσιολογικό και δεν θα πρέπει να επιτρέπετε ποτέ σ’ αυτό το άτομο είναι:

  • Να σας κάνει να αισθάνεστε κατώτεροι. Φυσικά υπάρχουν καταστάσεις και άνθρωποι που είναι πιο ψηλά από εσάς. Δε θα πρέπει όμως να χάσετε ποτέ την αντίληψη της διαφοράς ανάμεσα στην ταπεινότητα και τα αρνητικά σχόλια.
  • Να σας προκαλεί αρνητικά συναισθήματα όπως λύπη ή κατάθλιψη. Αν αισθάνεστε συνεχώς άσχημα και βλέπετε ότι ο σύντροφός σας δημιουργεί περισσότερα αρνητικά απ’ ότι θετικά συναισθήματα, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να εδραιώνετε μια απόσταση.

Αν πιστεύετε πως είστε θύμα λεκτικής κακοποίησης, ακόμη και μικρής, είναι σημαντικό να μην αγνοήσετε αυτά τα σημάδια. Η συμβουλή μας είναι να αναζητήσετε εξειδικευμένη βοήθεια από ένα θεραπευτή ή ένα ψυχολόγο. Αυτά είναι τα σημάδια λεκτικής κακοποίησης!

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.