6 τρόποι για να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας

Αν θέλετε να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας όταν είναι στενοχωρημένος μαζί σας, μπορείτε να καταφύγετε σε απλές χειρονομίες και πρωτοβουλίες που θα σας εξηγήσουμε εδώ.
6 τρόποι για να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Οι διαφωνίες είναι μέρος των ανθρώπινων σχέσεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στις σχέσεις μεταξύ συντρόφων, καθώς αποτελούν έναν στενό δεσμό. Μερικές φορές, αυτές οι διαφωνίες είναι μικρές και ασήμαντες, αλλά η ενόχληση μπορεί να διαρκέσει για ώρες ή μέρες σε άλλες περιπτώσεις. Αυτός είναι ο λόγος που θα θέλαμε να σας δώσουμε μερικές συμβουλές για να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας όταν είναι στενοχωρημένος μαζί σας.

Ένα ατυχές σχόλιο, η έλλειψη προσοχής σε μια σημαντική στιγμή, η αθέτηση μιας υπόσχεσης… Υπάρχουν πολλές καταστάσεις που μπορεί να κάνουν έναν από τους συντρόφους να νιώσει ενοχλημένος, προσβεβλημένος ή πληγωμένος.

Όταν συμβαίνει αυτό, δεν ξέρουμε πάντα πώς να αντιδράσουμε για να μην επιδεινώσουμε την ατμόσφαιρα. Μερικές φορές, ακόμη και η υπερηφάνεια μάς εμποδίζει να κάνουμε τα πιο προφανή βήματα. Παρόλα αυτά, υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να φτιάξουμε τη διάθεση του συντρόφου μας που συνήθως δίνουν καλά αποτελέσματα.

Πώς να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας όταν είναι στενοχωρημένος μαζί σας

Αν θέλετε να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας όταν είναι στενοχωρημένος μαζί σας, πρέπει να λάβετε υπόψη το πλαίσιο στο οποίο ξεκίνησε η διαμάχη.

Ξέρετε ποιος ήταν ο λόγος; Είχε μεγάλη σημασία ή είναι κάτι ασήμαντο;

Ανάλογα με αυτές τις παραμέτρους, μπορείτε να επιλέξετε τι σας ταιριάζει καλύτερα από τα παρακάτω.

1. Απλές χειρονομίες

Μερικές φορές, μια απλή χειρονομία όπως ένα χαμόγελο ή ένα στοργικό βλέμμα είναι αρκετό για να δείξει ότι προσπαθούμε να εξομαλύνουμε τα πράγματα. Εάν έχει περάσει καιρός και είστε και οι δύο πιο ήρεμοι, αυτό μπορεί να είναι ένα καλό βήμα για να ξεπεράσετε τη σύγκρουση και να φτάσετε στη συμφιλίωση.

Μάλιστα, έχει διαπιστωθεί ότι το να είστε απόμακροι και αδιάφοροι κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης μπορεί να επιδεινώσει τη συναισθηματική σύνδεση και τον δεσμό σε μια σχέση.

Gesto de afecto para alegrar a tu pareja.
Οι χειρονομίες μπορεί να είναι αρκετές για να θεραπεύσουν τα αποτελέσματα μιας διαφωνίας.

2. Χρησιμοποιήστε τη σωματική επαφή για να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας

Οι αγκαλιές έχουν ισχυρή επίδραση στη διάθεση των ανθρώπων. Όταν τις λαμβάνουμε, το σώμα μας απελευθερώνει ωκυτοκίνη και νιώθουμε ένα ευχάριστο αίσθημα ηρεμίας, ασφάλειας και στοργής.

Έτσι, όταν οι λέξεις δεν φαίνεται να λειτουργούν, το να πλησιάσετε και να αγκαλιάσετε τον σύντροφό σας μπορεί να σας βοηθήσει αντί να μιλήσετε. Αυτές οι πράξεις είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές και πολύτιμες για άτομα των οποίων η γλώσσα αγάπης είναι η σωματική επαφή.

3. Σταματήστε την αρνητική δυναμική

Όταν η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη, οποιαδήποτε χειρονομία μπορεί να παρερμηνευτεί. Επομένως, είναι σημαντικό να κάνετε μια συνειδητή προσπάθεια για να σταματήσετε αυτήν την αρνητική δυναμική.

Ακόμα κι αν ο σύντροφός σας σάς μιλά με απότομο τόνο, απαντήστε με ευγένεια. Ακόμα κι αν ο άλλος δεν σας μιλάει, συνεχίστε να του μιλάτε.

Αυτό θα σας βοηθήσει να εξομαλύνετε τα πράγματα. Όταν αισθάνεται άνετα και έτοιμος, ο σύντροφός σας θα συμμετάσχει σε αυτή τη θετική δυναμική που ξεκινήσατε.

Μπορεί να σας φανεί ενδιαφέρον: Τρόποι για να ξεπεράσετε το Ghosting

4. Ζητήστε μια ειλικρινή συγγνώμη για να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας

Όταν κάποιος μας πληγώνει ή μας προσβάλλει, μερικές φορές χρειάζεται απλώς να νιώσουμε ότι έχει συνειδητοποιήσει τον πόνο που μας έχει προκαλέσει και ότι αναγνωρίζει την ευθύνη του. Ζητώντας συγγνώμη, επικυρώνετε αυτό που νιώθει ο σύντροφός σας. Κατά κάποιο τρόπο, αποκαθιστάτε τη ζημιά.

Αφήστε λοιπόν την περηφάνια στην άκρη και πείτε του πόσο λυπάστε για τη συμπεριφορά σας. Αυτή η χειρονομία θα έχει μεγάλη αξία για το άλλο άτομο, ακόμα κι αν δεν είναι πολύ δεκτικό στην αρχή.

5. Προσφορά ειρήνης

Μαγειρέψτε το αγαπημένο φαγητό του συντρόφου σας, γράψτε του ένα μήνυμα αγάπης, στείλτε του μια αστεία εικόνα, προτείνετε κάτι που του αρέσει πολύ. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείξετε την επιθυμία να επιλύσετε τη διαφορά.

Κανείς δεν γνωρίζει τον σύντροφό σας καλύτερα από εσάς, επομένως εναπόκειται σε εσάς να αποφασίσετε εάν μια χιουμοριστική, ανάλαφρη προσέγγιση ή κάποιος άλλος τρόπος θα είναι πιο αποτελεσματικός για να τους φτιάξει τη διάθεση. Είτε έτσι είτε αλλιώς, αυτές οι πρωτοβουλίες θα τους αλλάξουν τη διάθεση.

6. Κάντε μια δυναμική συζήτηση

Όταν το επιχείρημα έχει προκύψει για σοβαρό λόγο, δεν αρκεί να καταφύγετε σε μικρές προσεγγίσεις για να αποκαταστήσετε την ευημερία του δεσμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η καλύτερη επιλογή είναι μια δυναμική συζήτηση.

Η προσπάθεια να ξεκαθαρίσετε τι έχει συμβεί, τι αισθάνεται το καθένα από τα μέρη και πώς μπορείτε να αποτρέψετε αυτό να ξανασυμβεί στο μέλλον είναι ο τρόπος να προχωρήσετε χωρίς πόνο ή δυσαρέσκεια.

Conversación con pareja que está molesta contigo.
Η επικοινωνία είναι ο τρόπος για να λύσετε βαθιά προβλήματα σε μια σχέση.

Μάθετε να αντιμετωπίζετε τα επιχειρήματα

Σε κανέναν δεν αρέσει να τσακώνεται με ένα άτομο που αγαπά. Ωστόσο, οι διαφωνίες είναι αναπόφευκτες στην πορεία μιας σχέσης.

Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είστε βίαιοι, επιθετικοί ή ασεβείς. Αντίθετα, οι διαφωνίες μπορεί να αποτελέσουν ενδιαφέροντα σημεία καμπής και μέρη για διάλογο που βοηθούν στην ενίσχυση της σχέσης. Για να συμβεί αυτό, πρέπει να υπάρχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  • Προσπαθήστε να αποτρέψετε τους καβγάδες όποτε είναι δυνατόν. Μερικά ζευγάρια μπαίνουν σε μια δυναμική συνεχούς σύγκρουσης, η οποία γίνεται ο κοινός τρόπος επικοινωνίας τους. Για να μην συμβεί αυτό, συνηθίστε να χρησιμοποιείτε άλλα εργαλεία, όπως η υπομονή, η ανεκτικότητα, η κατανόηση και η διαπραγμάτευση.
  • Διατηρήστε ρευστή επικοινωνία με τον σύντροφό σας. Αν υπάρχει ειλικρίνεια μεταξύ σας, πολλές διαφωνίες θα λυθούν επί τόπου και δεν θα κλιμακωθούν.
  • Ο σεβασμός είναι αδιαπραγμάτευτος. Ανεξάρτητα από το πόσο θυμωμένοι ή πληγωμένοι είστε με τον σύντροφό σας, δεν πρέπει να του φωνάζετε, να τον προσβάλλετε, να τον εξευτελίζετε ή να τον μειώνετε. Εάν είστε υπερβολικά παρορμητικοί, προσπαθήστε να εργαστείτε σε αυτό.
  • Μάθετε από κάθε αγώνα. Εάν έχετε κατά νου ότι είστε και οι δύο ομάδα, θα σταματήσετε να βλέπετε τις διαφωνίες ως αγώνες εξουσίας και θα αρχίσετε να τις βλέπετε ως ευκαιρίες για να γνωρίσετε και να κατανοήσετε καλύτερα τον σύντροφό σας.

Εν ολίγοις, ο καταλληλότερος τρόπος για να φτιάξετε τη διάθεση του συντρόφου σας όταν είναι στενοχωρημένος μαζί σας εξαρτάται από την προσωπικότητά σας και το συγκεκριμένο πλαίσιο στο οποίο βρίσκεστε. Ωστόσο, μερικές φορές οι μικρές χειρονομίες σημαίνουν πολλά και μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Μην φοβάστε να κάνετε την πρώτη κίνηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Chapman, G. (2009). The five love languages: How to express heartfelt commitment to your mate. Moody Publishers.
  • Stanley, S. M., Markman, H. J., & Whitton, S. W. (2002). Communication, conflict, and commitment: Insights on the foundations of relationship success from a national survey. Family process41(4), 659-675.
  • Guerreiro, S. (mayo de 2017). Oxitocina: de la biología al amor. En Endocrine Abstracts (Vol. 49). Bioscientifica.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.