Γιατί η ευγένεια είναι σημαντική. Εσείς τι λέτε;

Η ευγένεια έχει πολλές ωφέλειες. Όχι μόνο αγγίζει τους άλλους, αλλά κάνει καλό και σε μας. Σε συναισθηματικό επίπεδο, μας βοηθάει να βρισκόμαστε σε αρμονία με τους ανθρώπους γύρω μας.
Γιατί η ευγένεια είναι σημαντική. Εσείς τι λέτε;
Valeria Sabater

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Valeria Sabater.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Γιατί η ευγένεια είναι σημαντική; Πάνω απ’όλα η ευγένεια αποτελεί προσωπική αρετή. Από την παιδική μας ηλικία, οι άλλοι μας διδάσκουν τις βάσεις της ευγένειας και μιας συνύπαρξης που χαρακτηρίζεται από αρμονία.

Για να είναι οι κανόνες της ευγένειας αποτελεσματικοί και χρήσιμοι, είναι σημαντικό να τους σκεφτόμαστε πάντα. Έτσι μπορούμε να είμαστε αυθεντικοί όταν τους χρησιμοποιούμε.

Η ευγένεια χρειάζεται θέληση.

Η ευγένεια είναι συνώνυμη της συμπάθειας και της αναγνώρισης που δείχνουμε προς κάποιον άλλο. Πρόκειται για μια παγκόσμια μορφή σεβασμού. Πρέπει να είμαστε ευγενικοί για να μπορούμε να απολαμβάνουμε τις καλύτερες σχέσεις με τους άλλους.

Στο παρόν άρθρο θα ρίξουμε μια ματιά στο τι είναι ευγένεια και στο πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτή την απαραίτητη αρετή.

Ευγένεια είναι ένας τρόπος μετάδοσης θετικής ενέργειας

Κάτι που όλοι έχουμε παρατηρήσει είναι η δύναμη των μικρών χειρονομιών από τη μια μέρα στην άλλη. Από το “πώς είστε;” μέχρι το “ευχαριστώ” και το “να είστε καλά”, πρόκειται για μικρές πράξεις και λέξεις που μας συνδέουν μεταξύ μας.

Επίσης να έχετε υπόψη ότι αυτό δεν είναι δυνατόν αν δεν υπάρχει πρόθεση. Για να δείξετε σεβασμό, πρέπει να είστε κοντά στους άλλους και ο στόχος σας να είναι ξεκάθαρος. Πρέπει επίσης να γνωρίζετε τις ανάγκες των άλλων.

Σας προσκαλούμε να σκεφτείτε πάνω σε αυτό το θέμα εξετάζοντας μερικές συγκεκριμένες ιδέες.

 ευγένεια είναι σημαντική

Γιατί υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν ευγένεια;

Η ευγένεια είναι κάτι περισσότερο από τους καλούς τρόπους που μαθαίνουμε ως παιδιά. Είναι κάτι πέρα από το να κρατάμε την πόρτα για τους άλλους, να λέμε ευχαριστώ, να προσφέρουμε το κάθισμά μας σε κάποιον ή ακόμα και το να ακούμε πριν μιλήσουμε…

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι αυτή η διάσταση δεν εφαρμόζεται από όλους. Πάνω απ’όλα πρόκειται για προσωπική αξία.

  • Οι άνθρωποι που δεν είναι ευγενικοί, δεν έχουν ενσυναίσθηση για τους άλλους. Συνήθως βάζουν τον εαυτό τους πρώτο. Είναι υπερήφανοι ή περιφρονητικοί.
  • Η ευγένεια είναι μια στρατηγική που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στο περιβάλλον μας. Οι άνθρωποι που δεν έχουν τρόπους ελπίζουν ότι οι άλλοι θα αλλάξουν γι’αυτούς.

Ο Dr. Pier Massimo Forni είναι διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο John Hopkins.

Από όλες τις εργασίες του πάνω στην κοινωνική συμπεριφορά ξεχωρίζει το βιβλίο του “Choosing Civility: The 25 Rules of Considerate Conduct” (“Επιλέγοντας την ευγένεια: οι 25 κανόνες της σωστής διαγωγής”).

Σύμφωνα με τον Dr. Forni, η έλλειψη ευγένειας μπορεί να είναι αποτέλεσμα διαφορετικών τύπων επιθετικής συμπεριφοράς. Επίσης, σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να οφείλεται σε συναισθηματική ανωριμότητα ή ψυχολογικά προβλήματα.

Είδη ευγένειας

Μια ενδιαφέρουσα επισήμανση είναι ότι υπάρχουν διαφορετικά είδη ευγένειας. Είναι ακόμα και παρατηρήσιμα. Ο Stephen Levinson είναι ένας επιστήμονας που ειδικεύεται στις κοινωνικές σχέσεις. Διακρίνει δύο είδη ευγένειας που μπορούμε να παρατηρήσουμε.

  • Αρνητική ευγένεια: σχετίζεται με τη γλώσσα που χρησιμοποιούμε. Περιλαμβάνει κυρίως αρνητικές δομές προτάσεων. Μερικά παραδείγματα είναι: “αν δεν σας πειράζει…” ή “αν δεν σας ενοχλεί, θα…”.
  • Θετική ευγένεια: αυτή σχετίζεται κυρίως με την προσπάθεια δημιουργίας μιας θετικής σχέσης με όλους γύρω μας.

Η θετική ευγένεια πηγαίνει πιο βαθιά από την παραπάνω απλή διαφορά. Περιλαμβάνει γλώσσα, χειρονομίες και ενέργειες. Κι αυτό επειδή θέλουμε να δώσουμε τον καλύτερο εαυτό μας στους άλλους.

Λόγω αυτού, αισθανόμαστε καλά για τον εαυτό μας. Είναι αυτό που είμαστε. Επίσης δεν υπάρχουν κρυφά σχέδια.

 ευγένεια είναι σημαντική

Ευγένεια και φιλικοί άνθρωποι

Οπωσδήποτε έχετε εκπλαγεί από την ευγένεια κάποιου. Ίσως συναντήσατε κάποιον άγνωστο που σας αντιμετώπισε σαν φίλο, προσφέροντας ελεύθερα τη βοήθειά του.

  • Στην αρχή αισθανόμαστε έκπληξη. Πιστεύουμε ότι αυτού του είδους η συμπεριφορά δεν είναι φυσιολογική. Ίσως το άτομο αυτό θέλει κάτι ως αντάλλαγμα.
  • Ωστόσο είναι φυσιολογική. Υπάρχουν φιλικοί άνθρωποι που είναι συναισθηματικά ανοιχτοί. Και κάνουν τον κόσμο καλύτερο.

Ακολουθούν μερικά εύκολα βήματα που μπορείτε να κάνετε. Θα σας βοηθήσουν να είστε αυθεντικοί και ευγενικοί άνθρωποι.

  • Χρησιμοποιείτε γλώσσα που χαρακτηρίζεται από σεβασμό. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν βλέπετε ότι κάποιος είναι συναισθηματικά ανοιχτός. Μερικές φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είναι “καταλαβαίνω” ή “σας ακούω”.
  • Δείξτε αληθινό ενδιαφέρον. Είναι καλό να ενδιαφέρεστε για κάποιον. Και αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο αν υπάρχει κάτι που μπορείτε να κάνετε για να φτιάξετε τη διάθεσή του ή να βελτιώσετε την κατάστασή του.
  • Ενεργείτε με ειλικρίνεια. Μερικές φορές οι άνθρωποι μπορεί να φανούν συγκαταβατικοί επειδή χρησιμοποιούν ψεύτικη ευγένεια. Μερικά παραδείγματα είναι το να λέει κάποιος “ευχαριστώ” ή “τι κάνετε;” ή να ρωτάει για άλλα πράγματα καθαρά από υποχρέωση. Χωρίς αληθινό ενδιαφέρον όλα αυτά είναι ανούσια.
  • Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι άνθρωποι πάντα αντιλαμβάνονται το ψεύτικο. Και πάντα το λαμβάνουν υπόψη.
 ευγένεια είναι σημαντική - γατες

Για να δείχνουμε ευγένεια, σεβασμό και αναγνώριση στους άλλους, πρέπει να είμαστε συναισθηματικά υγιείς. Είναι πολύ δύσκολο να δείξουμε ενσυναίσθηση και αισιοδοξία όταν αισθανόμαστε κάτι όπως πικρία.

Αν και συναισθηματικά δεν είμαστε ίδιοι από τη μια μέρα στην άλλη, μπορούμε να δουλέψουμε πάνω σε αυτό. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε μια προσωπική και συναισθηματική ισορροπία. Μόνο όταν είμαστε καλά μπορούμε να προσφέρουμε στους άλλους τον καλύτερο εαυτό μας.

Αυτή είναι η θετική μας ενέργεια.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.