Τρόποι να ξεπεράσετε το ghosting και γιατί δε θα πρέπει να το κάνετε

Το τέλος μιας σχέσης είναι συχνά οδυνηρό, όμως ορισμένοι άνθρωποι χρησιμοποιούν το ghosting ως έναν τρόπο για να κόψουν τους δεσμούς και ν' αποφύγουν τη δυσφορία. Μάθετε περισσότερα σε αυτό το άρθρο.
Τρόποι να ξεπεράσετε το ghosting και γιατί δε θα πρέπει να το κάνετε
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν διευρύνει τις δυνατότητες για τις διαδικτυακές σχέσεις, όμως το ghosting γίνεται όλο και πιο συχνό ως συνέπεια αυτού. Σας έχει συμβεί ποτέ;

Φανταστείτε την ακόλουθη κατάσταση: γνωρίζετε ένα νέο άτομο στο διαδίκτυο, η συζήτηση είναι τέλεια και έχετε βγει και ραντεβού λίγες φορές. Όλα δείχνουν να κυλούν τέλεια, αλλά ξαφνικά το άτομο εξαφανίζεται.

Δε διαβάζει τα μηνύματά σας, δεν απαντά στις κλήσεις σας, και έχει μπλοκάρει την πρόσβασή σας σε όλα τα προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Έπειτα, δεν ακούτε ποτέ ξανά από αυτό. Καλώς ήρθατε στην ομάδα, ο/η φίλος σας έχει κόψει οποιαδήποτε επαφή χωρίς να δώσει εξηγήσεις ή να σας δώσει μια ευκαιρία να αντιδράσετε.

Μόλις σας έκανε ghosting.

Ποιες είναι οι συνέπειες του ghosting;

Γυναίκα κοιτά το κινητό της τηλέφωνο
Το ghosting είναι ένας τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι αποφεύγουν τις συγκρούσεις στο τελείωμα μιας σχέσης.

Οι διαπροσωπικές σχέσεις είναι διαφορετικές από τη στιγμή που μπήκε στη ζωή μας το διαδίκτυο. Οι αλλοπρόσαλλες σχέσεις είναι περισσότερες σήμερα, και η ενσυναίσθηση προς τους άλλους έχει μειωθεί σημαντικά.

Έχουμε ξεχάσει ότι οι πράξεις μας έχουν συνέπειες στα συναισθήματα των άλλων και αγνοούμε την συναισθηματική ευθύνη. Παρόλα αυτά, συμπεριφορές όπως το ghosting μπορούν να έχουν εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες.

Ο λόγος είναι πως ο δέκτης ίσως δεχθεί ένα σημαντικό χτύπημα στην αυτοεκτίμησή του και πιθανόν να νιώσει ντροπή, ταπείνωση, και απόρριψη. Επιπλέον, ίσως εμπλακεί σε ένα μακρύτερο και πιο περίπλοκο θρήνο απ’ ό,τι συνήθως επειδή έχει στερηθεί μιας συναισθηματικής ολοκλήρωσης. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα εμπιστοσύνης σε μελλοντικές σχέσεις.

Επιπροσθέτως, όσοι εφαρμόζουν την πρακτική του ghosting μπορούν να βιώσουν και αυτοί συνέπειες. Κυρίως, να νιώσουν ντροπή και μετάνοια επειδή έβλαψαν έναν άλλον άνθρωπο ο οποίος μοιράστηκε μαζί τους έναν δεσμό. Ίσως να νιώσουν ντροπή και δυσφορία μη γνωρίζοντας πώς να ανταπεξέλθουν και να επιλύσουν περίπλοκες κοινωνικές καταστάσεις.

Τρόποι για να ξεπεράσετε το ghosting

Το ghosting συμβαίνει σε όλους και ίσως να έρθετε αντιμέτωποι με αυτό μια μέρα, αν δεν έχετε έρθει ήδη. Παρακάτω, θα θέλαμε να μοιραστούμε ορισμένες συμβουλές για το πώς να το ξεπεράσετε και πώς ν’ αποτρέψετε τις επιπτώσεις του.

Αποδεχθείτε ό,τι έχει συμβεί

Μια συνηθισμένη πρώτη αντίδραση όταν ένα άτομο εξαφανίζεται είναι να σκεφτείτε ότι του έχει συμβεί κάτι κακό. Γι’ αυτό δεν έχετε νέα του, σίγουρα, θα σκεφτείτε. Αυτό σας οδηγεί να το ψάχνετε και να προσπαθείτε να επικοινωνήσετε επίμονα μαζί του, χωρίς να παίρνετε απάντηση. Αυτό βλάπτει περισσότερο την αυτοεκτίμησή σας.

Είναι σημαντικό να δεχτείτε ό,τι έχει συμβεί, να υποθέσετε πως έχει αποφασίσει να μην επικοινωνήσει ξανά μαζί σας. Επιπλέον, είναι απαραίτητο να αποδεχτείτε πως πρόκειται για μια οδυνηρή κατάσταση, ν’ αναγνωρίσετε τη θλίψη, την απογοήτευση, ή τον θυμό που βιώνετε.

Προσοχή στην απόδοση ευθυνών

Ένα θύμα ghosting πολύ συχνά κατηγορεί τον εαυτό του για ό,τι έχει συμβεί. Έτσι, ίσως το ερμηνεύσουν πως το άλλο άτομο διέκοψε τις επαφές επειδή το θύμα έκανε κάτι λάθος. Ίσως δεν είναι ενδιαφέρον ή ελκυστικό αρκετά, σκέφτεται.

Να θυμάστε ότι οι πράξεις των άλλων ανθρώπων είναι προσωπικές, δικές τους, δεν αφορούν εσάς. Σε αυτή την περίπτωση, πιθανόν να αντικατοπτρίζουν μια έλλειψη σιγουριάς και ένα φόβο αντιμετώπισης μιας διαφωνίας.

Ακόμη, είναι πιθανό να κάνετε το λάθος να πιστέψετε πως αφού συνέβη μία φορά, θα γίνει κανόνας για όλες τις μελλοντικές σχέσεις. Όπως μπορείτε να δείτε, αν έχετε στο νου ότι πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, θα μπορέσετε να έχετε εμπιστοσύνη σε μελλοντικές σχέσεις.

Προχωρήστε μπροστά

Η απώλεια μιας σχέσης είναι οδυνηρή, ακόμη και αν ήταν μικρής διάρκειας ή ήταν μόνο μέσω του διαδικτύου.

Γι’ αυτό θα πρέπει να πάρετε τον χρόνο σας να θρηνήσετε. Εστιάστε στον εαυτό σας, στα ενδιαφέροντά σας, και στους στόχους σας για λίγο αντί να τρέξετε ν’ αναζητήσετε μια νέα σχέση.

Προσπαθήστε να βάλετε σε τάξη τον εσωτερικό σας διάλογο, πάνω απ’ όλα. Ο λόγος είναι πως το μυαλό σας γεμίζει με απορίες που θέλουν απαντήσεις όταν ένα άτομο για το οποίο νοιάζεστε, εξαφανίζεται ξαφνικά. Είναι πολύ συχνό να σας γίνει εμμονή και ν’ αναρωτιέστε γιατί δεν σας καλεί πλέον, γιατί συνέβη σε εσάς αυτό, πώς προσβάλατε το άλλο άτομο…

Το πιο πιθανό είναι να μη βρείτε ποτέ απαντήσεις σε αυτές τις ερωτήσεις, αλλά η ψυχική σας υγεία είναι πιο σημαντική από το να προσπαθείτε να κατανοήσετε τα κίνητρα των άλλων. Γι’ αυτό, προσπαθήστε να επικεντρωθείτε στο παρόν και το μέλλον, αφήνοντας πίσω το παρελθόν.

Το ghosting δεν είναι καλό

Άτομο κρατά κινητό τηλέφωνο
Οι συνέπειες του ghosting μπορούν να βλάψουν τόσο αυτόν που το δέχεται, όσο και αυτόν που το κάνει.

Σκεφτείτε τις συνέπειες των πράξεών σας αν βρεθείτε ποτέ σε μια κατάσταση όπου θέλετε να κάνετε κάτι τέτοιο σε έναν άνθρωπο. Μπορεί να φοβάστε τις συγκρούσεις και να θέλετε να αποφύγετε μια άβολη κατάσταση όπου το άλλο άτομο μπορεί να θυμώσει ή να λυπηθεί. Ωστόσο, μπορείτε να προκαλέσετε τεράστια συναισθηματική ζημιά αν εξαφανιστείτε χωρίς λόγο.

Ίσως να πληγωθείτε και εσείς εξαιτίας της απόφασής σας. Προσπαθήστε να έχετε ενσυναίσθηση και να λήξετε τη σχέση σας με αποφασιστικότητα.

Το ghosting δεν κάνει καλό στην ψυχική σας υγεία

Είναι εύκολο να “πέσετε” στο νέο είδος σχέσεων που συμβαίνουν στο διαδίκτυο. Όμως, προτεραιότητα θα πρέπει να έχει η φροντίδα της ψυχικής και συναισθηματικής σας υγείας (αλλά και των άλλων).

Γι’ αυτό θα πρέπει να δουλέψετε πάνω στον εαυτό σας, στους φόβους και τις ανασφάλειές σας, και στις κοινωνικές σας δεξιότητες, αλλά και στην επανεπιβεβαίωση των αξιών σας. Κάνοντας τα παραπάνω δε θα χρειαστεί να καταφύγετε στο ghosting. Αν μάθετε να ξεπερνάτε τις δυσκολίες θα γίνετε πιο δυνατοί.

Μην ξεχνάτε, εσείς είστε το καλύτερο δίχτυ ασφαλείας σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • LeFebvre, L. E., Allen, M., Rasner, R. D., Garstad, S., Wilms, A., & Parrish, C. Ghosting in Emerging Adults’ Romantic Relationships: The Digital Dissolution Disappearance Strategy.
  • Pinzón Salcedo, E. R. (2020). El Ghosting como fenómeno de ruptura virtual en relaciones de pareja.
  • Verdés Bertolín, N. (2020). Enamorarse en el enjambre digital: relaciones virtuales y aplicaciones de citas.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.