Πιθανές αιτίες για τον πόνο ή τη φαγούρα στο στήθος

16 Ιουνίου 2019
Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πού οφείλεται κάθε είδος φαγούρας στο στήθος μας καθώς μπορεί να οφείλεται σε λόγους ήσσονος σημασίας, όπως για παράδειγμα στο σουτιέν που φοράμε ή σε πολύ πιο σοβαρούς λόγους.

Το στήθος είναι πολύ ευαίσθητο και όποτε αισθανόμαστε κάτι μη φυσιολογικό, σίγουρα θα πρέπει να γίνουμε πιο προσεκτικοί. Ο πόνος και η φαγούρα στο στήθος είναι πολύ κοινά συμπτώματα αλλά έχουν διαφορετικές αιτίες. Ωστόσο, ανεξάρτητα από την πιθανή αιτία του πόνου ή της φαγούρας στο στήθος, κρίνεται απαραίτητο να συμβουλευτείτε κάποιο γιατρό ο οποίος θα κάνει μια ολοκληρωμένη διάγνωση και θα ανακαλύψει αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα.

Ο πόνος και η φαγούρα στο στήθος μπορεί να μην είναι κάτι ανησυχητικό αλλά μπορεί να είναι και κάτι πολύ σοβαρό. Γι’ αυτόν τον λόγο είναι σημαντικό να γνωρίζετε πού μπορεί να οφείλεται έτσι ώστε να κάνετε μια αυτοεξέταση στήθους και να δείτε ένα γιατρό σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάτι μη φυσιολογικό.

Πιθανές αιτίες του πόνου στο στήθος

Ο πόνος στο στήθος μπορεί να εμφανιστεί κατά τη διάρκεια της περιόδου σας. Είναι ένα είδος απόκρισης στις ορμονικές αλλαγές που παρουσιάζονται κατά τη διάρκεια του κύκλου. Αν ισχύει κάτι τέτοιο, μια καλή επιλογή είναι να χαλαρώσετε το στήθος σας με μασάζ χρησιμοποιώντας αιθέρια έλαια νυχτολούλουδου, λυγαριάς, Αγγελικής (γνωστή και ως άγριο σέλινο ή άγριο παστινάκη), με μάκα των Άνδεων ή φασκόμηλο.

Ο πόνος ή η φαγούρα στο στήθος μπορεί να οφείλεται επίσης στη μαστίτιδα, μια λοίμωξη που εμφανίζεται συνήθως κατά τη διάρκεια του θηλασμού. Αυτό το πρόβλημα προέρχεται από μια φλεγμονή στον ιστό του μαστού και συνοδεύεται συνήθως από άλλα συμπτώματα όπως πυρετό και κόπωση. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η κανονική θεραπεία περιλαμβάνει αντιβιοτικά αν και μπορείτε να τη θεραπεύσετε και με φυσικό τρόπο με έγχυμα του θυμαριού, για παράδειγμα, το οποίο πρέπει να το εφαρμόζετε απευθείας πάνω στη θηλή.

Φαγούρα στο στήθος - Γυναίκα ψηλαφίζει το στήθος της

Τέλος, μια ακόμη πιθανή αιτία που δεν πρέπει να αγνοήσουμε είναι ο φλεγμονώδης καρκίνος του μαστού. Αυτή η μορφή καρκίνου δεν είναι τόσο κοινή αλλά όταν παρουσιάζεται συνοδεύεται συνήθως από συμπτώματα όπως φαγούρα, πρήξιμο και πόνο όπως επίσης και ερυθρότητα στην περιοχή καθώς το στήθος γεμίζει με λεμφικό υγρό. Σε αυτή την περίπτωση, η σωστή διάγνωση και η θεραπεία μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο από κάποιον ειδικό.

Διαβάστε και αυτό το άρθρο: Αποφύγετε την κατακράτηση υγρών και μειώστε το πρήξιμο

Πιθανές αιτίες της φαγούρας στο στήθος

Η φαγούρα στο στήθος συνήθως οφείλεται σε κάποια αλλεργική αντίδραση σε ορισμένα στοιχεία χημικών προϊόντων όπως απορρυπαντικά, αποσμητικά, αρώματα ή χημικούς παράγοντες που προέρχονται από αυτά τα προϊόντα και έρχονται σε κάποιου είδους επαφή με το δέρμα. Γι’ αυτό το λόγο, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ποιο προϊόν μπορεί να έχει έρθει σε επαφή με το δέρμα σας και να έχει προκαλέσει αυτή την αλλεργική αντίδραση.

Η έλλειψη ενυδάτωσης στο δέρμα του στήθους είναι ένας ακόμη λόγος που μπορεί να έχετε φαγούρα. Είναι σημαντικό να ενυδατώνετε αυτό το μέρος του δέρματος χρησιμοποιώντας κάποιο φυτικό λάδι, ενυδατική κρέμα ή βούτυρο καριτέ. Μελέτη του Δρ. Juan Luis Santiago έδειξε πως τα παραπάνω φέρνουν θετικά αποτελέσματα.

Φαγούρα στο στήθος - Βούτυρο καριτέ

Η φαγούρα στο στήθος μπορεί να είναι επίσης ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Αυτό το σύμπτωμα συνοδεύεται συνήθως από έναν ελαφρύ πόνο που οφείλεται στην αυξημένη παροχή αίματος στη συγκεκριμένη περιοχή και κυρίως στις θηλές. Η φαγούρα περιορίζεται συνήθως με την πάροδο του χρόνου και καθώς το σώμα αρχίζει να προσαρμόζεται. Κατά την περίοδο προσαρμογής μπορείτε να αντιμετωπίσετε αυτά τα συμπτώματα με κομπρέσες από έγχυμα καλέντουλας (κατιφές).

Αν έχετε φαγούρα σε ένα συγκεκριμένο σημείο ή μόνο στον ένα μαστό, η αιτία μπορεί να βρίσκεται στο μαστικό αδένα ή στους συνδετικούς ιστούς του μαστού. Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεστε σε επιφυλακή σε περίπτωση εμφάνισης τυχόν άλλων συμπτωμάτων όπως πόνο, όγκους ή οζίδια, αλλαγές στο σχήμα του στήθους ή εκκρίσεις υγρού από τη θηλή, καθώς μπορεί να αποτελούν σημάδια κάποιας λοίμωξης του στήθους, ινοαδενωμάτων, καλοηθών κύστεων ή όγκων του μαστού.

Ανακαλύψτε: 7 κακές συνήθειες που πρέπει να αποφύγετε, αν δεν θέλετε να έχετε πεσμένο στήθος

Τέλος, η φαγούρα στο στήθος μπορεί να οφείλεται σε κάποιο σουτιέν που έχει πολύ στενή εφαρμογή ή το σουτιέν να αποτελείται από κάποιο υλικό που προκαλεί στο δέρμα σας αλλεργική αντίδραση. Αν έχετε φαγούρα στο στήθος και έχετε αποκλείσει τις προηγούμενες πιθανές αιτίες, θα πρέπει να ελέγξετε και το είδος του σουτιέν σας.

Θεραπεία για τον πόνο και τη φαγούρα στο στήθος

Η θεραπεία για τον πόνο και τη φαγούρα στο στήθος μπορεί να εφαρμόζεται ανάλογα με την πιθανή αιτία. Αν το πρόβλημα οφείλεται στο δέρμα, πιθανότατα θα αρκεί η επαρκής ενυδάτωσή του για να περιορίσετε αυτά τα συμπτώματα. Αν τα συμπτώματα οφείλονται σε κάποια λοίμωξη ή σε πιο σοβαρό πρόβλημα, τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας καθώς πιθανότατα θα χρειαστεί να ακολουθήσετε κάποια φαρμακευτική αγωγή ή/και να υποβληθείτε σε ιατρικές εξετάσεις.