7 λόγοι που η ονυχοφαγία βλάπτει την υγεία μας

Μπορεί πολλοί άνθρωποι να μην το συνειδητοποιούν, όμως η ονυχοφαγία εγκυμονεί διάφορους κινδύνους για την υγεία μας. Αν τρώτε κι εσείς τα νύχια σας, αποδεχτείτε το ενδεχόμενο των μολυσματικών ασθενειών, του πόνου και της διακοπής ανάπτυξης των νυχιών.
7 λόγοι που η ονυχοφαγία βλάπτει την υγεία μας

Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαρτίου, 2019

Πέρα από αισθητικό πρόβλημα, η ονυχοφαγία βλάπτει και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα υγείας όπως λοιμώξεις και παραμορφώσεις στα νύχια.

Η ονυχοφαγία, γνωστή ευρέως ως δάγκωμα των νυχιών, αποτελεί ψυχαναγκαστικό πρόβλημα που δεν γνωρίζει ηλικία.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας εξηγήσουμε γιατί είναι άσχημο να τρώμε τα νύχια μας και γιατί πρέπει να δείξετε αυτοσυγκράτηση και να σταματήσετε να το κάνετε.

Λόγοι που τρώμε τα νύχια μας

Γυναικεία νύχια
Η ονυχοφαγία είναι συνήθεια που έχουν χιλιάδες άνθρωποι και την οποία ξεκίνησαν κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Αν και οι περισσότεροι από εμάς ξεπεράσαμε επιτυχώς αυτό το αναπτυξιακό στάδιο, μερικοί άνθρωποι διατήρησαν αυτή τη συνήθεια στο πέρασμα των χρόνων.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της συνήθειας είναι πως δεν προσέχουμε πραγματικά ότι το κάνουμε. Με άλλα λόγια, το κάνουμε ασυνείδητα καθώς παρακολουθούμε τηλεόραση, είμαστε στο μετρό ή περιμένουμε στην ουρά του σουπερμάρκετ.

Η ονυχοφαγία είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει. Παρόλο που ξέρουμε πως δεν είναι όμορφη και ελκυστική η εικόνα μας όταν το κάνουμε, συνεχίζουμε να τραυματίζουμε τα νύχια μας ενώ δεν σταματάμε μέχρι να βγάλουμε και το τελευταίο κομματάκι νυχιού.

Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η συνήθεια αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής του μυαλού μας από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα άγχη και τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Η θέληση να ασκήσει κάποιος έλεγχο πάνω στα άγχη και τις αγωνίες του μπορεί επίσης να αποτελέσει αιτία που κάποιος τρώει τα νύχια του. Μετά από μακροχρόνια… εξάσκηση αυτή η συνήθεια προσομοιάζει με νευρολογικό τικ, που εμφανίζεται πέρα από κάθε έλεγχο και πλέον σε καθημερινή βάση.

Πώς να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας – η ονυχοφαγία βλάπτει

Για να σταματήσουν να τρώνε τα νύχια τους, πολλές γυναίκες λαμβάνουν υπόψη την αισθητική του θέματος. Όσο για τους άντρες, είναι λιγάκι πιο περίπλοκο αλλά όχι ακατόρθωτο.

Ίσως έχετε ήδη δοκιμάσει να εφαρμόσετε βερνίκι με πικρή γεύση ή να δέσετε επιδέσμους στα νύχια σας. Κανένα, ωστόσο, δεν φαίνεται να αποδίδει αποτελεσματικά.

Παρόλο που ξέρουμε πως αυτές οι συνήθειες προκαλούν προβλήματα, πολλές φορές χρειαζόμαστε άλλου είδους κίνητρα για να μπορέσουμε να τις σταματήσουμε, όπως ακριβώς κάνουμε με το κάπνισμα ή το αλκοόλ.

Η ονυχοφαγία βλάπτει την υγεία και επηρεάζει την ανάπτυξη των νυχιών σε ό,τι αφορά τη δομή τους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προκαλούνται μικρά ραγίσματα σε διαφορετικές στοιβάδες του νυχιού. Εξαιτίας αυτού, τα νύχια μεγαλώνουν ανομοιόμορφα και δεν καλύπτουν ολόκληρη την επιφάνεια του δαχτύλου.

Η ονυχοφαγία βλάπτει – Ποιες οι επιπτώσεις της;

Μπορούμε να κατατάξουμε τις επιπτώσεις αυτής της συνήθειας σε δύο ομάδες: τις σωματικές και τις ψυχολογικές ή συναισθηματικές.

Σε κάθε περίπτωση, όλες αυτές οι συνέπειες πρέπει να λαμβάνονται υπόψη αν θέλετε να σταματήσετε να τρώτε τα νύχια σας μια και για πάντα.

Διακοπή της ανάπτυξης των νυχιών

 Εύθραυστο νύχι
Όταν τα νύχια δαγκώνονται μέχρι πολύ μέσα, η εκ νέου ανάπτυξή τους είναι ανεπαρκής και με πολύ βραδύ ρυθμό. Αυτό, για παράδειγμα, δεν επιτρέπει στα νύχια να έχουν όμορφη όψη και επηρεάζει τη φυσική ομορφιά ολόκληρων των χεριών.

Πόνος

Ο πόνος γίνεται δυσβάσταχτος όταν χρειάζεται να σηκώσετε κάποιο αντικείμενο, να ανοίξετε έναν φάκελο, να χρησιμοποιήσετε εργαλεία, να πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή ή να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας. Δεν είναι δυνατόν να εκτελέσετε τις καθημερινές σας δραστηριότητες με αποτελεσματικό τρόπο. Όταν τα δάχτυλά σας έρχονται σε επαφή με κάτι, ο πόνος σας παραλύει.

Μικροβιακές λοιμώξεις

Τα νύχια είναι η ιδανική κρυψώνα για πολλούς τύπους μικροβίων. Τα δάχτυλα χειρίζονται συνέχεια αντικείμενα που μπορεί να είναι μολυσμένα ή βρόμικα.

Οι πιο συνηθισμένοι τύποι μικροβίων που αναπτύσσονται κάτω από τα νύχια είναι η σαλμονέλα και το e.coli, τα οποία μεταδίδονται αμφότερα μέσω των ωμών τροφών.

Όταν βάζουμε τα δάχτυλα στο στόμα μας, αυτοί οι μικροοργανισμοί αυτόματα περνούν στους βλεννογόνους αδένες και από εκεί σε ολόκληρο το σώμα μας, όπου προκαλούν βλάβες. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Ατατούρκ που έγινε με παιδιά τα οποία συμμετείχαν, φάνηκε πως η ομάδα παιδιών τα οποία δάγκωναν τα νύχια τους είχαν προσβληθεί από το e.coli σε μεγαλύτερο βαθμό.

Παρά ταύτα, υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους αλλά έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό εξαιτίας ακριβώς αυτής της κατάποσης μικροβίων. Το σώμα τους έχει μάθει να αυτοαμύνεται απέναντι σε αυτά τα μικρόβια και έτσι δεν αρρωσταίνουν.

Οδοντιατρικά προβλήματα

Η ονυχοφαγία βλάπτει - Γυναίκα με λευκά δόντια
Τα μπροστινά δόντια είναι κυρίως αυτά που δαγκώνουν τα νύχια. Αυτό πολλαπλασιάζει τις φθορές στις απολήξεις των δοντιών και αυξάνει τον δείκτη ευαισθησίας των δοντιών. Από τη συγκεκριμένη συνήθεια φθείρεται επίσης και το σμάλτο.

Ως κερασάκι στην τούρτα, η ονυχοφαγία προκαλεί κακή σύγκλειση των σιαγόνων, πάθηση που αφορά στην κακή ευθυγράμμιση των δοντιών. Μπορεί επίσης να προκληθούν προβλήματα με το μάσημα και με τον ύπνο αν το στόμα δεν μπορεί να κλείσει τελείως.

Συναισθηματικές επιπτώσεις: γιατί η ονυχοφαγία βλάπτει

Τυπικό γνώρισμα κάποιου που τρώει τα νύχια του είναι ότι κρύβει τα χέρια του. Η αλήθεια είναι ότι σε κανέναν δεν αρέσει να βλέπουν οι άλλοι ότι έχει φαγωμένα ή σπασμένα νύχια.

Ανάμεσα στις συναισθηματικές επιπτώσεις αυτής της συνήθειας είναι η ντροπή, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, η απογοήτευση και η μελαγχολία.

Πόνος στις αρθρώσεις

Η ονυχοφαγία βλάπτει - Αυχένας
Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η ονυχοφαγία βλάπτει και τον αυχένα καθώς προκαλεί πόνο, αλλά και στο σαγόνι εξαιτίας της δύναμης που πρέπει να ασκήσουν οι μύες για να αφαιρέσουν τα κομμάτια του νυχιού.

Μεταδοτικές ασθένειες

Όταν δαγκώνετε τα νύχια σας, γίνεστε περισσότερο επιρρεπείς στο να νοσήσετε από παρωνυχία. Πρόκειται για πάθηση των δαχτύλων που προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα και παραγωγή πύου.

Εμφανίζεται όταν μικρόβια εισέρχονται στις σχισμές του δέρματος.

Η μυκητίαση είναι επίσης συχνή όταν το κρέας των δαχτύλων εκτίθεται στον αέρα και το νύχι δεν μπορεί να προστατεύσει το δέρμα.

Όπως διαπιστώνετε η ονυχοφαγία βλάπτει την υγεία και εγκυμονεί αρκετούς κινδύνους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Roerts, S., Connor, K., Aardema, F., Bélanger, C. (2015). The impact of emotions on body-Focused repetitive behaviors: Evidence from a non-treatment-seeking sample. Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry. V. 46. p. 189-197.
  • De Berker, D. A. R., André, J., & Baran, R. (2007). Nail biology and nail science. International Journal of Cosmetic Science. https://doi.org/10.1111/j.1467-2494.2007.00372.x

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.