10 αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας

Το κλειδί για την πρόληψη του καρκίνου βρίσκεται στην προσθήκη αυτών των τροφών στη διατροφή σας, αλλά όχι με υπερβολές, στο να επισκέπτεστε το γιατρό σας σε τακτική βάση και να ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή, όταν κρίνεται απαραίτητο.
10 αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή σας
Nelton Abdon Ramos Rojas

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Nelton Abdon Ramos Rojas.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν αντικαρκινικές τροφές που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποτρέψετε την νόσο αυτή;

Ο καρκίνος είναι μια χρόνια νόσος που προσβάλλει τους ανθρώπους εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Λόγω της σοβαρότητας αυτής της νόσου καθώς και των οργάνων που προσβάλλει συνήθως, ο καρκίνος αποτελεί μια από τις πιο επίφοβες και επικίνδυνες παθήσεις που μπορεί να αναπτύξετε.

Πολλές καρκινικές παθήσεις προέρχονται από γενετικούς παράγοντες. Ωστόσο έχει επίσης αποδειχτεί ότι οι επιλογές του τρόπου ζωής μπορούν να επηρεάσουν την κατάσταση περισσότερο από οτιδήποτε άλλο.

Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνεται η τακτική έκθεση σε τοξίνες και περιβαλλοντικούς ρύπους που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης του καρκίνου. Άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται για την επεξεργασία τροφών ή για τις γενετικές τροποποιήσεις μπορούν επίσης να έχουν μερίδιο ευθύνης για αυτή την επικίνδυνη νόσο.

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η κατανάλωση φυσικών τροφών που είναι 100% βιολογικές και χωρίς φυτοφάρμακα μπορούν να εμποδίσουν την εμφάνιση μιας σειράς διαταραχών και προβλημάτων υγείας.

Γι’ αυτό το λόγο στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για 10 αντικαρκινικές τροφές που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας προκειμένου να έχουμε πιο υγιεινή ζωή. Ανακαλύψτε τες εδώ!

10 αντικαρκινικές τροφές για υγεία και ευεξία

1. Κόκκινο κρασί

κόκκινο κρασί, αντικαρκινικές τροφές

Ένας εξαιρετικός τρόπος για να προσφέρουμε στο σώμα μας βασικά αντιοξειδωτικά και βιταμίνες είναι να πίνουμε καθημερινά λίγο κόκκινο κρασί.

Παρά την περιεκτικότητά του σε αλκοόλ, το κόκκινο κρασί περιέχει ρεσβερατρόλη, ένα ενεργό συστατικό που έχει αποδειχτεί ότι αναστέλλει την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων σε διάφορα σημεία του σώματος. Ένα ποτήρι είναι αρκετό.

2. Ρόδι

Αυτό το φρούτο μπορείτε να το καταναλώνετε ολόκληρο ή να πίνετε το χυμό του. Διαθέτει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά που επιβραδύνουν την ελεύθερη δράση των ελεύθερων ριζών, που αποτελούν την κύρια αιτία της κυτταρικής βλάβης.

Η τακτική κατανάλωση ροδιού επιβραδύνει τη μετακίνηση των κακοηθών κυττάρων, περιορίζοντας την πιθανότητα μετάστασής τους.

 

 

3. Πράσινο τσάι

πράσινο τσάι, αντικαρκινικές τροφές

Το πράσινο τσάι έχει γίνει δημοφιλές χάρη στις ιδιότητές του οι οποίες συμβάλλουν στην απώλεια βάρους και στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Περιέχει πολυφαινόλες και άλλα αντιοξειδωτικά που προλαμβάνουν το διαχωρισμό των καρκινικών κυττάρων, καταπολεμώντας τους όγκους περιορίζοντας την πιθανότητα ανάπτυξής τους στις παρακάτω περιοχές:

 • Κόλον
 • Ορθό
 • Πάγκρεας
 • Πνεύμονες
 • Συκώτι
 • Στήθος

4. Μπρόκολο

Το μπρόκολο είναι ένα από εκείνα τα πράσινα λαχανικά που μπορούμε όλοι να καταναλώνουμε, τουλάχιστον μερικές φορές το μήνα. Περιέχει υψηλή συγκέντρωση φυτικών ινών που συμβάλλουν στην αποβολή άχρηστων ουσιών από το έντερό μας.

Το μπρόκολο περιέχει επίσης ένα συστατικό, γνωστό ως σουλφοραφάνη, που προωθεί την αποτοξίνωση του ήπατος και προλαμβάνει την ανάπτυξη όγκων σε ολόκληρο το γαστρεντερικό σύστημα.

5. Καφές

Η κατανάλωση ακόμη και η τοπική χρήση του καφέ μπορεί να έχει θετική επίδραση στα δερματικά προβλήματα. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η καφεΐνη εξουδετερώνει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ATR, καταστρέφοντας τα κύτταρα που έχουν φθαρεί λόγω της έκθεσης στις βλαβερές υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου.

6. Σκόρδο

αντικαρκινικές τροφές, σκόρδο

Αυτή η πανίσχυρη θεραπευτική τροφή δεν είναι μόνο το καλύτερο φυσικό αντιβιοτικό που υπάρχει στον κόσμο – το σκόρδο είναι επίσης μια από τις πιο γνωστές αντικαρκινικές τροφές.

Το θείο και η μεγάλη ποσότητα βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων βοηθούν το σκόρδο να προλαμβάνει μια σειρά ειδών καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του:

 • Καρκίνου του οισοφάγου
 • Καρκίνου των πνευμόνων
 • Καρκίνου του παχέος εντέρου
 • Καρκίνου του στομάχου

7. Ξηροί καρποί

Οι ξηροί καρποί περιέχουν ορισμένα μόρια, γνωστά ως φυτοστερόλες, τα οποία μπλοκάρουν τους υποδοχείς οιστρογόνων ενώ παράλληλα επιβραδύνουν την ανάπτυξη κακοηθών κυττάρων.

Όταν τα προσθέτετε στη διατροφή σας θα μπορούν να περιορίσουν τον κίνδυνο εμφάνισης:

 • Καρκίνου του μαστού
 • Καρκίνου του προστάτη
 • Καρκίνου του παχέος εντέρου

8. Εσπεριδοειδή

εσπεριδοειδή, αντικαρκινικές τροφές

Τα εσπεριδοειδή όπως τα πορτοκάλια, τα λεμόνια και τα γκρέιπφρουτ περιέχουν μεγάλη ποσότητα λιμονένιου. Πρόκειται για μια ουσία που προωθεί τα λεμφοκύτταρα να καταπολεμήσουν συγκεκριμένα είδη καρκίνου.

9. Ροδάκινα

Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, τα ροδάκινα περιέχουν ορισμένα θρεπτικά συστατικά που μπορούν να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα που βρίσκονται σε βασικούς ιστούς του σώματος.

Το εκχύλισμα ροδάκινου είναι ένα πολλά υποσχόμενο συστατικό το οποίο πρόκειται να συμβάλει στην ανάπτυξη μελλοντικών θεραπειών κατά του καρκίνου του μαστού καθώς στοχεύει στα κατεστραμμένα κύτταρα χωρίς να επιτίθεται σε εκείνα που είναι υγιή.

 

 

10. Ρίγανη

ρίγανη, αντικαρκινικές τροφές

Αυτό το αρωματικό βότανο που χρησιμοποιείται πολύ συχνά στην κουζίνα περιέχει καρβακρόλη, ένα συστατικό που σκοτώνει τα κακοήθη κύτταρα που βρίσκονται στον προστάτη.

Εκτός από αυτό, έχει αποδειχτεί ότι καταπολεμά τις φλεγμονές και τις λοιμώξεις τα οποία είναι εξίσου σημαντικά καθώς παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.

Πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από αυτές τις τροφές;

Παν μέτρον άριστον! Επειδή αυτές οι τροφές διαθέτουν ορισμένες ιδιότητες που συμβάλλουν στην καταπολέμηση του καρκίνου, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να τις καταναλώνετε κάθε μέρα και όλη μέρα. Το κλειδί είναι να τις προσθέσετε στη διατροφή σας και να τις καταναλώνετε πάντα σε υγιεινή ποσότητα.

Είναι πολύ σημαντικό να θυμάστε ότι αυτές οι αντικαρκινικές τροφές μπορεί να έχουν θετική επίδραση στην καταπολέμηση του καρκίνου αλλά αυτό δεν τις καθιστά θαυματουργικές θεραπείες ή αγωγές.

Προσπαθήστε να ακολουθείτε πάντα μια υγιεινή διατροφή. Αν βρίσκεστε σε άμεσο κίνδυνο μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Kris-Etherton, P. M., Hecker, K. D., Bonanome, A., Coval, S. M., Binkoski, A. E., Hilpert, K. F., … Etherton, T. D. (2002). Bioactive compounds in foods: their role in the prevention of cardiovascular disease and cancer. The American Journal of Medicine.
 • Jurenka, J. (2008). Therapeutic applications of pomegranate (Punica granatum L.): A review. Alternative Medicine Review.
 • Cabrera, C., Artacho, R., & Giménez, R. (2006). Beneficial effects of green tea–a review. Journal of the American College of Nutrition.
 • Czapski, J. (2009). Cancer Preventing Properties of Cruciferous Vegetables. Vegetable Crops Research Bulletin. https://doi.org/10.2478/v10032-009-0001-3
 • Gaascht, F., Dicato, M., & Diederich, M. (2015). Coffee provides a natural multitarget pharmacopeia against the hallmarks of cancer. Genes and Nutrition. https://doi.org/10.1007/s12263-015-0501-3
 • Iciek, M., Kwiecień, I., & Włodek, L. (2009). Biological properties of garlic and garlic-derived organosulfur compounds. Environmental and Molecular Mutagenesis. https://doi.org/10.1002/em.20474
 • Vadivel, V., Kunyanga, C. N., & Biesalski, H. K. (2012). Health benefits of nut consumption with special reference to body weight control. Nutrition. https://doi.org/10.1016/j.nut.2012.01.004
 • Matheyambath, A. C., Padmanabhan, P., & Paliyath, G. (2015). Citrus Fruits. In Encyclopedia of Food and Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-384947-2.00165-3
 • Noratto, G., Porter, W., Byrne, D., & Cisneros-Zevallos, L. (2009). Identifying peach and plum polyphenols with chemopreventive potential against estrogen-independent breast cancer cells. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf900259m
 • Gutiérrez-Grijalva, E., Picos-Salas, M., Leyva-López, N., Criollo-Mendoza, M., Vazquez-Olivo, G., & Heredia, J. (2017). Flavonoids and Phenolic Acids from Oregano: Occurrence, Biological Activity and Health Benefits. Plants. https://doi.org/10.3390/plants7010002

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.