7 σημάδια που δείχνουν προβλήματα στα νεφρά

Δώστε προσοχή στο σώμα σας και θα δείτε ότι σας στέλνει σημάδια. Αυτό αποτελεί κλειδί για την ανίχνευση ανωμαλιών και θα σας επιτρέψει να λάβετε μέτρα για μια έγκαιρη θεραπευτική αντιμετώπιση.
7 σημάδια που δείχνουν προβλήματα στα νεφρά
Grecia Morillo

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Grecia Morillo.

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχουν μερικά σημάδια που δείχνουν προβλήματα στα νεφρά και μας ειδοποιούν για το ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά στο σώμα μας. Όταν έχετε αμφιβολίες, το καλύτερο είναι να ενημερωθείτε για να μπορέσετε να εντοπίσετε την πηγή του προβλήματος εγκαίρως και να συμβουλευτείτε έναν γιατρό.

Όπως θυμάστε, η δουλειά των νεφρών είναι να φιλτράρουν όλες τις άχρηστες ουσίες στο σώμα. Όταν όλες οι άχρηστες ουσίες φιλτραριστούν, μετατρέπονται σε ούρα και αποβάλλονται από το σώμα. Τα ούρα περιέχουν κυρίως τοξίνες και νερό.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στα νεφρά παρουσιάζεται όταν τα νεφρά δεν καταφέρνουν τα φιλτράρουν το αίμα λόγω ανεπάρκειας υγρών, ειδικά νερού. Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, οι άχρηστες ουσίες και οι τοξίνες παραμένουν στο σώμα. Στη συνέχεια η ουρία και η κρεατινίνη συγκεντρώνονται στο σώμα και αποσυντίθενται.

Μπορεί η νεφρική ανεπάρκεια να ανιχνευτεί στο ξεκίνημά της;

Προβλήματα στα νεφρά και πόνος στη μέση

Σε μερικές περιπτώσεις, υπάρχουν από την αρχή διάφορα σημάδια που σας ειδοποιούν για προβλήματα στα νεφρά. Πρέπει να τους δίνετε προσοχή. Συνιστάται να μην αφήσετε την κατάσταση να προχωρήσει και να φτάσει σε μοιραίο στάδιο.

Πάνω από όλα, προσέξτε αν έχετε κάποια από τις παραπάνω ασθένειες:

  • Διαβήτη.
  • Πέτρες στα νεφρά.
  • Υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια.

Ωστόσο, είναι πολύ συνηθισμένη η δυσκολία άμεσης διάγνωσης της νεφρικής ανεπάρκειας. Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με πολλούς επιστήμονες, πρόκειται για μία από τις σιωπηλές νόσους.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Μπορείτε να αποτοξινώσετε το σώμα σας σε 3 ημέρες με αυτή τη δίαιτα

 

Σημάδια που μπορεί να δείχνουν προβλήματα στα νεφρά

Αλλαγές στην ούρηση

Ένα από τα πιο σημαντικά σημάδια της νεφρικής νόσου είναι οι αλλαγές στην ούρηση. Αυτό δεν αναφέρεται συγκεκριμένα στα φυσικά χαρακτηριστικά των ούρων, αλλά περισσότερο στη συχνότητα ούρησης και στην ποσότητα των ούρων.

Όταν υπάρχουν προβλήματα στα νεφρά, η ποσότητα των ούρων τείνει να αυξάνεται κατά τα πρώτα στάδια. Αργότερα, τείνει να μειώνεται. Αυτό συμβαίνει παρά την αύξηση της ανάγκης για ούρηση.

Κατακράτηση υγρών

Η κατακράτηση υγρών είναι ένα από τα ξεκάθαρα σημάδια που δείχνουν προβλήματα στα νεφρά. Η απόδειξη είναι το πρήξιμο των ποδιών χωρίς να έχει προηγηθεί σωματική άσκηση.

Στις πιο προχωρημένες καταστάσεις, υπάρχει επίσης ελαφρύ οίδημα στους αστραγάλους, στα χέρια και ακόμα και στο πρόσωπο. Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς καταφεύγουν σε θεραπείες για την καταπολέμηση της κατακράτησης υγρών, ακόμα και αν πρόκειται για προσωρινή λύση.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 4 συμβουλές για την πρόληψη της νεφρικής νόσου.

 

Δώστε προσοχή σε κάθε ένα από τα σημάδια που δείχνουν προβλήματα στα νεφρά

Υπερβολική κόπωση

Η μόνιμη κόπωση και αίσθηση κούρασης αποτελεί σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά στο σώμα. Μπορεί επίσης να αποτελεί σημάδι που δείχνει προβλήματα στα νεφρά.

Η κατακράτηση υγρών καθώς και η έλλειψη φιλτραρίσματος των τοξινών και των άχρηστων ουσιών προκαλούν κόπωση στους ανθρώπους με προβλήματα στα νεφρά.

Πάνω από όλα, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν γιατρό για να εξεταστούν οι ιατρικές αιτίες της χρόνιας κόπωσης στην περίπτωσή σας. Έτσι θα μάθετε σίγουρα αν έχετε νεφρική ανεπάρκεια ή αν υπάρχει κάποια άλλη αιτία.

Προβλήματα στα νεφρά και αναιμία

Η αναιμία είναι ακόμα ένα σαφές σημάδι που δείχνει πιθανά προβλήματα στα νεφρά, όπως αναφέρει στο Primary Care Cardiovascular Journal ο Κ. Jenkins.. Ωστόσο, αναιμία δεν σημαίνει απαραίτητα νεφρική νόσος. Οι εξετάσεις από ειδικό γιατρό θα δείξουν αν η αναιμία οφείλεται σε προβλήματα στα νεφρά.

Γενικευμένος κνησμός

Ο γενικευμένος κνησμός, ή η φαγούρα στο δέρμα, είναι ένα από τα ξεκάθαρα σημάδια που δείχνουν προβλήματα στα νεφρά. Η φαγούρα στο δέρμα μπορεί να οφείλεται σε ανεπαρκή λειτουργία των νεφρών. Οι τοξίνες συσσωρεύονται και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία. Αν έχετε φαγούρα, δώστε προσοχή και δείτε έναν γιατρό.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.