Γιατί η ούρηση είναι τόσο απαραίτητη;

Αν θέλετε να ελέγχετε περισσότερο τη συχνότητα ούρησης, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να το καταφέρετε κάνοντας συγκεκριμένες ασκήσεις. Ξεκινήστε με αργούς ρυθμούς και αυξήστε τους ρυθμούς σας σταδιακά.

Μήπως συνηθίζετε όταν πηγαίνετε στον κινηματογράφο να κάθεστε στην πιο κοντινή θέση προς την έξοδο γιατί ξέρετε ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πάτε στην τουαλέτα;

Ας μην αναφερθούμε καθόλου σε εκείνα τα υπερβολικά μεγάλα ταξίδια όπου υπάρχουν ελάχιστες στάσεις. Μήπως συμβαίνει και σε εσάς κάποιο από τα παραπάνω;

Αν δεν ξέρετε τι συμβαίνει με την ουροδόχο κύστη σας, συνεχίστε να διαβάζετε επειδή σήμερα θα μιλήσουμε για το λόγο που η ούρηση είναι τόσο απαραίτητη.

Μπορεί να μην είναι τόσο συχνή όσο φαίνεται

ourisi

Μήπως αισθάνεστε ότι πηγαίνετε πολλές φορές στην τουαλέτα; Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να ουρείτε περίπου 8 φορές την ημέρα, αν πίνετε τη συνιστώμενη ποσότητα νερού (2 λίτρα την ημέρα).

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό βοηθά στην απομάκρυνση των τοξινών και τα ούρα αποτελούν τον πιο αποτελεσματικό τρόπο για να το κάνετε αυτό.

Συνεπώς, αν πίνετε λιγότερο νερό θα πηγαίνετε και λιγότερες φορές στην τουαλέτα. Ωστόσο, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, πέτρες στα νεφρά και σε άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Έχετε μικρή ουροδόχο κύστη

Αυτή η έκφραση κρύβει και μια δόση αλήθειας όσο και αν σας φαίνεται παράξενο. Όπως μερικοί άνθρωποι μπορεί να είναι ψηλοί και άλλοι να είναι κοντοί έτσι και η ουροδόχος κύστη σας έχει το δικό της, μοναδικό μέγεθος. Οι περισσότερες κύστες έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν περίπου 2 κούπες υγρών.

Μπορείτε να το υπολογίσετε αυτό με ένα απλό πείραμα στο σπίτι. Το μόνο που χρειάζεστε είναι ένα δοχείο για να δείτε αν αποβάλλετε 1 με 2 κούπες ούρα. Οποιαδήποτε ποσότητα μεγαλύτερη ή μικρότερη από αυτή δεν είναι φυσιολογική.

Αν δεν θέλετε να το κάνετε στο σπίτι, μπορείτε να κάνετε μια εργαστηριακή εξέταση.

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ αν μπορείτε να εκπαιδεύσετε την ουροδόχο κύστη σας ώστε να διατηρεί μεγαλύτερη ποσότητα υγρών; Η απάντηση είναι ναι, μπορείτε. Μπορεί να τεντωθεί αν είναι γεμάτη αλλά δεν είναι υγιεινό να διατηρούμε τα ούρα μας καθώς μπορεί να προκληθούν λοιμώξεις.

Δεν πίνετε πολύ νερό

nero

Αν ενοχλείστε επειδή πρέπει να πηγαίνετε στην τουαλέτα όλη την ώρα, πιθανότατα έχετε ήδη περιορίσει την ποσότητα νερού που καταναλώνετε. Πολλοί άνθρωποι το κάνουν αυτό προκειμένου να αποφύγουν την ενόχληση όταν ταξιδεύουν ή ακόμη και όταν είναι στη δουλειά.

Όμως, με αυτό τον τρόπο όχι μόνο αφυδατώνετε τον εαυτό σας αλλά βλάπτετε και την ουροδόχο κύστη σας.

Σε αυτή τη φάση, θα αρχίσετε να παρατηρείτε ότι τα ούρα σας έχουν έντονη οσμή.

Αυτό συμβαίνει όταν προσπαθείτε να εμποδίσετε την ούρηση· τα υγρά συσσωρεύονται στην ουροδόχο κύστη με αποτέλεσμα να την ερεθίζουν. Ωστόσο, από την άλλη πλευρά η υπερβολική κατανάλωση νερού δεν κάνει καλό. Καλό είναι να μην κάνετε υπερβολές σε καμία από τις δυο περιπτώσεις.

Να θυμάστε ότι όταν δεν πίνετε την απαραίτητη ποσότητα υγρών, το σώμα σας δεν θα μπορεί να απελευθερώνει τις τοξίνες και τα νεφρά σας θα κορεστούν.

Έχετε κάποια λοίμωξη ή πέτρες στα νεφρά

Όταν έχετε κάποια λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος ή μικρούς κρυσταλλικούς σχηματισμούς (γνωστοί ως πέτρες στα νεφρά), μπορεί να ερεθίσουν την ουροδόχο κύστη σας. Αυτό θα σας αναγκάσει να ουρείτε συχνότερα ενώ παράλληλα θα βρεθείτε αντιμέτωποι και με άλλα συμπτώματα.

Γενικά, οι πέτρες στα νεφρά προκαλούν έντονο πόνο στην πλάτη ή στα πλευρά. Όσον αφορά στις λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος, τα κλασικά σημάδια είναι η πολύ έντονη επιθυμία ούρησης η οποία συνοδεύεται από πόνο.

Αν δεν δώσετε προσοχή και δεν επισκεφτείτε κάποιο γιατρό για να αντιμετωπίσετε το πρόβλημά σας, μπορεί να χρειαστεί να υποβληθείτε σε χειρουργική επέμβαση προκειμένου να αφαιρέσετε αυτές τις μικρές πέτρες.

Πρέπει να πάτε στο γυμναστήριο

gumnastirio

Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν ιδέα πώς να πιέσουν ή να χαλαρώσουν τους μυς του πυελικού εδάφους. Αυτό μπορεί να σας κάνει να τρέχετε στην τουαλέτα αμέσως μόλις αισθανθείτε την ανάγκη να ουρήσετε.

Για να βάλετε ένα τέλος σε αυτό το πρόβλημα, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να εκπαιδεύσετε τους μυς ώστε να διατηρούν τα ούρα στην ουροδόχο κύστη σας.

Νωρίτερα, σας είπαμε ότι δεν πρέπει να καταπιέζετε την ανάγκη της ούρησης και αυτό είναι αλήθεια. Ωστόσο, σε αυτή την περίπτωση χρειαζόμαστε μόνο μερικά λεπτά μέχρι να πάμε στην τουαλέτα. Αυτό θα ενδυναμώσει λίγο περισσότερο την ουροδόχο κύστη σας.

Οι ασκήσεις Κέγκελ είναι ιδανικές για αυτή την περίπτωση.

Μπορείτε να τις κάνετε πιέζοντας και χαλαρώνοντας τους μυς που χρησιμοποιούνται για τη διακοπή της ροής της ούρησης χωρίς να κινείτε κάποιο άλλο μέρος του σώματός σας.

Αυτή η συμβουλή είναι χρήσιμη, ειδικά για τις έγκυες και για γυναίκες μετά τον τοκετό. Ακόμη και η σεξουαλική σας ζωή θα ωφεληθεί από αυτές τις ασκήσεις.

Λαμβάνετε φάρμακα που σας κάνουν να ουρείτε

Οι τροφές που καταναλώνετε μπορούν επίσης να προκαλέσουν την υπερβολική επιθυμία ούρησης.

Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό όταν λαμβάνετε διουρητικά φάρμακα που συχνά χρησιμοποιούνται για τη ρύθμιση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Αυτό περιλαμβάνει επίσης τα φυσικά διουρητικά όπως είναι η παπάγια.

Δημιουργούν μια ποσότητα ούρων που θα σας κάνουν να τρέχετε στην τουαλέτα.

Τα αντιχολινεργικά είναι ακόμη ένα είδος φαρμάκου που θα σας προκαλέσει έντονη επιθυμία ούρησης. Οι άνθρωποι τα λαμβάνουν για να αντιμετωπίσουν το άγχος, την κατάθλιψη και άλλα παρόμοια προβλήματα.

Αν έχετε αρχίσει κάποια θεραπεία πρόσφατα και ξαφνικά έχετε αρχίσει να τρέχετε στην τουαλέτα συχνότερα τότε θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας. Υπάρχουν αρκετές εναλλακτικές για αυτό το πρόβλημα και χωρίς αμφιβολία θα μπορείτε να αλλάξετε οτιδήποτε είναι αυτό που προκαλεί τη συχνοουρία.

Μπορεί να πάσχετε από διαβήτη

diavitis

Πώς είναι η διατροφή σας; Έχετε κατάλληλο σωματικό βάρος; Ασκείστε; Η ανάγκη της ούρησης είναι ένα κλασικό σημάδι του διαβήτη και αν αυτό είναι το πρόβλημά σας τότε θα πρέπει να το αντιμετωπίσετε άμεσα.

Όταν υπάρχει υπερβολική ζάχαρη στο αίμα, από ένα σημείο και μετά το σώμα σας δεν μπορεί πλέον να τη μετατρέψει σε οτιδήποτε άλλο.

Σε αυτό το σημείο, η ζάχαρη εξαλείφεται μέσω των ούρων σας με αποτέλεσμα να θέλετε να ουρείτε συχνότερα.

Ίσως σας αρέσουν