7 συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Δεδομένου ότι τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος των ωοθηκών μπορεί να θυμίζουν τα συμπτώματα άλλων παθήσεων, θα πρέπει πάντα να πηγαίνετε στον γυναικολόγο για να αποφύγετε τις επιπλοκές και να λάβετε μια έγκαιρη διάγνωση.
7 συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

7 συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών. Τα συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος των ωοθηκών είναι σημαντικά, επειδή ο συγκεκριμένος καρκίνος αποτελεί μια χρόνια ασθένεια των γυναικείων αναπαραγωγικών οργάνων. Λόγω της αθόρυβης εξέλιξής του, είναι επίσης γνωστός ως “σιωπηλός δολοφόνος”.

Μπορεί να αποτελεί τον δεύτερο πιο συνηθισμένο γυναικολογικό καρκίνο, όμως έχει μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας επειδή δεν παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα παρά κατά τα τελικά του στάδια.

Η μη φυσιολογική ανάπτυξη των κυττάρων των ωοθηκών οδηγεί σε καρκίνο. Δημιουργούνται κακοήθεις όγκοι που μπορούν να εξαπλωθούν σε άλλα σημεία του σώματος.

Αν και η ακριβής αιτία του καρκίνου των ωοθηκών δεν είναι γνωστή, οι γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου των ωοθηκών, απότομες ορμονικές αλλαγές και ανθυγιεινές συνήθειες κινδυνεύουν περισσότερο.

Για να ανιχνευτεί ο καρκίνος των ωοθηκών είναι απαραίτητο να γίνουν ιατρικοί διαγνωστικοί έλεγχοι, όμως υπάρχουν αρκετά σημάδια που μπορούν να μας προειδοποιήσουν για την παρουσία του, βοηθώντας μας να λάβουμε μια έγκαιρη διάγνωση.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε λεπτομερώς τα εφτά κύρια συμπτώματα έτσι ώστε να βρίσκεστε σε εγρήγορση.

Συνεχίστε να διαβάζετε για τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών!

Συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

1. Διάταση κοιλιάς

συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών διάταση κοιλιάς

Η διάταση κοιλιάς είναι ένα από τα πρώτα συμπτώματα που παρουσιάζει ο καρκίνος των ωοθηκών.

Παρά το γεγονός ότι αποτελεί βασικό σύμπτωμα, είναι ένα από εκείνα που αγνοούνται πιο συχνά, επειδή η διάταση κοιλιάς παρουσιάζεται συχνά σε περιπτώσεις πεπτικών προβλημάτων καθώς και σε γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο.

 • Θα πρέπει να εξεταστείτε από γιατρό έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί η αιτία της διάτασης κοιλιάς, ειδικά αν προκύπτει συχνά.
 • Η υπερβολική ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων προκαλεί διάφορες φλεγμονώδεις αντιδράσεις στο σώμα, και η κοιλιά αποτελεί ένα από τα πιθανά σημεία εμφάνισης φλεγμονής.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: 5 πράγματα που επηρεάζουν την υγεία των ωοθηκών.

 

2. Αλλαγές στον κύκλο της περιόδου, από τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

Οι ανάλυση των αλλαγών στον κύκλο της περιόδου μπορεί επίσης να βοηθήσει πολύ στην εξακρίβωση ανωμαλιών στις ωοθήκες.

 • Καταρχάς οι γυναίκες θα πρέπει να γνωρίζουν τι σημαίνει φυσιολογικός κύκλος περιόδου για το σώμα τους και στη συνέχεια να διαπιστώσουν αν υπάρχουν ανωμαλίες.
 • Αν αρχίσετε να προσέχετε πολλές αλλαγές στην περίοδό σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας και να προσπαθήσετε να βρείτε τι τις προκαλεί.
 • Κρατάτε ημερολόγιο περιόδου έτσι ώστε να καταγράφετε με ακρίβεια τις ημερομηνίες του κύκλου.

3. Πόνος στην πύελο

συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και πόνος στην πύελο

Η σκέψη ότι ο πόνος στην πύελο είναι συνέπεια καρκίνου στα γεννητικά όργανα μπορεί να σας προκαλέσει μεγάλη ανησυχία.

Ωστόσο δεν είναι κακή ιδέα να έχετε υπόψη σας αυτήν την πιθανότητα, ειδικά αν ο πόνος συνδυάζεται με συμπτώματα που μπορεί να συνδέονται με καρκίνο των ωοθηκών.

 • Οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών αισθάνονται συνεχή πόνο στην πύελο ή στην κοιλιά χωρίς εμφανή λόγο.
 • Ο πόνος διαρκεί αρκετές εβδομάδες και έρχεται και φεύγει.

4. Δυσκολίες στην πέψη

Οι γυναίκες με καρκίνο των ωοθηκών μπορεί επίσης να αρχίσουν να έχουν διάταση κοιλιάς και αίσθηση πίεσης στην περιοχή του στομάχου.

Η νόσος προκαλεί επιπλοκές στην πέψη, οι οποίες συχνά αποδίδονται λανθασμένα σε λοιμώξεις του στομάχου ή σε παθήσεις του πεπτικού συστήματος.

Είναι σημαντικό να δείτε τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε τα εξής:

 • Επαναλαμβανόμενες περιπτώσεις χρόνιας δυσκοιλιότητας.
 • Δυσπεψία και κράμπες.
 • Ναυτία και εμετούς.
 • Αλλαγές στις εντερικές κινήσεις.

5. Άσβεστη δίψα, από τα συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών

συμπτώματα του καρκίνου των ωοθηκών και δίψα

Οι αλλαγές στη δραστηριότητα των κυττάρων των ωοθηκών συνήθως συνοδεύονται από απώλεια της όρεξης και από σημαντική απώλεια βάρους.

 • Η ανάπτυξη κακοήθων κυττάρων επηρεάζει αρνητικά την πεπτική δραστηριότητα και, ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς αισθάνονται δίψα, ακόμα και μετά την κατανάλωση μικρών μερίδων τροφής.
 • Πρόκειται για κάτι πολύ επικίνδυνο, επειδή σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί σε σοβαρές διατροφικές ελλείψεις και αναιμία.

6. Πόνος κατά τη συνουσία

Όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω, ο καρκίνος των ωοθηκών προκαλεί φλεγμονώδεις αντιδράσεις στους σωματικούς ιστούς. Επιπλέον η φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε πόνο κατά τη σεξουαλική επαφή.

 • Αν και είναι αλήθεια ότι μπορεί να υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για την εμφάνιση αυτού του συμπτώματος, είναι σημαντικό να έχετε υπόψη ότι ο καρκίνος των ωοθηκών είναι ένας από αυτούς.
 • Ο πόνος είναι συνεχής κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης και συχνά συνοδεύεται από κολπική ξηρότητα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: 8 τροφές απαραίτητες για την κολπική υγεία.

 

7. Ξαφνική και ανεξέλεγκτη ανάγκη για ούρηση

Καρκίνος των ωοθηκών και ανάγκη για ούρηση

Όταν εμφανιστεί καρκίνος στα αναπαραγωγικά όργανα, είναι φυσιολογικό να υπάρξουν ξαφνικές αλλαγές στις συνήθειες ούρησης. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να παρουσιαστεί ακόμα και ακράτεια.

 • Η φλεγμονή που προκύπτει λόγω του καρκίνου των ωοθηκών αποδυναμώνει τους μύες του πυελικού εδάφους, κάτι που μειώνει την ικανότητα της κύστης να συγκρατεί τα ούρα.
 • Ως αποτέλεσμα, οι γυναίκες που υποφέρουν από αυτήν τη νόσο έχουν ανάγκη να πηγαίνουν στην τουαλέτα συνεχώς ανά μερικά λεπτά.
 • Όταν ο καρκίνος των ωοθηκών εξελιχθεί, οι ασθενείς μπορεί επίσης να παρουσιάσουν κυστίτιδα ή ουρολοιμώξεις.

Παρουσιάζετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα που συνδέονται με τον καρκίνο των ωοθηκών; Να θυμάστε ότι, αν και μπορεί να αποτελούν σημάδια καρκίνου των ωοθηκών, πρέπει να αναλυθούν από έναν ειδικό, επειδή μπορεί να αποτελούν συμπτώματα κάποιας συνηθισμένης πάθησης.

Αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου ή άλλες αιτίες ανησυχίας, να κάνετε τακτικούς προληπτικούς ελέγχους.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Roncal, J. M. M., Nogales, F., Boticelli, L., & Musto, M. L. (2003). Los tumores de células germinales del ovario. Avances anatomoclínicos en los últimos tres lustros. Revisiones en cáncer, 17(5), 175-184.
 • Felipe Serman V, Miguel Saavedra C. Cáncer serosopélvico de alto grado: evidencia sobre su origen en la trompa de Falopio. Rev Chil Obstet Ginecol. 2015;
 • Foulkes W. D. (2013). Preventing ovarian cancer by salpingectomy. Current oncology (Toronto, Ont.), 20(3), 139–142. https://doi.org/10.3747/co.20.1613
 • Elzek MA, Rodland KD. Proteomics of ovarian cancer: functional insights and clinical applications. Cancer Metastasis Rev. 2015;
 • Ovarian cancers: Evolving paradigms in research and care. Ovarian Cancers: Evolving Paradigms in Research and Care. 2016.
 • Inhibidores de PARP como tratamiento inicial para el cáncer de ovario – instituto nacional del cáncer. (2019). Retrieved from https://www.cancer.gov/espanol/noticias/temas-y-relatos-blog/2019/inhibidores-parp-tratamiento-inicial-cancer-ovario

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.