Ποιες είναι οι 7 τροφές που χτίζουν μύες;

28 Νοεμβρίου 2018
Πέρα από το ότι παρατείνει τα επίπεδα ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης, το ρύζι προάγει επίσης τον σχηματισμό άπαχης μυϊκής μάζας, χάρη στην περιεκτικότητά του σε πολύπλοκους υδατάνθρακες.

Στις μέρες μας υπάρχουν πολλά αποτελεσματικά προγράμματα άσκησης που έχουν ως στόχο την τόνωση του σώματος και την ανάπτυξη των μυών. Παρά το γεγονός αυτό, είναι θεμελιώδες να λαμβάνεται υπόψη το ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που χτίζουν μύες και παίζουν πρωταρχικό ρόλο στην επίτευξη καλών αποτελεσμάτων.

Οι άνθρωποι μπορούν να επιλέξουν συμπληρώματα διατροφής για να συμπληρώσουν την αποτελεσματικότητα των ασκήσεων. Όμως είναι καλύτερα να επιλέγονται οργανικά συστατικά, των οποίων οι θρεπτικές ουσίες ωφελούν με πολλούς τρόπους την υγεία των μυών.

Υπάρχουν πολλές τροφές που δυναμώνουν τους μύες. Παρακάτω σας παρουσιάζουμε εφτά γευστικές τροφές που περιέχουν πρωτεΐνη, λιπαρά οξέα και άλλες σημαντικές θρεπτικές ουσίες για να δυναμώσετε τους μύες σας.

Οι επτά τροφές που χτίζουν μύες

Προσθέστε τροφές που χτίζουν μύες στη διατροφή σας!

1. Σπανάκι

Τροφές που χτίζουν μύες και σπανάκι

Αυτό το νόστιμο πράσινο λαχανικό είναι μία από τις καλύτερες επιλογές για τη διατροφή σας. Περιέχει λίγες θερμίδες, πολύ λίγο λίπος και είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και απαραίτητα αμινοξέα. Τα συστατικά αυτά ενισχύουν την άπαχη μυϊκή μάζα και κάνουν το σπανάκι μια από τις κύριες τροφές που χτίζουν μύες.

 • Οι ειδικοί συνιστούν το σπανάκι για τις δίαιτες αδυνατίσματος. Ο λόγος είναι ότι το σπανάκι παρατείνει την αίσθηση κορεσμού και βελτιώνει την υγεία του μεταβολισμού.
 • Τα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχει το σπανάκι συμβάλλουν στην πρόληψη της εξασθένισης των μυών και διατηρούν την ισορροπία των επιπέδων των ηλεκτρολυτών.
 • Το σπανάκι προσφέρει ενέργεια, κάτι που είναι χρήσιμο αν επιδίδεστε σε αθλήματα.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Γευστικές συνταγές με σπανάκι που πρέπει να συμπεριλάβετε στη διατροφή σας.

 

2. Ξηροί καρποί και όσπρια

Τα καρύδια, τα αμύγδαλα και όλα τα είδη ξηρών καρπών μπορούν να συνεισφέρουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας. Ο λόγος είναι η σημαντική ποσότητα υγιεινών λιπαρών και αμινοξέων που περιέχουν.

 • Κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει περίπου 20 γραμμάρια πρωτεΐνης υψηλής αξίας, η οποία αφομοιώνεται εύκολα.
 • Οι ξηροί καρποί αποτελούν σημαντική πηγή λιπαρών οξέων Ωμέγα-3 και περιέχουν αντιοξειδωτικές ουσίες που συνεισφέρουν στη διατήρηση της υγείας των μυών.
 • Εξασφαλίζουν φυτικές ίνες διατηρώντας τη διαδικασία της πέψης σε βέλτιστα επίπεδα. Μειώνουν επίσης τις λιγούρες.
Οι φακές ανήκουν στις τροφές που χτίζουν μύες

Οι φακές είναι μία από τις πιο δημοφιλείς τροφές στην οικογένεια των οσπρίων, επειδή έχουν τεράστια διατροφική αξία. Έχουν πολύ λίγες θερμίδες και περιέχουν φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικές ουσίες που ωφελούν την υγεία.

 • Όσον αφορά στην υγεία των μυών, τα απαραίτητα αμινοξέα που περιέχουν οι φακές βοηθούν στην πρόληψη της αποδυνάμωσης και της αφυδάτωσης των μυών.
 • Εξασφαλίζουν μια μικρή ποσότητα αμινοξέων που βοηθούν στον σχηματισμό και στην ενίσχυση της άπαχης μυϊκής μάζας.
 • Οι πολύπλοκοι υδατάνθρακες που περιέχουν οι φακές συνεισφέρουν στη διατήρηση καλών επιπέδων ενέργειας, βελτιώνοντας την απόδοση κατά την άσκηση.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Τα 8 εκπληκτικά οφέλη που προσφέρουν οι φακές στην υγεία!

 

4. Στήθος κοτόπουλου

Το στήθος κοτόπουλου είναι ένα από τα άπαχα κρέατα που μπορείτε να τρώτε τακτικά για να συμπληρώσετε τη διατροφή σας. Όλοι όσοι αθλούνται γνωρίζουν ότι πρόκειται για μια από τις βασικές τροφές που χτίζουν μύες.

 • Αυτό το μέρος του κοτόπουλου περιέχει πολύ λίγο λίπος και εξασφαλίζει μέχρι και 22 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων.
 • Η κατανάλωση βέλτιστης ποσότητας πρωτεΐνης αποτελεί κλειδί για τη διατήρηση μιας καλής μυϊκής μάζας.

5. Λιπαρά ψάρια

Τα λιπαρά ψάρια ανήκουν στις τροφές που χτίζουν μύες

Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και ο τόνος, αποτελούν ιδανικές τροφές για κάθε πλάνο διατροφής που έχει στόχο τη μείωση του βάρους και τη βελτίωση της σιλουέτας.

 • Τα λιπαρά ψάρια περιέχουν μέτρια ποσότητα θερμίδων. Επιπλέον, περιέχουν σημαντικές ποσότητες αμινοξέων, βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων που δυναμώνουν τους μύες.
 • Κάθε μερίδα 100 γραμμαρίων περιέχει μέχρι και 21,5 γραμμάρια πρωτεΐνης, ανάλογα με το ψάρι που επιλέγετε.
 • Τα λιπαρά ψάρια εξασφαλίζουν σημαντικές ποσότητες λιπαρών οξέων Ωμέγα-3, που βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος και βοηθούν στη διατήρηση της υγείας των μυών.
 • Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα μειώνει τις λιγούρες και διατηρεί τους μύες υγιείς.

6. Αβγά

Η κατανάλωση αβγών με μέτρο έχει πολλές ωφέλειες για τη διατήρηση του βάρους και για τους μύες. Για πολύ καιρό θεωρούνταν ότι τα αβγά είχαν αρνητική επίδραση στην υγεία. Σήμερα είναι σαφές ότι τα θρεπτικά συστατικά τους εξασφαλίζουν ευεξία με πολλούς τρόπους.

 • Τα αβγά αποτελούν σημαντική πηγή βιταμινών, μεταλλικών στοιχείων και λιπαρών οξέων, που προλαμβάνουν τη μειωμένη ενέργεια κατά τη διάρκεια της μέρας.
 • Τα αβγά περιέχουν σημαντικές ποσότητες πρωτεϊνών που αφομοιώνονται εύκολα και υποστηρίζουν τη διαδικασία ενίσχυσης της μυϊκής μάζας.
 • Βοηθούν στη βελτίωση της αθλητικής επίδοσης και προλαμβάνουν τα συμπτώματα της κόπωσης λόγω προπόνησης.
 • Πρόκειται για μια πολύ χορταστική τροφή που μπορεί να ελέγξει τις λιγούρες βοηθώντας στην αποφυγή της υπερφαγίας.

7. Ρύζι

Το ρύζι ανήκει στην οικογένεια των τροφών που περιέχουν πολύπλοκους υδατάνθρακες. Οι συγκεκριμένες θρεπτικές ουσίες αποθηκεύονται στο σώμα σας. Αργότερα χρησιμοποιούνται για τον σχηματισμό άπαχης μυϊκής μάζας.

 • Οι υδατάνθρακες λειτουργούν ως πηγή “καυσίμου” για τα κύτταρα. Παρατείνουν τα επίπεδα της ενέργειας κατά τη διάρκεια της άσκησης.
 • Είναι ιδανικό να επιλέγετε πλήρη δημητριακά, καθώς οι φυτικές ίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες που αυτά περιέχουν ωφελούν το σώμα.

Περιλαμβάνετε τις παραπάνω τροφές στη διατροφή σας; Αν ο στόχος σας είναι να αποκτήσετε μύες που είναι πιο δυνατοί και πιο τονωμένοι, προσπαθείτε να καταναλώνετε περισσότερες τροφές που χτίζουν μύες.