7 τρόποι που το σώμα σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά

Όταν τελικά αποφασίζετε να δείτε έναν γιατρό, το πρόβλημα είναι πως ίσως να είναι αργά ν' αντιμετωπίσετε το ζήτημα και μένετε με τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.
7 τρόποι που το σώμα σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Τρόποι που το σώμα σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά. Η πνευματική και σωματική υγεία είναι θεμελιώδη για να έχετε μια καλής ποιότητας ζωή. Είτε επειδή φοβάστε να πάτε στον γιατρό, είτε επειδή απλώς δεν φροντίζετε τον εαυτό σας, ίσως ν’ αγνοείτε τα συμπτώματα ή τις προειδοποιήσεις που στέλνει το σώμα σας για να σας πει ότι κάτι δεν πάει καλά.

Όταν τελικά αποφασίζετε να δείτε έναν γιατρό, το πρόβλημα είναι πως ίσως να είναι αργά ν’ αντιμετωπίσετε το ζήτημα και μένετε με τις μη αναστρέψιμες επιπτώσεις. Η φύση είναι σοφή και το σώμα σας μπορεί να σας πει αν κάτι πάει στραβά. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, σας λέει ότι κάτι κακό συμβαίνει.

Φυσικά, δεν θέλουμε να σας μετατρέψουμε σε μανιακούς με την υγεία ή υποχόνδριους. Ωστόσο, είναι καλό να γνωρίζετε ποια συμπτώματα και προειδοποιητικά σημάδια θα πρέπει ν’ αναζητάτε.

7 προειδοποιητικά σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά

1. Αλλαγές στο βάρος

μεζούρα σε πιάτο κάτι δεν πάει καλά

Οι άνθρωποι κάνουν συνήθως δίαιτα ή γυμνάζονται για να χάσουν ή να διατηρήσουν το βάρος τους. Αλλά αν δεν προσπαθείτε και συνεχίζετε να χάνετε ή να παίρνετε γρήγορα βάρος τελευταία, τότε χτυπάει κάποιο καμπανάκι.

Αν έχετε χάσει πολύ βάρος χωρίς να γνωρίζετε γιατί, ίσως να είναι σύμπτωμα ότι κάτι δεν πάει καλά με το σώμα σας. Μπορεί να είναι μια ορμονική ανισορροπία, σ’ αυτή την περίπτωση καλό θα ήταν να δείτε τον γιατρό σας και να κάνετε εξετάσεις.

2. Αλλαγές στην ούρηση

Καθώς αποβάλλετε τοξίνες από το σώμα σας μέσω της ούρησης, οι αλλαγές στην ούρηση μπορεί να λένε πολλά για το πώς λειτουργεί το σώμα σας. Αν αλλάξει η οσμή ή το χρώμα των ούρων σας, δείτε τον γιατρό σας ώστε να μάθετε τι συμβαίνει.

Αν δε το γνωρίζατε, τα ούρα σας θα πρέπει να έχουν ελαφρύ κίτρινο χρώμα και μια μέτρια οσμή. Δεν θα πρέπει να περιμένετε πολύ πριν επισκεφθείτε τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε αλλαγές. Επίσης, δε θα πρέπει να πονάτε όταν πάτε στην τουαλέτα. Είναι σημαντικό να πίνετε αρκετό νερό και αν εξακολουθεί το πρόβλημα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.

Τα περισσότερα προβλήματα με τα νεφρά μπορούν να διορθωθούν κάνοντας μικρές αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής σας. Όμως, αν δεν δώσετε προσοχή στα συμπτώματα, μικρά προβλήματα (όπως η νεφρική λιθίαση), μπορούν να γίνουν μεγάλα (όπως οι πέτρες στα νεφρά).

3. Αλλαγές στα κόπρανα

7 τρόποι που το σώμα σας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, αλλαγές στα κόπρανα

Θα πρέπει να έχετε συχνή εντερική κινητικότητα, και αν και δεν είναι ευχάριστο θέμα, είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να παρακολουθείτε όσον αφορά στο χρώμα, την υφή και τη συχνότητα.

Οποιαδήποτε αλλαγή στην εντερική σας κινητικότητα είναι προειδοποιητικό σημάδι ότι κάτι δε λειτουργεί στο σώμα σας όπως θα έπρεπε. Η καλή υγεία του εντέρου είναι ζωτικής σημασίας, γι’ αυτό μην αγνοείτε αυτό το θέμα. Σ’ αυτήν εξαρτάται η ευεξία σας.

4. Αλλαγές στην εμφάνιση

Κάποιες αλλαγές μπορεί να τις παραβλέψετε εύκολα καθώς είναι αισθητικές, όπως οι αλλαγές στο δέρμα σας. Το δέρμα σας προστατεύει το εσωτερικό σας, αλλά μπορεί να σας πει επίσης αν υπάρχουν κάποια εσωτερικά προβλήματα.

  • Αν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο δέρμα σας (ξηρότητα, κηλίδες, κοκκινίλα, εξανθήματα, ερεθισμό, αλλεργίες, έκζεμα, κ.λπ.) βεβαιωθείτε πως ανακαλύψατε την αιτία.
  • Ελέγχετε την εμφάνιση των νυχιών, των μαλλιών και των χειλιών σας. Οι ανωμαλίες μπορούν να δείχνουν πως τα επίπεδά σας σε ορισμένες θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες ή μέταλλα είναι είτε πολύ υψηλά είτε πολύ χαμηλά. Μπορούν επίσης να δείχνουν ορμονική ανισορροπία.

5. Γενική δυσφορία

γυναίκα με πονοκέφαλο

Αν έχετε πόνο, πονοκεφάλους, ή πεπτικά προβλήματα όπως διάρροια ή ναυτία χωρίς προφανή λόγο, καλέστε τον γιατρό σας το συντομότερο δυνατό. Παραδείγματος χάρη, η συνεχής ζάλη και οι πονοκέφαλοι μπορούν να είναι σημάδια κάποιου νευρολογικού προβλήματος.

6. Κούραση ή δυσκολία στον ύπνο

Αν αισθάνεστε κούραση ή αδυναμία, ή αν έχετε δυσκολία στον ύπνο και ξυπνάτε περισσότερο κουρασμένοι απ’ ό,τι πριν πέσετε στο κρεβάτι, θα πρέπει να δείτε τον γιατρό σας. Τα σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η κατάθλιψη, η χρόνια κόπωση και η αναιμία, συγχέονται συχνά λανθασμένα με τη φυσιολογική κούραση.

7. Πληγές που δεν επουλώνονται

σημάδι καισαρικής κάτι δεν πάει καλά

Το δέρμα σας έχει μια ισχυρή ικανότητα να επουλώνεται μόνο του. Όταν αποκτάτε μια πληγή ή ένα κόψιμο, θα πρέπει να επουλώνεται γρήγορα. Αν παίρνει πολύ χρόνο, είναι ένα σημάδι ότι κάτι δεν πάει καλά με το ανοσοποιητικό σας σύστημα, με την πήξη του αίματος ή κάποιον άλλο παράγοντα.

Το σημαντικότερο είναι να γνωρίζετε το σώμα σας και να μάθετε να διαβάζετε τα συμπτώματα που σας στέλνει για να σας πει ότι κάτι δεν λειτουργεί σωστά. Είναι δική σας δουλειά να μάθετε να προσέχετε αυτά τα σημάδια.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Ποιες είναι οι 7 τροφές που χτίζουν μύες;
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Ποιες είναι οι 7 τροφές που χτίζουν μύες;

Υπάρχουν πολλά προγράμματα άσκησης που έχουν ως στόχο την ανάπτυξη των μυών. Υπάρχουν και ορισμένες τροφές που χτίζουν μύες και παίζουν


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Aycock RD, Kass DA. Abnormal urine color. South Med J. 2012 Jan;105(1):43-7.
  • Bosch X, Monclús E, Escoda O, Guerra-García M, Moreno P, Guasch N, López-Soto A. Unintentional weight loss: Clinical characteristics and outcomes in a prospective cohort of 2677 patients. PLoS One. 2017 Apr 7;12(4):e0175125.
  • Bonté F, Girard D, Archambault JC, Desmoulière A. Skin Changes During Ageing. Subcell Biochem. 2019;91:249-280.
  • Guo S, Dipietro LA. Factors affecting wound healing. J Dent Res. 2010 Mar;89(3):219-29.
  • Perrier ET, Johnson EC, McKenzie AL, Ellis LA, Armstrong LE. Urine colour change as an indicator of change in daily water intake: a quantitative analysis. Eur J Nutr. 2016 Aug;55(5):1943-9.
  • Walter FM, Humphrys E, Tso S, Johnson M, Cohn S. Patient understanding of moles and skin cancer, and factors influencing presentation in primary care: a qualitative study. BMC Fam Pract. 2010 Aug 31;11:62.

Τα περιεχόμενα αυτής της δημοσίευσης είναι μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να χρησιμεύσουν για να διευκολύνουν ή να αντικαταστήσουν τις διαγνώσεις, τις θεραπείες ή τις συστάσεις ενός επαγγελματία. Συμβουλευτείτε το γιατρό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε αμφιβολίες και ζητήστε την έγκρισή του πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε διαδικασία.