Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ. Μάθετε περισσότερα

19 Απριλίου 2016
Αν αναμείξετε οξυζενέ με νερό, θα έχετε ένα αντισηπτικό στοματικό διάλυμα. Οι γαργάρες με αυτό το μείγμα ανακουφίζουν επίσης από τον πονόλαιμο. Απλώς να θυμάστε ότι δεν πρέπει να το καταπίνετε.

Σήμερα θα σας δείξουμε ορισμένες φυσικές θεραπείες με οξυζενέ. Το υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2), όπως αλλιώς ονομάζεται το οξυζενέ, είναι ένα δημοφιλές προϊόν σε όλο τον κόσμο και το βρίσκουμε στο φαρμακείο του σπιτιού των περισσότερων ανθρώπων.

Γενικά, το οξυζενέ χρησιμοποιείται για τη φροντίδα και την απολύμανση πληγών, επειδή είναι ένα ισχυρό αντιβιοτικό που προστατεύει το δέρμα από διάφορα είδη μικροοργανισμών. Όμως υπάρχουν πολλοί άλλοι τρόποι χρήσης αυτού του σπιτικού προϊόντος, τόσο για την υγεία όσο και για την ομορφιά σας.

Πριν ξεκινήσουμε, όμως, είναι σημαντικό να επισημάνουμε ότι το προϊόν που θα αγοράσετε πρέπει να προέρχεται από ένα φαρμακείο ή παντοπωλείο, θα πρέπει να είναι σε σκούρο μπουκάλι και να έχει ισχύ 3% (μέγιστη 5%) -διαφορετικά θα είναι βλαβερό για την υγεία σας.

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ: καταπολέμηση της ακμής

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ - Γυναίκα με και χωρίς ακμή

Από τις πολλές θεραπείες που είναι διαθέσιμες σήμερα γι αυτό το συνηθισμένο δερματικό πρόβλημα, λίγοι άνθρωποι γνωρίζουν ότι κάτι τόσο απλό και φτηνό όσο το οξυζενέ μπορεί να βοηθήσει πολύ.

Πώς πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Καταρχάς, πρέπει να πλύνετε το πρόσωπό σας ή το σημείο του σώματός σας που έχει ακμή και έπειτα να απλώσετε λίγο οξυζενέ με ένα κομμάτι βαμβάκι.
 • Δεν είναι καλή ιδέα να το απλώσετε σε όλο σας το δέρμα γενικά καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και ξηρότητα.

Διαβάστε επίσης: 4 μάσκες προσώπου κατά της ακμής

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ: απολύμανση πληγών

Χωρίς αμφιβολία πρόκειται για μια από τις πιο συνηθισμένες χρήσεις του οξυζενέ, χάρη στην ικανότητά του να καταπολεμά τα βακτήρια και να απολυμαίνει την περιοχή γύρω από μια πληγή.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Απλώς μουσκέψτε ένα κομμάτι βαμβάκι ή ένα κομμάτι γάζα σε οξυζενέ και εφαρμόστε το στην πληγή, αφού βεβαιωθείτε ότι τα χέρια σας είναι καθαρά.

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ: θεραπεία για τους μύκητες των ποδιών και των νυχιών

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ - Πόδια

Το πόδι του αθλητή και οι μύκητες των ποδιών μπορούν να είναι ενοχλητικές και οδυνηρές παθήσεις για τους ανθρώπους που πάσχουν από αυτές. Είναι σημαντικό να αναλάβετε δράση κατά των συγκεκριμένων προβλημάτων καθώς μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία των ποδιών σας.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Και για τις δύο περιπτώσεις, συνιστάται να φτιάξετε ένα μείγμα με ένα μέρος οξυζενέ και τρία μέρη νερό και να βυθίσετε σε αυτό τα πόδια σας για είκοσι λεπτά.
 • Θα πρέπει να επαναλαμβάνετε αυτή τη θεραπεία δύο με τρεις φορές την ημέρα και πολύ σύντομα οι μύκητες θα εξαφανιστούν.

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ: ανακούφιση από τον πονόλαιμο και το κρυολόγημα

Η ικανότητα του οξυζενέ να καταπολεμά τα βακτήρια συμβάλλει στην ανακούφιση από τον πονόλαιμο.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Αναμείξτε ένα μέρος ζεστό νερό με ένα μέρος οξυζενέ και κάντε γαργάρα με το μείγμα. Προσέξτε να μην το καταπιείτε.
 • Αυτό μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη από τα κρυολογήματα και τη γρίπη, επειδή εξαλείφετε αποτελεσματικά τα βακτήρια που είναι υπεύθυνα.

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ: άνοιγμα του χρώματος των μαλλιών σας

 Γυναίκα εφαρμόζει κρέμα στα μαλλιά της

Μία από τις δημοφιλέστερες χρήσεις του οξυζενέ στον κόσμο της ομορφιάς είναι οι ανταύγειες στα μαλλιά. Μάλιστα το οξυζενέ μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για να αποχρωματίσετε το πιο σκουρόχρωμο χνούδι που μπορεί μερικές φορές να εμφανιστεί πάνω από το άνω χείλος.

Ωστόσο, δεν συνιστάται για ανθρώπους με πολύ σκούρα μαλλιά επειδή το αποτέλεσμα μπορεί να είναι μια κιτρινωπή ή πορτοκαλί απόχρωση.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Αναμείξτε ίσα μέρη νερού και οξυζενέ σε ένα σπρέι και ψεκάστε το σημείο που θέλετε να κάνετε πιο ανοιχτόχρωμο.
 • Μια άλλη επιλογή είναι να προσθέσετε λίγο οξυζενέ στο κανονικό σαμπουάν σας και απλώς λουστείτε όπως συνήθως.

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ: στοματικό διάλυμα

Οι αντισηπτικές ιδιότητες του οξυζενέ το καθιστούν ένα ιδανικό συστατικό για να φτιάξετε ένα σπιτικό στοματικό διάλυμα. Είναι αρκετά ισχυρό ώστε να σκοτώσει τα βακτήρια που προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Αναμείξτε μιάμιση κουταλιά της σούπας οξυζενέ με τρεις κουταλιές της σούπας νερό και ξεπλύνετε το στόμα σας πριν βουρτσίσετε τα δόντια σας.
 • Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το προϊόν χωρίς να το αραιώσουν, όμως αυτό δεν συνιστάται καθώς μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο εσωτερικό του στόματός σας.

Διαβάστε το άρθρο: Συμβουλές για τον έλεγχο της δυσάρεστης αναπνοής

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ: απομάκρυνση πανάδων

 Γυναίκα με πανάδες στο πρόσωπο

Χάρη στις ήπιες λευκαντικές ιδιότητές του, το οξυζενέ είναι ένας ιδανικός τρόπος μείωσης της εμφάνισης σκούρων κηλίδων στο πρόσωπο λόγω της έκθεσης στον ήλιο ή λόγω ορμονικών αλλαγών.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Μουσκέψτε ένα κομμάτι βαμβάκι με οξυζενέ και εφαρμόστε το απαλά σε όλα τα πάσχοντα σημεία.

Φυσικές θεραπείες με οξυζενέ: καθαρισμός των αφτιών

Η συσσώρευση κυψελίδας στο αφτί μπορεί να είναι και ενοχλητική και βλαβερή για την ακοή σας.

Το οξυζενέ διευκολύνει την αφαίρεση της κυψελίδας ενώ συμβάλλει επίσης στην πρόληψη των μολύνσεων του έσω ωτός.

Πώς θα πρέπει να το χρησιμοποιήσετε;

 • Ανακατέψτε μία κουταλιά ζεστό νερό με μία κουταλιά οξυζενέ και ρίξτε μερικές σταγόνες στο κάθε αφτί.

Όπως αναφέρει έρευνα την οποία πραγματοποίησε ο Δρ. Alvin Eng Kiat Loo του Πανεπιστημίου Βιοχημείας της Σιγκαπούρης και η ομάδα του σε ποντίκια, το οξυζενέ μπορεί να καταστρέψει και υγιή κύτταρα αν χρησιμοποιηθεί σε πολύ μεγάλες ποσότητες.

Taylor, J. (2014). 34 Reasons Why You Need Hydrogen Peroxide In Your Home. Retrieved from https://www.naturallivingideas.com/hydrogen-peroxide-uses/

WebMD. (2017). Hydrogen Peroxide : Uses, Side Effects, Interactions, Pictures, Warnings & Dosing. Retrieved from https://www.webmd.com/drugs/2/drug-76035/hydrogen-peroxide/details