8 λόγοι για να αγαπήσετε την εξωτική γουανάμπανα!

Χάρη στις βιταμίνες και τα μεταλλικά της στοιχεία, η εξωτική γουανάμπανα μπορεί να βοηθήσει τόσο στην προστασία του νευρικού συστήματος όσο και στην ενδυνάμωση των οστών. Δοκιμάστε, λοιπόν, και εσείς αυτό το εξωτικό, τροπικό φρούτο!
8 λόγοι για να αγαπήσετε την εξωτική γουανάμπανα!

Τελευταία ενημέρωση: 29 Μαρτίου, 2019

Η εξωτική γουανάμπανα είναι τροπικό φρούτο με γλυκόπικρη γεύση. Χάρη στα απίστευτα θρεπτικά της συστατικά, συστήνεται περισσότερο από κάθε άλλο φρούτο για την προστασία της υγείας μας.

Μια μικρή αναδρομή στο χρόνο, δείχνει πως ήταν ήδη γνωστή η καλλιέργειά της στην αρχαιότητα από πολλούς ιθαγενείς πληθυσμούς της Αμερικής. Οι συγκεκριμένοι λαοί την είχαν σε πολύ μεγάλη υπόληψη χάρη στις θρεπτικές και ιαματικές της ιδιότητες. Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τις ιδιότητες του γκουανάμπανα σε άρθρο των Badrie, N., & Schauss, A. G. 

Σήμερα, φύεται σε πολλά μέρη του πλανήτη. Αποτελεί, μάλιστα, αναντικατάστατο συστατικό για πολλά επιδόρπια, γλυκά, σμούθι και άλλες μαγειρικές παρασκευές.
Υπάρχει, όμως, κάτι που αγνοούν πολλοί για το συγκεκριμένο πεντανόστιμο φρούτο. Διαθέτει ισχυρά οφέλη που μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής μας. 

Θέλετε να μάθετε ποια είναι αυτά; Συνεχίστε την ανάγνωση!

1. Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού

8 λόγοι για να αγαπήσετε την εξωτική γουανάμπανα!

Η υψηλή διατροφική αξία των συστατικών που περιέχονται στην εξωτική γουανάμπανα είναι χρήσιμη στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού, ενεργοποιώντας τους ρυθμούς έγκαιρης και εύστοχης απόκρισής του.

Χαρακτηριστικά, τα 100 γρ. περιέχουν μέχρι και 20 mg βιταμίνης C, που ως ουσία είναι απαραίτητη για την αύξηση των αντισωμάτων στον οργανισμό μας.

Η συστηματική κατανάλωση του φρούτου μειώνει το βαθμό ευαισθησίας στις λοιμώξεις, ενώ παράλληλα βοηθά στην εξολόθρευση βλαβερών ιών και βακτηρίων.

2. Η εξωτική γουανάμπανα αυξάνει την ενέργειά σας

Όσοι νιώθουν εξάντληση ή χαρακτηρίζονται από έλλειψη συγκέντρωσης, ας προσέξουν αυτό το σημείο. Μπορείτε να μειώσετε τα συμπτώματά σας με το να καταναλώνετε μία ή δύο μερίδες εξωτική γουανάμπανα κάθε μέρα.

Το πολύ νόστιμο αυτό φρούτο περιέχει σημαντική ποσότητα φρουκτόζης. Η συγκεκριμένη φυσική γλυκαντική ουσία θα “επαναφορτίσει” το ενεργειακό απόθεμα του οργανισμού σας.

Επιπλέον, είναι εξαιρετική πηγή συμπλέγματος υδατανθράκων που είναι απαραίτητο για να διατηρήσει κανείς την πνευματική και σωματική του υγεία.

3. Έχει αντικαρκινική δράση

γουανάμπανα κατά του καρκίνου

Αυτό το θαυμάσιο φρούτο έχει, επίσης, ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες από τις οποίες μπορούν να επωφεληθούν τόσο οι ήδη πάσχοντες όσο και εκείνοι που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου.

Οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιλαμβάνονται στην εξωτική γουανάμπανα εμποδίζουν τις βλαβερές συνέπειες της οξείδωσης των κυττάρων. Επιπρόσθετα, επιτίθενται κατευθείαν στα κακοήθη κύτταρα που σχηματίζουν τους όγκους.

Στην πραγματικότητα, τα φύλλα της αποδεδειγμένα μπορούν να θεραπεύσουν 12 διαφορετικούς τύπους καρκίνου, ανάμεσα σε αυτούς εκείνον του παχέος εντέρου, του στήθους και των πνευμόνων.

Υπάρχουν, μάλιστα, κάποιοι που ισχυριζονται πως τα αποτελέσματά της είναι καλύτερα και από αυτά της χημειοθεραπείας. Αυτό οφείλεται ειδικά στο ότι η κατανάλωσή της δεν συνεπάγεται καμιά παρενέργεια και είναι 100% ασφαλής.

Η άποψη αυτή, βέβαια, απαιτεί περισσότερη έρευνα. Πρέπει να αναζητηθεί περαιτέρω ο τρόπος δράσης της και αν είναι αρκετά αποτελεσματικός ώστε να αποτελέσει συμπληρωματική θεραπεία για τον καρκίνο.

4. Προστατεύει το νευρικό σύστημα

Η γουανάμπανα περιέχει μεγάλες ποσότητες συμπλέγματος βιταμινών Β. Χάρη σε αυτό, από την καθημερινή καταναλωσή της επωφελείται πολύ το νευρικό σύστημα. 

Οι συγκεκριμένες βιταμίνες ενισχύουν την κυκλοφορία του αίματος, ενώ παράλληλα αποτελούν τμήμα ενός μεγάλου αριθμού λειτουργιών του καρδιαγγειακού συστήματος.

Επιπλέον, η βιταμίνη Β2 ελέγχει τα νεύρα και ενισχύει τη γνωστική λειτουργία.

 5. Η εξωτική γουανάμπανα θωρακίζει το σκελετικό σύστημα

προστασία του σκελετικού συστήματος

Το φρούτο έχει εξαιρετικά οφέλη για το σκελετικό σας σύστημα. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο συστήνεται η κατανάλωσή του ιδιαιτέρως σε γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους.

Η γουανάμπανα περιέχει φώσφορο και ασβέστιο. Ως εκ τούτου, η προσθήκη του συγκεκριμένου φρούτου στη διατροφή σας βοηθά στην ενδυνάμωση των οστών και των δοντιών.

Αποτελεί ένα πεντανόστιμο και φυσικό γιατρικό κατά τη διάρκεια της γυναικείας εμμηνόπαυσης, αφού αποτρέπει την απώλεια της οστικής πυκνότητας. Αυτή η κατάσταση προκαλείται στις εμμηνοπαυσιακές γυναίκες εξαιτίας της μείωσης των επιπέδων στα οιστρογόνα τους.

6. Βελτιώνει την πεπτική υγεία

Εδώ είναι το σημείο που πρέπει να εστιάσουν όσοι υποφέρουν από στομαχικές διαταραχές. Αν εντάξετε αυτό το φρούτο στη διατροφή σας, θα διαπιστώσετε πως πρόκειται για έναν θαυμάσιο σύμμαχο στην προσπάθεια να κατευνάσετε τα συμπτώματά σας.

Η υψηλή περιεκτικότητά του σε φυτικές ίνες και απαραίτητα θρεπτικά συστατικά λειτουργούν προστατευτικά στη φυσική χλωρίδα του εντέρου, ενώ βοηθούν στην αναπλήρωση των υγιών βακτηρίων.

Την ίδια στιγμή, βοηθά στις περιπτώσεις δυσκοιλιότητας, ενισχύοντας την κινητικότητα του εντέρου και την ταχεία αποβολή των κοπράνων, επιταχύνοντας την απορρόφηση πρωτεϊνών και δύσπεπτων λιπαρών ουσιών.

7. Καταπολεμά τους πόνους

η γουανάμπανα καταπολεμά τους σκελετικούς πόνους

Η κατανάλωση χυμού από γουανάμπανα έχει αναλγητικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Αυτό βοηθά στον κατευνασμό των κοινών πόνων, όπως των πονοκεφάλων, των μυϊκών τραβηγμάτων και τον πόνο που προκαλείται από τις κράμπες.

Για να καταπολεμήσετε επιτυχώς τους πόνους, συστήνεται να πίνετε χυμό από γουανάμπανα δύο ή τρεις φορές τη μέρα. Φυσικά η πρακτική αυτή πρέπει να συνοδεύεται από υγιεινή διατροφή και ξεκούραση.

8. Η εξωτική γουανάμπανα πολεμά την υπέρταση

Και οι άνθρωποι που κινδυνεύουν από υπέρταση μπορούν να επωφεληθούν από τη γουανάμπανα. Η συγκεκριμένη κατηγορία πρέπει να καταναλώνει αρκετές μερίδες του φρούτου κάθε εβδομάδα.

Το φρούτο βοηθά στην αποφυγή κατακράτησης υγρών. Επιπλέον, ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος και την ελαστικότητα των αρτηριών.

Τώρα που γνωρίζετε πλέον τα σημαντικά πλεονεκτήματα αυτού του υπέροχου εξωτικού φρούτου, εντάξτε το στην καθημερινότητά σας. Αγοράστε το από τα καταστήματα υγιεινής διατροφής ή τα μεγάλα σουπερμάρκετ και απολαύστε το!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Badrie, N., & Schauss, A. G. (2010). “Soursop (Annona muricata L.): Composition, nutritional value, medicinal uses, and toxicology”, In Bioactive Foods in Promoting Health. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-374628-3.00039-6
  • Arbaisah, S. M., Asbi, B. A., Junainah, A. H., & Jamilah, B. (1997). “Purification and properties of pectinesterase from soursop (Anona muricata) pulp”. Food Chemistry.https://doi.org/10.1016/S0308-8146(96)00043-X
  • Arroyo, Jorge, Martínez, Jaime, Ronceros, Gerardo, Palomino, Robert, Villarreal, Aníbal, Bonilla, Pablo, Palomino, Christian, & Quino, Mariano. (2009). Efecto hipoglicemiante coadyuvante del extracto etanólico de hojas de Annona muricata L (guanábana), en pacientes con diabetes tipo 2 bajo tratamiento de glibenclamida. Anales de la Facultad de Medicina70(3), 163-167. Recuperado en 16 de enero de 2019, de http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1025-55832009000300002&lng=es&tlng=es.
  • Correa, J., Ortiz, D., Larrahondo, J., Sanchez, M., & Pachon, H. (2012). Actividad antioxidante en guanábana (Annona muricata l.): una revisión bibliográfica. Boletin latinoamericano y del caribe de plantas medicinales y aromáticas11(2).
  • Nwokocha CR et al. “Possible mechanisms of action of the hypotensive effect of Annona muricata (soursop) in normotensive Sprague-Dawley rats”, Pharm Biol. 2012 Nov;50(11):1436-41. doi: 10.3109/13880209.2012.684690. Epub 2012 Sep 11.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.