8 προϊόντα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο πρόσωπο

Αν και το κόλπο με την οδοντόκρεμα για να ξηράνετε τα σπυράκια μπορεί να είναι αποτελεσματικό, δεν είναι καλή ιδέα επειδή μπορεί να αλλάξει το pH του δέρματός σας αλλά και να αφήσει μόνιμα σημάδια.
8 προϊόντα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο πρόσωπο

Έχει γραφτεί από Daniela Echeverri Castro

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

8 προϊόντα που δεν πρέπει να βάζετε ποτέ στο πρόσωπο. Για την απόκτηση όμορφου και λαμπερού δέρματος προτείνονται πολλές φυσικές εναλλακτικές, επειδή είναι αποτελεσματικές αλλά και περιλαμβάνουν μικρό κίνδυνο παρενεργειών.

Όμως το πρόβλημα είναι ότι μερικά από τα προϊόντα αυτά δεν είναι καθόλου κατάλληλα για το ευαίσθητο δέρμα του προσώπου σας και μπορούν μάλιστα να αποδειχτούν βλαβερά.

Είναι σημαντικό να είστε καλά ενημερωμένοι και να γνωρίζετε ποια προϊόντα δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε ποτέ στο πρόσωπο, διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να αποκτήσετε μόνιμα ενθύμια!

Για να είστε σίγουροι ότι γνωρίζετε τι πρέπει να χρησιμοποιείτε στο δέρμα σας και τι όχι, στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για τα οχτώ χειρότερα προϊόντα που καλύτερα να αφήσετε στο ράφι.

1. Σπρέι μαλλιών

Ένα από τα ευκολότερα κόλπα για να μείνει το μακιγιάζ στη θέση του για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είναι να καλυφθεί με λίγο σπρέι μαλλιών. Μεγάλο λάθος!

Μερικά από τα σπρέι μαλλιών περιέχουν οινόπνευμα, το οποίο μπορεί να αλλοιώσει τα φυσικά έλαια του δέρματός σας και να προκαλέσει ξηρότητα και πρόωρη γήρανση.

Πέρα από αυτό, μερικά σπρέι μαλλιών περιέχουν προωθητικές ουσίες που μπορεί να προκαλέσουν φαγούρα, κοκκινίλα και ερεθισμό στο ευαίσθητο δέρμα του προσώπου.

2. Βούτυρο

ποτέ στο πρόσωπο

Το βούτυρο και η μαργαρίνη συχνά συνιστώνται ως εναλλακτικές της ενυδατικής κρέμας σώματος χάρη στις αντιοξειδωτικές και λιπαρές ουσίες που περιέχουν.

Το πρόβλημα προκύπτει όταν χρησιμοποιούνται στο πρόσωπο, όπου μπορεί να κλείσουν τους πόρους με αποτέλεσμα ενοχλητικά σπυράκια και μαύρα στίγματα.

3. Οινόπνευμα

Το οινόπνευμα εντριβών, για παράδειγμα, υπάρχει στα περισσότερα κουτιά πρώτων βοηθειών επειδή είναι ισχυρό απολυμαντικό, ιδανικό για τη φροντίδα μικρών πληγών και διαφόρων δερματικών προβλημάτων.

Όταν το χρησιμοποιείτε στο πρόσωπό σας, αρχικά αισθάνεστε ότι είναι δροσιστικό και φυσικό, όμως μετά από μερικά λεπτά μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό, ξηρότητα και άλλα προβλήματα.

Ελέγξτε τα προϊόντα περιποίησης του δέρματός σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν περιέχουν πολλά συστατικά με βάση το οινόπνευμα.

4. Αποσμητικό

ποτέ στο πρόσωπο

Τα αποσμητικά προϊόντα συνήθως χρησιμοποιούνται στις μασχάλες για τον έλεγχο της υπερβολικής εφίδρωσης, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα χρησιμοποιείτε σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος.

Κάποιοι δεν δίνουν σημασία σε αυτή την προειδοποίηση και επιλέγουν να βάζουν αποσμητικό στο πρόσωπό τους πριν βαφτούν για να μην επιτρέψουν στον ιδρώτα να χαλάσει αργότερα το μακιγιάζ. Προσοχή!

Τα συγκεκριμένα προϊόντα φράσσουν τους πόρους και δεν επιτρέπουν στα κύτταρά σας να λαμβάνουν το οξυγόνο που είναι απαραίτητο για την απομάκρυνση των τοξινών.

5. Βερνίκι νυχιών και ασετόν

Μερικοί καλλιτέχνες του μακιγιάζ, ειδικά εκείνοι που βάφουν ανθρώπους για το καρναβάλι, προτείνουν τη χρήση βερνικιού νυχιών ή ασετόν για να πετύχουν ορισμένα εφέ.

Φυσικά δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιήσετε αυτά τα προϊόντα στο πρόσωπο, επειδή κάποια περιέχουν ακρυλικά τα οποία θα ξηράνουν το δέρμα σας και τα οποία θα είναι δύσκολο να αφαιρέσετε αργότερα.

Γι’αυτό θα πρέπει να χρησιμοποιείτε είδη μακιγιάζ που είναι κατάλληλα για χρήση στο δέρμα του προσώπου.

6. Ξύδι

Το λευκό ξύδι και το μηλόξυδο προτείνονται από τους καλλιτέχνες του μακιγιάζ ως φυσικά τονωτικά που συμβάλλουν στη ρύθμιση του pH του δέρματος και στη διατήρηση της σφριγηλότητάς του.

Τα προϊόντα αυτά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται ποτέ στη φυσική μορφή τους, επειδή περιέχουν οξέα που μπορούν στην πραγματικότητα να κάψουν το δέρμα σας. Για να αξιοποιήσετε τις ωφέλιμες ιδιότητές τους, είναι καλύτερα να αναμειγνύετε ένα μέρος ξύδι με τρία μέρη νερό πριν το χρησιμοποιήσετε στο πρόσωπο.

7. Μαγιονέζα, ποτέ στο πρόσωπο

ποτέ στο πρόσωπο μαγιονεζα

Η καλή μας κλασική μαγιονέζα έχει μερικές σημαντικές ενυδατικές ιδιότητες που μπορούν να συμβάλουν στη διατήρηση της λάμψης και της ομορφιάς των μαλλιών σας.

Όμως δεν συνιστάται για χρήση στο πρόσωπο, επειδή περιέχει οξέα που μπορούν αν φράξουν τους πόρους μην επιτρέποντας στο δέρμα σας να “αναπνέει”. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ενοχλητικά μαύρα στίγματα και σπυράκια που μπορούν να κάνουν το δέρμα σας να μοιάζει βρώμικο και μη υγιές.

8. Οδοντόκρεμα, ποτέ στο πρόσωπο

Ένα από τα πιο δημοφιλή κόλπα για να καταπολεμήσετε τα σπυράκια και την ακμή είναι να βάλετε οδοντόκρεμα πάνω σε αυτές τις ατέλειες.

Αυτό μπορεί να είναι αποτελεσματικό επειδή ξηραίνει πιο γρήγορα τη συγκεκριμένη περιοχή, όμως το πρόβλημα είναι ότι τα άλλα επιθετικά χημικά συστατικά που περιέχονται στις περισσότερες εμπορικά διαθέσιμες οδοντόκρεμες μπορούν να προκαλέσουν σκασίματα και ξηρότητα στο δέρμα σας, επειδή επιδρούν στο pH του αφήνοντας αντιαισθητικές κηλίδες και μόνιμα σημάδια.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Bodeker, Gerard & Ryan, Terence & Volk, Adva & Harris, Jahnavi & Burford Mbiochem, Gemma. (2017). Integrative Skin Care: Dermatology and Traditional and Complementary Medicine. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.). 23. 10.1089/acm.2016.0405.
  • Casas, Rosa. La cara oculta de los perfumes, cosméticos y productos de aseo.Espacio humano. [En línea] Disponible en: https://espaciohumano.com/los-perfumes-su-cara-oculta/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.