9 τροφές που προκαλούν σωματική οσμή

Μερικές φορές η καλή υγιεινή δεν αρκεί για να εξαλειφθεί η σωματική οσμή. Γνωρίζατε ότι υπάρχουν ορισμένες τροφές που συνδέονται περισσότερο με το συγκεκριμένο πρόβλημα;
9 τροφές που προκαλούν σωματική οσμή
Eliana Delgado Villanueva

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: διατροφολόγο Eliana Delgado Villanueva.

Έχει γραφτεί από Katherine Flórez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Η σωματική οσμή οφείλεται στη συνδυασμένη επίδραση των ιδρωτοποιών αδένων του δέρματος και των πτητικών ενώσεων που παράγονται κατά τη βακτηριακή δραστηριότητα.

Η διαδικασία αυτή συνήθως πυροδοτείται από ορμονικά ή μεταβολικά προβλήματα.  Μπορεί επίσης να οφείλεται σε ορισμένα είδη ασθενειών ή στη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων.

Παρόλο που πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι ο ιδρώτας αποτελεί την κύρια αιτία της σωματικής οσμής, η αλήθεια είναι ότι πολλά είδη μικροβίων και ακαθαρσιών και ο συνδυασμός ορισμένων τροφών στη διατροφή σας μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο.

Ο τελευταίος παράγοντας μπορεί να μεταβάλει το pH του σώματός σας προκαλώντας υπερβολικά υψηλά επίπεδα οξύτητας, καθιστώντας δύσκολη την αποβολή των τοξινών, οδηγώντας σε δυσάρεστη οσμή. Περισσότερα στοιχεία για την σωματική οσμή παραθέτει σε άρθρο του ο A. Allevato Miguel.

Πέρα από αυτό, μερικές τροφές περιέχουν ισχυρές ουσίες που απεκκρίνονται με τον ιδρώτα ή μπορούν να κάνουν την αναπνοή σας να μυρίζει.

Γνωρίζετε ποιες είναι αυτές;

1. Σκόρδο

τροφές που προκαλούν σωματική οσμή - σκόρδο

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που προτιμούν να αποφεύγουν την κατανάλωση σκόρδου. Αιτία είναι η δυνατή οσμή του που τείνει να παραμένει στην αναπνοή για ώρες.

Ωστόσο, εκτός αυτού, οι πτητικές θειώδεις ενώσεις στο σκόρδο μπορούν να κάνουν τον ιδρώτα σας να μυρίζει άσχημα. Οι ουσίες αυτές απορροφώνται από τους πνεύμονές σας και μπαίνουν στην κυκλοφορία του αίματος μετά την ολοκλήρωση της πέψης, γεγονός που δίνει στην αναπνοή και στο δέρμα σας τη χαρακτηριστική οσμή.

 

Διαβάστε επίσης το άρθρο: Αποβάλετε τις τοξίνες και ενισχύστε τις άμυνες του σώματος.

 

2. Επεξεργασμένη ζάχαρη

Τα ζαχαρωτά και κάθε είδους τροφή, που περιέχει επεξεργασμένη ζάχαρη, μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στα επίπεδα οξύτητας του σώματος, να μεταβάλουν τη θερμοκρασία του και να προκαλέσουν δυσάρεστη σωματική οσμή.

Τα βακτήρια τρέφονται με ζάχαρη, επομένως, εξαιτίας της υπερβολικής τους ανάπτυξης, παρατηρείται επίσης επιτάχυνση των ζυμώσεων και πιο έντονη οσμή.

3. Μπαχαρικά

τροφές που προκαλούν σωματική οσμή - μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά όπως το κάρυ και το κύμινο τείνουν να προκαλούν δυσάρεστη αναπνοή καθώς και σωματική οσμή.  Όταν τα καταναλώνετε, τα θειώδη αέρια που χωνεύετε απεκκρίνονται στη συνέχεια από τους πόρους σας.

Αν και τις περισσότερες φορές πιθανώς αφομοιώνονται από το σώμα, μερικά από αυτά παραμένουν στην κυκλοφορία του αίματος και απελευθερώνονται αργότερα.

4. Υδρογονωμένα έλαια

Τα υδρογονωμένα έλαια είναι τα είδη των ελαίων που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή πρόχειρου φαγητού, τηγανητών τροφών και γλυκισμάτων, μεταξύ άλλων.

Δεν αποτελούν μονάχα κορυφαίες αιτίες παχυσαρκίας αλλά συνδέονται επίσης με την πρόκληση σωματικής οσμής.

Φαίνεται ότι αυτό το είδος λίπους δυσκολεύει την πέψη, αλληλεπιδρώντας αρνητικά με άλλες τροφές τις οποίες επεξεργάζεται το έντερό σας.

5. Χοιρινό κρέας

τροφές που προκαλούν σωματική οσμή - χοιρινό

Τα πατέ, τα λουκάνικα, το μπέικον και άλλα προϊόντα επεξεργασμένου χοιρινού κρέατος μπορούν να αυξήσουν τα επίπεδα οξύτητας του στομαχιού σας και να προκαλέσουν αέρια.

Διασπώνται αργά μέσα στο πεπτικό σας σύστημα και, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε λίπος και χημικές ουσίες, διαταράσσουν τις μεταβολικές λειτουργίες οι οποίες εξαλείφουν τις τοξίνες.

6. Κόκκινο κρέας

Το σώμα δυσκολεύεται περισσότερο να χωνέψει τις πρωτεΐνες που περιέχονται στο κόκκινο κρέας και, επειδή αυτές μπορεί να παραμείνουν στο έντερο για αρκετές μέρες, υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες ζύμωσής τους και πρόκλησης σωματικής οσμής.

Οι άνθρωποι που τρώνε λιγότερες μερίδες κόκκινου κρέατος την εβδομάδα έχουν ιδρώτα με λιγότερο έντονη οσμή από ό,τι εκείνοι που το καταναλώνουν τακτικά.

Επιπλέον, η μείωση του κόκκινου κρέατος στη διατροφή σας συμβάλλει στην αποφυγή των αερίων, της κοιλιακής φλεγμονής και της δυσκοιλιότητας.

7. Το σπαράγγι προκαλεί σωματική οσμή

τροφές που προκαλούν σωματική οσμή - σπαράγγι

Αν και πρόκειται για μια πολύ υγιεινή τροφή, το σπαράγγι μπορεί να προκαλέσει έντονη και όξινη οσμή στα ούρα σας λόγω της φυσικής του αποσύνθεσης μέσα στο σώμα.

Η επίδραση αυτή εμφανίζεται μονάχα σε ορισμένους ανθρώπους που έχουν τη γενετική προδιάθεση να παράγουν και να απορροφούν ορισμένες οσμές.

8. Οινοπνευματώδη ποτά

Οι άνθρωποι που πίνουν υπερβολικά έχουν μια πιο δυσάρεστη οσμή στο δέρμα και στην αναπνοή τους. Το σώμα σας επεξεργάζεται το οινόπνευμα ως τοξίνη, έτσι το συκώτι σας είναι υπεύθυνο για το μεταβολισμό του.

Σχεδόν το 90% του οινοπνεύματος μετατρέπεται σε οξικό οξύ. Αυτή είναι μια μη τοξική ουσία που αποβάλλεται από το σώμα μαζί με άλλα περιττά υγρά και άλατα.

Το υπόλοιπο οινόπνευμα, που παραμένει στην κυκλοφορία του αίματος, αποβάλλεται μέσω των πνευμόνων με την κανονική αναπνοή ή από τους πόρους του δέρματός σας με τη μορφή ιδρώτα.

 

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Θεραπεύστε το συκώτι σας: πλήρεις τροφές και πικρά λαχανικά.

 

9. Κρεμμύδι

τροφές που προκαλούν σωματική οσμή - κρεμμύδι

Τα βακτήρια διασπούν τα θειώδη αμινοξέα που περιέχονται στα κρεμμύδια. Αυτή η διαδικασία παράγει δύσοσμες πτητικές ουσίες όπως το υδρόθειο, η μεθυλομερκαπτάνη και το διμεθυλοσουλφίδιο.

Αυτές οι θειούχες ενώσεις απορροφώνται από το αίμα και φτάνουν στο στόμα, στο στομάχι, στα έντερα και στο συκώτι. Μεταφέρονται επίσης στους πνεύμονες όπου, αν συσσωρευτούν σε μεγάλες ποσότητες, μπορούν να προκαλέσουν έντονη οσμή όταν εκπνέετε.

Έχετε σωματική οσμή παρά το γεγονός ότι τηρείτε σωστή υγιεινή και έχετε καλή υγεία; Είναι πιθανό ότι ενοχοποιούνται κάποιες από τις διατροφικές επιλογές σας.

Προσπαθήστε να μειώσετε τις συγκεκριμένες τροφές!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.