Αιθέριο έλαιο παλμαρόζας: Χρήσεις, οφέλη και συμβουλές

Το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας είναι δημοφιλές για τα μεγάλα οφέλη του στο δέρμα. Εδώ θα σας πούμε τι λέει η επιστήμη για τις ιδιότητές του.
Αιθέριο έλαιο παλμαρόζας: Χρήσεις, οφέλη και συμβουλές

Τελευταία ενημέρωση: 03 Αυγούστου, 2022

Το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας είναι ένα προϊόν που προέρχεται από το φυτό γνωστό ως palmarosa c ymbopogon martinii.Αυτό, με τη σειρά του, φυτρώνει σε δύο ποικιλίες που ονομάζονται “motia” και “sofia”, οι οποίες διαφέρουν ως προς το άρωμα.

Συγκεκριμένα, το έλαιο εξάγεται από την απόσταξη με ατμό του αποξηραμένου βοτάνου. Συνήθως χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων ως αρωματικό, αλλά χρησιμοποιείται επίσης για καλλυντικούς σκοπούς στην παρασκευή αρωμάτων, ελαίων και σαπουνιών.

Ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στο Journal of Pharmacy and Pharmacology αναφέρει ότι το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται συνήθως στην Αγιουβερδική ιατρική για την καταπράυνση δερματικών προβλημάτων και πόνου νευρικής προέλευσης. Πέρα από αυτό, του αποδίδονται και άλλες ιδιότητες. Θα σας τα πούμε όλα εδώ!

Αιθέριο έλαιο παλμαρόζας

Η παλμαρόζα είναι ένα αειθαλές φυτό που ανήκει στην οικογένεια Poaceae. Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύουν πολλοί, δεν έχει σχέση με τα τριαντάφυλλα. Το όνομά της οφείλεται στο άρωμα που αναδίδει, το οποίο μοιάζει με αυτό των τριαντάφυλλων, αλλά με απαλές νότες εσπεριδοειδών.

Το αιθέριο έλαιό της χαρακτηρίζεται από το ότι είναι ακόμη πιο αρωματικό. Όπως και άλλα έλαια, το χρώμα του ποικίλλει από σκούρο κίτρινο έως ανοιχτό κίτρινο. Ωστόσο, μερικές φορές αναμειγνύεται με ροδέλαιο για να μειωθεί το κόστος του. Σε αυτή την περίπτωση, η ποιότητά του μειώνεται.

Αντίθετα, η καθαρή του μορφή συγκεντρώνει βιοδραστικές ουσίες που συνδέονται με οφέλη για το δέρμα και την υγεία. Σύμφωνα με πληροφορίες που μοιράζονται στο Journal of Essential Oil Research, τα κύρια ενεργά συστατικά του είναι η γερανιόλη και η οξική γερανύλη, τα οποία προσδίδουν αντιοξειδωτικές, αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και χαλαρωτικές ιδιότητες.

8 χρήσεις και οφέλη του αιθέριου ελαίου παλμαρόζας

Το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας δεν είναι προϊόν με θαυματουργές ιδιότητες για την υγεία ή την ομορφιά. Όπως και άλλες φυσικές ουσίες, μπορεί να χρησιμεύσει ως συμπλήρωμα ευεξίας. Στην πραγματικότητα, έχει αποκτήσει δημοτικότητα για τα ενδιαφέροντα οφέλη του για την περιποίηση του δέρματος και τη μείωση του στρες. Ας δούμε τι λέει η επιστήμη.

1. Μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από λοιμώξεις

Λόγω της συγκέντρωσης μονοτερπενίου γερανιόλης, το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας δρα ως αντιμικροβιακό και αντιοξειδωτικό αιθέριο έλαιο. Όπως προτείνεται από μια μελέτη που μοιράστηκε στο Biocatalysis and Agricultural Biotechnology, μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση μολυσματικών μικροοργανισμών όπως τα βακτήρια S. aureus και E. coli .

Έρευνα στο LWT – Επιστήμη και Τεχνολογία Τροφίμων αναφέρει ότι το συστατικό αυτό είναι επίσης χρήσιμο κατά των λοιμώξεων που προκαλούνται από μύκητες. Συγκεκριμένα, φαίνεται να σπάει τις μεμβράνες των μυκητιακών κυττάρων, γεγονός που βοηθά στην εξάλειψή τους.

Escherichia coli es atacada por aceite de palmarosa.
Το E. coli είναι ένα από τα βακτήρια που θα μπορούσαν να καταπολεμηθούν με το αιθέριο έλαιο αυτού του φυτού.

2. Βοηθά στον έλεγχο της ολικής χοληστερόλης και προστατεύει το συκώτι

Αν και χρειάζονται πιο πειστικές μελέτες, έρευνα στο Biochemistry Research International ανέφερε ότι η εισπνοή αιθέριου ελαίου παλμαρόζας βοήθησε στη μείωση της ολικής χοληστερόλης σε αρουραίους. Μάλιστα, παρατηρήθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά του καταπολεμούσαν επίσης το οξειδωτικό στρες και απέτρεπαν την ηπατική τοξικότητα.

3. Λειτουργεί ως νευροπροστατευτικό

Στην αγιουρβεδική ιατρική, αυτό το έλαιο χρησιμοποιείται ως προστατευτικό του νευρικού συστήματος, οπότε κατατάσσεται ως νευροπροστατευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, μια μελέτη δείχνει ότι το έλαιο αυτό έχει θετικές επιδράσεις στην πρόληψη ασθενειών όπως η νόσος Αλτσχάιμερ και η άνοια.

Επίσης, η ηρεμιστική του δράση έχει αποδειχθεί αποτελεσματική σε επεισόδια άγχους και κατάθλιψης. Για τους σκοπούς αυτούς, χρησιμοποιείται συχνά στην αρωματοθεραπεία.

4. Το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας υποστηρίζει την υγεία του πεπτικού συστήματος

Η κύρια δραστική ένωση στο αιθέριο έλαιο παλμαρόζας, η γερανιόλη, έχει θετική επίδραση στην υγεία του πεπτικού συστήματος. Για να είμαστε πιο ακριβείς, συμβάλλει στην αναστολή της ανάπτυξης μολυσματικών μικροοργανισμών και προστατεύει τα βακτήρια που απαρτίζουν τη φυσιολογική μικροβιακή χλωρίδα. Όπως έδειξε έρευνα στο International Journal of Molecular Sciences, δρα επίσης ως αντιφλεγμονώδες στο έντερο.

5. Βοηθά στην περιποίηση του δέρματος

Οι πιο διαδεδομένες χρήσεις αυτού του ελαίου έχουν να κάνουν με τα καλλυντικά. Λόγω των αντιμικροβιακών, αντιφλεγμονωδών και αντιοξειδωτικών επιδράσεων που προέρχονται από την περιεκτικότητά του σε γερανιόλη, ορισμένοι ισχυρίζονται ότι είναι μια καλή θεραπεία για την ακμή και άλλες ατέλειες.

Στην πραγματικότητα, μια μελέτη που μοιράστηκε στο Future Microbiology σχολιάζει ότι η γερανιόλη έχει αντιμικροβιακές δυνατότητες κατά των βακτηρίων που προκαλούν ακμή. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι το τοπικά εφαρμοζόμενο αιθέριο έλαιο παλμαρόζας μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση αυτής της δερματικής νόσου. Ωστόσο, χρειάζονται ακόμη περισσότερα στοιχεία.

Ακόμη και πριν το δοκιμάσετε για το σκοπό αυτό, καλό είναι να κάνετε μια μικρή δερματική δοκιμή. Ο λόγος; Έχει κωμειογόνες ιδιότητες. Επομένως, όταν εφαρμόζεται σε αναίσθητο και επιρρεπές στην ακμή δέρμα, μπορεί να αυξήσει την απόφραξη και την παρουσία μαύρων στιγμάτων.

6. Βελτιώνει την εμφάνιση των μαλλιών

Η δημοφιλής βιβλιογραφία υποστηρίζει ότι αυτός ο τύπος λαδιού βελτιώνει την εμφάνιση των ξηρών μαλλιών. Αν και δεν υπάρχουν αποδείξεις για αυτή τη χρήση, η εφαρμογή του από τη μέση των μαλλιών προς τις άκρες μπορεί να είναι χρήσιμη για την ψαλίδα, την αφυδάτωση και τοφριζάρισμα.

Ορισμένοι άνθρωποι κάνουν μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής για να προωθήσουν την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών. Ωστόσο, αυτό είναι το ίδιο όπως και με το δέρμα. Σε άτομα με τάση για υπερβολική λιπαρότητα, μπορεί να είναι αντιπαραγωγικό. Είναι πάντα καλύτερο να το δοκιμάζετε εκ των προτέρων.

7. Το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης

Το οξειδωτικό στρες συνδέεται συχνά με σημάδια πρόωρης γήρανσης. Ωστόσο, τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αντιμετώπιση αυτών των επιδράσεων. Στην περίπτωση του αιθέριου ελαίου παλμαρόζας, μια μελέτη περιγράφει λεπτομερώς τα θετικά αποτελέσματα στους ινοβλάστες αυξάνοντας την παραγωγή κολλαγόνου και υαλουρονικού οξέος.

Έτσι, το έλαιο αυτό φαίνεται να είναι χρήσιμο στην πρόληψη της γήρανσης και στην επούλωση των πληγών. Προς το παρόν, ωστόσο, απαιτούνται πιο ολοκληρωμένες μελέτες για να επιβεβαιωθεί αυτό.

8. Μπορεί να χρησιμεύσει ως εντομοαπωθητικό

Εδώ και χρόνια, το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας αναφέρεται ως φυσικό εντομοαπωθητικό. Στην πραγματικότητα, μια μελέτη της Acta Tropica ανέφερε ότι προσφέρει 100% προστασία από τα κουνούπια για έως και 12 ώρες.

Συστάσεις για την ασφαλή χρήση του αιθέριου ελαίου παλμαρόζας

Παρά τα ενδιαφέροντα οφέλη του, το έλαιο αυτό μπορεί να προκαλέσει ορισμένες ανεπιθύμητες αντιδράσεις, ειδικά όταν χρησιμοποιείται σε καθαρή μορφή ή σε ευαίσθητο δέρμα.

Πρώτα απ’ όλα, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα φυσικά προϊόντα δεν είναι πάντα τα καλύτερα για το δέρμα- επομένως, είναι καλύτερο να επιλέγετε εκείνα που είναι σχεδιασμένα και δερματολογικά ελεγμένα. Επίσης, όταν τα χρησιμοποιείτε τοπικά, είναι πάντα καλή ιδέα να τα αραιώνετε με ένα έλαιο φορέα ή νερό.

Ούτε αυτό ούτε άλλα αιθέρια έλαια είναι κατάλληλα για κατανάλωση.

Σε περίπτωση εγκυμοσύνης, επιληψίας, ηπατικής βλάβης ή οποιασδήποτε σοβαρής ασθένειας, είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή έναν επαγγελματία πριν δοκιμάσετε αυτό το είδος ελαίου. Το ίδιο ισχύει και αν λαμβάνετε φάρμακα.

Πώς να χρησιμοποιήσετε το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας;

Αυτή τη στιγμή, το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας υπάρχει σε ένα ευρύ φάσμα καλλυντικών προϊόντων. Αυτά είναι η καλύτερη επιλογή για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του για το δέρμα, καθώς έχουν ασφαλείς συνθέσεις.

Το προϊόν διατίθεται επίσης αδιάλυτο, αλλά δεν συνιστάται η χρήση του απευθείας στο δέρμα, επειδή μπορεί να είναι ερεθιστικό. Εάν αγοράσετε αυτή τη μορφή, φροντίστε να το αραιώσετε σε αναλογία 3 σταγόνες ανά κουταλιά της σούπας λάδι φορέα (15 γραμμάρια).

Για να επωφεληθείτε από τα οφέλη του αρώματός του, μπορείτε να το τοποθετήσετε σε διαχυτήρα (κανονικό ή ηλεκτρικό) ή σε μπουκάλι με ράβδους. Μια άλλη επιλογή είναι να το αναμίξετε σε ένα μπουκάλι ψεκασμού με νερό για να το ψεκάσετε στο δωμάτιο ή σε ένα μαξιλάρι.

Aromaterapia con aceite esencial de palmarosa.

DIY συνταγές με αιθέριο έλαιο παλμαρόζας

Ένα από τα πιο πολύτιμα χαρακτηριστικά του αιθέριου ελαίου παλμαρόζας είναι η ευελιξία του. Εφόσον χρησιμοποιείται σε μικρές ποσότητες, μπορεί να προστεθεί σε πολλές DIY συνταγές ως άρωμα σπιτιού, για να απωθήσει τα έντομα ή για να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε.

Έχοντας αυτό κατά νου, ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές DIY συνταγές με αυτό το έλαιο.

Αιθέριο έλαιο παλμαρόζας για το σπίτι

Ο συνδυασμός του αιθέριου ελαίου παλμαρόζας με έλαιο γκρέιπφρουτ και έλαιο λεβάντας είναι ιδανικός. Μπορείτε να το τοποθετήσετε το μείγμα στο μπάνιο, στο σαλόνι ή σε οποιονδήποτε χώρο θέλετε να ενισχύσετε το άρωμα.

Συστατικά

  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο παλμαρόζας
  • 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας
  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο γκρέιπφρουτ
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι φορέα της επιλογής σας (λάδι καρύδας, ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο κ.λπ.)

Οδηγίες χρήσης

  1. Ανακατέψτε καλά όλα τα έλαια και βάλτε τα στον διαχυτήρα καλαμιού.
  2. Τοποθετήστε τον σε ένα στρατηγικό σημείο για να διασκορπίσει το άρωμά του.
  3. Γυρίστε τα καλάμια από καιρό σε καιρό για να ενισχύσετε τη διάχυση.

Σπιτικό εντομοαπωθητικό

Αν στόχος σας είναι να αποφύγετε τα τσιμπήματα κουνουπιών ή άλλων εντόμων, αξίζει να ετοιμάσετε το παρακάτω φυσικό εντομοαπωθητικό. Φροντίστε να αραιώσετε καλά τα αιθέρια έλαια.

Συστατικά

  • 3 σταγόνες αιθέριο έλαιο παλμαρόζας
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο σιτρονέλλας
  • 2 σταγόνες αιθέριο έλαιο λεμονόχορτου
  • 2 κουταλιές της σούπας έλαιο φορέα της επιλογής σας (όπως έλαιο τζοτζόμπα, αμυγδάλου, καρύδας ή αβοκάντο)
  • Νερό (100 ml)

Οδηγίες

  1. Ανακατέψτε καλά τα αιθέρια έλαια με το έλαιο φορέα.
  2. Στη συνέχεια, ρίξτε το νερό σε ένα μπουκάλι ψεκασμού και προσθέστε και τα έλαια.
  3. Ψεκάστε στο δέρμα και κάντε μασάζ για να απορροφηθεί.
  4. Επαναλάβετε κάθε 2 ώρες αν βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους.

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο

Ένα χαλαρωτικό μπάνιο με ένα μείγμα ελαίων μπορεί να συμβάλει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος. Η εισπνοή των αρωμάτων τους έχει ηρεμιστική δράση που συμβάλλει στην καταπράυνση της έντασης και των σχετικών παθήσεων.

Συστατικά

  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο παλμαρόζας
  • 4 σταγόνες αιθέριο έλαιο δυόσμου
  • 5 σταγόνες αιθέριο έλαιο γεράνι
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι φορέα

Οδηγίες χρήσης

  1. Συνδυάστε όλα τα έλαια και προσθέστε τα στη μπανιέρα με ζεστό νερό.
  2. Στη συνέχεια, μουλιάστε και κάντε μπάνιο για 15 έως 20 λεπτά.

Τι πρέπει να θυμάστε για το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας

Χάρη στην περιεκτικότητά του σε αντιμικροβιακές, αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές δραστικές ενώσεις, το αιθέριο έλαιο παλμαρόζας θεωρείται ένα καλό συμπλήρωμα σε συνεδρίες περιποίησης του δέρματος και αρωματοθεραπείας. Ακόμα κι έτσι, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με προσοχή και πάντα αραιωμένο ή μέσω διαχυτών.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει ...
Αιθέριο έλαιο σταφυλιού: Οφέλη και χρήσεις
Με Υγεία
Διαβάστε το Με Υγεία
Αιθέριο έλαιο σταφυλιού: Οφέλη και χρήσεις

Το αιθέριο έλαιο σταφυλιού χρησιμοποιείται για την παρασκευή των βινεγκρέτ. Ανακαλύψτε τις ιδιότητες και τις χρήσεις του για το δέρμα.



  • Murbach Teles Andrade BF, Conti BJ, Santiago KB, Fernandes Júnior A, Sforcin JM. Cymbopogon martinii essential oil and geraniol at noncytotoxic concentrations exerted immunomodulatory/anti-inflammatory effects in human monocytes. J Pharm Pharmacol. 2014 Oct;66(10):1491-6. doi: 10.1111/jphp.12278. Epub 2014 Jun 16. PMID: 24934659.
  • Sarma, P. C., Baruah, P., Pathak, M. G., & Kanjilal, P. B. (1998). Comparision of the Major Components of the Oils of Eight Selections ofCymbopogon martinii(Roxb.) Wats. var.martinii. In Journal of Essential Oil Research (Vol. 10, Issue 6, pp. 673–674). Informa UK Limited. https://doi.org/10.1080/10412905.1998.9701006
  • Jummes, B., Sganzerla, W. G., da Rosa, C. G., Noronha, C. M., Nunes, M. R., Bertoldi, F. C., & Barreto, P. L. M. (2020). Antioxidant and antimicrobial poly-ε-caprolactone nanoparticles loaded with Cymbopogon martinii essential oil. In Biocatalysis and Agricultural Biotechnology (Vol. 23, p. 101499). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.bcab.2020.101499
  • da Rocha Neto, A. C., Navarro, B. B., Canton, L., Maraschin, M., & Di Piero, R. M. (2019). Antifungal activity of palmarosa (Cymbopogon martinii), tea tree (Melaleuca alternifolia) and star anise (Illicium verum) essential oils against Penicillium expansum and their mechanisms of action. In LWT (Vol. 105, pp. 385–392). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.lwt.2019.02.060
  • Andrade BF, Braga CP, Dos Santos KC, et al. Effect of Inhaling Cymbopogon martinii Essential Oil and Geraniol on Serum Biochemistry Parameters and Oxidative Stress in Rats. Biochem Res Int. 2014;2014:493183. doi:10.1155/2014/493183
  • Ayaz M, Sadiq A, Junaid M, Ullah F, Subhan F, Ahmed J. Neuroprotective and Anti-Aging Potentials of Essential Oils from Aromatic and Medicinal Plants. Front Aging Neurosci. 2017;9:168. Published 2017 May 30. doi:10.3389/fnagi.2017.00168
  • Zahra, Aliya Azkia et al. “Review of the Chemical Properties, Pharmacological Properties, and Development Studies of Cymbopogon sp.” (2020).
  • Promila. “A review on the medicinal and aromatic Plant-Cymbopogon martinii (Roxb.) Watson (Palmarosa).” International Journal of Chemical Studies 6 (2018): 1311-1315.
  • Spisni E, Petrocelli G, Imbesi V, et al. Antioxidant, Anti-Inflammatory, and Microbial-Modulating Activities of Essential Oils: Implications in Colonic Pathophysiology. Int J Mol Sci. 2020;21(11):4152. Published 2020 Jun 10. doi:10.3390/ijms21114152
  • Murbach Teles Andrade BF, Nunes Barbosa L, Bérgamo Alves FC, Pereira Marques AF, Albano M, Mores Rall VL, Brüggemann H, Fernandes Júnior A. The impact of Cymbopogon martinii essential oil on Cutibacterium (formerly Propionibacterium) acnes strains and its interaction with keratinocytes. J Pharm Pharmacol. 2018 Dec;70(12):1688-1699. doi: 10.1111/jphp.13011. Epub 2018 Sep 13. PMID: 30277563.
  • Mahant S, Sahajpal NS, Nanda S. Insights into the mechanism of Cymbopogan martinii essential oil in topical therapy of acne vulgaris. Future Microbiol. 2021 Oct;16:1181-1193. doi: 10.2217/fmb-2021-0039. Epub 2021 Oct 7. PMID: 34615379.
  • Oliveira, C. R., Bella, L. M., Duarte, M. C., & Vieira, R. de P. (2021). Brazilian essential oil of Cymbopogon martini (Poaceae): positive effects on inflammation-induced human fibroblasts and skin aging. In Revista Fitos (Vol. 15, Issue 4, pp. 444–455). Fiocruz – Instituto de Tecnologia em Farmacos. https://doi.org/10.32712/2446-4775.2021.1127
  • da Silva, M. R. M., & Ricci-Júnior, E. (2020). An approach to natural insect repellent formulations: from basic research to technological development. In Acta Tropica (Vol. 212, p. 105419). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.actatropica.2020.105419