Alexander Zverev: Ο διαβήτης δεν είναι εμπόδιο

Ανακαλύψτε πώς ο Alexander Zverev κατάφερε να γίνει ένας από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο, παρά το γεγονός ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1.
Alexander Zverev: Ο διαβήτης δεν είναι εμπόδιο
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 17 Μαΐου, 2023

Ο Alexander Zverev, ο παγκόσμιας κλάσης τενίστας, σόκαρε τον κόσμο αποκαλύπτοντας ότι έχει διαγνωστεί με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των τριών ετών. Τον βλέπουμε πάντα να φτάνει στους αγώνες με ένα σακίδιο πλάτης. Εξαιτίας αυτού, φημολογείται ότι το χρησιμοποιούσε κατά τη διάρκεια των αγώνων για να λαμβάνει τεχνικές συμβουλές μέσω κινητού τηλεφώνου. Η αλήθεια είναι ότι το κάνει για να παρακολουθεί τη γλυκόζη στο αίμα του.

Αυτή η επιβεβαίωση από έναν από τους καλύτερους τενίστες στον κόσμο είναι εντυπωσιακή. Γενικά πιστεύεται ότι η ασθένεια περιορίζει την αθλητική εξάσκηση. Αλλά τώρα έχουμε αδιάσειστα στοιχεία για το αντίθετο.

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε πώς ο Zverev, σε ηλικία 26 ετών, κατάφερε να ξεπεράσει τη διάγνωσή του και να ζήσει με τη διαταραχή, ενώ είναι ένας κορυφαίος αθλητής. Μάθετε περισσότερα.

Τι είναι ο διαβήτης τύπου 1;

Ο διαβήτης τύπου 1 είναι μια χρόνια ασθένεια. Σύμφωνα με τον Παναμερικανικό Οργανισμό Υγείας (PAHO), πρόκειται για ένα ενδοκρινικό πρόβλημα κατά το οποίο το πάγκρεας σταματά να παράγει ινσουλίνη ή την παράγει σε ανεπαρκείς ποσότητες. Ως εκ τούτου, οι ασθενείς πρέπει να κάνουν ένεση της ορμόνης για να αναπληρώσουν αυτή την έλλειψη.

Σύμφωνα με τον διεθνή οργανισμό, είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου στην αμερικανική ήπειρο. Εάν δεν ελέγχεται σωστά, προκαλεί σοβαρές βλάβες, όπως οι ακόλουθες:

Αυτός ο τύπος διαβήτη είναι επίσης γνωστός ως ινσουλινοεξαρτώμενος, νεανικός ή παιδικός διαβήτης. Τα συμπτώματα γίνονται εμφανή σε νεαρή ηλικία και σχηματίζουν μια κλασική τριάδα υπερβολικής απέκκρισης ούρων, υπερβολικής δίψας και συνεχούς πείνας, όπως αναφέρεται στο Lancet. Ταυτόχρονα, οι ασθενείς έχουν συχνά ανεξήγητη απώλεια βάρους, προβλήματα όρασης και κόπωση.

Η θεραπεία συνίσταται σε καθημερινές ενέσεις ινσουλίνης. Ομοίως, πρέπει να ακολουθείται αυστηρή δίαιτα που περιορίζει την πρόσληψη απλών σακχάρων και οι ασθενείς παρακολουθούν τακτικά τα επίπεδα γλυκόζης.

Η ανεπαρκής διαχείριση της νόσου μπορεί να οδηγήσει σε καταστάσεις απειλητικές για τη ζωή. Για παράδειγμα, το διαβητικό κώμα είναι μια επικίνδυνη και θανατηφόρα κατάσταση.

Αθλητισμός και διαβήτης, φυσικά και γίνεται!

Ο Alexander Zverev αποκάλυψε ότι πάσχει από διαβήτη τύπου 1 κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο Channel Nine στην Αυστραλία. Είπε στο συγκεκριμένο μέσο ενημέρωσης ότι ποτέ δεν σκέφτηκε τη διάγνωσή του ως εμπόδιο για να γίνει ο αθλητής που είναι σήμερα. Ωστόσο, οι γιατροί δεν ήταν καθόλου αισιόδοξοι για τον στόχο του.

Πάντα έλεγα στους γιατρούς: “Ναι, θέλω να παίξω τένις”. Αυτό είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία για μένα. Κάποιοι από αυτούς είπαν: “Όχι, πρέπει να σταματήσεις, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνεις επαγγελματίας αθλητής με αυτή την ασθένεια. Δεν υπάρχει περίπτωση να μπορείς να παίζεις ένα τόσο σκληρό σωματικό άθλημα”.

~ Ο Zverev στη συνέντευξη για το Canal Nueve ~

Αν και ήταν ενοχλητικά όλα αυτά, η επιθυμία του να αποδείξει το αντίθετο ήταν μεγαλύτερη. Εκτός από αυτό το ξεκάθαρο παράδειγμα, υπάρχουν ειδικοί που συμφωνούν με τον τενίστα. Ας δούμε γιατί!

Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες σχετικά με τις επιπτώσεις του διαβήτη σε αθλητές υψηλών επιδόσεων, ο κύριος λόγος εγκατάλειψης της αθλητικής δραστηριότητας σχετίζεται με την αδυναμία ρύθμισης των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Με άλλα λόγια, οι άνθρωποι που ζουν με διαβήτη μπορεί να έχουν αιχμές στο σάκχαρο του αίματος που προκαλούν πολύ δυσάρεστα συμπτώματα.

Για το λόγο αυτό, οι αθλητές πρέπει να παρακολουθούνται στενά, τόσο κατά την ανάπαυση όσο και κατά τη διάρκεια των προπονήσεων και των αγώνων. Η ακριβής δόση της ινσουλίνης που πρέπει να χορηγείται θα πρέπει να προσαρμόζεται με βάση τις σωματικές απαιτήσεις. Ομοίως, οι υδατάνθρακες που πρέπει να προσλαμβάνονται πρέπει να υπολογίζονται με ακρίβεια.

Ο Zverev εκμεταλλεύεται τα κενά στους αγώνες για να αξιολογήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα του. Για να το κάνει αυτό, χρησιμοποιεί το σακίδιο πλάτης του. Και είναι κάτι που δεν μπορεί ούτε να παραλείψει ούτε να αναβάλει.

Η σωστή διατροφή στη ζωή του Alexander Zverev

Η διατροφή αποτελεί πυλώνα για κάθε αθλητή, ανεξάρτητα από το αν ζει με διαβήτη ή όχι. Ωστόσο, όταν υπάρχει συγκεκριμένη διάγνωση, όπως στην περίπτωση του Alexander Zverev, υπάρχουν απαιτήσεις που πρέπει να ληφθούν υπόψη.

Οι ασθενείς με διαβήτη απαιτούν μια διεπιστημονική προσέγγιση που περιλαμβάνει την υποστήριξη ενός διατροφολόγου. Αυτό επιβεβαιώνεται από τις συναινέσεις των εμπειρογνωμόνων, όπως αυτή που δημοσιεύθηκε στο Diabetes Care.

Η έρευνα επί του θέματος αναδεικνύει το ρόλο των υδατανθράκων σε αυτόν τον τύπο ασθενών. Ωστόσο, οι ειδικοί δεν συμφωνούν ακόμη ότι η δραστική μείωση των υδατανθράκων είναι ευεργετική. Στην πραγματικότητα, ορισμένοι γιατροί προωθούν την κανονική κατανάλωση αυτών των θρεπτικών συστατικών (45-65% των ημερήσιων θερμίδων) με προσαρμογή των δόσεων ινσουλίνης για αντιστάθμιση.

Όταν εξετάζεται μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες για τον διαβήτη, ορίζεται ως ανώτατο όριο το 30% των ημερήσιων θερμίδων από αυτά τα θρεπτικά συστατικά. Ακόμη και έτσι, κάθε ασθενής είναι διαφορετικός. Κάποιος που είναι παχύσαρκος ή υπέρβαρος δεν είναι το ίδιο με έναν επίλεκτο αθλητή, για παράδειγμα, ο οποίος θα χρειαζόταν ενέργεια από γλυκόζη για τις κινήσεις του.

Πέρα από τις συζητήσεις, υπάρχουν μελέτες που υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση τροπικών φρούτων και ψαριών συμβάλλει στη διατήρηση του καλού μεταβολικού ελέγχου. Αυτό θα πρέπει να τονιστεί, καθώς εδώ και πολύ καιρό τα φρούτα έχουν μείνει εκτός της διατροφής των ατόμων με διαβήτη.

Alexander Zverev ha controlled his diabetes.
Ο Alexander Zverev έχει καταφέρει να ελέγξει τον διαβήτη του παρακολουθώντας αυστηρά την κατάστασή του και χάρη στην κατάλληλη διατροφή.

Έλεγχος βάρους

Υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η παχυσαρκία σχετίζεται άμεσα με τον διαβήτη.

Στον διαβήτη τύπου 2, το υπερβολικό βάρος φαίνεται να αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη της πάθησης αργότερα. Αντίθετα, στον διαβήτη τύπου 1, η αύξηση του σωματικού βάρους μπορεί να είναι συνέπεια μιας κακώς σχεδιασμένης διατροφής ή της ανεπαρκούς χρήσης ενέσιμης ινσουλίνης.

Επιστήμονες από το Ινστιτούτο Μεταφραστικής Έρευνας για τον Μεταβολισμό και τον Διαβήτη προειδοποίησαν ότι η αύξηση του σωματικού βάρους συχνά παραβλέπεται στο πλαίσιο του διαβήτη τύπου 1. Σύμφωνα με την έρευνά τους, υπάρχει έλλειψη ακριβών κατευθυντήριων γραμμών για τους ασθενείς ώστε να αποφευχθεί η αύξηση του σωματικού βάρους. Και όχι μόνο μέσω της διατροφής, αλλά και μέσω της σωματικής άσκησης.

Τα άτομα με διαβήτη θα πρέπει να εντάξουν τη σωματική δραστηριότητα στην καθημερινότητά τους. Φυσικά, δεν θα είναι όλοι σαν τον Alexander Zverev, στην κορυφή του κόσμου του τένις, αλλά μπορούν να είναι αθλητές. Το μυστικό έγκειται στη σωστή φροντίδα για τη μείωση των κινδύνων και στην προπόνηση υπό την επίβλεψη επαγγελματιών.

Alexander Zverev ξεπέρασασε μια διάγνωση για να βοηθήσει τους άλλους

Ο Alexander Zverev έδειξε ότι αυτού του είδους η διάγνωση δεν πρέπει να περιορίζει τα όνειρα. Παρόλο που ζει με διαβήτη από τριών ετών, έχει γίνει παράδειγμα στον αθλητισμό.

Ως διαβητικός τύπου 1, θέλω να ενθαρρύνω τα παιδιά με διαβήτη να μην εγκαταλείπουν ποτέ τα όνειρά τους, ό,τι κι αν τους λένε οι άλλοι.

~ Alexander Zverev ~

Για να καταρρίψει τις προκαταλήψεις σχετικά με αυτή την ασθένεια και να ευαισθητοποιήσει για τη σχέση της με τις καλές συνήθειες του τρόπου ζωής, δημιούργησε ένα ίδρυμα. Το Ίδρυμα Alexander Zverev επικεντρώνεται στην υποστήριξη παιδιών με διαβήτη τύπου 1 και στην προώθηση της φροντίδας για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.