Απλά σάκχαρα: Ποια είναι η λειτουργία της γλυκόζης;

Η γλυκόζη είναι ένα από τα απλά σάκχαρα τα οποία επιτρέπουν στα κύτταρα του σώματος να εκτελούν τις λειτουργίες τους, όπως είναι ο πολλαπλασιασμός τους. Όμως, η υπερβολική ποσότητας γλυκόζης μπορεί να οδηγήσει σε χρόνιες ασθένειες, όπως είναι ο διαβήτης, όταν συσσωρεύεται στο αίμα.
Απλά σάκχαρα: Ποια είναι η λειτουργία της γλυκόζης;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Carmen Martín

Τελευταία ενημέρωση: 27 Δεκεμβρίου, 2022

Όλοι έχουν ακούσει για τη γλυκόζη, ένα από τα απλά σάκχαρα, ακόμη και αν την άκουσαν μόνο σε ό,τι αφορά τον διαβήτη. Όμως, ελάχιστοι άνθρωποι γνωρίζουν τα χαρακτηριστικά αυτού του μορίου και τον ρόλο που παίζει στο ανθρώπινο σώμα.

Η γλυκόζη είναι μία από τις κύριες πηγές ενέργειας για τα κύτταρα του σώματος, έτσι είναι ζωτικής σημασίας. Αυτό επειδή πρόκειται για θρεπτική ουσία που τα προμηθεύει με την ενέργεια που χρειάζονται ώστε να εκτελέσουν όλες τους τις λειτουργίες.

Αυτό το απλό σάκχαρο έρχεται φυσικά από τα φρούτα και τα λαχανικά, αλλά αποτελεί και μέρος μεγαλύτερων μορίων ή πολυσακχαριτών. Οι πιο γνωστοί είναι το άμυλο και το γλυκογόνο τα οποία βρίσκονται συνήθως στο ρύζι και το κρέας.

Η γλυκόζη είναι τμήμα όλων των διεργασιών του ανθρώπινου μεταβολισμού. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας εξηγήσουμε σε τι χρησιμεύει και ποια είναι τα πιο συχνά προβλήματα με αυτή.

Απλά σάκχαρα: Γλυκόζη

Συσκευή μέτρησης γλυκόζης ανάμεσα σε φρούτα

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η γλυκόζη είναι μια θρεπτική ουσία την οποία λαμβάνουμε μέσω του φαγητού.  Η διαδικασία της πέψης μετατρέπει την τροφή σε γλυκόζη προκειμένου να συντηρηθούν όλα τα κύτταρα του σώματός μας.

Όταν τρώμε, οι θρεπτικές ουσίες πηγαίνουν μέσα στο αίμα και φτάνουν στο συκώτι ανεξάρτητα αν πρόκειται για λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, ή υδατάνθρακες. Αυτό το όργανο εκτελεί μια σειρά πολύπλοκων διαδικασιών που μετατρέπουν τις προαναφερθείσες θρεπτικές ουσίες σε γλυκόζη. Έπειτα, η γλυκόζη μεταφέρεται στο αίμα και από εκεί πηγαίνει σε όλα τα μέρη του σώματος.

Κάθε κύτταρο χρησιμοποιεί αυτό το μόριο ως ενέργεια. Αυτό γίνεται μέσω μιας σειράς αντιδράσεων – τη βάση του μεταβολισμού μας. Έτσι, αυτό το απλό σάκχαρο συμμετέχει στην αναπαραγωγή των κυττάρων, την επανόρθωση των ιστών, την κίνηση των μυών, τη λειτουργία των νεύρων, κ.λπ..

Ποια προβλήματα προκύπτουν από τη γλυκόζη;

Όπως προαναφέραμε, οι άνθρωποι δε μπορούν να ζήσουν χωρίς τη γλυκόζη. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολλές ασθένειες που σχετίζονται με αυτή την ουσία με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Μία από αυτές είναι ο διαβήτης. Αυτή είναι μια ασθένεια κατά την οποία το σώμα είτε δε μπορεί να παράγει ινσουλίνη, είτε έχει αποκτήσει αντίσταση σε αυτή. Η ινσουλίνη είναι η ουσία η οποία επιτρέπει στη γλυκόζη να περάσει στα κύτταρα. Κατά κάποιον τρόπο είναι το “κλειδί” για την είσοδό της.

Όταν το σώμα μας δε μπορεί να την παράγει ή τη χρησιμοποιεί πιο γρήγορα απ’ ότι πρέπει, τότε παραμένει μεγάλη ποσότητα γλυκόζης στο αίμα. Κατά συνέπεια, τα κύτταρα δε λαμβάνουν αρκετή. Επίσης, αυτό μπορεί να προκαλέσει ζημιά σε πολλούς ιστούς. Αυτοί που συνήθως επηρεάζονται περισσότερο είναι τα αιμοφόρα αγγεία, η καρδιά, και τα νεφρά.

Δυστυχώς, ο διαβήτης είναι πολυπαραγοντική ασθένεια η οποία μετατρέπεται σε επιδημία με γρήγορο ρυθμό. Ορισμένοι από αυτούς τους παράγοντες είναι η καθιστική ζωή και η έλλειψη ποιοτικού φαγητού. Για να μπορέσετε να αποφύγετε όλους αυτούς τους κινδύνους που ενέχει η ασθένεια, θα πρέπει να ελέγχετε αυστηρά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Ακόμη, να έχετε επίγνωση των ανθυγιεινών συνηθειών σας και να προσπαθήσετε να τις αλλάξετε για χάρη της ευεξίας σας.

Μέτρηση γλυκόζης

Γιατρός ελέγχει τα επίπεδα γλυκόζης ασθενή απλά σάκχαρα

Μπορείτε να μετρήσετε τη γλυκόζη στο αίμα με μια συσκευή μέτρησης γλυκόζης. Επίσης, το ίδιο μπορείτε να κάνετε με εξετάσεις αίματος ή ούρων.

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι για να παρακολουθείτε τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας. Όταν κάνετε νηστεία είναι φυσιολογικό να τη βλέπετε κάτω από 100 mg/dl. Έτσι, όταν τα επίπεδά της περνούν αυτή την τιμή, ίσως υπάρχει πρόβλημα με το πέρασμα ενέργειας προς τα κύτταρα.

Οι συσκευές μέτρησης γλυκόζης μετρούν τη γλυκόζη λαμβάνοντας μια σταγόνα αίματος την οποία παίρνετε τρυπώντας ελαφρώς το δάκτυλό σας. Έπειτα τα αποτελέσματα εμφανίζονται μέσα σε δευτερόλεπτα.

Ακόμη, μπορείτε να βρείτε πόση γλυκόζη αποβάλλεται από τα νεφρά σας κάνοντας εξετάσεις αίματος ή ούρων.

Απλά σάκχαρα – Συμπέρασμα

Η γλυκόζη είναι ένα μόριο ζωτικής σημασίας. Τόσο οι υψηλές, όσο και οι χαμηλές τιμές της μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σας. Έτσι, είναι σημαντικό να μετράτε τα επίπεδά της στο αίμα σας ανά διαστήματα ή αρκετές φορές μέσα στην ημέρα αν έχετε διαβήτη ή κινδυνεύετε να αναπτύξετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kharroubi AT, Darwish HM. Diabetes mellitus: The epidemic of the century. World J Diabetes. 2015;6(6):850–867. doi:10.4239/wjd.v6.i6.850
  • McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/
  • Pickering D, Marsden J. How to measure blood glucose. Community Eye Health. 2014;27(87):56–57.
  • Hantzidiamantis PJ, Lappin SL. Physiology, Glucose. [Updated 2019 Aug 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545201/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.