Αλφισμός: Η συγκινητική ιστορία του μοντέλου Thando Hopa

· 22 Ιανουαρίου 2016

Στο σημερινό άρθρο θα μιλήσουμε για ένα θέμα που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Υπάρχει πιθανότητα να έχετε δει κάποιον αλμπίνο περισσότερες από μια φορά ή να έχετε κάποιο φίλο ή γνωστό με αυτήν την πάθηση. Όπως πιθανότατα θα γνωρίζετε ήδη, ο αλφισμός είναι μια εκ γενετής πάθηση που χαρακτηρίζεται από την έλλειψη μελάγχρωσης των μαλλιών, του δέρματος και των ματιών.

Ο αλφισμός μπορεί να παρουσιαστεί τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα και λόγω της έλλειψης μελανίνης αποτελεί επίσης μια πολύ σοβαρή ασθένεια του δέρματος χάρη στην υπερευαισθησία του στις ακτινοβολίες του ηλίου. Είναι πολύ δύσκολο να είστε αλμπίνοι, αλλά μια από τις χειρότερες περιοχές για να έχετε αυτή τη γενετική ανωμαλία είναι σε κάποια ήπειρο όπως είναι η Αφρική. Στο σημερινό άρθρο, θέλουμε να σας μιλήσουμε για μια συγκινητική ιστορία ενός νεαρού, μαύρου κοριτσιού, η οποία είναι αλμπίνα και μοντέλο, και ονομάζεται Thando Hopa. Μας μιλά μόνη της για αυτή την πραγματικότητα.

Το μοντέλο Thando Hopa από την Αφρική

alphismos montelo

Η Thando Hopa είναι 24 ετών, μοντέλο και δικηγόρος. Θεωρεί τον εαυτό της τυχερό αν και το να γεννηθεί κανείς με αλφισμό στην Αφρική ισοδυναμεί με κατάρα. Σπούδασε στο Γιογάνεσμπουργκ όπου προσέλκυε τα βλέμματα λόγω των λεπτών και εντυπωσιακών χαρακτηριστικών της που έδειχναν καταπληκτικά στη σκηνή όπως επίσης και στα εξώφυλλα των περιοδικών. Η  Hopa είναι ένα από τα λίγα μαύρα μοντέλα στον κόσμο που ταυτόχρονα είναι και αλμπίνα.

Ίσως λόγω της επιτυχίας της και των εμπειριών της επέλεξε να σπουδάσει νομική για να στηρίξει το στίγμα και το κοινωνικό δράμα που υπάρχει στην Αφρική αλλά παραμένει σχετικά άγνωστο στον υπόλοιπο κόσμο.

Η κατάρα του να γεννιέται κανείς αλμπίνο στην Αφρική

paidi almpino stin Afriki

Μπορεί να σας ξαφνιάσει το γεγονός ότι, πρώτα από όλα, η Αφρική αποτελεί τη χώρα με τις περισσότερες γεννήσεις αλμπίνων στον κόσμο. Αυτό ισχύει κυρίως για την Τανζανία. Οι ειδικοί δεν είχαν τη δυνατότητα να αποκαλύψουν την αιτία αυτού του φαινομένου αλλά υπάρχουν υπόνοιες ότι σχετίζεται με τους πρώτους ευρωπαίους κατοίκους της περιοχής κατά τη διάρκεια της αποικιοκρατίας και της μετέπειτα ενδογαμίας τους. Σε αυτήν την ήπειρο, το ποσοστό του αλφισμού είναι 15% υψηλότερο από τον υπόλοιπο κόσμο.

Σύμφωνα με την Hopa, το να είσαι αλμπίνος στην Αφρική θεωρείται ένα φυσικό πρόβλημα αλλά και κοινωνικό παράλληλα. Λόγω της ισχυρής ακτινοβολίας και των περιορισμένων πόρων, οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτήν την πάθηση συχνά παρουσιάζουν καρκίνο του δέρματος και τύφλωση. Εκτός από αυτό, αντιμετωπίζουν και την περιφρόνηση των άλλων.

Οι αλμπίνοι αποκαλούνται συνήθως «Zeru-Zeru» που σημαίνει το παιδί του διαβόλου ή φάντασμα. Πιστεύεται ότι ο αλφισμός έπεσε σαν κατάρα στο λαό για τις αμαρτίες των γονιών, οι οποίες αντικατοπτρίζονται στην εμφάνιση των παιδιών τους, τα οποία μοιάζουν με φάντασμα. Αυτό οδηγεί στην κοινωνική απόρριψη ή ακόμη και στην εγκατάλειψη.

Ακόμη χειρότερα, λένε ότι οι αλμπίνοι που ζουν στην Αφρική είναι άχρηστοι αλλά ένας νεκρός αλμπίνος αξίζει όσο τα πιο πολύτιμα διαμάντια. Γιατί; Υπάρχουν ορισμένες φυλές, κοινωνικές ομάδες και θεραπευτές στην Αφρική που πιστεύουν ότι το αίμα ή τα όργανα ενός αλμπίνου έχουν μαγικές θεραπευτικές ιδιότητες. Το να είσαι αλμπίνος είναι το ίδιο επικίνδυνο για τη ζωή καθώς θεωρούνται τόσο πολύτιμοι όσο οι ρινόκεροι και οι χαυλιόδοντες του ελέφαντα: έχουν καταβληθεί τεράστια ποσά χρημάτων για να κακομεταχειριστούν ή ακόμη και για να δολοφονήσουν έναν αλμπίνο.

almpino paidi

Πρόκειται για μια σοκαριστική πραγματικότητα που αναφέρθηκε από πολυάριθμους ανθρωπιστικούς οργανισμούς. Ομάδες οπλισμένων ανδρών εμφανίζονται κατά τη διάρκεια της νύχτας για να αρπάξουν παιδιά και ενήλικες αλμπίνους ώστε να τους ακρωτηριάσουν ή για να τους κόψουν τα χέρια και τα πόδια. Ακόμη χειρότερα, πολλοί από αυτούς τους ανθρώπους δολοφονούνται. Καταβάλλονται υπέρογκα ποσά χρημάτων για τα άκρα τους, το αίμα τους ή για τα όργανά τους και αυτές οι αποτρόπαιες πράξεις θίγουν τον πυρήνα της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης.

Ο αλφισμός στην Αφρική μπορεί να είναι μια πραγματική κατάρα και γι’ αυτό το λόγο άνθρωποι όπως η Thando Hopa προσπαθούν να δώσουν ένα τέλος σε αυτά τα δεινά ενώ οι διεθνείς οργανισμοί προσπαθούν να φέρουν το θέμα στο φως της δημοσιότητας. Στην Τανζανία ιδίως αυτό το πρόβλημα έχει πάρει τεράστια έκταση. Παρά τις προσπάθειές τους, πολλοί αλμπίνοι πεθαίνουν κάθε μέρα – είτε λόγω αυτών των εγκλημάτων κατά της ζωής τους είτε από προβλήματα καρδιάς ή λόγω άλλων προβλημάτων υγείας που οφείλονται σε αυτή τη διαταραχή. Τα ηλιακά εγκαύματα, οι λοιμώξεις και ο καρκίνος είναι μια από τις κύριες απειλές που αντιμετωπίζουν.

Σήμερα, υπάρχουν πολλά παιδιά που προσπαθούν να επιβιώσουν χωρίς τα χέρια ή τα πόδια τους. Παρόλα αυτά πολλοί από αυτούς δεν έχουν χάσει την αισιοδοξία τους, παρά το γεγονός ότι κουβαλάνε πιθανότατα ένα από χειρότερα κοινωνικά στίγματα στην κοινωνία την οποία ζουν.