Οινόπνευμα για τρίψιμο: Τι είναι και ποιες είναι οι χρήσεις του;

Το οινόπνευμα για τρίψιμο είναι μια χημική ουσία ικανή να απαλλαγεί από τις μολυσματικές ουσίες.
Οινόπνευμα για τρίψιμο: Τι είναι και ποιες είναι οι χρήσεις του;
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 23 Δεκεμβρίου, 2022

Το οινόπνευμα για τρίψιμο είναι μια χημική ουσία ικανή να σκοτώσει τις μολυσματικές ουσίες. Το προϊόν είναι επίσης γνωστό ως διμεθυλοκαρβινόλη, 2-προπανόλη, AIP, ισοπροπυλική αλκοόλη ή ισοπροπανόλη. Χαρακτηρίζεται από την ταχεία εξάτμισή του, χωρίς να αφήνει κανένα σημάδι.

Η ουσία αυτή πωλείται ελεύθερα σε σούπερ μάρκετ, φαρμακεία και άλλα καταστήματα. Σχεδόν πάντα βρίσκεται σε φιάλες του 1 λίτρου ή  μερικές φορές σε αεροζόλ και πάντα με συγκέντρωση μεγαλύτερη από 99%.

13 χρήσεις για το οινόπνευμα για τρίψιμο

Η χρησιμότητα της ισοπροπανόλης εξαπλώνεται σε βιομηχανικές διεργασίες και σε υγειονομικές ρουτίνες. Για τον οικιακό καθαρισμό και ορισμένες συσκευές, είναι σύνηθες να επιλέγεται αυτός ο τύπος αλκοόλης. Σήμερα, θα σας πούμε σε ποιες δραστηριότητες να τη χρησιμοποιήσετε.

1. Εξολόθρευση παρασίτων

Μπορείτε να βυθίσετε ή να ψεκάσετε ισοπροπανόλη σε αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με παράσιτα ή έντομα, για παράδειγμα, κολάρα ή χτένες κατοικίδιων ζώων. Η απολυμαντική της δράση σκοτώνει ορισμένα βακτήρια και ιούς.

2. Συντήρηση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων και εξαρτημάτων υπολογιστών

Ο εξοπλισμός υπολογιστών αποτελείται από μικροσκοπικά, ευαίσθητα εξαρτήματα που απαιτούν σχολαστικό καθαρισμό. Δεδομένης της καθαριστικής και διαλυτικής της δύναμης, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ισοπροπυλική αλκοόλη. Καθώς εξατμίζεται, δεν αφήνει υπολείμματα, δεν είναι τόσο πτητική και έτσι δεν καταστρέφει τα εξαρτήματα.

Το ίδιο ισχύει και για άλλα ηλεκτρονικά είδη. Χρησιμοποιήστε ένα πανί βρεγμένο με ισοπροπανόλη για να καθαρίσετε οθόνες LCD, εκτυπωτές 3D, μονάδες οπτικών δίσκων, tablet, συσκευές αναπαραγωγής CD και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών.

Η βρωμιά συσσωρεύεται σε συσκευές που χρησιμοποιούνται συχνά, όπως τα smartphones. Σύμφωνα με μια μελέτη σε νοσοκομειακό περιβάλλον, που δημοσιεύθηκε από το Journal of Occupational and Environmental Hygiene, τα κινητά τηλέφωνα αποτελούν δυνητικά κανάλια για βακτήρια και πρέπει να απολυμαίνονται με αλκοολούχα μαντηλάκια.

Celular transporta bacterias y debe limpiarse con alcohol.
Τα αλκοολούχα μαντηλάκια είναι χρήσιμα για ηλεκτρονικές συσκευές που χρειάζονται απολύμανση.

3. Εξάλειψη των άσχημων οσμών

Εκτός από την αποστείρωση, αυτό το είδος αλκοόλης εξαλείφει τις άσχημες οσμές. Ψεκάστε λίγο μέσα στα παπούτσια και παρατηρήστε πώς αλλάζει η μυρωδιά.

4. Πλύσιμο πλακιδίων και περσίδων

Το οινόπνευμα για τρίψιμο είναι αποτελεσματικό στην απομάκρυνση της μούχλας από τα πλακάκια και της συσσώρευσης σκόνης στις περσίδες. Ωστόσο, δεν συνιστάται για κάθε τύπο τοίχου ή δαπέδου.

Με πλακάκια, μαυρισμένους αρμούς και δάπεδα από μάρμαρο ή φυσικό ξύλο, το λευκό ξύδι είναι καλύτερο.

5. Αφαίρεση λεκέδων με οινόπνευμα

Τα σημάδια από μπογιά, μελάνι ή ακρυλικό σε υφάσματα βγαίνουν με ισοπροπανόλη. Απλώστε και τρίψτε λίγο από το υγρό για να αφαιρέσετε το λεκέ.

6. Λιώστε τον πάγο από το αυτοκίνητο

Το χειμώνα, τα αυτοκίνητα που μένουν έξω από το γκαράζ, το πρωί είναι καλυμμένα με πάγο. Ένας τρόπος για να ξεπαγώσουν γρήγορα είναι να ρίξετε ισοπροπυλική αλκοόλη.

7. Γυάλισμα κοσμημάτων

Η 2-προπανόλη είναι το κατεξοχήν γυαλιστικό για το ασήμι, το χρυσό και άλλα μέταλλα. Γεμίστε ένα δοχείο με την ουσία και μουλιάστε τα βρώμικα κοσμήματα για 5 λεπτά. Στη συνέχεια στεγνώστε τα κοσμήματα με ένα πανί.

8. Πλύσιμο παραθύρων με οινόπνευμα

Το οινόπνευμα είναι ένας καλός σύμμαχος για το πλύσιμο των τζαμιών και των καθρεφτών.

9. Φροντίδα εργαλείων

Στα εργαστήρια, οι ιδιότητες του οινοπνεύματος για τρίψιμο χρησιμοποιούνται για την απομάκρυνση του λίπους και του λαδιού από τα εργαλεία. Χρησιμοποιείται επίσης για την προετοιμασία των επιφανειών για συγκόλληση.

10. Απολύμανση του σπιτιού με οινόπνευμα

Εκτός από την απολύμανση δαπέδων, τοίχων και παραθύρων, το οινόπνευμα για τρίψιμο απολυμαίνει έπιπλα, ρούχα και οικιακές συσκευές. Είναι επίσης λιγότερο τοξικό από άλλες χημικές ουσίες.

11. Σε φαρμακευτικά προϊόντα και καλλυντικά

Σε μάσκες και στυπτικά με βάση τη μενθόλη, είναι πιθανό να βρεθεί αραιωμένη ισοπροπανόλη. Η δομή της αλκοόλης μειώνει το πάχος ορισμένων υγρών και αποτρέπει τον αφρισμό όταν ανακινείται.

12. Βιολογικό συντηρητικό

Στα εργαστήρια, η 2-προπανόλη 70-99 % χρησιμοποιείται για τη συντήρηση βιολογικών δειγμάτων ως εναλλακτική λύση στη φορμαλδεΰδη.

13. Στον βιομηχανικό τομέα

Στη βιομηχανία, η ισοπροπυλική αλκοόλη χρησιμοποιείται ως διαλύτης για ακρυλικές ρητίνες. Είναι πρόσθετο στην εκχύλιση και τον καθαρισμό διαφόρων προϊόντων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία χρησιμοποιεί αυτή την αλκοόλη για να διαλύει το νερό στις δεξαμενές βενζίνης και να το εμποδίζει να παγώσει.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει να διαβάσετε και αυτό το άρθρο: Πώς να προστατευτείτε από την αρνητική ενέργεια

Πώς να χρησιμοποιήσετε το οινόπνευμα καθαρισμού;

Όταν αραιώνεται, το οινόπνευμα καθαρισμού δεν είναι ερεθιστικό. Διαφορετικά, είναι καλύτερο να το εφαρμόζετε φορώντας γάντια.

Για να απλώσετε το υγρό, βρέξτε και τρίψτε το με ένα βαμβακερό πανί χωρίς χνούδι. Είναι επίσης χρήσιμο να εφαρμόσετε το σπρέι και να στεγνώσετε με ένα πανί ή μια πετσέτα κουζίνας.

Rubbing alcohol.
Η διαδικασία εφαρμογής του οινοπνεύματος καθαρισμού είναι απλή. Εάν αραιωθεί, δεν είναι ερεθιστικό.

Προφυλάξεις από το οινόπνευμα για τρίψιμο

Ο χειρισμός της ισοπροπυλικής αλκοόλης απαιτεί προσοχή. Το κυριότερο είναι να τηρείτε τις προειδοποιήσεις και τις ενδείξεις που αναγράφονται στην ετικέτα.

Ακολουθούν συστάσεις ασφαλείας κατά τη χρήση του προϊόντος:

  • Διατηρείτε τα δοχεία αλκοόλης κλειστά και μακριά από παιδιά και κατοικίδια ζώα, σε δροσερό μέρος.
  • Μην εισπνέετε τους ατμούς που παράγονται από την ουσία, για κίνδυνο πονοκεφάλων και πνευμονικής βλάβης. Μην καταπίνετε επίσης, καθώς είναι τοξικό.
  • Αποσυνδέστε τις συσκευές από το ηλεκτρικό ρεύμα πριν τις καθαρίσετε. Εάν έχουν χρησιμοποιηθεί πρόσφατα, περιμένετε να κρυώσουν. Μετά τον καθαρισμό, περιμένετε να στεγνώσουν πριν τις ενεργοποιήσετε ξανά.
  • Αποφύγετε την επαφή με τα μάτια.
  • Ποτέ μην το χρησιμοποιείτε σε ζεστούς χώρους ή κοντά σε φωτιά, καθώς είναι εύφλεκτο.
  • Εφαρμόστε το σε καλά αεριζόμενους χώρους, είτε έχετε ευαίσθητο δέρμα είτε όχι.

Διαφορά μεταξύ ισοπροπυλικής αλκοόλης και αιθυλικής αλκοόλης

Η ισοπροπυλική αλκοόλη δεν είναι ίδια με την αιθυλική αλκοόλη ή την αλκοόλη 96, η οποία βασίζεται στην αιθανόλη. Ενώ η αλκοόλη καθαρισμού προορίζεται για οικιακή χρήση, η αιθυλική αλκοόλη απολυμαίνει ρηχές πληγές, είναι βακτηριοκτόνος, αντισηπτική και ενδιάμεσος παράγοντας σε χημικές αντιδράσεις.

Η σύνθεση των δύο προϊόντων είναι διαφορετική και η λανθασμένη χρήση μπορεί να προκαλέσει βλάβες. Όταν αγοράζετε οινόπνευμα για οικιακό καθαρισμό, επικοινωνήστε με τον πωλητή για να βεβαιωθείτε ότι αγοράζετε τη σωστή.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.