Αμνησία σχέσης: Ο σύντροφός μου ξεχνάει σημαντικά πράγματα

Αν ο σύντροφός σας ξεχνά στιγμές, ημερομηνίες ή συζητήσεις που είναι σημαντικές για εσάς, μπορεί να πάσχει από αμνησία της σχέσης σας.
Αμνησία σχέσης: Ο σύντροφός μου ξεχνάει σημαντικά πράγματα
Elena Sanz

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ψυχολόγο Elena Sanz.

Τελευταία ενημέρωση: 28 Ιουλίου, 2023

Έχει ξεχάσει ποτέ ο σύντροφός σας την ημερομηνία της επετείου ή των γενεθλίων σας; Αρνείται ότι είπε λέξεις που ξέρετε ότι είπε; Μήπως δεν θυμάται εκείνο το σημαντικό δείπνο κατά το οποίο τα βρήκατε μετά από ένα πρόβλημα; Αν αυτές οι καταστάσεις σας φαίνονται οικείες, ο ερωτικός σας σύντροφος μπορεί να πάσχει από αμνησία της σχέσης.

Πρόκειται για ένα συνηθισμένο φαινόμενο που μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε και οφείλεται σε διάφορες αιτίες. Ωστόσο, είναι επίσης η αιτία πολλών διαφωνιών μεταξύ ζευγαριών. Αν συμβαίνει πολύ συχνά, καταλήγει να επηρεάζει βαθιά το δεσμό. Σε τι συνίσταται και πώς να την αντιμετωπίσετε;

Τι είναι η αμνησία της σχέσης;

Η αμνησία της σχέσης συνίσταται στη συστηματική λήθη στιγμών, γεγονότων ή καταστάσεων που είναι σημαντικά για το ένα άτομο σε μια σχέση. Ο σύντροφός τους μπορεί να ξεχάσει σχετικές ημερομηνίες, σημαντικές κοινές εμπειρίες ή συζητήσεις που ήταν ουσιώδεις στη σχέση τους.

Δεν χρειάζεται να αφορά μόνο εξαιρετικές εμπειρίες, όπως ένα ξεχωριστό ταξίδι ή μια συναυλία, μπορεί να αναφέρεται και σε καθημερινές στιγμές. Κατά τον ίδιο τρόπο, δεν είναι μόνο οι θετικές καταστάσεις που μπορεί να ξεχαστούν, αλλά και πιο δυσάρεστες συζητήσεις ή καταστάσεις.

Με λίγα λόγια, ένας από τους συντρόφους έχει πρόβλημα να θυμηθεί κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό συναισθηματικά για τον άλλον. Για τον ίδιο λόγο, εκείνοι που θυμούνται τέλεια δεν μπορούν να καταλάβουν πώς θα μπορούσε ο σύντροφός τους να το έχει ξεχάσει.

Relationship amnesia.
Η αμνησία σχέσεων μπορεί να οδηγήσει σε συγκρούσεις για το ζευγάρι.

Ποιες είναι οι αιτίες από την αμνησία σχέσης

Η προέλευση της αμνησίας στη σχέση δεν είναι πάντα η ίδια. Για να καταλάβουμε από πού προέρχεται, είναι απαραίτητο να αναλύσουμε άλλες συμπεριφορές και δυναμικές στη σχέση, προκειμένου να μας καθοδηγήσουν προς τη μία ή την άλλη κατεύθυνση. Ακόμα κι έτσι όμως, ιδού οι πιο συνηθισμένες αιτίες.

Διαφορετικές οπτικές γωνίες

Αυτός είναι ένας από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους εμφανίζεται η αμνησία στη σχέση: κάθε σύντροφος επεξεργάζεται, αισθάνεται και βιώνει τα γεγονότα με διαφορετικό τρόπο. Για τον ίδιο λόγο, οι αναμνήσεις τους δεν είναι ίδιες. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που για το ένα άτομο μπορεί να είναι μια σημαντική συζήτηση ή ένα σημαντικό γεγονός, μπορεί να μην είναι τόσο σημαντικό για το άλλο άτομο.

Κάθε άτομο μπορεί να εκτιμά και να ιεραρχεί διαφορετικές στιγμές ή ακόμη και να ερμηνεύει διαφορετικά την ίδια κατάσταση. Με αυτόν τον τρόπο, η μνήμη και των δύο θα διαφέρει και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διαφωνίες. Ίσως κανένας από τους δύο (ή και οι δύο) να μην έχει δίκιο στην περιγραφή του, καθώς ο καθένας το έχει βιώσει με τον δικό του τρόπο.

Αμνησία σχέσης: Έλλειψη προσοχής και δέσμευσης

Μερικές φορές αυτή η έλλειψη μνήμης προέρχεται από έλλειψη ενδιαφέροντος. Αν η σχέση έχει μπει σε μια ρουτίνα, αν το άτομο τη ζει αυτόματα και με το μυαλό του αλλού, τότε είναι πιο δύσκολο να κωδικοποιήσει τις αναμνήσεις στο μυαλό του, καθώς δεν θα δίνει προσοχή.

Έχει επίσης διαπιστωθεί ότι τα συναισθήματα παίζουν θεμελιώδη ρόλο στην παγίωση της μνήμης και ότι οι πληροφορίες που συνδέουμε με ένα έντονο συναίσθημα είναι πιο εύκολο να αποθηκευτούν και να ανακτηθούν.

Για το λόγο αυτό, αν τα συναισθήματα του ατόμου έχουν ξεθωριάσει και ζει το χρόνο του με το σύντροφό του μόνο ως δύναμη συνήθειας, τότε η μνήμη του θα αποτυγχάνει πιο συχνά.

Χαρακτηριστικά προσωπικότητας

Η ύπαρξη διαφορετικών προσωπικοτήτων συνδέεται επίσης με την αμνησία σχέσεων. Σε περιπτώσεις όπου το ένα άτομο τείνει να θυμάται τα πάντα και το άλλο να ξεχνάει, είναι σύνηθες το πρώτο να έχει νευρωτικά χαρακτηριστικά και το δεύτερο να ζει πολύ στο παρόν.

Για το πρώτο είναι απαραίτητο να θυμάται κάθε λέξη και εμπειρία και θα το εκλάβει ως προσβολή αν ο σύντροφός του δεν το κάνει. Αντίθετα, ο δεύτερος θα εστιάζει περισσότερο στις καθημερινές δραστηριότητες και θα δίνει λιγότερη σημασία σε ό,τι συνέβη στο παρελθόν.

Ωστόσο, η δυσαρέσκεια στις σχέσεις και ο νευρωτισμός σχετίζονται, οπότε η αμηχανία θα γίνει αντιληπτή μάλλον νωρίτερα παρά αργότερα.

Συναισθηματική χειραγώγηση

Τέλος, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι αυτή η εμφανής έλλειψη μνήμης είναι μια στρατηγική συναισθηματικής χειραγώγησης. Ο ισχυρισμός ότι δεν θυμάται κάτι μπορεί να είναι ένα εργαλείο για να αποφύγει κανείς την ευθύνη, να ακυρώσει αυτά που λέει ο άλλος ή να αποκομίσει κάποιο άλλο είδος οφέλους.

Επιπλέον, αν ασκείται συστηματικά, αυτό μπορεί να οδηγήσει τον σύντροφο στο να καταλήξει να αμφισβητεί την κρίση του και να βρίσκεται στο έλεος του άλλου. Αυτό είναι γνωστό ως gaslighting.

Relationship amnesia.
Σε ορισμένες σχέσεις, ένας από τους συντρόφους προσποιείται ότι δεν θυμάται σχετικά γεγονότα με μοναδικό σκοπό να χειραγωγήσει τον άλλο.

Ποιες είναι οι συνέπειες από την αμνησία σχέσης

Οι συνέπειες της αμνησίας στη σχέση στο ζευγάρι είναι διαφορετικές για κάθε σύντροφο. Αυτός που συνήθως θυμάται μπορεί να αισθάνεται προσβεβλημένος, πληγωμένος και περιφρονημένος από τη λήθη του άλλου. Μπορεί να αισθάνεται ότι ο σύντροφός του δεν τον λαμβάνει υπόψη του, ότι δεν εκτιμά τον χρόνο που περνούν μαζί και ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα στη ζωή του.

Από την άλλη πλευρά, αυτός που έχει αμνησία μπορεί να αισθάνεται πιεσμένος και ενοχλημένος από τις συνεχείς επιπλήξεις του άλλου. Οι κατηγορίες για έλλειψη αγάπης ή δέσμευσης εκ μέρους του συντρόφου μπορεί να είναι επώδυνες και προσβλητικές, γεγονός που οδηγεί επίσης σε πολυάριθμες συγκρούσεις και διαφωνίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό;

Τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν σε αυτή την περίπτωση εξαρτώνται από το ποια είναι η αιτία. Για να εντοπιστεί η αιτία, είναι απαραίτητο να εξεταστεί το ευρύτερο πλαίσιο. Αν πρόκειται για έλλειψη προσοχής ή δέσμευσης, η στάση αυτή θα είναι ορατή και σε άλλες πτυχές της σχέσης. Αυτό θα ισχύει και στην περίπτωση της χειραγώγησης.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, είναι σκόπιμο να αξιολογήσετε την κατάσταση και να εξετάσετε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψετε τη σχέση για να προστατεύσετε την ακεραιότητά σας. Η αναζήτηση επαγγελματικής βοήθειας είναι το κλειδί για να διακρίνετε ποιες είναι οι καλύτερες επιλογές.

Από την άλλη πλευρά, αν η αμνησία της σχέσης γίνεται αντιληπτή επειδή οι προσωπικότητες ή οι προοπτικές των δύο είναι διαφορετικές, άλλες πτυχές του ζευγαριού θα λειτουργούν επαρκώς. Σε αυτή την περίπτωση, η επικοινωνία και η ευελιξία θα είναι καθοριστικές.

Είναι σημαντικό να έχετε κατά νου ότι το γεγονός ότι ο σύντροφός σας δεν θυμάται τα ίδια γεγονότα ή στιγμές με εσάς -ή δεν τα θυμάται με τον ίδιο τρόπο- δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπά ή δεν εκτιμά τον δεσμό σας. Έτσι, η τελική μας συμβουλή προς εσάς είναι να μην αναγκάσετε το άλλο άτομο να επεξεργαστεί, να ερμηνεύσει και να νιώσει όπως εσείς και να δείξετε όσο το δυνατόν περισσότερη κατανόηση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Karney, B. R., & Bradbury, T. N. (1997). Neuroticism, marital interaction, and the trajectory of marital satisfaction. Journal of personality and social psychology72(5), 1075.
  • Tyng CM, Amin HU, Saad MNM, Malik AS. The Influences of Emotion on Learning and Memory. Front Psychol. 2017;8:1454. Published 2017 Aug 24. doi:10.3389/fpsyg.2017.01454
  • Johnson VE, Nadal KL, Sissoko DRG, King R. “It’s Not in Your Head”: Gaslighting, ‘Splaining, Victim Blaming, and Other Harmful Reactions to Microaggressions. Perspect Psychol Sci. 2021 Sep;16(5):1024-1036. doi: 10.1177/17456916211011963. PMID: 34498522.
  • Logatt, C. A. (2016). ¿Cómo influyen las emociones en el aprendizaje? Descubriendo el cerebro y la mente – AE, 83, 6–7.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.