5 πιθανά σημάδια βίας σε ζευγάρια εφήβων

Πολύ λίγα λέγονται για τη βία στα ζευγάρια εφήβων, αλλά είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζουμε πώς να την εντοπίζουμε και να την προλαμβάνουμε. Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές.
5 πιθανά σημάδια βίας σε ζευγάρια εφήβων
Elena Sanz

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Elena Sanz.

Έχει γραφτεί από Raquel Lemos Rodríguez

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιουνίου, 2023

Όταν μιλάμε για προβλήματα στα ζευγάρια και τη βία, στο μυαλό μας έρχονται πάντα οι ενήλικες. Ωστόσο, είναι σημαντικό να δώσουμε φωνή στη βία στα ζευγάρια εφήβων που βγαίνουν ραντεβού και να ασχοληθούμε με το θέμα σε μεγαλύτερο βάθος.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό αυτό; Επειδή οι γονείς μπορούν να ανιχνεύσουν αν υπάρχει βία στα ζευγάρια εφήβων για να περιορίσουν αυτού του είδους την κατάσταση όσο το δυνατόν νωρίτερα.

Σε αυτό το άρθρο, θα ρίξουμε μια ματιά στις στατιστικές, στους τύπους επιθετικότητας, στα σημάδια που δεν πρέπει να παραβλέπονται και σε μερικές συμβουλές για να αποτρέψετε αυτού του είδους τις καταστάσεις. Η βία εξακολουθεί να αποτελεί συχνό ζήτημα στις σχέσεις. Ήρθε η ώρα να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να το αλλάξουμε αυτό.

Τι λένε οι στατιστικές για τη βία στα ζευγάρια εφήβων;

Τα στοιχεία για τη βία στα ζευγάρια εφήβων είναι σοκαριστικά. Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), 1 στους 11 μαθητές γυμνασίου έχει βιώσει κάποια μορφή βίας από κάποιον σύντροφο τον τελευταίο χρόνο. Αναφέρουν επίσης ότι 1 στις 8 γυναίκες έχει βιώσει σεξουαλική βία κατά τη διάρκεια των ραντεβού.

Ωστόσο, το Instituto de la Juventud (INJUVE) παρέχει στοιχεία που εκτιμούν ότι μεταξύ 3% και 24% των γυναικών εξαναγκάστηκαν στην πρώτη τους σεξουαλική εμπειρία. Μετά από αυτή την ενημέρωση, γίνεται όλο και πιο φανερό ότι είναι καιρός να δοθεί ένα τέλος σε όλα αυτά.

Ωστόσο, παρόλο που αυτά τα στοιχεία επικεντρώνονται περισσότερο στις γυναίκες παρά στους άνδρες, ίσως κάποια στιγμή οι έφηβοι να βιώσουν βία από τους συντρόφους τους. Οι άνδρες, σύμφωνα με το CDC, έχουν βιώσει βία σε κάπως χαμηλότερο ποσοστό (1,4%).

Τύποι βίας που ασκείται στους εφήβους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι βίας. Η πρώτη είναι η σωματική, αν και δεν είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει ξυλοδαρμό για να θεωρηθεί σωματική. Το χαστούκι, το σπρώξιμο ή οποιαδήποτε μορφή ανεπιθύμητης σωματικής επιθετικότητας θεωρείται βία.

Η δεύτερη είναι η ψυχολογική βία, η οποία είναι η πιο δύσκολα ανιχνεύσιμη. Αυτό το είδος είναι πολύ διακριτικό, υπονομεύοντας την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση του άλλου για να διευκολύνει τη χειραγώγηση. Είναι ένας πολύ καταστροφικός τύπος βίας.

Στη συνέχεια ερχόμαστε σε έναν τύπο βίας που έχουμε ήδη συζητήσει στις στατιστικές: τη σεξουαλική βία. Το άγγιγμα με τρόπους που ο άλλος δεν επιθυμεί, ο εξαναγκασμός σε σεξουαλική επαφή και η δημοσίευση προσωπικών εικόνων χωρίς τη συγκατάθεση του άλλου θεωρούνται μορφές σεξουαλικής βίας.

Τέλος, ένας από τους τελευταίους τύπους είναι η παρενόχληση. Αυτό περιλαμβάνει την κατασκοπεία του/της συντρόφου, τον έλεγχό του/της και την καταδίωξή του/της. Αυτό συχνά προκαλεί μεγάλο φόβο στο άλλο άτομο, το οποίο αισθάνεται εκφοβισμένο και μπορεί να νιώσει την ανάγκη να περιορίσει τις δραστηριότητές του.

Νομίζουμε ότι μπορεί να σας ενδιαφέρει να διαβάσετε και αυτό: 6 μορφές λεκτικής κακοποίησης από τον σύντροφό σας που δεν πρέπει να γίνονται ανεκτές

5 πιθανά σημάδια βίας σε ζευγάρια εφήβων
Η βία στα ζευγάρια εφήβων μπορεί να είναι σωματική, λεκτική, ψυχολογική, σεξουαλική, ακόμη και καταδίωξη.

Σημάδια βίας στα ζευγάρια των εφήβων

Τώρα που γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για τη βία των εφήβων, πώς μπορούν οι γονείς να την εντοπίσουν; Είναι αλήθεια ότι οι έφηβοι βρίσκονται σε ένα περίπλοκο στάδιο της ζωής κατά το οποίο οι εναλλαγές της διάθεσης και η απόσυρση στον εαυτό τους μπορεί να καταστήσουν δύσκολη την επικοινωνία για το θέμα αυτό. Ως εκ τούτου, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να επαγρυπνούν και να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά.

1. Απομονώνονται από τους φίλους τους

Η εφηβεία είναι μια περίοδος κατά την οποία οι φίλοι είναι πολύ σημαντικοί. Αν ένας νέος αρχίζει να μην κάνει παρέα με τους φίλους του και μόνο με τον σύντροφό του, αυτό θα πρέπει να σας ανησυχήσει. Εκτός κι αν είναι πολύ ντροπαλός ή πηγαίνει σε καινούργιο σχολείο, δεν είναι φυσιολογικό να μην έχει χρόνο για τους φίλους.

2. Έχουν σημάδια στο σώμα τους

Ένα άλλο προειδοποιητικό σημάδι εφηβικής βίας είναι τα σημάδια στο σώμα τους. Αν οι νέοι αρχίζουν να καλύπτουν ορισμένα σημεία του σώματός τους όταν κάνει ζέστη ή υπάρχουν κάποιες μέρες που φορούν πολύ μακιγιάζ, μπορείτε να υποψιαστείτε ότι κάτι συμβαίνει.

3. Η ιδιοσυγκρασία τους είναι εκρηκτική

Είναι φυσιολογικό οι γονείς να ρωτούν τι συμβαίνει όταν παρατηρούν κάποια από τα παραπάνω προειδοποιητικά σημάδια ή όταν ζητούν από το νεαρό άτομο να τους μιλήσει για τη σχέση τους. Αν η αντίδραση είναι εκρηκτική και υπερβολική, θα πρέπει να υποψιάζεστε ότι κάτι συμβαίνει.

4. Τα κοινωνικά τους δίκτυα ελέγχονται

Για να μπορούν να ασκούν βία, οι έφηβοι σύντροφοι συχνά έχουν τους κωδικούς πρόσβασης στα κοινωνικά τους δίκτυα και ίσως ακόμη και στα κινητά τους τηλέφωνα. Αυτό δεν είναι φυσιολογικό και οι γονείς θα πρέπει να είναι προϊδεασμένοι και να προσπαθήσουν να μιλήσουν στα παιδιά τους γι‘ αυτό. Είναι κάτι που οι γονείς πρέπει πραγματικά να προσέχουν.

5. Τους εκφοβίζουν ή τους ταπεινώνουν

Η ταπείνωση, τα κακά λόγια, ο εκφοβισμός ή η προσπάθεια να μειώσουν το άλλο άτομο με οποιονδήποτε τρόπο είναι επίσης ένα τεράστιο σημάδι που πρέπει να προσέξετε. Όλα αυτά είναι σημάδια βίας στα εφηβικά ζευγάρια. Όταν οι έφηβοι βρίσκονται στο σπίτι, οι γονείς πρέπει να δίνουν προσοχή.

5 πιθανά σημάδια βίας σε ζευγάρια εφήβων
Η βία μπορεί να είναι συγκαλυμμένη και όχι τόσο εμφανής. Γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να επαγρυπνούν.

Πώς να αποτρέψετε τη βία στα ζευγάρια εφήβων

Είναι φυσιολογικό οι γονείς να νιώθουν αβοήθητοι σε αυτή την κατάσταση. Επομένως, για να λυθεί το πρόβλημα, είναι απαραίτητο να προσπαθήσουν να μιλήσουν στο παιδί και να απευθυνθούν στα χέρια επαγγελματιών που ειδικεύονται στη βία των εφήβων.

Για να αποτραπεί κάθε είδους βία, είναι σημαντικό να υπάρχει επικοινωνία στο σπίτι για το θέμα αυτό και για τις συμπεριφορές που δεν πρέπει να επιτρέπονται σε μια σχέση. Επιπλέον, υπάρχουν ειδικοί αριθμοί για να καλέσετε σε πολλές χώρες, οπότε φροντίστε να τους ερευνήσετε και να τους έχετε πρόχειρους.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Dalouh, R., & Ayala, E. S. (2020). La educación en valores como prevención de la violencia en parejas adolescentes en entornos transculturales. PUBLICACIONES50(1), 61-81.
  • López Gonzalez, E. (2020). Violencia de género en adolescentes.
  • Perea, L. G., & Viejo, C. (2020). Mitos del Amor Romántico y Calidad en las Relaciones Sentimentales Adolescentes. Revista Iberoamericana de Psicología13(1), 151-161.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.