Ανακαλύψτε όλα τα καλά που έχει να σας προσφέρει η ζωή

Μερικές φορές φτάνουμε σε σημείο να πιστεύουμε ότι κάθε τι καλό έχει σβήσει από την καθημερινότητά μας.
Ανακαλύψτε όλα τα καλά που έχει να σας προσφέρει η ζωή

Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαρτίου, 2019

Με τι νοητική διάθεση βγήκατε από το σπίτι σήμερα; Θα πρέπει ν’ ανακαλύψετε όλα τα καλά που έχει να σας προσφέρει η ζωή.

Μερικές φορές φτάνουμε σε σημείο να πιστεύουμε ότι κάθε τι καλό έχει σβήσει από την καθημερινότητά μας -ότι το παρόν μας δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα περίπλοκο μπέρδεμα από αντιξοότητες και ότι τίποτα δεν μοιάζει να λειτουργεί.

Ωστόσο, πέρα από το γεγονός ότι μπορούμε να επιλέξουμε πολλά από όσα μας συμβαίνουν, έχουμε την επιλογή να τα αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο: με γενναιότητα, θάρρος και αυτοπεποίθηση.

Να το θυμάστε αυτό κάθε μέρα, όταν επιλέγετε τα ρούχα που θα φορέσετε, το χτένισμά σας και τι θα φάτε για πρωινό.

Γιατί δεν αποφασίζετε επίσης να αποκτήσετε καινούργιες ελπίδες; Γιατί δεν αποφασίζετε να επιλέξετε την ασπίδα του θάρρους, της αισιοδοξίας και της γενναιότητας για να δώσετε τον καλύτερο εαυτό σας;

Πριν δείτε αυτήν την ιδέα ως μια απλή πνευματική πρόταση ή ως φορτισμένη με υπερβολικό βαθμό θετικής ψυχολογίας, αξίζει να εμβαθύνετε σε αυτή λίγο περισσότερο.

Πάνω απ’όλα μιλάμε για τον “προγραμματισμό του εγκεφάλου μας”. Ή για τη δημιουργία μιας νέας ιδέας που θα οδηγήσει σε ένα συναίσθημα ικανό να αλλάξει την πραγματικότητά μας.

Θα σας εξηγήσουμε πώς θα το πραγματοποιήσετε αυτό.

Δηλώνω στον εαυτό μου ότι θα δώσω ό,τι καλύτερο έχω για να ανακαλύψω όλα τα καλά που έχει να προσφέρει η ζωή

Τα καλά που έχει να σας προσφέρει η ζωή - Γυναίκα φυσά πικραλίδα

Όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι με κάποιον τρόπο είναι καλύτεροι στο να αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι διαθέτουν στρατηγικές που έχουν μάθει εστιάζοντας στην ψυχολογία. Ωστόσο ο πιο συνηθισμένος λόγος είναι ότι υπάρχουν μερικές φυσικές διεργασίες στα πλαίσια μιας ικανότητας που ονομάζεται σθένος. Χάρη στο σθένος τους οι άνθρωποι αυτοί μπορούν να αντιμετωπίζουν περίπλοκες δυσκολίες με περισσότερη θετικότητα.

Δεδομένου ότι κανένας από μας δεν αποφεύγει τις σκοτεινές μέρες, κατά τις οποίες μας καταβάλλει η θλίψη, αξίζει να γνωρίζουμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να επιτύχουμε αυτή την αλλαγή νοητικής στάσης.

Πρόκειται για εκείνο το συναισθηματικό και ψυχολογικό άνοιγμα που μας επιτρέπει να είμαστε πιο δεκτικοί απέναντι στα καλά πράγματα.

Σας προτείνουμε να στοχαστείτε πάνω στα παρακάτω σημεία.

Καταρχάς λάβετε υπόψη σας τις ικανότητές σας

Σίγουρα κάποια στιγμή έχετε βιώσει το εξής: πριν από το ίδιο γεγονός, δύο άνθρωποι αντιδρούν με διαφορετικούς τρόπους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

 • Η προσωπικότητα, η εμπειρία, τα συναισθήματά μας ή ο τρόπος σκέψης μας μάς διευκολύνουν περισσότερο ή λιγότερο να βιώσουμε ορισμένα πράγματα. Κάθε άτομο αντιδρά με διαφορετικό τρόπο ανάλογα με αυτές τις διαστάσεις.
 • Αυτό που μας συμβαίνει είναι ένα πράγμα και ο τρόπος με τον οποίο το επεξεργαζόμαστε είναι ένα άλλο.
 • Όλοι θέλουμε να μπορούμε να λαμβάνουμε υπόψη μας τις ικανότητες, τις δυνατότητες και τις αρετές μας.
 • Όλοι μας είμαστε πιο δυνατοί από ό,τι νομίζουμε. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλός μας, είτε το πιστεύουμε είτε όχι, είναι προγραμματισμένος να επιβιώνει.
 • Αυτό σημαίνει ότι όλοι μας έχουμε σθένος. Ή ότι μπορούμε να μαθαίνουμε από τις δυσκολίες μας και να τις αντιμετωπίζουμε. Το πρόβλημα είναι ότι κάποιες φορές δεν εκτιμάμε αρκετά τον εαυτό μας.
 • Έχοντας καλή αυτοεκτίμηση και μεγάλη εμπιστοσύνη στον εαυτό μας μπορούμε να κάνουμε τις ικανότητές μας να λάμψουν. Επίσης θα μπορούμε να δούμε όλο το καλό που έχουμε μέσα μας.

Νευρογλωσσικός προγραμματισμός: πώς θα οργανώσουμε τον εγκέφαλό μας

Δύο εγκέφαλοι επικοινωνούν

Πιθανώς έχετε ήδη ακούσει για το νευρογλωσσικό προγραμματισμό.

Αυτή η στρατηγική προσωπικής ανάπτυξης και ψυχοθεραπείας επιδιώκει πάνω απ’όλα κάτι πολύ συγκεκριμένο: το πέρασμα από την κατάσταση Α (την παρούσα κατάσταση) στην κατάσταση Β (την επιθυμητή κατάσταση).

Σε αυτήν την περίπτωση αυτό που επιδιώκουμε είναι να αλλάξουμε το σημείο εστίασης της σκέψης μας. Δηλαδή θέλουμε να βρούμε εκείνο που μπορεί να μας εμπλουτίσει προσωπικά και συναισθηματικά.

Προκειμένου να επιτύχουμε αυτό το στόχο, μπορούμε να εφαρμόσουμε αρκετές στρατηγικές:

 • Μάθετε να αξιολογείτε τα συναισθήματά σας. Αν παρατηρήσετε ότι το μόνο πράγμα στο νου σας είναι αγωνία και αρνητικότητα, αλλάξτε αυτόν τον προσανατολισμό. Αξιολογήστε αυτήν την αρνητική εστίαση.
 • Η άγκυρα είναι μια άλλη ενδιαφέρουσα τεχνική. Έχει σκοπό να εστιάσει την προσοχή μας σε ένα ερέθισμα που μας σταθεροποιεί. Κάθε φορά που παρατηρούμε ότι έχουμε την αίσθηση ότι καταρρέουμε, ο νους μας πρέπει να αναζητά ένα “σωσίβιο”.

Για παράδειγμα: σήμερα πιστεύω ότι δεν θα καταφέρω να αντιμετωπίσω τη μέρα μου. Ωστόσο, αν ο νους μου θυμηθεί την ηρεμία μιας παραλίας στην οποία θέλω να επιστρέψω στις διακοπές μου, η κινητοποίησή μου αρχίζει να επιστρέφει.

Για να ανακαλύψετε όλο το καλό που έχει να προσφέρει η ζωή, αφήστε όλο το κακό στην άκρη

Γυναίκα κοιμάται σε λουλούδια

Έχουμε μια μικρή άσκηση σκέψης. Ρωτάμε τον εαυτό μας από πού προέρχεται εκείνο που μας στενοχωρεί, καθώς και εκείνο που μας πληγώνει και μας κάνει να σκοντάφτουμε.

 • Είναι πιθανό ότι ολόγυρά σας υπάρχουν άνθρωποι που δημιουργούν περισσότερα προβλήματα παρά γαλήνη.
 • Είναι επίσης πιθανό ότι πρέπει να κάνετε κάποια αλλαγή. Μπορεί να υπάρχουν πράγματα που πρέπει να βγάλετε από τη ζωή σας για να αισθανθείτε καλύτερα.
 • Επίσης μπορεί να υπάρχουν κάποιες πτυχές του εαυτού σας που πρέπει να πολεμήσετε. Ανασφάλειες, υπερβολική εμμονή σχετικά με κάτι, προσδοκία αρνητικών πραγμάτων… πρέπει να το σκεφτείτε αυτό.

Κλείνοντας θα πρέπει να πούμε ότι γνωρίζουμε πως δεν είναι εύκολο να είμαστε πάντα δεκτικοί απέναντι στα καλά πράγματα. Για να πιστέψουμε ότι η τύχη μπορεί να μας χαμογελάσει, απαιτείται μια μικρή καθημερινή προσπάθεια.

Ωστόσο, είτε το πιστεύετε είτε όχι, χρειάζεται να κάνετε μονάχα ένα πράγμα: να αλλάξτε τη νοητική σας διάθεση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Oldham, J. (1987). Neuro Linguistic Programming. Australian Family Physician.
 • Folke, C., Carpenter, S. R., Walker, B., Scheffer, M., Chapin, T., & Rockström, J. (2010). Resilience thinking: Integrating resilience, adaptability and transformability. Ecology and Society. https://doi.org/10.5751/ES-03610-150420

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.