Γλυκόριζα: Μια θεραπεία για να ηρεμήσει το στομάχι

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται ως φυσικό φάρμακο για την ανακούφιση της δυσφορίας στην πέψη για πολύ καιρό. Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες αντενδείξεις και δεν προτείνεται για όλους. Σήμερα θα σας πούμε όσα πρέπει να γνωρίζετε γι' αυτή.
Γλυκόριζα: Μια θεραπεία για να ηρεμήσει το στομάχι

Τελευταία ενημέρωση: 25 Φεβρουαρίου, 2021

Η γλυκόριζα, Glycyrrhiza glabra, χρησιμοποιείται σαν θεραπεία για διάφορες ασθένειες εδώ και πάρα πολύ καιρό. Η βιομηχανία τροφίμων τη χρησιμοποιεί σαν γλυκαντικό, αλλά και για να κάνει πιο ήπια τη γεύση ορισμένων φαρμάκων.

Μπορείτε να τη βρείτε με τη μορφή τσαγιού, δισκίων, εκχυλίσματος, και συμπληρωμάτων. Σκοπός όλων είναι ν’ ανακουφίσουν από τη δυσφορία κατά την πέψη, τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης, και τις λοιμώξεις.

Είναι όμως ασφαλής; Υπάρχουν αποδείξεις για τις ιδιότητές της; Δεν υπάρχουν αρκετές αποδείξεις ώστε να θεωρηθεί θεραπεία για ασθένειες ακόμη. Όμως, ορισμένες μελέτες υποστηρίζουν τη χρήση της ως συμπλήρωμα για την πεπτική δυσφορία.

Οι ιδιότητες της γλυκόριζας

Αρχικά, ας δούμε τις ιδιότητες της γλυκόριζας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν στο Acta Pharmaceutica Sinica B,  αυτό το φυτό περιέχει πάνω από 20 τριτερπενοειδή και σχεδόν 300 φλαβονοειδή. Αυτά θα μπορούσαν να εξηγήσουν τις φαρμακευτικές της ιδιότητες.

Ορισμένες από αυτές τις ιδιότητες είναι:

 • Αντιιικές
 • Αντιμικροβιακές
 • Αντιοξειδωτικές
 • Αντιφλεγμονώδεις

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν περιορισμένες αποδείξεις για τα παραπάνω και οι έρευνες για τη γλυκόριζα συνεχίζονται. Παρόλα αυτά, ορισμένοι ερευνητές αναφέρουν ότι η δράση της είναι πολλά υποσχόμενη για τη μελλοντική ανάπτυξη αποτελεσματικών, προσιτών φαρμάκων.

Διάφορα ζαχαρωτά με γλυκόριζα
Η γλυκύτητα της γλυκόριζας χρησιμεύει στη βιομηχανία τροφίμων.

Η γλυκόριζα μπορεί να καταπραΰνει τη δυσφορία στο στομάχι

Υπάρχει κοινή πεποίθηση πως ορισμένα από τα χημικά της γλυκόριζας, όπως τα φλαβονοειδή, μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πρηξίματος και να επιταχύνουν την ανακούφιση των γαστρεντερικών προβλημάτων. Δεν υπάρχουν σοβαρές αποδείξεις για κάτι τέτοιο αλλά κάποιες μελέτες έχουν οδηγήσει σε ενδιαφέροντα ευρήματα.

Παραδείγματος χάρη, μια διπλά τυφλή έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative medicine βρήκε ότι τα εκχυλίσματα γλαμπριδίνης και γλαμπρένης (φλαβονοειδή), που περιέχει η γλυκόριζα, βοήθησαν στην καταπράυνση δυσφοριών του στομάχου όπως ναυτία, πόνος, και καούρα.

Μια αξιολόγηση που δημοσιεύθηκε στο Phytotherapy Research δηλώνει ότι το γλυκορριζικό οξύ, το οποίο περιέχει η ρίζα, έχει αντιφλεγμονώδεις και ανοσοδιεγερτικές ιδιότητες που βοηθούν στην καταπολέμηση του ελικοβακτηρίου του πυλωρού, τον μικροοργανισμό που προκαλεί διάφορες διαταραχές στο πεπτικό σύστημα, όπως έλκη.

Αυτό αποδείχθηκε σε μια κλινική δοκιμή που δημοσιεύθηκε στο The Brazilian Journal of Infectious DiseasesΣε αυτή, 120 άτομα είχαν θετικά αποτελέσματα στην εξάλειψη του ελικοβακτηρίου του πυλωρού αφότου πρόσθεσαν εκχύλισμα γλυκόριζας στην κλασική τους θεραπεία.

Αντενδείξεις

Θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν χρησιμοποιήσετε τη γλυκόριζα σαν συμπλήρωμα ενάντια στα πεπτικά σας προβλήματα ώστε να προσδιορίσετε την κατάλληλη δόση για εσάς. Επιπλέον, εκείνος θα σας βοηθήσει να δείτε τυχόν αντενδείξεις ή αντιδράσεις με άλλα φάρμακα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του National Center for Complementary and Integrative Health (NCCIH), κανείς δε θα πρέπει να καταναλώνει γλυκόριζα σε μεγάλες ποσότητες ή για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Η υπερβολική ποσότητα μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση και σε χαμηλά επίπεδα καλίου. Αυτά αποτελούν κίνδυνο για καρδιακές και μυϊκές διαταραχές.

Επίσης, η κατανάλωσή της δε συνιστάται στην εγκυμοσύνη. Ακόμη, η λήψη συμπληρωμάτων γλυκόριζας ενώ παίρνετε διουρητικά μπορεί να βλάψει την καρδιά σας. Άλλες πιθανές αντιδράσεις με φάρμακα περιλαμβάνουν:

 • Φάρμακα που ρυθμίζουν τους χτύπους της καρδιάς
 • Φάρμακα που μειώνουν το κάλιο
 • Αντιπηκτικά όπως η βαρφαρίνη
 • Οιστρογόνα, ορμονοθεραπεία, και αντισυλληπτικά χάπια
 • Κορτικοστεροειδή
Άνδρας πιάνει το στομάχι του
Θα πρέπει να ζυγίσετε τα οφέλη της γλυκόριζας για την καούρα με τις πιθανές παρενέργειες.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη γλυκόριζα για τη δυσφορία στο στομάχι

Η γλυκόριζα είναι διαθέσιμη σε τσίχλες, υγρά εκχυλίσματα, κάψουλες, σκόνη, και στη φυσική της μορφή. Συχνά, οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούν την τελευταία για την παρασκευή εγχύματος. Όμως, θα πρέπει να την καταναλώνετε σε μικρές ποσότητες για ν’ αποφύγετε τυχόν παρενέργειες.

Για να καταπραΰνετε τη δυσφορία στο στομάχι, προσθέστε λίγο εκχύλισμα γλυκόριζας σε οποιοδήποτε φυσικό ρόφημα, το ζεστό νερό είναι εξαιρετικό. Μπορείτε επίσης να βάλετε λίγες σταγόνες απευθείας κάτω από τη γλώσσα σας για ν’ ανακουφιστείτε από την καούρα.

Σε κάθε περίπτωση, να θυμάστε ότι δεν αποτελεί πρώτη επιλογή για τη θεραπεία των παθήσεων του πεπτικού συστήματος. Συμβουλευτείτε τον γιατρό σας αν αντιμετωπίζετε προβλήματα με το πεπτικό σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Wang, L., Yang, R., Yuan, B., Liu, Y., & Liu, C. (2015, July 1). The antiviral and antimicrobial activities of licorice, a widely-used Chinese herb. Acta Pharmaceutica Sinica B. Chinese Academy of Medical Sciences. https://doi.org/10.1016/j.apsb.2015.05.005
 • Raveendra KR, Jayachandra, Srinivasa V, et al. An Extract of Glycyrrhiza glabra (GutGard) Alleviates Symptoms of Functional Dyspepsia: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Study. Evid Based Complement Alternat Med. 2012;2012:216970. doi:10.1155/2012/216970
 • Hosseinzadeh, H., & Nassiri-Asl, M. (2015, December 1). Pharmacological Effects of Glycyrrhiza spp. and Its Bioactive Constituents: Update and Review. Phytotherapy Research. John Wiley and Sons Ltd. https://doi.org/10.1002/ptr.5487
 • Hajiaghamohammadi, A. A., Zargar, A., Oveisi, S., Samimi, R., & Reisian, S. (2016). To evaluate of the effect of adding licorice to the standard treatment regimen of Helicobacter pylori. Brazilian Journal of Infectious Diseases20(6), 534–538. https://doi.org/10.1016/j.bjid.2016.07.015

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.