10 ψηλά ανθοφόρα φυτά για ένα κατακόρυφο κήπο

Μάθετε ποια είναι αυτά τα 10 ψηλά ανθοφόρα φυτά που δίνουν κάθετη εικόνα στον κήπο σας. Είναι πανέμορφα και πολύ εύκολα στη φροντίδα τους.
10 ψηλά ανθοφόρα φυτά για ένα κατακόρυφο κήπο

Έχει γραφτεί από Aylin Stefany Rodriguez Vinasco

Τελευταία ενημέρωση: 29 Μαρτίου, 2023

Υπάρχουν ορισμένα ψηλά ανθοφόρα φυτά που πρέπει να γνωρίζετε αν θέλετε να προσθέσετε κατακόρυφο χαρακτήρα στον κήπο σας. Αυτό συμβαίνει επειδή κοσμούν με τα χρώματά τους και προσελκύουν είδη, όπως οι πεταλούδες. Ορισμένα έχουν επίσης μικρά αλλά θαμνώδη άνθη. Άλλα, όπως οι ηλίανθοι, προσφέρουν επίσης λίγο φύλλωμα, αν και τα λουλούδια τους είναι μεγάλα και πανέμορφα.

Επομένως, το ιδανικό είναι να δημιουργήσετε έναν κήπο με πολλά είδη για να απολαύσετε μια μοναδική αντίθεση. Αν αυτό είναι που αναζητάτε, τότε διαβάστε παρακάτω για να μάθετε για αυτά τα όμορφα φυτά που θα σας προσφέρουν επίσης ιδιωτικότητα. Η καλλιέργεια αυτών των ψηλών φυτών θα σας βοηθήσει να σχηματίσετε ένα φυσικό φράγμα.

Γιατί να συμπεριλάβετε ψηλά φυτά στον κήπο σας;

Έχουμε ήδη αναφέρει μερικούς λόγους για τους οποίους πρέπει να συμπληρώσετε τον κήπο σας με όμορφα ψηλά ανθοφόρα φυτά, αλλά υπάρχουν και άλλοι!

  • Είναι ιδανικά για ανθοδέσμες: επειδή έχουν ψηλούς μίσχους, τα φυτά αυτά μπορούν να καλλιεργηθούν για να δημιουργήσουν όμορφες ανθοδέσμες όταν έρθει η ώρα για κλάδεμα.
  • Επίσης, καλύπτουν δυσάρεστους χώρους: Εάν έχετε χώρους στον κήπο σας που θέλετε να καλύψετε, όπως αντιαισθητικούς τοίχους ή περίεργες κατασκευές, είναι καλύτερο να εκμεταλλευτείτε τους φυσικούς φράχτες.
  • Επίσης, προσελκύουν την προσοχή: Τα περισσότερα από αυτά τα φυτά ανθίζουν στο ύψος των ματιών, οπότε θα γεμίσουν με φως και ζωντάνια όποιον τα κοιτάζει.
  • Επιπλέον, αποτελούν οικοσύστημα για διάφορα είδη: αν σας αρέσει η επίσκεψη μικρών και ακίνδυνων ζώων, όπως σκαντζόχοιροι, βατράχια ή πεταλούδες, μη διστάσετε να καλλιεργήσετε αυτό το είδος λουλουδιών.
  • Τέλος, συμπληρώνουν τον κήπο σας και προσθέτουν ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα: έχοντας φυτά διαφορετικού ύψους δημιουργούν ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα, αντάξιο ενός εξώφυλλου περιοδικού.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε: 8 φυτά που καθαρίζουν τον αέρα του σπιτιού σας

Επιλέξτε από αυτά τα ψηλά ανθοφόρα φυτά για τον κήπο σας

Τώρα που γνωρίζετε ότι υπάρχουν εξαιρετικά πλεονεκτήματα πίσω από την καλλιέργεια ψηλών ανθοφόρων φυτών στον κήπο σας, είναι φυσικό να θέλετε να μάθετε τα είδη που θα μπορούσατε να αρχίσετε να φυτεύετε.

1. Κλεόμη

10 ψηλά ανθοφόρα φυτά για ένα κατακόρυφο κήπο

Το κλεόμη είναι φυτό γνωστό ως λουλούδι αράχνης, καθώς είναι το αγαπημένο των αραχνών. Αυτό συμβαίνει επειδή το ύψος του φτάνει τα 180 εκατοστά και τα άνθη του έχουν διάφορες αποχρώσεις του ροζ, του μοβ και του λευκού.

Εκτός από τις αράχνες, προσελκύει επίσης κολιμπρί και πεταλούδες χάρη στο υπέροχο άρωμα που εκκρίνουν τα άνθη του τη νύχτα. Έτσι, βεβαιωθείτε ότι δέχεται άμεσο ηλιακό φως.

2. Μπουτλέια

10 ψηλά ανθοφόρα φυτά για ένα κατακόρυφο κήπο

Η μπουτλέια είναι ένα φυτό που μοιάζει με θάμνο και χρησιμοποιείται για τη δημιουργία φυσικών φραγμών στον κήπο. Γνωστό ως θάμνος πεταλούδας, αναπτύσσεται μεταξύ 150 και 180 εκατοστών. Με τη βέλτιστη φροντίδα, θα μπορούσε να φτάσει σε ύψος τα 210 εκατοστά.

Προσελκύει επίσης πεταλούδες και κολιμπρί. Αυτό οφείλεται στο σχήμα των λουλουδιών του και τα άνθη του είναι ροζ, λευκά, μοβ ή μπλε.

3. Κάννα

10 ψηλά ανθοφόρα φυτά για ένα κατακόρυφο κήπο

Το κάννα είναι ένα ψηλό ανθοφόρο φυτό που χαρακτηρίζεται από τα όμορφα χρώματά του, όχι μόνο στα άνθη, αλλά και στα φύλλα. Τα άνθη μπορεί να είναι κόκκινα, πορτοκαλί, κίτρινα ή ροζ, ενώ τα φύλλα είναι κοκκινωπά.

Μπορεί επίσης να φτάσει σε ύψος σχεδόν τα 4 μέτρα, αρκεί να του δοθεί η φροντίδα που χρειάζεται. Κυρίως, ένας ζεστός χώρος και ένα υγρό υπόστρωμα.

4. Boltonia

10 ψηλά ανθοφόρα φυτά για ένα κατακόρυφο κήπο

Η boltonia είναι ένα από τα ψηλά ανθοφόρα φυτά που μπορείτε να καλλιεργήσετε στον κήπο σας. Κατάγεται από τη Βόρεια Αμερική και ανήκει στην οικογένεια των αστεριών, με την οποία μοιράζεται κάποιες ιδιότητες που προέρχονται από τα αιθέρια έλαια της.

Ανθίζει σε λευκό, μοβ και ροζ χρώμα και μπορεί να φτάσει σχεδόν τα δύο μέτρα ύψος. Αν σας αρέσει, φροντίστε να τη φυτέψετε και σε μια περιοχή όπου έχει άμεσο ήλιο.

5. Δελφίνιο

μοβ λουλούδια

Τα δελφίνια είναι ψηλά ανθοφόρα φυτά. Τα λουλούδια τους είναι μικρά και αναπτύσσονται προσκολλημένα σε ένα θαμνώδες καλάμι. Επίσης, φτάνουν σε ύψος σχεδόν τα δύο μέτρα και είναι αγαπημένα των πεταλούδων.

Αν και πολλοί άνθρωποι θέλουν να τα καλλιεργήσουν στους κήπους τους, τα δελφίνια χρειάζονται ένα υπόστρωμα πολύ πλούσιο σε μέταλλα και θρεπτικά συστατικά. Επίσης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να τα έχετε σε χώρο με μερική σκιά ή άμεσο ήλιο.

6. Κόσμος: ένα από τα ψηλά ανθοφόρα φυτά

ροζ λουλουδια

Τα κόσμος είναι ψηλά ανθοφόρα φυτά που δεν πρέπει να λείπουν από τον κήπο σας. Τα άνθη τους είναι ντελικάτα και κυκλοφορούν σε ροζ, λευκό και μοβ χρώμα. Έχουν μικρό φύλλωμα, καθώς τα φύλλα τους μοιάζουν με αυτά της φτέρης.

Υπάρχουν διάφορα είδη. Τα ψηλότερα φτάνουν σχεδόν τα δύο μέτρα ύψος. Προσελκύουν επίσης έντομα όπως πεταλούδες και μέλισσες. Ωστόσο, για να αναπτυχθούν υγιεινά, πρέπει να καλλιεργούνται σε πλήρη ήλιο.

7. Αλεξανδρινή γαρυφαλλιά

ροζ λουλούδια

Η αλεξανδρινή γαρυφαλλιά είναι ένα πολύ όμορφο φυτό που μας χαρίζει ένα θέαμα χρωμάτων μέσω των λουλουδιών της. Τα άνθη της αναπτύσσονται προσαρτημένα σε ένα καλάμι και σε σχήμα καμπάνας. Είναι ιδανική για να προσθέσετε καθετότητα στον κήπο σας, επίσης λόγω των φύλλων και των βλαστών της.

Υπάρχει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, τα οποία εξαρτώνται από το συγκεκριμένο είδος. Η Digitalis purpurea ‘Camelot rose’ ανθίζει σε ματζέντα χρώμα και η Digitalis grandiflora σε ασβεστοκίτρινη απόχρωση, όπως υποδηλώνει και το όνομά της (κίτρινο γαρύφαλλο).

8. Θάλικτρο

μυτερα λουλούδια

Το θάλικτρο (Thalictrum spp.) είναι πολύ όμορφο και επιθυμητό λόγω του σχήματος των πετάλων των λουλουδιών του. Είναι σφαιρικά και μοιάζουν με νιφάδες χιονιού.

Ανάλογα με την ποικιλία, τα χρώματα είναι καθορισμένα. Μεταξύ αυτών, κρεμ, κίτρινο, πρασινοκίτρινο και λεβάντα. Το φυτό αυτό φτάνει στα 3 μέτρα.

9. Δενδροειδής αλόη

πορτοκαλι λουλουδια

Η δενδροειδής αλόη είναι ένα μεγάλο, εύκολο στη φροντίδα παχύφυτο με όμορφα λουλούδια. Αναπτύσσεται σε ένα ψηλό στέλεχος που αναδύεται από τα σαρκώδη, κωνοειδή φύλλα. Το χρώμα της είναι κόκκινο και κάνει τα λουλούδια να ξεχωρίζουν ανάμεσα στα πράσινα φύλλα.

Ανθίζει μεταξύ χειμώνα και άνοιξης, απαιτεί αμμώδες, καλά στραγγιζόμενο υπόστρωμα και θα πρέπει να τη φυτέψετε σε σημείο που θα δέχεται άμεσο ήλιο.

10. Οι ηλίανθοι είναι ψηλά ανθοφόρα φυτά

ηλιοτρόπια

Οι ηλίανθοι είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν ψηλά ανθοφόρα φυτά. Είναι πανέμορφοι και μπορούν να καλλιεργηθούν για ανθοσυνθέσεις ή ανθοδέσμες. Το φυτό αυτό φτάνει σε ύψος μεταξύ 3 και 4 μέτρων και τα άνθη του μπορεί να έχουν το μέγεθος μιας μπάλας ποδοσφαίρου, ανάλογα με το είδος.

Μεταξύ των ψηλότερων είναι ο αμερικανικός γιγάντιος υβριδικός ηλίανθος, το μαμούθ και ο ουρανοξύστης. Αν θέλετε να τα καλλιεργήσετε στον κήπο, φροντίστε να εξασφαλίσετε έναν χώρο με άφθονο άμεσο ήλιο.

Πείτε μας, ποια είναι τα αγαπημένα σας ψηλά ανθοφόρα φυτά;

Μοιραζόμαστε μαζί σας 10 ψηλά ανθοφόρα φυτά που προσθέτουν καθετότητα στον κήπο σας και σας βοηθούν να δημιουργήσετε ένα όμορφο φυσικό φράγμα ιδιωτικότητας. Επιλέξτε αυτά που πιστεύετε ότι θα λειτουργήσουν καλά στο χώρο σας, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του εδάφους και την έκθεση στον ήλιο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Kołodziejek, J. (2014). Effects of microhabitat on leaf traits in Digitalis grandiflora L.(veronicaceae) growing at forest edge and interior. Archives of Biological Sciences66(2), 615-627.
  • Lawson, S. K., & Satyal, P. S. W. (2019). Chemical composition of the essential oil from the aerial parts of Boltonia asteroides from North Alabama. Am J Essent Oils Nat Prod7(4), 15-17.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.