Γεράνια: Χαρακτηριστικά και Φροντίδα

Τα γεράνια είναι διακοσμητικά φυτά, που διακρίνονται για την ομορφιά και την ευκολία στη φροντίδα τους. Ας μάθουμε περισσότερα για αυτό το είδος.
Γεράνια: Χαρακτηριστικά και Φροντίδα
Mariel Mendoza

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: τον/την γιατρό Mariel Mendoza.

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 15 Μαρτίου, 2023

Στα μπαλκόνια, τις βεράντες ή στο εσωτερικό του σπιτιού, τα γεράνια είναι υπέροχα ως διακοσμητικά στοιχεία. Τόσο το φύλλωμα όσο και τα άνθη τους μαγνητίζουν τα βλέμματα, λόγω των χρωμάτων, της υφής και του αρώματος. Η ομορφιά τους παρουσιάζεται σε όλο της το μεγαλείο κατά τη διάρκεια της άνοιξης και του καλοκαιριού, ενώ το φθινόπωρο, τα φύλλα τους μένουν καταπράσινα.

Η ικανότητα να αντέχουν στις διακυμάνσεις της θερμοκρασίας είναι ένας ακόμη λόγος που κάνει αυτά τα καλλωπιστικά φυτά, ένα από τα πιο αγαπημένα στους λάτρεις της κηπουρικής. Η φροντίδα τους δεν είναι πολύπλοκη, αλλά αξίζει να γνωρίζετε τις απαιτήσεις τους, προκειμένου να τους προσφέρετε την καλύτερη δυνατή φροντίδα. Ας μάθουμε περισσότερα.

Τι είναι τα γεράνια και ποια είναι τα χαρακτηριστικά τους;

Το γεράνι είναι ένα φυτό με περισσότερες από 200 ποικιλίες, που ανήκει στην οικογένεια Genariaceae. Το Herbarium του Δημόσιου Πανεπιστημίου της Navarra περιγράφει το γεράνι ως δικοτυλήδονο, του οποίου τα φύλλα έχουν φοινικοειδείς φλέβες και τα άνθη αποτελούνται από 5 πέταλα και 5 ελεύθερα σέπαλα.

Οι καρποί αποκολλώνται από κάτω προς τα πάνω και το μέγεθος των δειγμάτων ποικίλλει, ανάλογα με το είδος και τη φυτεία. Ορισμένα φτάνουν σε ύψος το 1 μέτρο, άλλα έχουν ύψος 25 εκατοστά, ενώ υπάρχουν και μίνι.

Το ψηφιακό περιοδικό Animals and Biology επισημαίνει ότι οι ρίζες των γερανιών έχουν διαφορετικό σχήμα, που καθορίζεται από το είδος και τις ιδιαιτερότητες του υποστρώματος. Όσον αφορά το στέλεχος, είναι στο ίδιο επίπεδο με το έδαφος ή ευθεία, ενώ το υπέργειο τμήμα παρουσιάζει αδενικές τρίχες.

Το Virtual Herbarium of the Western Mediterranean αναφέρει ότι οι περισσότερες ποικιλίες απαντώνται σε καλλιέργειες, χωράφια και θάμνους. Ωστόσο, το γεράνι γνωστό ως Pelargonium είναι αυτό που φυτεύεται συχνά για να διακοσμήσει το αστικό περιβάλλον, είτε απευθείας στον κήπο είτε σε γλάστρες για τη διακόσμηση εσωτερικών χώρων.

Οφέλη από τα γεράνια

Οι ιδιότητες αυτών των ποωδών φυτών υπερβαίνουν την αισθητική, καθώς η χρήση τους στη φαρμακευτική και την κοσμετολογία δείχνουν ικανοποιητικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, στη βιομηχανία ομορφιάς χρησιμοποιείται ως συστατικό για τη θρέψη του δέρματος, ακόμη και εκείνων που πάσχουν από ακμή ή λιπαρό δέρμα. Εκμεταλλεύονται επίσης τις ιδιότητές του για την παρασκευή κρεμών κατά των ραγάδων και της κυτταρίτιδας.

Ομοίως, το Libyan Journal of Medicine εξέτασε τα αποτελέσματα ενός πειράματος στο οποίο το αιθέριο έλαιο του γερανιού απέδειξε την αντιφλεγμονώδη δύναμή του, στο πλαίσιο μιας τοπικής θεραπείας για την ανακούφιση από το οίδημα.

Ομοίως, το Κουβανικό περιοδικό φαρμακευτικών φυτών περιγράφει το υδατικό εκχύλισμα του Pelargonium ως αντιβακτηριακό για στοματικές παθήσεις, ενώ η έκδοση Saber (Universidad de Los Andes) τονίζει ότι τα φύλλα γερανιού λειτουργούν ως απωθητικό, μυκητοκτόνο και τοπικό αιμοστατικό σε πληγές ή για ρινορραγίες.

Η μείωση των συμπτωμάτων του κοινού κρυολογήματος είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του γερανιού, σύμφωνα με το περιοδικό Family Practices.

Aceite esencial de geranio.
Το αιθέριο έλαιο γερανιού έχει διάφορες εφαρμογές στη φυσιοπαθητική ιατρική και την αισθητική.

Φροντίδα που χρειάζονται τα γεράνια

Η διατήρηση της ομορφιάς ενός γερανιού εξαρτάται από τη φροντίδα που του δίνετε. Με καλή φροντίδα, πιστεύεται ότι μπορεί να ζήσει για 40 χρόνια ή και περισσότερο. Λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω συστάσεις.

Καλός φωτισμός

Εφόσον το γεράνι έχει καλό φωτισμό κατά τη διάρκεια της ημέρας, ενισχύεται η ανθοφορία. Τοποθετήστε το σε ημισκιερό μέρος, έτσι ώστε να δέχεται σωστά τις ακτίνες του ήλιου, ειδικά τις πιο ζεστές ώρες.

Αν το φυτό προορίζεται για διακόσμηση εσωτερικού χώρου, η κατάλληλη θέση είναι κοντά σε παράθυρο.

Όσον αφορά τη θερμοκρασία, η ιδανική θερμοκρασία κυμαίνεται μεταξύ 18 °C και 20 °C, αλλά αντέχουν μέχρι και τους 30 °C. Μια σύσταση κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι να τα σκεπάσετε με μεμβράνη φυσαλίδων, αν οι θερμοκρασίες είναι κάτω από 10 °C.

Υγρασία χωρίς υπερβολές

Το χώμα του γερανιού χρειάζεται υγρασία, αλλά όχι υπερβολική. Το καλοκαίρι ή σε ζεστές περιοχές καλό είναι να το ποτίζετε καθημερινά με 250 ml νερό, ενώ το χειμώνα είναι απαραίτητο να του παρέχετε το μισό κάθε 3 ημέρες. Το χρονικό διάστημα καθορίζεται από το πόσο ενυδατωμένο είναι το υπόστρωμα, ώστε η περίσσεια να μην σαπίσει τις ρίζες.

Ειδική λίπανση για τα γεράνια

Τα γεράνια πρέπει να λιπαίνονται την άνοιξη-καλοκαίρι, παρέχοντας ένα ισορροπημένο υπόστρωμα μεταξύ στερεών και υγρών. Τους ταιριάζουν πολύ τα οργανικά λιπάσματα, όπως το κομπόστ, η χλωρή κοπριά και οι χουμικές ενώσεις, πάντα σε συνδυασμό με λίγο νερό.

Ωστόσο, τα ειδικά χημικά λιπάσματα μπορούν να ενισχύσουν την ανθοφορία. Η εφαρμογή τους γίνεται με σεβασμό στις οδηγίες του κατασκευαστή.

Κόψιμο των ξερών φύλλων

Αυτό το είδος φυτών δεν απαιτεί συνεχές κλάδεμα, αλλά την απομάκρυνση των ξερών ή μαραμένων φύλλων. Αφαιρέστε τα κλαδιά που φαίνονται αδύναμα, τραβώντας τα από τη βάση.

Υπολογίζεται ότι μια εβδομάδα αργότερα αρχίζουν να βγαίνουν νέοι βλαστοί.

Αν θέλετε να δώσετε ένα ιδιαίτερο σχήμα στο γεράνι, κλαδέψτε με ψαλίδι κήπου, αποφεύγοντας τους πιο δυνατούς βλαστούς. Κατά προτίμηση, κόψτε στο τέλος του χειμώνα.

Αναπαραγωγή με μοσχεύματα

Ο πολλαπλασιασμός του είδους γίνεται με μοσχεύματα. Επιλέξτε εκείνα που είναι ψηλότερα από 10 εκατοστά και έχουν 3 έως 4 φύλλα. Κόψτε τα όσο το δυνατόν πιο κοντά σε έναν κόμβο, για να απλοποιήσετε τη μετέπειτα ριζοβολία.

Φροντίστε το χώμα να είναι πάντα υγρό και επιταχύνετε την ανάπτυξη καλύπτοντας τη γλάστρα με διάτρητο πλαστικό, σαν να επρόκειτο για θερμοκήπιο. Μεταφυτεύετε κάθε μήνα.

Geranios en macetas.
Τα γεράνια χρειάζονται ημισκιερό, μέτριο πότισμα και οργανικό λίπασμα την άνοιξη και το καλοκαίρι.

Πρόληψη ασθενειών

Το είδος είναι επιρρεπές σε παράσιτα, όπως η “λευκή μύγα του γερανιού”, η “γερανιοφάγος” και το κόκκινο ακάρεο της αράχνης. Πρόκειται για έντομα που προκαλούν ζημιές στους φυτικούς ιστούς και απαιτούν τη χρήση ακαρεοκτόνων ή εντομοκτόνων ευρέος φάσματος. Η καθαριότητα του φυτού και ένα καλά συντηρημένο υπόστρωμα αποτρέπουν τις περισσότερες από τις ασθένειες.

Από την άλλη πλευρά, τα γεράνια μπορεί να παρουσιάσουν προβλήματα υγείας που προκαλούν συνέπειες στο φυτό, όπως κόμποι στους μίσχους, ανεπαρκής ανθοφορία και χλωρωτικά φύλλα. Η Flores y Plantas συμβουλεύει να ελέγχετε την ποσότητα του λιπάσματος, ειδικά αν περιέχει άζωτο, να ελέγχετε την αποστράγγιση και τον αερισμό και να ψεκάζετε τα φύλλα με ένα μείγμα χηλικού σιδήρου και νερού.

Συστάσεις για την επιλογή των καλύτερων γερανιών

Η βασική συμβουλή για την επιλογή των γερανιών είναι να αναγνωρίσετε την ποικιλία που θα πάρετε στο σπίτι. Διευκρινίστε τις αμφιβολίες σας συμβουλευόμενοι τους ειδικούς του φυτωρίου και λάβετε υπόψη πτυχές όπως αυτές που αναφέρονται παρακάτω:

  • Δομή: Βεβαιωθείτε ότι έχει θαμνώδη κλαδιά και ότι το στέλεχος είναι αρκετά ισχυρό.
  • Μπουμπούκια: αν πρόκειται για ποιοτικό δείγμα, εμφανίζει πολλά άνθη έντονων αποχρώσεων και αναδυόμενα μπουμπούκια.
  • Φύτευση: η γλάστρα θα πρέπει να προσφέρει επαρκή χώρο για τη ριζοβολία και η ρίζα να μην καταρρέει αν θέλετε να μεταφυτεύσετε.

Αν υπάρχουν κατοικίδια στο σπίτι, να είστε προσεκτικοί με τα γεράνια

Εάν υπάρχουν κατοικίδια ζώα στην οικογένεια, είναι σκόπιμο να τοποθετήσετε το φυτό σε ένα μέρος που είναι δύσκολο να το φτάσουν, καθώς το φυτό διαθέτει τοξικές ουσίες.

Η Αμερικανική Εταιρεία για την Πρόληψη της Κακοποίησης των Ζώων υποστηρίζει ότι τα γεράνια είναι δηλητηριώδη για τους σκύλους και τις γάτες, λόγω της περιεκτικότητάς τους σε λιναλοόλη και γερανιόλη, τα οποία προκαλούν πεπτικά προβλήματα και ερεθισμό. Εάν ένα κατοικίδιο ζώο φάει το φυτό, μπορεί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως δερματίτιδα, εμετό και κατάθλιψη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.