Αντιμετώπιση της κολπίτιδας με φυσικό τρόπο

Στο άρθρο αυτό θα σας δείξουμε φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας. Υπάρχουν απλές θεραπείες που μπορείτε να ετοιμάσετε στο σπίτι.
Αντιμετώπιση της κολπίτιδας με φυσικό τρόπο
Maricela Jiménez López

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από γιατρό Maricela Jiménez López.

Τελευταία ενημέρωση: 07 Ιουνίου, 2019

Οι συχνές κολπίτιδες ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες και μαζί τους έρχονται όλα τα γνωστά συμπτώματα: φαγούρα, κάψιμο, ερεθισμοί, ενοχλήσεις στην ούρηση και πολλά ακόμη. Αυτά δεν κάνουν μόνο δυσκολότερη την καθημερινότητα, αλλά και τις ερωτικές σχέσεις. Στο άρθρο αυτό θα σας δείξουμε φυσικούς τρόπους για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας. Υπάρχουν απλές θεραπείες που μπορείτε να ετοιμάσετε στο σπίτι.

Φυσική αντιμετώπιση της κολπίτιδας

Μια πρέζα μαγειρική σόδα για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας

Όταν έχουμε κολπίτιδα, το pH του κόλπου αλλοιώνεται και γίνεται πιο όξινο από ότι συνήθως. Ένας καλός τρόπος να το επαναφέρεται στα φυσιολογικά του επίπεδα είναι να βάλετε μια πρέζα μαγειρική σόδα στα εξωτερικά χείλη του αιδοίου. Η μαγειρική σόδα θα αποτρέψει την εξάπλωση των βλαβερών βακτηριδίων και των μυκητών.

Είναι επίσης καλό να γνωρίζετε ότι γενικά δεν πρέπει να πλένετε την ευαίσθητη περιοχή με συμβατικά σαπούνια και τζελ επειδή μπορεί επίσης να αλλάξουν το pH. Διαλέξτε βιολογικά, φυσικά σαπούνια φτιαγμένα με γλυκερίνη ή λάδι καρύδας – ή απλώς πλύντε το με λίγη μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ζεστό νερό. Αυτή η θεραπεία συνιστάται και από το Τμήμα Γυναικολογίας του Ιατρικού Κολεγίου Μπανγκαλόρ.

Αντιμετώπιση της κολπίτιδας- Μπολ με μαγειρική σόδα

Θεραπεία με σκόρδο για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας

Το σκόρδο είναι το καλύτερο γιατρικό ενάντια στους μύκητες και τα παράσιτα, κάτι που έχουμε αναλύσει και σε άλλα άρθρα. Ναι, μπορείτε να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σύστημα τρώγοντας σκόρδο, υπάρχει όμως ένας πιο άμεσος τρόπος να καταπολεμήσετε την κολπίτιδα.

Τρυπήστε μια καθαρισμένη σκελίδα ωμό σκόρδο με μια οδοντογλυφίδα ή ένα πιρούνι για να προκαλέσετε έγχυση των δραστικών του συστατικών και βάλτε το στον κόλπο σας. Μπορείτε να τυλίξετε το σκόρδο με μια αποστειρωμένη γάζα, η οποία θα απορροφήσει το λάδι και να αφήστε την άκρη της γάζας να προεξέχει από τον κόλπο για να το αφαιρέσετε ευκολότερα.

Κάντε α υτήν τη θεραπεία προτού πέσετε για ύπνο, τρεις βραδιές στη σειρά.

Σκελίδες σκόρδου

Κολπικές πλύσεις

Οι κολπικές πλύσεις είναι ένας ακόμη τρόπος για την αντιμετώπιση της κολπίτιδας και γίνονται με τη βοήθεια ενός κολπικού ντους ή μιας σύριγγας από σιλικόνη, σαν αυτές που χρησιμοποιούνται για κλύσματα. Βάζετε το υγρό στη βάση και εισάγετε το στόμιο στον κόλπο, έτσι ώστε όταν πιέσετε τη βάση το υγρό να εκχυθεί στον κόλπο.

Κρατήστε το στον κόλπο για μερικά λεπτά και αφήστε το να πέσει στην τουαλέτα.

Οι κολπικές πλύσεις πρέπει να είναι πάντα χλιαρές ή σε θερμοκρασία δωματίου.

Τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για κολπικές πλύσεις;

  • Θυμάρι: Το θυμάρι είναι ένα θεραπευτικό υγρό που χρησιμοποιείται για κάθε είδους μολύνσεις, χάρη στις αντισηπτικές του ιδιότητες που βοηθούν σε κάθε σημείο του σώματος χωρίς να βλάπτουν το φυσιολογικό pH του. Φτιάξτε ένα αρκετά δυνατό τσάι. Όπως αναφέρει σε μελέτη που δημοσιεύει το Πανεπιστήμιο Ιατρικής του Ισφαχάν, το θυμάρι σε συνδυασμό με το σκόρδο αποτελεί καλή εναλλακτική θεραπεία.
  • Γιαούρτι και αλατόνερο: Ο συνδυασμός αυτών των υλικών αποτελεί εξαιρετικό φυσικό γιατρικό. Το γιαούρτι βοηθάει στην καλλιέργεια μιας υγιούς κολπικής χλωρίδας. Το αλατόνερο αποκαθιστά το φυσικό pH του κόλπου και του προσφέρει μεταλλικά στοιχεία. Φτιάξτε ένα μείγμα με 50% απλό γιαούρτι και 50% αλατόνερο, και σιγουρευτείτε ότι έχουν ανακατευτεί καλά.
  • Μη παστεριωμένο μηλόξυδο: Το ξύδι χρησιμοποιείται από αρχαιοτάτων χρόνων για τέτοιες χρήσεις από τις γυναίκες, χάρη στο ότι είναι άφθονο και παντού. Δεν βοηθάει μόνο επειδή επιτίθεται στους παθογόνους μικροοργανισμούς, αλλά επίσης βοηθά στην ανάπτυξη της κολπικής χλωρίδας. Προσοχή όμως, να επιλέγετε πάντα μη παστεριωμένο ξύδι, κάτι που δεν βρίσκεται εύκολα στις μέρες μας. Ανακατέψτε δύο κουταλιές ξύδι για κάθε 250 γραμμάρια νερό. Πριν χρησιμοποιήσετε αυτή τη θεραπεία θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο σας.
  • Λακτοβάκιλος: Είναι υποκατάστατο βακτηριακής χλωρίδας και συνήθως λαμβάνεται από το στόμα. Μπορείτε όμως να αδειάσετε τις κάψουλες σε λίγο νερό και να το χρησιμοποιήσετε για κολπικές πλύσεις. Ο λακτοβάκιλος φαίνεται να φέρνει αποτελέσματα σύμφωνα με το Τμήμα Μικροβιολογίας του Ινστιτούτου Βιολογικών Επιστημών του Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο Minas Gerais.

Ρίξτε μια ματιά και σε αυτό το άρθρο. Αξίζει την προσοχή σας: 10 απίστευτες ωφέλειες του μηλόξυδου για την υγεία

Άλλες συμβουλές

Όπως πάντα, για να λύσετε με φυσικό τρόπο ένα πρόβλημα υγείας πρέπει να του επιτεθείτε από πολλά μέτωπα: φροντίστε τη διατροφή σας, αποφύγετε τις κακές συνήθειες και ακολουθήστε σωστά την θεραπεία – εάν χρειαστεί, με την επίβλεψη του γιατρού σας. Για τις κολπίτιδες και τις κολπικές μολύνσεις, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να σταματήσετε να τρώτε κατεργασμένη ζάχαρη και κατεργασμένα άλευρα εντελώς. Επίσης, επιλέξτε κάψουλες με έλαιο οινοθήρας και έλαιο βουγλώσσου bourrache, για να δώσετε στον οργανισμό σας λιπαρά ωμέγα-6, που θα φέρουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.