Αντισταθμιστικές ασκήσεις: Τι είναι και πότε να τις κάνετε;

Οι αντισταθμιστικές ασκήσεις χρησιμεύουν στη βελτίωση των αδύναμων περιοχών μας. Βοηθούν επίσης στην πρόληψη και την αποκατάσταση από τραυματισμούς.
Αντισταθμιστικές ασκήσεις: Τι είναι και πότε να τις κάνετε;
Leidy Mora Molina

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: νοσοκόμα Leidy Mora Molina.

Έχει γραφτεί από Cristian Minich

Τελευταία ενημέρωση: 09 Αυγούστου, 2022

Η άσκηση καταλαμβάνει έναν όλο και πιο σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Στην πραγματικότητα, για πολλούς ανθρώπους, έχει γίνει ακόμη και τρόπος ζωής. Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τι είναι οι αντισταθμιστικές ασκήσεις και πότε πρέπει να τις κάνετε.

Οι συμπληρωματικές ασκήσεις έχουν ως στόχο να ενισχύσουν και να βελτιώσουν τις ικανότητές μας στις περιοχές στις οποίες είμαστε πιο αδύναμοι. Ωστόσο, δεν πρόκειται μόνο για την απόκτηση περισσότερων δεξιοτήτων, αλλά και για την πρόληψη των τραυματισμών. Για το σκοπό αυτό, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε λίγα περισσότερα για το σώμα και να αναπτύξουμε μια μεθοδολογία άσκησης αναλόγως.

Τι είναι η αντισταθμιστική άσκηση;

Η αντισταθμιστική άσκηση είναι μια προπόνηση που χρησιμεύει για να συμπληρώσει τη συνήθη ρουτίνα. Στόχος είναι να ενισχύσουμε τα δυνατά μας σημεία καθώς και τις περιοχές που τείνουμε να δουλεύουμε λιγότερο.

Επιπλέον, η μυϊκή ανισορροπία είναι ένας από τους κύριους λόγους τραυματισμού. Για παράδειγμα, αν δουλεύουμε συχνά τους μύες των ποδιών μας, μπορούμε να κάνουμε αντισταθμιστικές ασκήσεις για την ενίσχυση του μέσου και του άνω μέρους του σώματος.

Αυτός ο τύπος δραστηριότητας είναι συνήθως πολύ σημαντικός όταν έχουμε υποστεί έναν τραυματισμό και βρισκόμαστε στη διαδικασία αποκατάστασης. Εξάλλου, η μυϊκή υπερφόρτωση είναι εξαιρετικά συχνή. Οι τραυματισμοί στον αστράγαλο, στο γόνατο, στην πλάτη ή στο μέσο του σώματος είναι επίσης συχνοί, ανάλογα με το είδος της άσκησης. Γι’ αυτό είναι βασικό να εντοπίσουμε την ενόχληση και να την επεξεργαστούμε.

Πότε πρέπει να εκτελούμε αντισταθμιστικές ασκήσεις;

Οι αντισταθμιστικές ασκήσεις είναι πάντα σημαντικές. Σε κάθε περίπτωση, για την ανάπτυξη αυτών των δραστηριοτήτων θα πρέπει να διεξάγεται μια συγκεκριμένη μεθοδολογία ανάλογα με το άθλημα που κάνετε και την κατάστασή σας.

Εάν εργαζόμαστε για να βελτιώσουμε τις δεξιότητές μας, η αντισταθμιστική δραστηριότητα θα πρέπει να στοχεύει στην ενδυνάμωση των μυών και των αρθρώσεων που χρησιμοποιείτε λιγότερο, προκειμένου να αποφευχθούν οι τραυματισμοί σε αυτές τις περιοχές. Για παράδειγμα, οι τραυματισμοί της ποδοκνημικής άρθρωσης είναι πολύ συνηθισμένοι. Μια μελέτη έδειξε ότι με τη άσκηση Nordic των οπίσθιων μηριαίων μειώθηκε ο κίνδυνος τραυματισμού μέσω ενός προγράμματος πρόληψης.

Lesión en la espalda por natación.
Ορισμένοι τραυματισμοί συνδέονται με συγκεκριμένα αθλήματα. Οι αντισταθμιστικές ασκήσεις στοχεύουν στην αποκατάσταση και την πρόληψη αυτών των τραυματισμών.

Μαραθώνιος δρόμος και αντισταθμιστικές ασκήσεις

Για να τρέξετε έναν μαραθώνιο, η σωματική και πνευματική προετοιμασία είναι το κλειδί, όπως και η χρήση των σωστών υποδημάτων. Υπάρχουν πολλές προπονήσεις κατά τις οποίες πρέπει να τρέξουμε για αρκετά χιλιόμετρα.

Όταν έχουμε χρόνο να αναρρώσουμε, είναι σημαντικό να εκτελούμε ασκήσεις για την πρόληψη τραυματισμών, όπως η πελματιαία απονευρωσίτιδα. Άλλες συχνές παθήσεις σε αυτό το άθλημα είναι οι συσπάσεις και τα διαστρέμματα.

Ποδηλασία και αντισταθμιστικές ασκήσεις

Όταν αγωνίζεστε ή κάνετε συχνά ποδηλασία, είναι απαραίτητο να εκτελείτε τις σωστές στάσεις και τεχνικές. Θα είναι επίσης βασικό να εκτελείτε ασκήσεις που στοχεύουν στην ενδυνάμωση των μυών και στην επίτευξη μεγαλύτερης ευλυγισίας.

Η άσκηση της κάτω πλάτης και ολόκληρου του πυρήνα είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε προετοιμασμένοι να αντιμετωπίσουμε την πρόκληση με λιγότερες πιθανότητες να τραυματιστούμε.

Μια επιστημονική εργασία που δημοσιεύθηκε το 2016 αναφέρει ότι η πρόληψη των τραυματισμών που σχετίζονται με την ποδηλασία, τόσο στον αθλητή όσο και στον ποδηλάτη αναψυχής, περιλαμβάνει την κατανόηση των κοινών μηχανισμών για απλούς τραυματισμούς και τραυματισμούς λόγω υπερβολικής άσκησης. Περιλαμβάνει επίσης την έγκαιρη διόρθωση των ανισορροπιών.

Ποδόσφαιρο και αντισταθμιστικές ασκήσεις

Το ποδόσφαιρο είναι ένα από τα πιο δημοφιλή αθλήματα παγκοσμίως. Είναι σύνηθες να δουλεύουμε σε ορισμένες πτυχές για να βελτιώσουμε την ατομική και συλλογική απόδοση των παικτών.

Οι ασκήσεις σε μικρούς χώρους απαιτούν δυναμική, αλλαγές ρυθμού και κατεύθυνσης. Η συμπληρωματική εργασία για την ενδυνάμωση των εμπλεκόμενων μυών, ανάλογα με τις απαιτήσεις κάθε δραστηριότητας, θα είναι πολύ σημαντική. Διαφορετικά, οι ποδοσφαιριστές θα αυξήσουν τον κίνδυνο τραυματισμού τους.

Τα οφέλη της αντισταθμιστικής άσκησης

Εκτός από την ενδυνάμωση των λιγότερο καταπονημένων περιοχών, οι αντισταθμιστικές δραστηριότητες βοηθούν στην πρόληψη των τραυματισμών. Η πραγματοποίηση τοπικών ασκήσεων για την ενίσχυση ορισμένων μυών θα μας κάνει πιο ολοκληρωμένους και ανθεκτικούς αθλητές.

Συνολικά, αυτά είναι μερικά από τα οφέλη της αντισταθμιστικής άσκησης:

  • Βελτιώνουμε τις αδύναμες περιοχές. Δουλεύοντας όλο το μυϊκό σύστημα του σώματος μας επιτρέπει να βρεθούμε σε καλύτερη φόρμα και να βελτιώσουμε τις ικανότητές μας.
  • Βελτιώνουμε τη στάση του σώματος και τις ικανότητές μας. Πολλές συμπληρωματικές ασκήσεις επικεντρώνονται σε τεχνικές και στάσεις, οι οποίες αποτελούν βασικές πτυχές για να εκτελούμε ενέργειες χωρίς να τραυματιζόμαστε.
  • Μπορεί να μας βοηθήσει να βελτιώσουμε την ισορροπία σας. Μπορούμε να κάνουμε έναν άπειρο αριθμό ασκήσεων για να βελτιώσουμε την ισορροπία. Η ισορροπία και ο συντονισμός είναι το κλειδί.
  • Επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη αντίσταση. Αυτό συμβαίνει τόσο κατά τη διάρκεια των προπονήσεων όσο και όταν αγωνιζόμαστε.
  • Προλαμβάνουμε τους τραυματισμούς. Με την ενδυνάμωση των μυών και την επίτευξη ευλυγισίας, θα είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για τις προκλήσεις. Αν και πάντα υπάρχει κίνδυνος τραυματισμού, αυτός θα είναι μικρότερος με αυτόν τον τρόπο.
  • Βοηθά στη βελτίωση της αποκατάστασης από τραυματισμούς. Δουλεύοντας σωστά τον τραυματισμένο μυ ή την άρθρωση θα μπορέσουμε να αναρρώσουμε πολύ πιο γρήγορα.
Entrenamiento compensatorio en un hombre.
Ο εντοπισμός των περιοχών που πρέπει να αντισταθμίσουμε με επιπλέον προπόνηση είναι το πρώτο βήμα.

Θα γίνετε ένας ολοκληρωμένος αθλητής με αντισταθμιστικές ασκήσεις

Η άθληση και η άσκηση είναι απαραίτητες για την ευεξία. Επιπλέον, αν είστε αθλητής ή στοχεύετε να βελτιώσετε την απόδοσή σας, οι αντισταθμιστικές ασκήσεις θα σας φανούν πολύ χρήσιμες.

Επιπλέον, είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσετε στην πρόληψη των τραυματισμών. Επίσης, σε περίπτωση που έχουμε ήδη υποστεί κάποιον τραυματισμό, θα επιτύχουμε ταχύτερη ανάρρωση.

Να θυμάστε ότι η συμβουλή ενός επαγγελματία είναι η καλύτερη επιλογή για να επιλέξετε τις σωστές ασκήσεις. Ήρθε η ώρα να αποκτήσετε κίνητρο, να ξεκινήσετε την προπόνηση και να συμπληρώσετε τις δραστηριότητές σας!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Al Attar WSA, Soomro N, Sinclair PJ, Pappas E, Sanders RH. Effect of Injury Prevention Programs that Include the Nordic Hamstring Exercise on Hamstring Injury Rates in Soccer Players: A Systematic Review and Meta-Analysis. Sports Med. 2017 May;47(5):907-916. doi: 10.1007/s40279-016-0638-2. PMID: 27752982. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27752982/
  • Kotler DH, Babu AN, Robidoux G. Prevention, Evaluation, and Rehabilitation of Cycling-Related Injury. Curr Sports Med Rep. 2016 May-Jun;15(3):199-206. doi: 10.1249/JSR.0000000000000262. PMID: 27172085. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27172085/

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.