7 Συμβουλές για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών

Κάθε φυσική δραστηριότητα έχει τόσο πλεονεκτήματα όσο και κινδύνους. Εδώ, θα μιλήσουμε για μερικές εξαιρετικές συμβουλές για την πρόληψη αθλητικών τραυματισμών.
7 Συμβουλές για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών

Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου, 2021

Τα αθλήματα έχουν πολλά οφέλη όταν τα κάνετε τακτικά και γίνονται δημοφιλή για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής μας. Ωστόσο, υπάρχει μια άλλη όψη του νομίσματος, που είναι οι σωματικοί τραυματισμοί. Επομένως, η γνώση των καλύτερων συμβουλών για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών είναι ζωτικής σημασίας.

Τα αίτια των αθλητικών τραυματισμών οφείλονται κυρίως σε κακές τεχνικές, δυσανάλογες προσπάθειες, ξαφνική διακύμανση της έντασης και αφύσικες κινήσεις.

Με τη σειρά τους, υπάρχουν ειδικές εκτιμήσεις για κάθε δραστηριότητα. Τώρα, ήρθε η ώρα να μάθετε τις βέλτιστες πρακτικές για να μειώσετε τον κίνδυνο τραυματισμού. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε περισσότερα!

Συμβουλές για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών

Οι συμβουλές που πρόκειται να μοιραστούμε μαζί σας δεν είναι μεμονωμένες. Με άλλα λόγια, είναι πιο αποτελεσματικές όταν τις χρησιμοποιείτε μαζί.

Εκτός από αυτό, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες τραυματισμού στις γυναίκες, καθώς έχουν ως πληθυσμός τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

 • Λιγότερη σταθερότητα στις αρθρώσεις
 • Υψηλότερος κίνδυνος χαμηλών επιπέδων ασβεστίου και βιταμίνης D, ειδικά κατά την εμμηνόπαυση
 • Ευρύτερες λεκάνες
 • Μειωμένος χώρος για τον πρόσθιο χιαστό σύνδεσμο των γονάτων τους

Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους τους αθλητές.

1. Ζεσταθείτε σωστά για να αποφύγετε τους αθλητικούς τραυματισμούς

Η πρώτη συμβουλή για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών είναι η σωστή προθέρμανση. Αν και αυτό είναι βασικό, μερικές φορές το να κάνετε μια δραστηριότητα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να κάνει μερικούς ανθρώπους να έχουν υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Η μέση διάρκεια προθέρμανσης πρέπει να είναι περίπου 15 λεπτά. Επίσης, το τέντωμα, το μέτριο τζόκινγκ και η σταδιακή σειρά αντίστασης είναι καλό να συμπεριληφθούν.

Μερικές από τις επιπτώσεις της καλής προθέρμανσης είναι:

 • Καλύτερη ροή αίματος και οξυγόνου στους μυς
 • Βελτιωμένες ανταγωνιστικές κινήσεις
 • Αυξημένο εύρος κίνησης λόγω αυξημένης ευελιξίας
 • Αυξημένη συγκέντρωση
Μια γυναίκα που τεντώνει στο γυμναστήριο.

2. Χρησιμοποιήστε σωστές τεχνικές

Κάνοντας ένα άθλημα για χρόνια δεν σημαίνει ότι χρησιμοποιείτε τις καλύτερες τεχνικές. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε να σημαίνει ότι έχετε δημιουργήσει ανεπιθύμητο άγχος σε περιοχές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν τραυματισμό αργά ή γρήγορα.

Για το λόγο αυτό, η μελέτη και η προσοχή σε κάθε κίνηση πριν προσθέσετε περισσότερο πίεση είναι σημαντική. Οι ειδικοί συνιστούν σε έναν εκπαιδευτή να παρατηρεί προσεκτικά τις κινήσεις και να βοηθά στην τελειοποίηση της τεχνικής του ασθενούς.

3. Μείνετε ενυδατωμένοι

Η ενυδάτωση είναι κρίσιμη επειδή χάνετε πολλά υγρά ενώ ασκείστε. Αυτή η κατάσταση επιδεινώνεται σε ζεστά περιβάλλοντα. Το σημαντικό είναι να αντικαταστήσετε αυτό που χάσατε για να διατηρήσετε την ομοιόσταση και να βοηθήσετε να αναρρώσει αργότερα.

Με αυτή την έννοια, η απουσία της απαραίτητης ποσότητας υγρού στο σώμα προκαλεί αδυναμία, έλλειψη συντονισμού και έλλειψη συγκέντρωσης. Συνολικά, αυτό μειώνει τον έλεγχο των κινήσεων και μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμούς.

4. Βρείτε και γνωρίστε τα όριά σας

Ο αθλητισμός έχει ένα συναισθηματικό συστατικό. Συχνά, θέλετε να κάνετε περισσότερα από όσα μπορεί να χειριστεί το σώμα σας. Στη συνέχεια, αρχίζετε να κάνετε υπερβολικές κινήσεις και τραυματίζεστε.

Επομένως, μια άλλη συμβουλή για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών είναι να γνωρίζετε πώς να προσδιορίσετε το μέγιστο του σώματός σας και να δώσετε προσοχή στην ευαισθησία και τα σήματα του σώματός σας.

5. Επιλέξτε αθλητική διατροφή για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών

Δεν μπορείτε να δώσετε μια εξαιρετική απόδοση και να αποτρέψετε τραυματισμούς χωρίς να τρώτε με σωστή ισορροπία. Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει μια γενική ποσότητα υδατανθράκων, λιπών, πρωτεϊνών, βιταμινών και μετάλλων που χρειάζονται οι αθλητές. Ωστόσο, πρέπει ακόμα να προσαρμόσετε τη διατροφή σας στις δικές σας ανάγκες.

Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να πάτε σε έναν επαγγελματία για να σας φτιάξει το κατάλληλο πρόγραμμα. Επιπλέον, ο καθένας έχει μοναδικές ανάγκες που πρέπει να αντιμετωπιστούν. Με αυτό κατά νου, μπορείτε να ελέγξετε τους επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς.

6. Κάντε μασάζ μετά την προπόνηση

Το μασάζ είναι μια πολύ αποτελεσματική επιλογή ενάντια στα μυϊκά προβλήματα. Επομένως, η εφαρμογή των παραδοσιακών μασάζ μετά την άσκηση απελευθερώνει ένταση.

Ένα μασάζ αποσυμφόρησης μία φορά την εβδομάδα βοηθά στη μείωση του κινδύνου τραυματισμών. Επιπλέον, μερικές από τις άλλες επιλογές είναι:

 • Σουηδικό μασάζ
 • Μασάζ με ζεστές πέτρες
 • Αυτο-μασάζ
 • Αγιουρβεδικό μασάζ
 • Μασάζ Lomi Lomi ή Χαβάης
 • Μασάζ σημείου ενεργοποίησης
Μια γυναίκα κάνει μασάζ.

7. Ξεκουραστείτε μέχρι την ανάρρωση για να αποφύγετε τους αθλητικούς τραυματισμούς

Η ξεκούραση είναι ίσως η πιο αποτελεσματική συμβουλή για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών. Θεωρητικά, θα πρέπει να τελειώσει όταν ο μυς σας έχει ανακάμψει πλήρως και μπορείτε να κινηθείτε χωρίς να αισθανθείτε πόνο ή δυσφορία. Φυσικά, είναι δύσκολο στα επαγγελματικά αθλήματα λόγω των αυστηρών προγραμμάτων.

Εάν ένας αθλητής έχει ευελιξία στο πρόγραμμά του, πρέπει να έχει ημέρες ανάπαυσης και να μην προπονείστε μέσα σε αυτές. Επίσης, μπορείτε ακόμη και να εκπαιδεύετε διαφορετικές ομάδες μυών κάθε μέρα.

Συμβουλές για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών βελτιώνουν την απόδοση

Οι συμβουλές για την πρόληψη των αθλητικών τραυματισμών είναι τρόποι για να ελαχιστοποιήσετε τις πιθανότητες σωματικών προβλημάτων. Ωστόσο, υπάρχουν απρόβλεπτα γεγονότα όπου πρέπει να ενεργήσετε γρήγορα για να ξεκουραστείτε, να χρησιμοποιήσετε συμπίεση και να κρατήσετε ανυψωμένο το πόδι για παράδειγμα.

Τέλος, όταν αισθάνεστε οποιοδήποτε είδος δυσφορίας κάνοντας μια συγκεκριμένη κίνηση που απαιτεί το άθλημά σας, είναι καλύτερο να πάτε αμέσως σε έναν ειδικό. Μην περιμένετε να χειροτερέψει!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.