Οι καλύτεροι τρόποι για να αποκοιμηθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε απλώς να κάνουμε ένα ωραίο μπάνιο και να κοιμηθούμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα αφού γυρίσουμε σπίτι από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Δυστυχώς, η αϋπνία φαίνεται να είναι συχνό φαινόμενο και πολλοί άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να την αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους.
Οι καλύτεροι τρόποι για να αποκοιμηθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα
Diego Pereira

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Diego Pereira.

Έχει γραφτεί από Okairy Zuñiga

Τελευταία ενημέρωση: 17 Νοεμβρίου, 2022

Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε απλώς να κάνουμε ένα ωραίο μπάνιο και να κοιμηθούμε αφού γυρίσουμε σπίτι από μια κουραστική μέρα στη δουλειά. Δυστυχώς, η αϋπνία φαίνεται να είναι ένα συχνό πρόβλημα και πολλοί άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να την αντιμετωπίσουν τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους. Τι λοιπόν μπορείτε να κάνετε για να αποκοιμηθείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα;

Ξέρετε πώς είναι: ξαπλώνετε στο κρεβάτι και το μόνο που θέλετε να κάνετε είναι να κοιμηθείτε. Ωστόσο, για κάποιο λόγο, παρά την κούρασή σας, το σώμα σας δεν φαίνεται να θέλει να ξεκουραστεί και αρχίζετε να στριφογυρίζετε, μερικές φορές για ώρες κάθε φορά. Όταν τελικά καταφέρνετε να κοιμηθείτε, το κάνετε αργά και με τόσο ελαφρύ τρόπο που οτιδήποτε σας ξυπνάει.

Την επόμενη μέρα, η έλλειψη ξεκούρασης είναι εμφανής και τότε είναι που νιώθετε άσχημα που δεν καταφέρατε να κοιμηθείτε καλά.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποκοιμηθείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Για να σας βοηθήσουμε, δείτε μερικά κόλπα που μπορείτε να δοκιμάσετε σε μια από τις κρίσεις αϋπνίας.

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποκοιμηθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα


Φορέστε άνετες πιτζάμες και κλινοσκεπάσματα

Αν πρόκειται για το μέρος όπου το σώμα θα περάσει μεγάλο αριθμό ωρών σχεδόν στην ίδια θέση, δεν θα ήταν καλύτερα να είναι άνετα; Λοιπόν, τότε φορέστε πιο φαρδιά και ελαφριά ρούχα.

Αν φοράτε στενές πιτζάμες ή οποιοδήποτε είδος στενού ρουχισμού, δύσκολα θα μπορέσετε να ξεκουραστείτε. Φορέστε λοιπόν άνετα και φαρδιά ρούχα για τον ύπνο.

Επίσης, τα σεντόνια και οι κουβέρτες πρέπει να είναι μαλακά στην αφή. Αυτό θα βοηθήσει στη συνολική χαλάρωση του σώματος και θα σας βοηθήσει να έχετε έναν βαθύτερο ύπνο. Εκτός αυτού, σε ποιον δεν αρέσει ένα κρεβάτι με ωραία μυρωδιά και υφή;

Η καλή συνήθεια του διαβάσματος πριν από τον ύπνο έχει πολλά οφέλη. Πρώτα απ’ όλα, γυμνάζει το μυαλό και βοηθά στην πρόληψη των προβλημάτων μνήμης. Από την άλλη, μπλοκάρει τις σκέψεις εκείνες που δημιουργούν άγχος και εμποδίζουν τον ύπνο. Αποφύγετε να επιλέγετε βαριά ή περίεργα αναγνώσματα.

Χρησιμοποιήστε αρώματα

Οι καλύτεροι τρόποι για να αποκοιμηθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι η λεβάντα είναι ένα άρωμα που συνεργάζεται αποτελεσματικά με τη χαλάρωση και, κατά συνέπεια, με τον ύπνο. Μια καλή θεραπεία είναι να το αραιώσετε σε ζεστό νερό και στη συνέχεια να το τοποθετήσετε σε μια από τις γωνίες κοντά στο κρεβάτι.

Κάντε το δωμάτιο κατάλληλο χώρο

Κατά την ώρα του ύπνου, η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι κατάλληλη για τη στιγμή. Μπορεί να μην το γνωρίζετε, αλλά το σώμα χρειάζεται συγκεκριμένες περιβαλλοντικές συνθήκες για να κοιμηθεί. Επομένως, αυτά είναι μερικά από τα κόλπα για να αποκοιμηθείτε γρήγορα:

  • Η θερμοκρασία πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 18 και 22 βαθμών Κελσίου. Η πολλή ζέστη ή το πολύ κρύο κρύο δεν είναι καθόλου άνετα για τον ύπνο.
  • Διατηρήστε το φωτισμό στο δωμάτιο όσο το δυνατόν χαμηλότερα. Αρκεί να σβήνετε τους λαμπτήρες και τις λάμπες. Αν το δωμάτιο είναι κοντά στο δρόμο ή αν μπαίνει πολύ φως, κλείστε τις κουρτίνες.
  • Εξαλείψτε κάθε πηγή εξωτερικού θορύβου που μπορεί να διακόψει τον ύπνο σας. Αν κάποιος γείτονας θεώρησε καλή ιδέα να παίζει δυνατή μουσική, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ωτοασπίδες.

Η χρήση του κινητού σας τηλεφώνου ως ξυπνητήρι δεν θα σας αφήσει να αποκοιμηθείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Εκτός αν το τοποθετήσετε σε ένα μέρος του οποίου η εμβέλεια πρέπει να σας κάνει να σηκωθείτε από το κρεβάτι, μην χρησιμοποιείτε τα κινητά τηλέφωνα ως ξυπνητήρι. Αυτό συμβαίνει επειδή κατά τη διάρκεια της αϋπνίας, είναι σύνηθες να ξεκινάτε να παίζετε με το κινητό σε μια προσπάθεια να “κοιμηθείτε”.

Το πρόβλημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο μπορεί να μείνετε ξύπνιοι για πολύ περισσότερο ή να μην κοιμηθείτε όλη τη νύχτα.

Κρατήστε το μυαλό σας απασχολημένο με μια νοητική άσκηση

γυναίκα κάνει αναπνοές
Το να κλείσετε για λίγο τα μάτια σας και να πάρετε μια βαθιά ανάσα σας βοηθά να αναγνωρίσετε το άγχος.

Αν το μέτρημα των προβάτων δεν σας βοηθάει, δοκιμάστε να μετρήσετε ανάποδα από το 100 στο 0 ή μπορείτε να δοκιμάσετε να μετρήσετε σε πολλαπλάσια του τρία (99, 96, 93, 90…). Αυτές οι μετρήσεις, ακολουθώντας το ρυθμό, θα είναι ένα από τα καλύτερα κόλπα για να αποκοιμηθείτε γρήγορα.

Αυτή η τεχνική μας βοηθά να ελέγξουμε την αναπνοή μας, να μειώσουμε τους καρδιακούς μας παλμούς και να εισέλθουμε σε κατάσταση χαλάρωσης. Αν απλά δεν λειτουργεί για εσάς, επιλέξτε παζλ, συμπληρώστε sudoku ή ζωγραφίστε.

Φάτε ελαφρά πριν πάτε για ύπνο

Όσα περισσότερα πράγματα πρέπει να χωνέψει το σώμα, τόσο περισσότερη ενέργεια θα δαπανήσει για μια τέτοια περίσταση. Επομένως, τρώτε ελαφρύτερα γεύματα το βράδυ πριν πάτε για ύπνο. Επιλέξτε φρούτα, γιαούρτι , ζεστά μη αλκοολούχα ποτά.

Αυτό βοηθά τον εγκέφαλο και θα σας αφήσει πιο συγκεντρωμένους στο να θέλετε να ξεκουραστείτε.

Μην αθλείστε πριν κοιμηθείτε

Ναι, πάντα λέμε ότι πρέπει να αθλείστε. Αλλά δεν συνιστάται να το κάνετε μισή ώρα πριν πάτε για ύπνο. Αυτό συμβαίνει επειδή η άσκηση σας ενεργοποιεί και θα σας κάνει να είστε σε μεγαλύτερη εγρήγορση. Έτσι, αν κοιμάστε στις 9 το βράδυ, θα πρέπει να το κάνετε πριν από τις 7 το απόγευμα. Οι μόνες εξαιρέσεις είναι η γιόγκα και ο διαλογισμός, εφόσον σας χαλαρώνουν.

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας για άλλους τρόπους για να αποκοιμηθείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

Αν η αϋπνία γίνεται συχνό και όλο και πιο επίμονο πρόβλημα, είναι καιρός να δείτε ένα γιατρό. Σε αυτό το σημείο, η αϋπνία μπορεί να αρχίσει να σας αγχώνει στην προσωπική ή επαγγελματική σας ζωή.

Η δυσκολία που έχετε στον ύπνο μπορεί να εξηγείται από διάφορους λόγους. Ο γιατρός σας θα αξιολογήσει τους λόγους των προβλημάτων και θα είναι σε θέση να σας πει ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε. Προς το παρόν, ξεκινήστε με το να έχετε επίγνωση του τόπου που κοιμάστε, του φαγητού που τρώτε κατά τη διάρκεια της ημέρας και της διάθεσής σας .


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Gilbert, S. S., Van Den Heuvel, C. J., Ferguson, S. A., & Dawson, D. (2004). Thermoregulation as a sleep signalling system. Sleep Medicine Reviews.
  • Goel N, Kim H, Lao RP. An olfactory stimulus modifies nighttime sleep in young men and women. Chronobiol Int. 2005;22(5):889‐904.
  • Halpern, J., Cohen, M., Kennedy, G., Reece, J., Cahan, C., & Baharav, A. (2014). Yoga for improving sleep quality and quality of life for older adults. Alternative Therapies in Health and Medicine.
  • Legates, T. A., Fernandez, D. C., & Hattar, S. (2014). Light as a central modulator of circadian rhythms, sleep and affect. Nature Reviews Neuroscience.
  • Maculano Esteves, A., Ackel-D’Elia, C., Tufik, S., & De Mello, M. T. (2014). Sleep patterns and acute physical exercise: the effects of gender, sleep disturbances, type and time of physical exercise. The Journal of Sports Medicine and Physical Fitness.
  • Nagendra, R. P., Maruthai, N., & Kutty, B. M. (2012). Meditation and its regulatory role on sleep. Frontiers in Neurology.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.