Απώλεια ακοής: 4 σημάδια να επισκεφτείτε τον ΩΡΛ

Η υγεία της ακοής αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της ποιότητας ζωής μας. Η έγκαιρη διαβούλευση με έναν ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων του αυτιού, της μύτης και του λαιμού.
Απώλεια ακοής: 4 σημάδια να επισκεφτείτε τον ΩΡΛ

Έχει γραφτεί από Andrea Flores

Τελευταία ενημέρωση: 20 Δεκεμβρίου, 2023

Η υγεία της ακοής αποτελεί θεμελιώδη πτυχή της ποιότητας ζωής. Η έγκαιρη διαβούλευση με έναν ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί να σας βοηθήσει να διαγνώσετε και να θεραπεύσετε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων του αυτιού, της μύτης και του λαιμού. Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε να αναγνωρίζετε τα προειδοποιητικά σημάδια για την απώλεια ακοής.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), εκτιμάται ότι πάνω από το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού χρειάζεται εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων ακοής. Επιπλέον, μέχρι το 2050, 1 στους 10 ανθρώπους θα έχει απώλεια ακοής που θα προκαλέσει αναπηρία. Οι καταστάσεις αυτές μπορεί να είναι ήπιες, μέτριες ή και σοβαρές και επηρεάζουν το ένα ή και τα δύο αυτιά.

Σημάδια που δείχνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο

Η απώλεια ακοής μπορεί να προκύψει σταδιακά ή ξαφνικά, δυσκολεύοντας την αλληλεπίδρασή σας με τον κόσμο. Σε τέτοιες στιγμές, είναι παρήγορο να γνωρίζετε ότι υπάρχουν κοντά σας ειδικοί που είναι έτοιμοι να προσφέρουν τις γνώσεις και την εμπειρία τους για να αντιμετωπίσουν τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν.

Ακολουθούν ορισμένα συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε έναν ωτορινολαρυγγολόγο.

1. Απώλεια ακοής: Δυσκολία στην ακρόαση των συνομιλιών

Hearing aids
Ένας ειδικός μπορεί να σας συνταγογραφήσει τα ιδανικά ακουστικά βαρηκοΐας για το επίπεδο της απώλειας ακοής.

Το πρόβλημα ακοής είναι συνήθως ένα από τα πιο προφανή σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά και ότι ήρθε η ώρα να αναζητήσετε εξειδικευμένη φροντίδα. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι δεν μπορείτε να ακούσετε συζητήσεις ή ότι πρέπει να αυξήσετε την ένταση της τηλεόρασης ή του ραδιοφώνου, αυτό μπορεί να υποδεικνύει πρόβλημα με την ακοή σας.

Οι ωτορινολαρυγγολόγοι μπορούν να πραγματοποιήσουν εκτεταμένες εξετάσεις για να προσδιορίσουν την αιτία και τον βαθμό της απώλειας ακοής. Από την επιλογή των κατάλληλων ακουστικών βαρηκοΐας έως τη διερεύνηση πιο προηγμένων θεραπευτικών επιλογών (όπως τα κοχλιακά εμφυτεύματα), οι ειδικοί μπορούν να σας δώσουν τις λύσεις που χρειάζεστε για να σας βοηθήσουν να ακούτε καλύτερα.

Η απώλεια ακοής έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής, επηρεάζοντας την ικανότητα επικοινωνίας με τους άλλους και συμμετοχής σε κοινωνικές δραστηριότητες, ιδίως για τους ηλικιωμένους. Μια μελέτη από το περιοδικό Otolaryngology-Head and Neck Surgery υποδηλώνει ότι οι δυσκολίες ακοής μεταξύ των ηλικιωμένων μπορεί να σχετίζονται με τη μοναξιά και την κοινωνική απομόνωση.

2. Η αίσθηση φραγμένων αυτιών ή πόνου

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις τα συμπτώματα αυτά προκαλούνται από προσωρινά προβλήματα, όπως η απόφραξη του κερατοειδούς ή οι αλλαγές στην ατμοσφαιρική πίεση, μπορεί επίσης να αποτελούν ένδειξη υποκείμενης απώλειας ακοής που απαιτεί ιατρική φροντίδα.

Η θεραπεία εξαρτάται από την αιτία της δυσφορίας, αλλά συνήθως περιλαμβάνει επαγγελματικό καθαρισμό του αυτιού από το κερί στον ακουστικό πόρο. Επίσης, ο επαγγελματίας μπορεί να επιλέξει τη χορήγηση αντιβιοτικών ή άλλων φαρμάκων για τη θεραπεία των λοιμώξεων και την εφαρμογή τεχνικών ανακούφισης από την πίεση.

Έχετε υπόψη σας ότι το να αγνοήσετε την αίσθηση πόνου στο αυτί μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμες επιπλοκές, όπως μη αναστρέψιμη βλάβη της ακοής ή υποτροπιάζουσες λοιμώξεις. Η έγκαιρη αναζήτηση ιατρικής φροντίδας μπορεί να αποτρέψει σημαντικά προβλήματα, γι’ αυτό φροντίστε για την υγεία σας.

3. Κουδούνισμα ή βουητό στα αυτιά σας

Hearing check
Το να ζείτε με συνεχές κουδούνισμα στο αυτί δεν είναι φυσιολογικό και θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως επαγγελματική βοήθεια.

Οι εμβοές είναι ένα ακουστικό σήμα που εκδηλώνεται ως κουδούνισμα, βουητό στα αυτιά χωρίς εξωτερική πηγή. Το φαινόμενο αυτό μπορεί να είναι κάτι περισσότερο από μια απλή ενόχληση και, σε πολλές περιπτώσεις, σχετίζεται με άλλα προβλήματα ακοής.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Otolaryngologic Clinics of North America αναφέρει ότι το 10-20% του παγκόσμιου πληθυσμού πάσχει από εμβοές και η συχνότητά τους αυξάνεται με την ηλικία. Αυτό το ενοχλητικό κουδούνισμα μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απογοήτευσης, αϋπνίας, γνωστικής δυσλειτουργίας, άγχους και κατάθλιψης. Η αναζήτηση ιατρικής βοήθειας μπορεί να οδηγήσει σε έγκαιρη διάγνωση.

Μπορεί να σας ενδιαφέρει: Ποιες είναι οι αιτίες των εμβοών;

4. Προβλήματα ακοής σε ήσυχα περιβάλλοντα

Η δυσκολία στην ακοή σε καταστάσεις χωρίς θόρυβο στο παρασκήνιο μπορεί να είναι μια πρώιμη εκδήλωση απώλειας ακοής που δεν πρέπει να παραβλέπεται. Τα άτομα με κάποια μορφή κώφωσης πρέπει να ζητούν από τους άλλους να επαναλάβουν αυτά που είπαν ή αισθάνονται παραμελημένα σε καταστάσεις όπου δεν ακούνε καθαρά.

Αυτά τα προβλήματα μπορεί να σχετίζονται με βαρηκοΐα αγωγιμότητας, νευροαισθητήρια ή αισθητηριακή απώλεια ακοής. Στην τελευταία περίπτωση, οι μικροί υποδοχείς στο εσωτερικό αυτί μπορεί να έχουν υποστεί βλάβη, ενώ η βαρηκοΐα αγωγιμότητας οφείλεται σε αποφράξεις στο μέσο αυτί. Η νευροαισθητήρια απώλεια ακοής είναι ένας συνδυασμός και των δύο.

Απώλεια ακοής: Η επίσκεψη σε ωτορινολαρυγγολόγο μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα ζωής σας

Η ωτορινολαρυγγολογία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στη διατήρηση της συνολικής μας υγείας. Κατά συνέπεια, η αναγνώριση και η αντιμετώπιση έγκαιρων ενδείξεων πιθανών προβλημάτων που χρήζουν εξειδικευμένης προσοχής θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στην πρόληψη και την αντιμετώπιση σοβαρότερων παθήσεων στο μέλλον.


Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.