Αποτυχία και αυτοσαμποτάζ: Πώς σχετίζονται;

Η αποτυχία και το αυτοσαμποτάζ αλληλοτροφοδοτούνται, δίνοντας έμφαση μόνο στις αρνητικές πτυχές του εαυτού μας. Τι μπορείτε να κάνετε για να τα αντιμετωπίσετε; Μάθετε την απάντηση εδώ.
Αποτυχία και αυτοσαμποτάζ: Πώς σχετίζονται;

Τελευταία ενημέρωση: 07 Μαΐου, 2022

Η αποτυχία και το αυτοσαμποτάζ είναι στενά συνδεδεμένα.

Αρχικά, ας δούμε ένα απλό παράδειγμα. Η Μαρία προετοιμαζόταν για έναν μαραθώνιο 15 χιλιομέτρων επί μήνες. Έκανε προπόνηση και ακολουθούσε υγιεινή διατροφή, αλλά πίστευε ότι δεν θα τα κατάφερνε να διανύσει έστω και τα 10 χιλιόμετρα.

Ήρθε η μέρα του αγώνα και συνέβη όπως ακριβώς το φοβόταν η Μαρία. Μετά από 10 χιλιόμετρα, ένιωσε ένα τράβηγμα στο γόνατό της και αναγκάστηκε να αποσυρθεί από τον αγώνα.

Ήταν πρόβλεψη ή σύμπτωση;

Στην πραγματικότητα, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Η αποτυχία και το αυτοσαμποτάζ είναι δύο “φίλοι” που πάνε χέρι-χέρι. Ας ρίξουμε μια ματιά στο πώς λειτουργούν και τι είναι.

Αποτυχία και αυτοσαμποτάζ: Πώς συνδέονται μεταξύ τους;

Η αποτυχία και το αυτοσαμποτάζ συνδέονται με έναν κυκλικό και φαύλο τρόπο: το ένα τροφοδοτεί το άλλο. Έτσι, αν πιστεύετε ότι είστε άχρηστοι, καταδικάζετε τον εαυτό σας σε αποτυχία. Αυτή η συνεχής ανατροφοδότηση είναι που εμποδίζει την επίτευξη των στόχων.

Με τον ίδιο τρόπο, και τα δύο λειτουργούν ως φακός από τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας και ο οποίος μας δείχνει μόνο προς μία κατεύθυνση. Είναι ένας φακός που επιβεβαιώνει την αρνητική και μειωμένη εικόνα που έχουμε για τον εαυτό μας και που μας εμποδίζει να διασώσουμε άλλα θετικά χαρακτηριστικά.

Αυτός ο εσωτερικός διάλογος είναι τόσο επιζήμιος και μειωτικός που, σε πολλές περιπτώσεις, οδηγεί στην πραγματικότητα σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές. Από την άλλη πλευρά, το αυτοσαμποτάζ παρουσιάζεται επίσης με τη μορφή της άρνησης και της μη αναγνώρισης. Με άλλα λόγια, καλύπτουμε τον εαυτό μας με ιδέες και ψέματα όπως: “Δεν το χρειάζομαι”, “Δεν το θέλω”, “Δεν ενδιαφέρομαι” ή “Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή”.

Miedo al fracaso
Το γεγονός ότι η αποτυχία είναι επαναλαμβανόμενη δεν είναι τυχαίο. Μερικές φορές, έχει την προέλευσή της στο αυτοσαμποτάζ.

Ποιες είναι οι αιτίες του αυτοσαμποτάζ;

Αναμφίβολα, υπάρχουν πολλαπλοί λόγοι που εξηγούν αυτή τη συμπεριφορά. Ωστόσο, η χαμηλή αυτοεκτίμηση, οι υπερβολικές απαιτήσεις και η χαμηλή ανοχή στην απογοήτευση είναι μερικές από τις κύριες αιτίες που βρίσκονται στη ρίζα του αυτοσαμποτάζ. Πρόσθετες αιτίες μπορεί να περιλαμβάνουν τα εξής:

 • Φοβάστε τόσο πολύ την αποτυχία που προτιμάτε να αποτύχετε εκ των προτέρων και, ως εκ τούτου, σταματάτε να προσπαθείτε. Αυτός ο φαινομενικός μηχανισμός άμυνας γίνεται δίκοπο μαχαίρι που προσθέτει στη δική σας νοοτροπία ηττοπάθειας.
 • Αισθάνεστε ενοχές για την επιτυχία και θεωρείτε ότι πρέπει να αποτύχετε σε κάτι.
 • Τρέμετε την αλλαγή και φοβάστε να αναλάβετε την ευθύνη για το τι πρόκειται να συμβεί στο μέλλον.

Πώς συνειδητοποιείτε ότι ενεργείτε από αποτυχία και αυτοσαμποτάζ;

Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια που μπορεί να δείχνουν ότι έχετε την τάση να συμπεριφέρεστε σαν τον χειρότερο εχθρό σας:

 • Αφήνετε τα πάντα για την τελευταία στιγμή με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να ανταποκριθείτε σε προθεσμίες, υποχρεώσεις ή επιθυμίες.
 • Παρόλο που οι άνθρωποι σας επαινούν για ορισμένες ικανότητες, δεν είστε σε θέση να πιστέψετε τον έπαινο και καταλήγετε να πιστεύετε ότι σας τα λένε αυτά από δέσμευση ή επειδή σας αγαπούν.
 • Έχετε μια πολύ τελειοθηρική άποψη για το πώς θα έπρεπε να είναι τα πράγματα, γι’ αυτό και πάντα νιώθετε ότι δεν είναι αρκετά και ότι δεν ανταποκρίνεστε.
 • Πάντα φαντάζεστε τον εαυτό σας σε καταστάσεις στις οποίες δεν βγαίνετε νικητής, αλλά χάνετε ή γίνεστε ο περίγελος.
 • Αναβάλλετε τη λήψη αποφάσεων και βρίσκετε δικαιολογίες για να μην κάνετε πράγματα.

Πώς να αντιμετωπίσετε την αποτυχία και το αυτοσαμποτάζ;

Συνολικά, μερικές από τις συστάσεις για να αρχίσετε να βάζετε τέλος στην αποτυχία και το αυτοσαμποτάζ είναι οι εξής:

 • Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με τους άλλους. Ο καθένας έχει διαφορετικές ικανότητες για διαφορετικά πράγματα. Αντί να μοιάζετε με τους άλλους ή να συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτούς, είναι καλύτερο να έχετε το δικό σας στυλ και να γνωρίζετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία. Αγκαλιάστε τα και προσπαθήστε να τα ενισχύσετε. Φυσικά, θα πρέπει επίσης να δουλέψετε πάνω στις αδυναμίες που σας κάνουν να νιώθετε ανασφάλεια, αλλά χωρίς να επικεντρώνεστε σε αυτές όλη την ώρα.
 • Εντοπίστε ποιες ταμπέλες λέτε στον εαυτό σας και αμφισβητήστε τις. Το “είμαι ντροπαλή και δεν μπορώ να μιλήσω με κανέναν”, είναι ένα καλό παράδειγμα. Είστε σίγουροι γι’ αυτό; Σκεφτείτε τις φορές που συνομιλήσατε με έναν γείτονα στο ασανσέρ ή με έναν άγνωστο οδηγό ταξί. Πολλές φορές, αυτές οι ταμπέλες επιβάλλονται από τους άλλους – μπορεί να τις ακούτε και να τις υιοθετείτε χωρίς να είναι απολύτως αληθινές.
 • Αναγνωρίστε τις αρνητικές σκέψεις που πυροδοτούν τον επακόλουθο καταρράκτη αυτοσαμποτάζ και μάθετε να τις σταματάτε. Μπορείτε να το κάνετε αυτό μέσω μιας δραστηριότητας ή φέρνοντας στο μυαλό σας μια θετική ανάμνηση.
 • Μάθετε να φαντάζεστε μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας οραματιζόμενοι καταστάσεις όπου βλέπετε τον εαυτό σας θριαμβευτή, ευτυχισμένο και να πετυχαίνει τους στόχους σας. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από κάποιον που εμπιστεύεστε μια ειλικρινή γνώμη για τον εαυτό σας. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε μια διαφορετική οπτική γωνία που είναι λιγότερο απαισιόδοξη, γεγονός που σας ανοίγει πολλούς διαφορετικούς τρόπους να βλέπετε τα πράγματα.
 • Σταματήστε να εξιδανικεύετε τον στόχο και εκτιμήστε περισσότερο τη διαδικασία. Αν έχετε τη νοοτροπία της επιτυχίας και επικεντρώνεστε στην επίτευξη ενός στόχου, αν δεν τον πετύχετε, θα μείνετε με την αποτυχία και την απογοήτευση. Ωστόσο, σκεπτόμενοι με αυτόν τον τρόπο, χάνετε το ταξίδι και να αναγνωρίζετε όλα όσα δώσατε και κάνατε.
 • Εντοπίστε τις δικαιολογίες που χρησιμοποιείτε συχνά και σταματήστε να τις χρησιμοποιείτε.
Mujer miedo al fracaso
Η σύγκριση του εαυτού σας με τους άλλους, οι μοιρολατρικές σκέψεις και η χαμηλή αυτοεκτίμηση μπορούν να οδηγήσουν σε συνεχή αυτοσαμποτάζ.

Η τύχη βοηθά τους τολμηρούς αλλά…

Φυσικά, αν και η τύχη είναι ένα πολύ σημαντικό μέρος της, η επιτυχία δεν είναι μόνο το να σκέφτεστε τον εαυτό σας επιτυχημένο. Έχει επίσης να κάνει με το να δουλεύετε πάνω στην αυτογνωσία σας και να εντοπίζετε τις πτυχές στις οποίες υπερέχετε και εκείνες που απαιτούν επιπλέον προσπάθεια, επειδή σας κοστίζουν πολύ.

Ομοίως, τα πράγματα που είναι σημαντικά για εσάς απαιτούν δέσμευση και προετοιμασία και όχι να τα αφήνετε στην τύχη. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να δουλέψετε πάνω στην ασφάλεια και την αυτοπεποίθηση για να μειώσετε τις πιθανότητες να κάνετε λάθη στα πράγματα που πραγματικά είναι υπό τον έλεγχό σας.

Η επιτυχία είναι εξίσου πιθανή με την αποτυχία, οπότε σταματήστε να επικεντρώνεστε μόνο στη μία πλευρά του νομίσματος.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • González, M. L. G., & Hernández, P. M. (2009). Estrés y adolescencia: estrategias de afrontamiento y autorregulación en el contexto escolar. Studium: Revista de humanidades, (15), 327-344.
 • Kelly JD 4th. Your Best Life: Perfectionism–The Bane of Happiness. Clin Orthop Relat Res. 2015;473(10):3108-3111. doi:10.1007/s11999-015-4279-9

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.