Art Nouveau στη διακόσμηση: Πώς να εφαρμόσετε αυτό το στυλ

Η τάση αυτή εφαρμόζεται μέσω της εφαρμογής των γυάλινων αντικειμένων και των επίπλων, για παράδειγμα. Ο μοντερνισμός, όπως είναι επίσης γνωστός, αιχμαλωτίζει τα βλέμματα μέσα από την κομψότητα και την υπεροχή των κομματιών κοινής χρήσης, αλλά με αισθητική λειτουργικότητα.
Art Nouveau στη διακόσμηση: Πώς να εφαρμόσετε αυτό το στυλ

Έχει γραφτεί από Luz Marina Carpio Hernández

Τελευταία ενημέρωση: 24 Μαρτίου, 2023

Η κομψότητα της Art Nouveau είναι αυτό που προσελκύει όσους επιλέγουν αυτή την τάση για διακόσμηση. Πρόκειται για ένα vintage στυλ που, αρχικά, περιελάμβανε αλλαγές στη μόδα, τη ζωγραφική, τη γλυπτική και την εικονογράφηση. Ωστόσο, δεν άργησε να εφαρμοστεί στην αρχιτεκτονική και τον εσωτερικό σχεδιασμό.

Η τάση αυτή εφαρμόζεται μέσω γυάλινων αντικειμένων και των επίπλων, για παράδειγμα. Ο μοντερνισμός, όπως είναι επίσης γνωστή, αιχμαλωτίζει τα βλέμματα μέσα από την κομψότητα και την υπεροχή των κομματιών κοινής χρήσης, αλλά με αισθητική λειτουργικότητα.

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε; Ας το μάθουμε παρακάτω.

Οι ρίζες της Art Nouveau

Η Art Nouveau ξεκίνησε μεταξύ 1890 και 1910 και συχνά αποδίδεται στον σχεδιαστή William Morris. Αποτελούσε μια απάντηση στον ιστορικισμό και στις συνεχείς προσεγγίσεις των φυσιοκρατικών, ορθολογιστικών και μυστικιστικών πτυχών, όπως εξηγεί η Revista Digital de Artes y Humanidades.

Ο μοντερνισμός τότε πέρασε τα όρια της αποκλειστικής αναπαράστασης της καθημερινής ζωής για να δώσει μια πινελιά φαντασίας, σύμφωνα με την περιγραφή που δίνει η Real Academia Catalana de Arte San Jorge. Επιπλέον, αντέδρασε στα παλαιικά καλλιτεχνικά μοντέλα,  βασίστηκε στις τέχνες και τις χειροτεχνίες και έδωσε αξία στη χειροτεχνίας απέναντι στον νεοκλασικισμό και τη μαζική παραγωγή.

Το αποκορύφωμά της έφτασε στην Belle Époque. Αν και υιοθετήθηκε από  πολλές χώρες, η Γαλλία της έδωσε σημαντική ώθηση με εκθέσεις στην παρισινή γκαλερί La Maison de l’ Art Nouveau.

Στην αρχιτεκτονική, δημιουργήθηκαν σημαντικά έργα, όπως η πρόσοψη της Casa Batlló στη Βαρκελώνη, στη γλυπτική και σε έργα όπως το Σιντριβάνι της Κόρης, καθώς και σε πίνακες και καμβάδες όπως το Φιλί, σύμφωνα με την εγκυκλοπαίδεια Concepto.

Στον τομέα της διακόσμησης, η Art Nouveau εφάρμοσε τη γεωμετρία, με καμπύλες και ασύμμετρες γραμμές, επίπεδα τόξα και εξωτικά στολίδια, προσομοιώνοντας τις καμπύλες του ανθρώπινου σώματος, των ζώων και της βλάστησης. Έτσι, αυτή είναι η σημερινή πορεία του στυλ.

‘Art nouveau’, ‘liberty ή floreale style’ και ‘jugendsil’ είναι οι ονομασίες που λαμβάνει στην Ισπανία, την Ιταλία και τη Γερμανία, αντίστοιχα. Ο αρχικός όρος είναι γαλλικός.

Casa Batlló es art noveau.
Η Casa Batlló στη Βαρκελώνη είναι ένα κλασικό παράδειγμα του στυλ στην αρχιτεκτονική.

Τα χαρακτηριστικά της Art Nouveau

Σύμφωνα με το επιστημονικό περιοδικό Ciencia Acierta, υπερισχύει η φύση ως έμπνευση για τη νέα τέχνη, με την επιφύλαξη να μην αναπαράγονται ακριβώς τα μοτίβα που παρέχει και, αντίθετα, να στοχεύουν στο αφηρημένο.

Ορίζουν τη σχέση μεταξύ της διακόσμησης και της δομής των κτιρίων χρησιμοποιώντας το σίδερο ως δομικό στοιχείο και δημιουργώντας φιγούρες λουλουδιών, φύλλων και ζώων ως χαρακτηριστικά αυτού του στυλ. Ακολουθούν ορισμένα άλλα μοναδικά χαρακτηριστικά αυτού του στυλ:

  • Κομψότητα: Το στυλ είναι πολύ λεπτομερές και κομψό και αυτό είναι εμφανές στα τελειώματα.
  • Διακοσμητική ισορροπία: Η διακοσμητική σύνθεση είναι ρυθμική και ισορροπημένη και αναζητά πάντα εντυπωσιακά εφέ, όπως για παράδειγμα σπείρες, κύματα και καταρράκτες.
  • Καινοτομία στα υλικά: Χρησιμοποιεί στοιχεία όπως το γυαλί, το σκυρόδεμα, το τούβλο και τα κεραμικά.
  • Ασυμμετρία: Τα παράξενα και ασύμμετρα σχήματα εναρμονίζονται σε αυτή τη μοντέρνα τέχνη. Έχει την τάση να επιλέγει κυματισμούς σε σχέση με τις ευθείες γραμμές. Υπάρχει επίσης χώρος για ονειρικά σχήματα, ειδικά για τα έπιπλα.

Πώς να εφαρμόσετε το Art Nouveau στη διακόσμησή σας

Ας δούμε πώς μπορείτε να εφαρμόσετε αυτό το στυλ στη διακόσμησή σας.

Το δάπεδο είναι ο πρωταγωνιστής στο στυλ Art Nouveau

Εκμεταλλευτείτε την ευρυχωρία του δαπέδου για να εκφράσετε την τάση Art Nouveau στη διακόσμησή σας. Μπορείτε να το κάνετε αυτό τοποθετώντας γεωμετρικά ψηφιδωτά πλακάκια, επιλέγοντας ξύλινα δάπεδα ή ενσωματώνοντας ένα χαλί με ανατολίτικο μοτίβο.

Τα σπίτια με ψηλά ταβάνια και στυλιζαρισμένα παράθυρα είναι ιδανικά για την τέχνη Art Nouveau.

Συνδυάστε ουδέτερα και φωτεινά χρώματα

Αν βάψετε τους τοίχους με ουδέτερα χρώματα, τότε κάντε αντίθεση με φωτεινά χρώματα στις πόρτες, τα παράθυρα και τα δάπεδα. Συμβουλευτείτε έναν διακοσμητή εσωτερικών χώρων και επανεξετάστε τις θεωρίες περί χρωματικής αντίθεσης για να δημιουργήσετε περισσότερη φωτεινότητα και ένταση.

Επιλέξτε έπιπλα από λεπτό ξύλο για ένα στυλ Art Nouveau

Επιλέξτε έπιπλα με απαλές, τοξωτές γραμμές και οργανικά σχήματα που προκαλούν φαντασία και μεταδίδουν ενέργεια. Λάβετε υπόψη σας τα ακόλουθα παραδείγματα σχημάτων:

  • Σύννεφα
  • Δέντρα
  • Σιλουέτες γυναικών
  • Κοχύλια
  • Φτερά πεταλούδας

Εγκαταστήστε διακοσμητικές ταπετσαρίες

Οι ταπετσαρίες αλλάζουν εντελώς την εμφάνιση ενός δωματίου, της κρεβατοκάμαρας, των καθρεφτών, των επίπλων και των φωτιστικών. Να θυμάστε ότι οι ταπετσαρίες με γεωμετρικά και φυσικά μοτίβα είναι οι καλύτερες.

Για όσους μόλις ξεκινούν στον κόσμο της διακόσμησης και μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν την Art Nouveau, η εγκατάσταση floral ταπετσαρίας είναι επίσης μια εξαιρετική ιδέα.

Ενσωματώστε τη φύση στους τοίχους

Χρησιμοποιήστε μοτίβα που σχετίζονται με τη φύση σε μπορντούρες, καλούπια οροφής ή βιτρό, καθιστώντας την κεντρική εστίαση, εξουδετερώνοντας το σκηνικό με άλλες ουδέτερες λεπτομέρειες.

Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το εξαιρετικό άρθρο: 10 εναλλακτικές χρήσεις για το ελαιόλαδο

Συνδυάστε τη λεπτότητα και το ρουστίκ στο στυλ Art Nouveau

Αν έχετε ψηλή οροφή με θόλους από τούβλα, αναβαθμίστε την με βερνικωμένο ή βαμμένο ξύλο για τα παράθυρα, τα δοκάρια και τις πόρτες. Ο σκοπός είναι το ρουστίκ να συμπληρώνει το εκλεπτυσμένο.

Hierro en la arquitectura art noveau.
Το σίδερο με στυλιζαρισμένα σχήματα είναι ο τέλειος συνδυασμός λεπτότητας και ρουστίκ για αυτό το στυλ.

Δοκιμάστε το βιτρό

Οι λάμπες Tiffany (που βλέπετε στη φωτογραφία του εξωφύλλου) και το βιτρό με καφέ, χρυσά, πράσινα και λιλά χρώματα είναι το κλειδί για αυτό το στυλ. Επιπλέον, το υλικό αυτό τροποποιεί το εισερχόμενο φως.

Ευελιξία στη διακόσμηση με βάση το στυλ Art Nouveau

Μια εργασία που δημοσιεύθηκε από το Πολυτεχνείο της Βαλένθια υποστηρίζει ότι τα στοιχεία σε έναν μοντερνιστικό χώρο μπορούν να ερμηνευτούν όπως ακριβώς είναι, αλλά είναι επίσης δυνατό να τα δείτε ως σύμβολα, με στόχο να μεταδώσετε ευελιξία και να επιτύχετε ένα συνολικό μήνυμα στον χώρο σας.

Αυτό σημαίνει ότι, αν και είναι απαραίτητο να τηρούνται ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές που αντιστοιχούν στο στυλ, στις μέρες μας, οι μικρές παραλλαγές είναι μια χαρά, αρκεί να τηρούν την εκλέπτυνση και τη φυσικότητα που ορίζουν την Art Nouveau. Θα τολμούσατε λοιπόν να διακοσμήσετε το σπίτι σας με αυτή την τάση;


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.