Διακόσμηση με τεχνητά φυτά: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Όταν διακοσμείτε το σπίτι, σκέφτεστε πρώτα τα φυσικά φυτά και όχι τα τεχνητά φυτά. Ποια είναι όμως με τα πλεονεκτήματα των τεχνητών φυτών;
Διακόσμηση με τεχνητά φυτά: Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Έχει γραφτεί από Maria Margarita Barrios Quintero

Τελευταία ενημέρωση: 06 Φεβρουαρίου, 2023

Τα φυτά αποτελούν ένα από τα κύρια στοιχεία για τη διακόσμηση των χώρων. Έχοντας αυτό κατά νου, το πρώτο πράγμα που συνήθως έρχεται στο μυαλό σας είναι να διακοσμήσετε με φυσικά φυτά και όχι με τεχνητά. Εξάλλου, τι καλύτερο από την ίδια τη φύση για να δώσετε μια πρωτότυπη πινελιά; Ωστόσο, για διάφορους λόγους ή παράγοντες, δεν είναι πάντα δυνατό να ενσωματώσετε φυσικά φυτά μέσα στο σπίτι. Ίσως επειδή δεν έχετε χρόνο να τα φροντίζετε ή επειδή οι περιβαλλοντικές συνθήκες δεν είναι οι πλέον κατάλληλες. Πώς μπορείτε, λοιπόν, να επωφεληθείτε από τα τεχνητά φυτά; Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά.

Τεχνητά φυτά και λουλούδια: Ποια είναι τα πλεονεκτήματά τους;

Χάρη στην τεχνολογία, σήμερα τα τεχνητά φυτά και λουλούδια μοιάζουν πολύ με τα φυσικά, οπότε είναι δύσκολο να διακρίνει κανείς αν είναι αληθινά ή όχι. Αυτός, αναμφίβολα, είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έχουν γίνει τόσο δημοφιλή. Ακολουθούν μερικοί άλλοι.

1. Τα τεχνητά φυτά απαιτούν πολύ λίγη φροντίδα

Μπορείτε να πάτε διακοπές και να μην ανησυχείτε για το ποιος θα ποτίζει τα φυτά όσο λείπετε. Επιπλέον, μπορείτε να ξεχάσετε την τακτική συντήρηση που απαιτούν τα φυσικά φυτά, όπως πότισμα, λίπανση, μεταφύτευση ή την κλασική ερώτηση: “τι να κάνω, το φυτό μου αρρώστησε;”

Με τα τεχνητά φυτά, τα αφήνετε όλα αυτά πίσω σας. Είναι πιθανό το μόνο πράγμα που μπορεί να σας ζητήσουν να κάνετε είναι να τα ξεσκονίζετε πού και πού.

Artificial plants
Ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα της διακόσμησης με τεχνητά φυτά είναι ότι δεν χρειάζεται να ξοδεύετε χρόνο για τη φροντίδα τους.

2. Παραμένουν ζωντανά

Τα φυσικά φυτά αλλάζουν συνεχώς την κατάστασή τους- τη μια εποχή ανθίζουν, την άλλη μαραίνονται και σε άλλες δεν έχουν καν άνθη. Αυτή είναι μια διαδικασία που δεν θα έχετε όταν προτιμήσετε τα τεχνητά φυτά. Το χρώμα και η εμφάνιση των τεχνητών φυτών διαρκούν περισσότερο.

Σε περίπτωση που έχουν χάσει την εμφάνισή τους, μπορείτε απλά να τα αντικαταστήσετε με άλλα και αυτό είναι όλο!

3. Δεν είναι τόσο ελκυστικά για τα κατοικίδια

Όσοι έχουν κατοικίδια μπορούν να πιστοποιήσουν ότι τους αρέσει να παίζουν και να τσιμπολογούν τα φυτά ή να βγάζουν το χώμα από τις γλάστρες. Λοιπόν, τι να πούμε… δεν μπορούν να ζήσουν μαζί!

Αυτό συχνά εξηγείται από τη μυρωδιά των φυσικών φυτών και του χώματος, η οποία διεγείρει την οσφρητική ευαισθησία των κατοικίδιων ζώων. Πρόκειται για μια φυσική συμπεριφορά που τα κάνει να νιώθουν έλξη για αυτά.

Με τα τεχνητά, μπορεί στην αρχή να τραβήξουν την προσοχή τους, αλλά στη συνέχεια θα καταλάβουν ότι αποτελούν μέρος του σπιτιού και θα χάσουν το ενδιαφέρον τους. Επιπλέον, λόγω του υλικού τους, είναι πιο δύσκολο για τα κατοικίδια να τα καταστρέψουν.

4. Είναι υποαλλεργικά

Ορισμένα φυσικά φυτά μπορεί να προκαλέσουν αλλεργίες στα μέλη της οικογένειας ή στους επισκέπτες. Αν σκέφτεστε να διακοσμήσετε το σπίτι σας με φυτά, αν είστε αλλεργικοί στη γύρη, η καλύτερη επιλογή είναι τα τεχνητά. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία!

Αν και υπάρχουν φυσικές επιλογές που είναι λιγότερο πιθανό να προκαλέσουν αλλεργίες, η ασφαλέστερη εναλλακτική λύση είναι τα τεχνητά. Φυσικά, πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να αποφεύγεται η συσσώρευση σκόνης.

5. Τα τεχνητά φυτά μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιονδήποτε χώρο

Τα περισσότερα φυσικά φυτά απαιτούν συγκεκριμένες συνθήκες: ημισκιά, ηλιοφάνεια, σκιά κ.λπ. Ως εκ τούτου, δεν θα μπορέσετε να τα τοποθετήσετε οπουδήποτε. Θα πρέπει να αναζητήσετε χώρους που πληρούν τις απαιτήσεις τους. Εν τω μεταξύ, τα τεχνητά φυτά μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε θέλετε.

6. Πείτε αντίο στα έντομα

Αυτά τα φοβερά έντομα συνήθως έλκονται πολύ από τα λουλούδια. Μερικοί άνθρωποι τα αποφεύγουν με ειδικές φόρμουλες ή απωθητικά. Ωστόσο, είναι κάτι που αποφεύγεται με την τοποθέτηση τεχνητών λουλουδιών. Δεν έχουν καμία οσμή ή χαρακτηριστικά που να τα κάνουν ελκυστικά στα έντομα.

7. Μπορούν να προσαρμοστούν σε όποιο στυλ θέλετε

Μπορείτε να βρείτε πολλά διαφορετικά σχήματα, χρώματα, μεγέθη και στυλ εκεί έξω. Εκτός από αυτό, τα περισσότερα από αυτά είναι κατασκευασμένα από υλικά που είναι εύκαμπτα και εύπλαστα. Έτσι, μπορείτε να τα μετακινήσετε ή να τα περιστρέψετε έτσι ώστε το ένα λουλούδι να κοιτάζει προς ένα μέρος και το άλλο προς ένα άλλο. Αυτό σας δίνει την ευκαιρία να παίξετε και να βρείτε την εμφάνιση που επιθυμείτε.

Τα μειονεκτήματα από τα τεχνητά φυτά

Τα τεχνητά φυτά ή λουλούδια έχουν επίσης τα μειονεκτήματά τους. Στη συνέχεια, θα σας τα απαριθμήσουμε, ώστε να μπορέσετε τελικά να αποφασίσετε αν πρέπει ή όχι να τα αποκτήσετε.

1. Είναι πλαστικά

Είναι πλαστικά και αυτό θα μπορούσε να αποτελέσει πρόβλημα όταν τελειώσει η διάρκεια ζωής τους. Αν ανησυχείτε για το περιβάλλον, ίσως αναρωτηθείτε αν είναι καλή επιλογή, αφού αργά ή γρήγορα θα πεταχτούν στα σκουπίδια.

2. Τα τεχνητά φυτά δεν έχουν μυρωδιά

Πολλοί άνθρωποι προτιμούν τα φυσικά φυτά λόγω της μυρωδιάς που αναδίδουν, αφού αρωματίζουν τους χώρους του σπιτιού. Με τα τεχνητά φυτά, δεν θα το έχετε αυτό. Και παρόλο που μπορείτε να τα ψεκάσετε, δεν θα είναι το ίδιο.

3. Δεν μεγαλώνουν και δεν αλλάζουν

Θα έχουν πάντα το ίδιο μέγεθος, σχήμα και χρώμα, εκτός αν τα αλλάξετε και αποκτήσετε άλλα. Αυτό σημαίνει ότι βρίσκεστε σε συνεχή ανανέωση, αν είστε από εκείνους που τους αρέσουν οι συνεχείς αλλαγές.

4. Αν είναι φθηνά, μπορεί να φέρουν μειονεκτήματα

Πολλά από τα χαμηλού προϋπολογισμού τεχνητά φυτά τείνουν να έχουν μικρότερη διάρκεια ζωής. Επιπλέον, μπορείτε να αντιληφθείτε πιο εύκολα ότι δεν είναι αληθινά και επίσης αναδίδουν μια πολύ έντονη οσμή που μπορεί να είναι δυσάρεστη.

Artificial plants
Τα υλικά ορισμένων τεχνητών φυτών φθείρονται, συσσωρεύουν σκόνη και αναδίδουν δυσάρεστες οσμές.

5. Συσσωρεύουν πολλή σκόνη

Καθώς είναι στατικά, συσσωρεύουν πολλή σκόνη και πρέπει να πλένετε κάθε μέρος τους με σαπούνι και νερό. Θα πρέπει να το κάνετε τακτικά για να μοιάζουν αληθινά.

Θα πρέπει να διακοσμήσετε το σπίτι σας με φυσικά ή τεχνητά φυτά;

Και οι δύο επιλογές έχουν τα υπέρ και τα κατά τους. Εξαρτάται από εσάς, τον τρόπο ζωής σας και τις ανάγκες σας. Αυτά θα σας βοηθήσουν να ξέρετε ποια επιλογή είναι η σωστή. Όλα τα φυτά – τεχνητά ή μη – είναι απαραίτητα στοιχεία για να δώσετε αυτή την πινελιά που αναβαθμίζει και ομορφαίνει το σπίτι σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.