Ασθένειες που προκαλούνται από πρωτόζωα: Ποιες είναι;

Συμπτώματα όπως πυρετός, αδιαθεσία, σοβαρά δερματικά εξανθήματα, ακόμη και ταχυκαρδία είναι σημάδια από ασθένειες που προκαλούνται από πρωτόζωα. Μάθετε περισσότερα μαζί μας!
Ασθένειες που προκαλούνται από πρωτόζωα: Ποιες είναι;
Samuel Antonio Sánchez Amador

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από βιολόγο Samuel Antonio Sánchez Amador.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Ιανουαρίου, 2023

Συμπτώματα όπως πυρετός, αδιαθεσία, σοβαρά δερματικά εξανθήματα, ακόμη και ταχυκαρδία είναι σημάδια ασθενειών που προκαλούνται από πρωτόζωα. Πάνω απ ‘όλα, υπάρχουν δύο τρόποι εμφάνισης πρωτοζωικών παθολογιών. Πρώτον, καταναλώνοντας μολυσμένο νερό. Δεύτερον, τσίμπημα από ένα ασπόνδυλο που έχει αυτούς τους μικροοργανισμούς στο σώμα του.

Διάφορες επιστημονικές μελέτες έχουν μιλήσει για αυτές τις ασθένειες ζωονοσογόνου τύπου. Ξέρετε τι είναι ένα πρωτόζωο; Γνωρίζετε τις πιο τυπικές ασθένειες που προκαλούν αυτά τα ζωντανά όντα; Η κατανόηση της επιδημιολογικής δυναμικής των παθογόνων είναι απαραίτητη για να μάθουμε πώς να τα αποφεύγουμε. Συνεχίστε να διαβάζετε αυτό το άρθρο για να μάθετε περισσότερα!

Τι είναι τα πρωτόζωα;

Τα πρωτόζωα είναι ετεροτροφικοί μικροοργανισμοί, που σημαίνει ότι τρέφονται με οργανική ύλη. Ζουν σε υγρά περιβάλλοντα, είτε σε εντελώς υδάτινα περιβάλλοντα είτε σε επιφανειακές μεμβράνες νερού στην ξηρά.

Σύμφωνα με πηγές όπως το Clinical Microbiology Review, το βασίλειο των πρωτόζωων αποτελείται από 18 διαφορετικές ομάδες που αποτελούν περίπου 30.000 είδη. Η πιο διαδεδομένη ταξινόμηση χωρίζει αυτούς τους χαρακτηριστικούς μικροοργανισμούς σε τέσσερις ομάδες.

 • Αμοιβάδες
 • Μαστιγοφόρα
 • Βλεφαριδοφόρα
 • Σπορόζωα

Το μέγεθός τους κυμαίνεται από 10 έως 50 μικρόμετρα. Επιπλέον, μετακινούνται μέσω υγρών χρησιμοποιώντας εξαρτήματα που ονομάζονται μαστίγια. Μελέτες λένε ότι πολλά είδη ζουν ελεύθερα, ενώ άλλα ειδικεύονται στην παρασιτοποίηση ανθρώπων και άλλων σπονδυλωτών (άγρια ​​ή γεωργικού ενδιαφέροντος).

Ασθένειες που προκαλούνται από πρωτόζωα

Λόγω της φύσης των αιτιολογικών παθογόνων, οι πρωτοζωικές ασθένειες αποτελούν περισσότερο πρόβλημα σε χώρες χαμηλού εισοδήματος. Αυτά μπορεί να εμφανιστούν σε όλους τους τύπους ομάδων πληθυσμού ανεξάρτητα από το φύλο ή την ηλικία. Ωστόσο, είναι σίγουρα πιο διαδεδομένα σε μικρά παιδιά.

Για παράδειγμα, μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε μια περιοχή της Circassia διαπίστωσε ότι από 79 παιδιά που έλαβαν δείγματα, έως και 22% είχαν το πρωτόζωο παράσιτο Giardia lamblia στο γαστρεντερικό τους σωλήνα. Αυτή η τιμή είναι αρκετά υψηλή αν λάβετε υπόψη το μέγεθος του δείγματος έρευνας.

Άλλα στατιστικά δείγματα υποστηρίζουν περαιτέρω την ευπάθεια των βρεφών σε αυτά τα γαστρεντερικά πρωτόζωα. Για παράδειγμα, σε μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στη Βαλδίβια (Χιλή), οι ερευνητές μπόρεσαν να παρατηρήσουν ότι, από τα 219 δείγματα κοπράνων στα βρέφη, το 34% από αυτά περιείχε το παθογόνο Entamoeba coli.

Αυτός ο υψηλός επιπολασμός των παθογόνων πρωτόζωων έχει να κάνει με την έλλειψη υγιεινής και τη μόλυνση του νερού για δημόσια κατανάλωση από κόπρανα. Ας δούμε μια λίστα με τις πιο κοινές ασθένειες που προκαλούνται από πρωτόζωα.

πρωτόζωα απεικόνιση

Τοξοπλάσμωση

Το είδος Toxoplasma gondii, ένα ενδοκυτταρικό παράσιτο, είναι η αιτία αυτής της ασθένειας. Αυτό το πρωτόζωο μπορεί να είναι ασυμπτωματικό σε έναν άνθρωπο, ωστόσο, το πρόβλημα προκύπτει όταν μεταδίδεται στο έμβρυο μιας εγκύου γυναίκας.

Σε πολλές περιπτώσεις, το έμβρυο μπορεί να πεθάνει από τη μόλυνση, αλλά σε υγιείς ανθρώπους, η πιθανότητα μη εμφάνισης συμπτωμάτων είναι 80%.

Σύμφωνα με το Global Water Pathogen Project (GWPP), στη Νότια Αμερική, οι περισσότερες μολύνσεις συμβαίνουν από μολυσμένο νερό. Από την άλλη πλευρά, σε χώρες με υψηλό εισόδημα, η πιο συνηθισμένη μέθοδος μετάδοσης είναι μέσω επαφής με αιλουροειδών που δεν αντιμετωπίζονται από κτηνιάτρους.

Λαμβλίαση

Πρόκειται για μια ασθένεια που προκαλείται από τα πρωτόζωα που αναφέρθηκαν προηγουμένως, Giardia lamblia. Ζει στο λεπτό έντερο του μολυσμένου ατόμου και μεταδίδεται μέσω των περιττωμάτων ενός άρρωστου ζώου ή ανθρώπου.

Επιπλέον, είναι ένα κοσμοπολίτικο παράσιτο (εμφανίζεται σε όλες τις περιοχές του κόσμου). Επιπλέον, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι επηρεάζει ιδιαίτερα τα παιδιά, τα οποία μπορούν να υποστούν σοβαρό υποσιτισμό εάν δεν λάβουν θεραπεία. Η λαμβλίαση έχει συμπτώματα όπως κοιλιακό άλγος, φούσκωμα και έντονη διάρροια.

Τρυπανοσωμίαση

Η αφρικανική ανθρώπινη τρυπανοσωμίαση ή η «ασθένεια του ύπνου» είναι μια παθολογία που προκαλείται από τα πρωτόζωα του τρυπανόσωμα. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), το ποσοστό θνησιμότητάς της είναι κοντά στο 100% σε ασθενείς που δεν έχουν υποβληθεί σε θεραπεία.

Η λοίμωξη προκαλείται από το δάγκωμα μύγας τσετσέ που περιέχει το παθογόνο. Τα συμπτώματά της περιλαμβάνουν έλκη του δέρματος σε πρώτο βαθμό, ακολουθούμενα από πυρετούς, πονοκεφάλους, αναιμία, αδυναμία του κυκλοφορικού συστήματος και απώλεια βάρους.

Ελονοσία

Η ελονοσία είναι μια παθολογία που προκαλείται από το πρωτόζωο παράσιτο του γένους Plasmodium. Πολλές ΜΚΟ δίνουν ιδιαίτερη προσοχή σε αυτό το παθογόνο, καθώς, στη Δυτική Αφρική, οι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από αυτήν την ασθένεια, εκ των οποίων το 75% είναι παιδιά.

Οι κύριοι φορείς μετάδοσης αυτού του παρασίτου είναι τα κουνούπια του γένους Anopheles. Αυτά φέρουν το πρωτόζωο στο σώμα τους και το περνούν στην ανθρώπινη κυκλοφορία του αίματος με το τσίμπημα. Τα συμπτώματα ποικίλλουν ευρέως, από πυρετούς και ρίγη έως ναυτία, έμετο και βήχα αίματος.

πόνος στο στομάχι

Άλλες ασθένειες που προκαλούνται από πρωτόζωα

 • Λεϊσμανίαση: προκαλείται από πρωτόζωα του γένους λεϊσμανία. Τα συμπτώματά της κυμαίνονται από δερματικά εξανθήματα έως θανατηφόρες μορφές που προκαλούν φλεγμονή του ήπατος και του σπλήνα.
 • Τριχομονάδες: αυτή είναι μια σεξουαλικά μεταδιδόμενη ασθένεια που προκαλείται από το είδος Trichomonas vaginalis. Ενώ μερικοί άνθρωποι είναι ασυμπτωματικοί όταν μολυνθούν, άλλοι τείνουν να εμφανίζουν βλεννώδεις εκκρίσεις  και έντονη φαγούρα.
 • Μπαλαντινίαση: προκαλείται από το παράσιτο Balantidium coli. Φτάνει στους ανθρώπους μέσω μολυσμένου νερού και τροφής και τα συμπτώματα συνήθως περιλαμβάνουν ήπια διάρροια και κοιλιακό άλγος.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα; Διαβάστε: 3 θεραπευτικά smoothies για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

Τι πρέπει να θυμάστε για ασθένειες που προκαλούνται από πρωτόζωα

Τα πρωτόζωα είναι μικροοργανισμοί που εμφανίζονται γενικά σε όλα τα περιβάλλοντα. Παρ ‘όλα αυτά, είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα σε ζεστά μέρη με λίγο υγειονομικό έλεγχο, συνήθως περιοχές χαμηλού εισοδήματος.

Επιπλέον, πολλές από τις προαναφερθείσες παθολογίες εμφανίζονται σε τροπικές ή πολύ ζεστές χώρες, καθώς τα ασπόνδυλα, όπως τα κουνούπια και οι μύγες, είναι οι κύριοι φορείς μετάδοσης.

Αν και υπάρχουν συγκεκριμένα φάρμακα για καθεμία από τις παθολογίες που αναφέραμε, η καλή πρόληψη είναι πάντα βασική. Για αυτό, η κατανάλωση μη πόσιμου νερού ή τροφής χωρίς υγειονομικό έλεγχο είναι απαραίτητη.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Protozoo, wikipedia. Recogido a 28 de junio en https://es.wikipedia.org/wiki/Protozoo
 • González, A. F., Cuartero, I. G., Díez, A. G., & Fernández, P. F. (2014). Infecciones por protozoos hemoflagelados: leishmaniasis, enfermedad de Chagas y tripanosomiasis africana. Medicine-Programa de Formación Médica Continuada Acreditado11(54), 3194-3207.
 • Cavalier-Smith, T. (1993). Kingdom protozoa and its 18 phyla. Microbiology and Molecular Biology Reviews57(4), 953-994.
 • Alvarez, A. R. (2017). Los protozoos: características generales y su rol como agentes patógenos. Ciencia Veterinaria8(1), 62-71.
 • Arias, J. A., Guzmán, G. E., Lora-Suárez, F. M., Torres, E., & Gómez, J. E. (2010). Prevalencia de protozoos intestinales en 79 niños de 2 a 5 años de edad de un hogar infantil estatal en Circasia, Quindío. Infectio14(1), 31-38.
 • Arias, J. A., Guzmán, G. E., Lora-Suárez, F. M., Torres, E., & Gómez, J. E. (2010). Prevalencia de protozoos intestinales en 79 niños de 2 a 5 años de edad de un hogar infantil estatal en Circasia, Quindío. Infectio14(1), 31-38.
 • Navarrete, N., & Torres, P. (1994). Prevalencia de infección por protozoos y helmintos intestinales en escolares de un sector costero de la provincia de Valdivia, Chile. Bol. chil. parasitol49(3/4), 79-80.
 • Global Water Pathogen Project. Toxoplasma gondii. Recogido a 28 de junio en http://www.waterpathogens.org/node/158
 • Ejecutivo, C. (2004). Control de la tripanosomiasis africana humana: informe de la Secretaría (No. EB113/5). Organización Mundial de la Salud.
 • Breman, J. G. (2001). The ears of the hippopotamus: manifestations, determinants, and estimates of the malaria burden. The American journal of tropical medicine and hygiene64(1_suppl), 1-11.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.