Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός ή PPE: Τι είναι

Το PPE σημαίνει ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός και αποτελείται από στοιχεία για την προστασία του σώματος από εξωτερικούς παράγοντες. Περιλαμβάνει συνήθως μάσκες προσώπου, γάντια, ρούχα, ακόμη και γυαλιά.
Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός ή PPE: Τι είναι

Τελευταία ενημέρωση: 14 Μαρτίου, 2021

Σήμερα, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, ο φόβος κυριαρχεί στις ψυχές πολλών ανθρώπων. Έχουμε συνηθίσει να φοράμε μάσκες ή γάντια. Υπάρχουν ακόμη και πολλοί άνθρωποι που φοράνε PPE στο σπίτι. Τι είναι ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός;

Το PPE σημαίνει ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός. Στην πραγματικότητα, είναι οποιαδήποτε συσκευή που χρησιμοποιεί ένα άτομο για να προστατευθεί από κάποιο κίνδυνο υγείας ή ασφάλειας, όπως μια μόλυνση. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικοί τύποι PPE ανάλογα με τον συγκεκριμένο σκοπό. Επιπλέον, πρέπει να πληρούν μια σειρά κριτηρίων και να αξιολογούνται σωστά ώστε να είναι χρήσιμοι.

Σε αυτό το άρθρο, θα εξηγήσουμε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με αυτό το θέμα.

Τι είναι ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός

Το PPE, όπως αναφέραμε, είναι οποιαδήποτε προστατευτική συσκευή για προσωπική χρήση. Είναι συνήθως κατασκευασμένο για τον έλεγχο των κινδύνων. Αυτός είναι ο λόγος που μπαίνει στο παιχνίδι αυτή τη στιγμή λόγω του τρέχοντος κινδύνου μόλυνσης από την πανδημία.

Ωστόσο, ο ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός πρέπει να χρησιμοποιείται ως μέρος ενός ειδικού προγράμματος προστασίας. Αυτό το σημείο είναι σημαντικό δεδομένου ότι οι ειδικοί πρέπει να αξιολογήσουν τον κίνδυνο, την κατασκευή του προϊόντος, ακόμη και την εκπαίδευση των ατόμων που πρόκειται να τον χρησιμοποιήσουν.

Αυτό συμβαίνει επειδή, μια συσκευή που πραγματικά σας προστατεύει, πρέπει να τη φροντίζετε και να τη διατηρείτε. Αυτό είναι ένα βασικό στοιχείο κάθε στρατηγικής ελέγχου κινδύνων. Η πλειονότητα των ατόμων που χρησιμοποιούν PPE είναι επαγγελματίες υγείας.

Για ποιο λόγο χρησιμοποιείτε;

γιατρός φοράει PPE
Το PPE χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας για τη μείωση του ποσοστού μόλυνσης.

Δεδομένου ότι μιλάμε για διαφορετικές συσκευές, έχουν πολλές διαφορετικές χρήσεις. Πρώτον, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το PPE για μικρούς κινδύνους. Σε αυτήν την κατηγορία μπορείτε να βρείτε, για παράδειγμα, κράνη ή γυαλιά ασφαλείας.

Ωστόσο, όπως σημειώσαμε προηγουμένως, οι πιο συχνές χρήσεις του PPE είναι για τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας. Οι επαγγελματίες υγείας τα χρησιμοποιούν συνήθως για να προστατευθούν από μια μόλυνση. Ωστόσο, πρέπει να σημειώσουμε ότι υπάρχουν επίσης συγκεκριμένες συσκευές προστασίας από ακτινοβολία ή μόλυνση.

Στην περίπτωση των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, οι πιο συνηθισμένοι τύποι είναι τα γάντια και οι μάσκες. Περιλαμβάνουν επίσης συγκεκριμένα προστατευτικά ρούχα και προστατευτικά γυαλιά για να καλύπτουν πλήρως το άτομο.

Ατομικός προστατευτικός εξοπλισμός για τον κορωνοϊό

γιατροί με PPE
Οι επαγγελματίες υγείας χρησιμοποιούν PPE στα νοσοκομεία για να δουν ασθενείς που θα μπορούσαν να έχουν κορωνοϊό.

Επί του παρόντος, η συντριπτική πλειονότητα του PPE κατασκευάζεται και χρησιμοποιείται για την προστασία των επαγγελματιών υγείας από μόλυνση από κορωνοϊό. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μέτρο λόγω του υψηλού κινδύνου μετάδοσης και μόλυνσης από το SARS-CoV-2.

Επιπλέον, πρέπει να επισημάνουμε ότι για να είναι έγκυρος ο PPE, πρέπει να ικανοποιεί πολλά χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα συστήματα υγείας είναι υπερφορτωμένα και στερούνται υλικών, καθώς πολλά κέντρα δεν ήταν προετοιμασμένα για την πανδημία.

Το πρώτο κομμάτι του εξοπλισμού είναι μια μάσκα. Αυτό επιτρέπει στους επαγγελματίες υγείας να βρίσκονται κοντά σε ένα άτομο με συμπτώματα, ενώ προστατεύουν τους αεραγωγούς τους. Θυμηθείτε ότι μπορείτε να μολυνθείτε από σωματίδια που προέρχονται από τη μύτη και το στόμα.

Ένα άλλο μέρος του εξοπλισμού είναι τα γάντια, τα οποία πρέπει να είναι μίας χρήσης. Μαζί με αυτό, οι ειδικοί προτείνουν οι γιατροί να φορούν στολή, η οποία τους προστατεύει από πιθανό επαφή με τους ασθενείς. Μια απλή υφασμάτινη ιατρική ποδιά δεν φαίνεται να είναι αρκετή για τη συγκεκριμένη ασθένεια.

Συνιστάται επίσης στο PPE να περιλαμβάνει και την προστασία των ματιών. Τα γυαλιά βοηθούν στην αποτροπή της πρόσβασης των σωματιδίων στα μάτια. Μπορούν να είναι γυαλιά ασφαλείας.

Να θυμάστε

Δεν μπορούμε να ξεχάσουμε ότι, για να λειτουργήσει ο προσωπικός προστατευτικός εξοπλισμός, πρέπει να πληροί ορισμένες προϋποθέσεις. Το καλύτερο είναι να ενημερωθείτε πριν τον χρησιμοποιήσετε, καθώς πρέπει να γνωρίζετε ορισμένα πράγματα, όπως πώς να φορέσετε τον εξοπλισμό και πώς να τον αφαιρέσετε χωρίς να διακινδυνεύσετε τη μόλυνση.

Επομένως, είναι σημαντικό να θυμάστε να χρησιμοποιείτε PPE μόνο εάν είστε εκπαιδευμένος, εργαζόμενος στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης ή εάν σας το έχει πει ο γιατρός σας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Calvo, Cristina, et al. “Recomendaciones sobre el manejo clínico de la infección por el «nuevo coronavirus» SARS-CoV2. Grupo de trabajo de la Asociación Española de Pediatría (AEP).” Anales de Pediatría. Elsevier Doyma, 2020.
  • Feijoo, A. Montero, et al. “Recomendaciones prácticas para el manejo perioperatorio del paciente con sospecha o infección grave por coronavirus SARS-CoV-2.” Revista Española de Anestesiología y Reanimación (2020).
  • Mendez-Rios, Jorge David. “Medidas Mínimas de Bioseguridad en instalaciones de salud durante la Pandemia del SARS-CoV-2 [Minimum Biosafety Measures in healthcare facilities during SARS-CoV-2 Pandemic].” Revista Médica de Panamá-ISSN 2412-642X 40.1 (2020).

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.