Burnout στη σχέση: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Σας εξαντλεί η σχέση σας; Μάθετε τι είναι το burnout από τη σχέση, τα σημάδια του και τι μπορεί να γίνει για να το ξεπεράσετε.
Burnout στη σχέση: Πώς να το αντιμετωπίσετε

Τελευταία ενημέρωση: 05 Φεβρουαρίου, 2024

To burnout σε μια σχέση μπορεί να εμφανιστεί σε ζευγάρια που εκτίθενται σε πολύ άγχος. Συχνά, συγχέεται με την έλλειψη αγάπης ή την επιθυμία να τερματιστεί η σχέση, αλλά δε χρειάζεται να είναι πάντα έτσι. Σε αυτό το άρθρο, θα σας ενημερώσουμε για τα προειδοποιητικά σημάδια του burnout στη σχέση και τι μπορείτε να κάνετε γι’ αυτό.

Οι άνθρωποι εκτίθενται σε διαφορετικές πηγές στρες, ανάλογα με την ηλικία και τις ευθύνες τους. Συχνά το αίσθημα ψυχικής και σωματικής υπερφόρτωσης διαπερνά και επηρεάζει και τις ερωτικές σχέσεις. Ωστόσο, το σημαντικό είναι να αναγνωρίζετε τα σημάδια και να ξέρετε πώς να τα αντιμετωπίζετε.

Τι είναι το burnout από τη σχέση;

Το burnout είναι ένας όρος που αρχικά επινοήθηκε για τον εργασιακό χώρο και αναφέρεται στην εξάντληση ή εξουθένωση από τη δουλειά. Πρόκειται για ένα σύνδρομο που σχετίζεται με το άγχος το οποίο, συσσωρευμένο, δημιουργεί αποθάρρυνση για τη συνέχιση των καθηκόντων που έχουν ανατεθεί.

Έτσι, το burnout στη σχέση νοείται ως ένα λανθάνον πρόβλημα μεταξύ των ζευγαριών που εκτίθενται σε πολύ στρεσογόνες καταστάσεις, τόσο από εξωτερικές πηγές όσο και από εσωτερικές στη σχέση. Αναφερόμαστε στο πολύ μεγάλο φόρτο εργασίας, μέχρι την υπερβολική αφοσίωση στις δουλειές του σπιτιού ή την οικογενειακή φροντίδα.

Σύμφωνα με τη σεξολόγο και θεραπεύτρια ζευγαριών Eva Moreno, το burnout από τη σχέση περιγράφεται ως η “αρνητική συναισθηματική κατάσταση που, σε συνδυασμό με την έλλειψη ενέργειας, δημιουργεί τις τέλειες συνθήκες για συγκρούσεις, οι οποίες αναπτύσσονται πολύ εύκολα και είναι όλο και πιο δύσκολο να αποκατασταθούν.”

Αν και η εικόνα φαίνεται να είναι αρκετά άσχημη για τα ζευγάρια που βιώνουν αυτό το σύνδρομο, πρέπει να πούμε ότι δεν έχουν χαθεί όλα. Κατανοώντας ότι ο κύριος παράγοντας που προκαλεί αυτή την εξουθένωση είναι το άγχος, είναι δυνατόν να σωθεί η σχέση αν εντοπιστούν οι πηγές που επηρεάζουν τη σχέση.

Ποιες είναι μερικές από τις αιτίες από το burnout;

Όπως αναφέρθηκε, οι αιτίες είναι πολλαπλές. Στην πραγματικότητα, εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον καθένα από τους συντρόφους και το ατομικό τους περιβάλλον. Ωστόσο, θα επισημάνουμε κάποιες που μπορούν να σας βοηθήσουν να εντοπίσετε αν το βιώνετε αυτή τη στιγμή.

Υπερβολική αυτοπεποίθηση

Στην αρχή, είναι φυσιολογικό η αγάπη, το πάθος και ο ερωτισμός να κυριαρχούν στη σχέση. Κάνετε και οι δύο ό,τι καλύτερο μπορείτε για να ικανοποιήσετε ο ένας τον άλλον και να προσφέρετε ο ένας στον άλλον το καλύτερο δυνατό. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, εγκαθίσταται μια υπερβολική αυτοπεποίθηση που σας κάνει να αισθάνεστε σίγουροι για το σύντροφό σας, ακόμη και χωρίς να κάνετε τίποτα γι’ αυτόν ή αυτήν .

Λοιπόν, σε ζευγάρια που είναι μαζί για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να συμβεί αυτό το σενάριο, αποτελώντας πιθανή αιτία ερωτικής εξάντλησης. Το να ξεχάσετε για μια φορά ένα ιδιαίτερο ραντεβού μπορεί να είναι φυσιολογικό, αλλά σιγά σιγά αυτού του είδους τα γεγονότα θα συσσωρεύονται, δημιουργώντας άγχος και αδιαφορία, καθώς και απογοήτευση και έλλειψη εκτίμησης.

Υπερβολικός φόρτος εργασίας

Μια από τις πιο συνηθισμένες αιτίες burnout είναι η υπερκόπωση του ενός ή και των δύο συντρόφων. Αυτό παρουσιάζεται σε ατελείωτες εργάσιμες ημέρες, δηλαδή, λιγότερος χρόνος για να μοιραστούν στιγμές που ενισχύουν το γάμο ή το φλερτ.

Αυτή η κατάσταση αδιαφορίας επηρεάζει τους ανθρώπους, τους κάνει να αισθάνονται ότι δεν εκτιμώνται και ότι είναι ασήμαντοι, γεγονός που στη συνέχεια δίνει τη θέση του στο burnout της σχέσης. Ταυτόχρονα, το να είναι κανείς δυσαρεστημένος με τον σύντροφό του επηρεάζει αρνητικά την εργασιακή του απόδοση, όπως προκύπτει από ορισμένες έρευνες.

Καλό είναι να βρείτε μια ισορροπία μεταξύ συντρόφου και εργασίας, ώστε να μη χρειαστεί να θυσιάσετε ένα από τα δύο.

Υπογονιμότητα

Μια μελέτη σε 98 υπογόνιμα ζευγάρια διαπίστωσε ότι η κατάσταση αυτή δημιουργεί πίεση στη σχέση. Το άγχος αυτό μπορεί να προκαλέσει ψυχολογικές κρίσεις που επηρεάζουν τον δεσμό, γι’ αυτό και αποτελεί παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει το σύνδρομο του burnout στη σχέση.

Σύμφωνα με όσα περιγράφονται στο έγγραφο, οι γυναίκες είναι αυτές που βιώνουν περισσότερο από τους άνδρες αυτή την εξάντληση.

Σημάδια που προειδοποιούν για το burnout της σχέσης

Σύμφωνα με όσα έχουμε πει μέχρι τώρα, το burnout της σχέσης δεν εμφανίζεται από τη μια μέρα στην άλλη. Υπάρχουν διάφορα πράγματα που μπορούν να το προκαλέσουν. Ωστόσο, βρίσκεται σε λανθάνουσα κατάσταση και το ζευγάρι οδηγείται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.

Στη συνέχεια, θα σας πούμε για τα σημάδια που μπορούν να προειδοποιήσουν ότι κάτι δεν πάει καλά.

1. Συχνοί καυγάδες

Discusión en pareja.
Οι συχνοί καυγάδες μπορεί να δείχνουν ότι υπάρχει burnout στη σχέση.

Οι καυγάδες υπάρχουν σε κάθε ζευγάρι, αλλά όταν γίνονται πολύ συχνοί, μπορεί να είναι σημάδι burnout. Αυτοί δημιουργούν μια τοξική και αρνητική ατμόσφαιρα στη σχέση, ειδικά αν δεν καταλήξετε να συμφωνήσετε ή δε δοθεί τέλος στη σύγκρουση.

2. Σεξουαλική αδιαφορία

Η σεξουαλική επιθυμία συμβαίνει σε ένα ζευγάρι για πολλούς λόγους. Επομένως, αν υπάρχει αίσθημα αποσύνδεσης και άγχους, η συχνότητα των σεξουαλικών σχέσεων μπορεί να μειωθεί ή να μηδενιστεί. Όλα αυτά επιδεινώνουν περαιτέρω το σενάριο και δημιουργούν μεγαλύτερο χάσμα μεταξύ των δύο ανθρώπων.

3. Αρνητικά συναισθήματα

Όπως είπαμε, οι διαφωνίες μπορεί να προκύψουν σε κάθε ζευγάρι. Σε ένα φυσιολογικό σενάριο, μπορείτε να τις επιλύσετε χωρίς μεγάλα προβλήματα και πάντα με την προϋπόθεση ότι κανένας από τους δύο δεν έχει κάτι εναντίον του άλλου και έχει τις καλύτερες προθέσεις.

Όταν όμως υπάρχει burnout, οι αρνητικές σκέψεις κυριαρχούν και σας κάνουν να βλέπετε τον άλλον ως κακό.

4. Η σχέση γίνεται βάρος

Μόλις εμφανιστεί το burnout, η σχέση γίνεται βάρος για αυτόν που είναι πιο εξαντλημένος. Οι εκδηλώσεις στοργής μειώνονται και το ζευγάρι δεν θέλει να περάσει χρόνον μαζί καθώς πιστεύουν ότι θα υπάρξουν καυγάδες ή άσχημες στιγμές.

5. Επιθυμία να τερματιστεί η σχέση

Στο αποκορύφωμα του burnout, αυτός που νιώθει πιο εξαντλημένος ονειρεύεται να φύγει από τη σχέση. Η εύκολη διέξοδος είναι να τερματίσει τον αρραβώνα ή τον γάμο, ώστε να μην χρειαστεί να ασχοληθεί με μια λύση που απαιτεί δύναμη θέλησης για να επιτευχθεί.

Η ίδια επιθυμία οδηγεί επίσης τα ζευγάρια στο να νιώθουν έλξη για άλλα άτομα που τους παρουσιάζουν ένα εντελώς διαφορετικό σενάριο, πολύ πιο ήρεμο και ασφαλές.

Αλλαγές στη σχέση σας για να ξεπεράσετε το burnout στη σχέση

Ανακεφαλαιώνοντας λίγο όσα εκθέσαμε μέχρι τώρα, πρέπει να καταλάβουμε ότι το burnout από τη σχέση δεν είναι συνώνυμο με την έλλειψη αγάπης. Είναι ένα σύνδρομο που οφείλεται σε πολλαπλές μεταβλητές, τις οποίες μπορείτε να αντιμετωπίσετε και να ξεπεράσετε, αν αυτό είναι που επιθυμείτε ως ζευγάρι. Αυτές είναι μερικές αλλαγές που μπορούν να σας βοηθήσουν να ξεπεράσετε την κατάσταση.

Cómo recuperar la confianza cuando te dan otra oportunidad.
Για να ξεπεράσετε το burnout της σχέσης, είναι σημαντικό να επανασυνδεθείτε με τον σύντροφό σας, να μιλήσετε και να είστε ειλικρινείς για τα συναισθήματά σας.

1. Να είστε ειλικρινείς σχετικά με το burnout στη σχέση

Το πρώτο βήμα είναι να είστε ειλικρινείς σχετικά με τα συναισθήματα που βιώνετε. Έτσι, τολμήστε να επικοινωνήσετε, σε μια ήσυχη στιγμή, αυτό που περνάει από το μυαλό σας.

Αυτό περιλαμβάνει μια δόση διαφάνειας και διεκδικητικότητας για να εκθέσετε τις συναισθηματικές και σωματικές ανάγκες που μπορεί να βιώνετε, καθώς και τις ελλείψεις. Για να είναι επιτυχημένη η στιγμή, αφήστε στην άκρη τις πληγωμένες και συγκεχυμένες λέξεις. Η ιδέα είναι να είστε όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαροι.

2. Κατανοήστε ο ένας τον άλλον

Κάθε άτομο έχει τη δική του γλώσσα αγάπης. Ως εκ τούτου, σαν ζευγάρι, είναι απαραίτητο να προσδιορίσετε τον καλύτερο τρόπο για να την εξισορροπήσετε και να την διατηρήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, ο καθένας θα αισθάνεται ότι εκτιμάται και ότι τον θέλει και τον αγαπάει ο άλλος.

Ομοίως, είναι απαραίτητο να καταλάβετε ότι, παρόλο που είστε ζευγάρι, ο καθένας έχει γούστα και προτιμήσεις που μπορεί να είναι διαφορετικές, αλλά με συζήτηση και συμφωνίες μπορείτε να επιλύσετε τις διαφορές σας. Μπορείτε ακόμη και να απολαμβάνετε ο ένας τον άλλον περισσότερο.

3. Δώστε ο ένας στον άλλον ξεχωριστούς χώρους

Μην πανικοβάλλεστε! Δεν μιλάμε για διαζύγιο, αλλά για την ευκαιρία να απολαύσετε ξεχωριστούς χώρους που δίνουν στη σχέση ένα διάλειμμα. Αυτή η συμβουλή ισχύει για ζευγάρια που περνούν πολύ χρόνο μαζί, εργάζονται μαζί ή έχουν τα ίδια χόμπι.

Το αίσθημα της απώλειας της ανεξαρτησίας μπορεί να οδηγήσει σε ένα αρνητικό συναίσθημα ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα χωρίς τον άλλον. Έτσι, είναι σημαντικό να βρείτε χώρους για αναψυχή και αυτοφροντίδα για να διατηρήσετε την ατομική ενέργεια ζωντανή.

Αν το burnout στη σχέση είναι υπερβολικό, αναζητήστε θεραπεία ως ζευγάρι

Αν έχετε κάνει τα πάντα για να εξαφανίσετε το burnout και δεν έχει αποτέλεσμα, αναζητήστε θεραπεία σαν ζευγάρι. Επίσης, ένας επαγγελματίας μπορεί να σας βοηθήσει να διοχετεύσετε τα συναισθήματά σας και να σας διδάξει πώς να τα εκφράζετε καλύτερα. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να τηρήσετε τις όποιες συμφωνίες έχετε κάνει για να σώσετε τη σχέση.

Στην πραγματικότητα, αυτός είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσετε αν περνάτε μια δύσκολη περίοδο ή αν το φλερτ ή ο γάμος έχει γίνει ένας ατέρμονος κύκλος που θα έπρεπε, πράγματι, να τελειώσει. Τέλος, η θεραπεία δεν θα σας δώσει πάντα τη λύση που περιμένετε, παρά μόνο θα σας βοηθήσει να κατανοήσετε καλύτερα το σενάριό σας και να πάρετε την πιο υγιή απόφαση.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • American Psychological Association. (2013, April 15). Comprendiendo el estrés crónico. https://www.apa.org/topics/stress/estres-cronico
  • Guio, N; Restrepo, P. (2018). El impacto de los conflictos de pareja en el desempeño laboral. Universidad de San Buenaventura, Colombia.
  • Ghavi, F., Jamale, S., Mosalanejad, L., & Mosallanezhad, Z. (2015). A Study of Couple Burnout in Infertile Couples. Global journal of health science, 8(4), 158–165. https://doi.org/10.5539/gjhs.v8n4p158

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.