Χλωρεξιδίνη: Ένα αντισηπτικό πολλαπλών χρήσεων

Η χλωρεξιδίνη είναι ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο φάρμακο σε όλο τον κόσμο, ειδικά για την στοματική υγεία. Σήμερα θα συζητήσουμε εδώ τις γενικές και τοπικές χρήσεις του.
Χλωρεξιδίνη: Ένα αντισηπτικό πολλαπλών χρήσεων
Vanesa Evangelina Buffa

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: οδοντίατρο Vanesa Evangelina Buffa.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 17 Δεκεμβρίου, 2022

Η χλωρεξιδίνη είναι ένα αντισηπτικό που εμποδίζει την ανάπτυξη βακτηρίων, τους κύριους παραγωγούς λοίμωξης. Αυτό που κάνει είναι να αποτρέπει την ανάπτυξη βακτηρίων στους ιστούς του σώματος.

Η διαφορά μεταξύ ενός απολυμαντικού και ενός αντισηπτικού έγκειται στην επιφάνεια ή το υλικό που κάθε ένα από αυτά είναι αποτελεσματικό. Το πρώτο αναστέλλει την ανάπτυξη βακτηρίων σε αδρανή υλικά, ενώ ένα αντισηπτικό δρα σε ιστούς ζώντων σωμάτων όπως το δέρμα.

Οι στόχοι της χρήσης χλωρεξιδίνης στις στοματικές βλεννογόνους μεμβράνες είναι η εξάλειψη και η πρόληψη της ανάπτυξης βακτηρίων. Έτσι, μειώνει τον κίνδυνο μολυσμένης πληγής χωρίς να είναι πολύ σκληρή στην περιοχή όπου την εφαρμόζετε.

Αυτή η ένωση κολλά στον στοματικό βλεννογόνο και απελευθερώνεται σταδιακά για οκτώ ώρες, περίπου. Για το λόγο αυτό, οι επαγγελματίες συνιστούν την έκπλυση χλωρεξιδίνης δύο έως τρεις φορές την ημέρα.

Ενδείξεις για την χλωρεξιδίνη

Αυτό το αντισηπτικό χρησιμοποιείται συνήθως στην οδοντιατρική, ειδικά για τη θεραπεία μικρών τραυματισμών στον στοματικό βλεννογόνο. Οι θεραπείες με χλωρεξιδίνη μπορεί να είναι γενικές ή τοπικές, ανάλογα με την καταλληλότητα της περιοχής για θεραπεία.

Γενική θεραπεία

Πιθανότατα έχετε χρησιμοποιήσει χλωρεξιδίνη εάν έχετε χρόνια τάση να υποφέρετε από πληγές καρκίνου ή οποιοδήποτε άλλο είδος παρόμοιας δυσφορίας. Οι επαγγελματίες συνιστούν τη χρήση χλωρεξιδίνης ως ξέβγαλμα, μετά το βούρτσισμα. Επιπλέον, αυτό το συστατικό υπάρχει επίσης σε ορισμένα είδη οδοντόκρεμας.

Εντοπισμένοι τραυματισμοί

Μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε ως σπρέι εάν θέλετε να αντιμετωπίσετε εντοπισμένους τραυματισμούς. Αυτό συμβαίνει επειδή η δράση αυτής της μορφής είναι τοπική και πιο ακριβής. Στην πραγματικότητα, η τοπική εφαρμογή αυτού του αντισηπτικού αναφέρεται στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 • Στοματικές λοιμώξεις
 • Πληγές στη γλώσσα
 • Μετά από χειρουργική επέμβαση
γυναίκα με στοματικό διάλυμα
Τα στοματικά διαλύματα χλωρεξιδίνης είναι χρήσιμα για γενικές στοματικές θεραπείες.

Χλωρεξιδίνη: Η ειδική από του στόματος χρήση

Η χλωρεξιδίνη για στοματικές θεραπείες χρησιμοποιείται συνήθως αραιωμένη σε συγκεντρώσεις 0,2%, 0, 12% και 0,10%. Κάποιος μπορεί να την εφαρμόσει μέσω διαφορετικών μορφών όπως τζελ, σπρέι και οδοντόκρεμα. Πρέπει να χρησιμοποιήσετε το στοματικό διάλυμα χλωρεξιδίνης 30 λεπτά μετά το βούρτσισμα, ξεπλένοντας λίγο για 30 δευτερόλεπτα.

Για τη θεραπεία εντοπισμένων τραυματισμών, όπως οδοντιατρική χειρουργική, οι επαγγελματίες συνήθως συνιστούν το σπρέι. Αυτό συμβαίνει επειδή έχει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα:

Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε αυτό το αντισηπτικό για μεγάλα χρονικά διαστήματα, διότι θα μπορούσε να λεκιάσει τα δόντια σας και να μαυρίσει τα ούλα σας. Ωστόσο, μην ανησυχείτε εάν συμβεί σε εσάς, καθώς αυτοί οι χρωματισμοί θα εξαφανιστούν μετά τη διακοπή της χρήσης της.

Συνιστώμενη χρήση

Οι περισσότεροι άνθρωποι που χρησιμοποιούν χλωρεξιδίνη το κάνουν αμέσως μετά το βούρτσισμα σαν να είναι στοματικό διάλυμα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι σωστό. Στην πραγματικότητα, ο καλύτερος χρόνος για να την χρησιμοποιήσετε είναι τουλάχιστον μισή ώρα μετά το βούρτσισμα των δοντιών σας.

Ο λόγος για τον οποίο αυτό συνιστάται είναι ότι η χλωρεξιδίνη δεν είναι συμβατή με ορισμένα συστατικά πολλών ειδών οδοντόκρεμας. Μερικά από αυτά περιλαμβάνουν λαουρυλ θειικό νάτριο και μονοφθοροφωσφορικό νάτριο.

Η χρήση του ως τοπικό αντισηπτικό

Μια άλλη χρήση για τη χλωρεξιδίνη είναι ως τοπικό αντισηπτικό. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι αποτελεσματική έναντι ενός ευρέος φάσματος μικροοργανισμών. Προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα, όπως δεν είναι λειαντική ή ερεθιστική. Επιπλέον, δεν αλληλεπιδρά με το αίμα. Επιπλέον, αυτή την ένωση μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε ανοιχτές πληγές όπως σκασίματα, κοψίματα και εγκαύματα.

πληγές κατάκλυσης
Εκτός από τη στοματική χρήση, μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει χλωρεξιδίνη για τον καθαρισμό των τραυμάτων.

Χλωρεξιδίνη: Παρενέργειες

Η χρήση αυτής της ένωσης δεν συνεπάγεται σημαντικές παρενέργειες, αν και ορισμένα συμπτώματα αλλεργίας και εξανθήματα μπορεί να εμφανιστούν στην περιοχή εφαρμογής σε ένα μικρό ποσοστό των χρηστών της.

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η μακροχρόνια χρήση χλωρεξιδίνης ως στοματική θεραπεία μπορεί να προκαλέσει λεκέδες στα δόντια και να ενισχύσει τα σημάδια που παράγονται από καφέ ή καπνό.

Η χλωρεξιδίνη είναι απαραίτητη

Η χλωρεξιδίνη είναι ένα αντισηπτικό που είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά των βακτηρίων και των μυκήτων. Η χρήση της είναι ευρέως διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο, τόσο πολύ που έκανε τη λίστα με τα βασικά φάρμακα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


 • Chicharro Luna, E., Pertegal Vázquez, F., Pérez Prieto, M., Baño Ruíz, L., & Pérez Saura, I. (2008). Clorhexidina vs povidona iodada como antiséptico de la piel. Revista Española de Podología.
 • Torres, M., Díaz, M., & Acosta, A. (2009). La clorhexidina, bases estructurales y aplicaciones en la estomatologia. Gac Med Espiritual.
 • Bascones, A., & Morante, S. (2006). Antisépticos orales: Revisión de la literatura y perspectiva actual. Avances en periodoncia e implantología oral18(1), 21-29.
 • Beraún, A. P. (2011). Acción antimicrobiana del digluconato de clorhexidina al 0.12% en Estreptococcus del grupo mutans después del uso de una pasta dental que contiene Lauril Sulfato de Sodio. Revista Científica Visión Dental14(2-3), 770-776.
 • Ayala, G., Álvarez, M., & Nuñez, M. (2016). Efecto de la combinación de clorhexidina y fluoruro de sodio sobre Streptococcus mutans en preescolares con manchas blancas. Revista Estomatológica Herediana. https://doi.org/10.20453/reh.v26i3.2956
 • Morante Mudarra, S. (2018). Valoración cruzada ya doble ciego, mediante el modelo de gingivitis experimental, de la eficacia de tres colutorios de clorhexidina sin alcohol frente a la prevención de gingivitis ya la neoformación de placa supragingival. Ene9, 15.
 • Urquet, A. O., & Spada, V. A. (2022). Clorhexidina y la Odontología. In V Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 3 de noviembre de 2022).
 • Bustamante, O. C., Troncos, L. G. P., de Zebrauskas, A. P. P., Leandro, K. C. R., & Sime, C. L. D. C. H. (2020). Antisépticos Orales: Clorhexidina, flúor y triclosán. Salud & Vida Sipanense7(1), 4-16.

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.