Χρήσεις και οφέλη του κουμκουάτ

Αν σας αρέσουν τα εσπεριδοειδή, πρέπει να δοκιμάσετε το κουμκουάτ, ένα φρούτο που ξεχωρίζει για τις υψηλής ποιότητας βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά του.
Χρήσεις και οφέλη του κουμκουάτ
Saúl Sánchez Arias

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από διατροφολόγο Saúl Sánchez Arias.

Τελευταία ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου, 2022

Το κουμκουάτ είναι ένα φρούτο που ξεχωρίζει, βασικά, για την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C. Αυτό το στοιχείο είναι το κλειδί για την επίτευξη εσωτερικής ομοιόστασης, αποφεύγοντας έτσι την ανάπτυξη τόσο μολυσματικών όσο και χρόνιων παθολογιών. Είναι επίσης γνωστό ως “κινέζικο μανταρίνι” και είναι το μοναδικό εσπεριδοειδές που τρώμε με τη φλούδα, γεγονός που εξασφαλίζει πολύ μεγαλύτερη πρόσληψη φλαβονοειδών και αντιοξειδωτικών ενώσεων.

Πριν ξεκινήσουμε, πρέπει να τονίσουμε ότι η παρουσία φρούτων και λαχανικών στη διατροφή συνιστάται από όλους σχεδόν τους ειδικούς σε θέματα διατροφής. Ωστόσο, πρέπει να δοθεί κάποια προσοχή στα φρούτα. Στην περίπτωση που κάνετε καθιστική ζωή, δεν συνιστάται η κατανάλωση περισσότερων από 2 ή 3 τεμαχίων την ημέρα, καθώς η περιεκτικότητά τους σε φρουκτόζη θα μπορούσε να προκαλέσει μεταβολές στη λειτουργία του ήπατος.

Οφέλη του κουμκουάτ

Χρήσεις και οφέλη του κουμκουάτ
Περιέργως, η φλούδα του κουμκουάτ τρώγεται και, επιπλέον, είναι πιο γλυκιά από τη σάρκα του.

Πρώτα απ’ όλα, είναι βασικό να σχολιάσουμε ότι η βιταμίνη C στο κουμκουάτ βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, τόσο του έμφυτου όσο και του επίκτητου. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients.

Το στοιχείο αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο λοιμώξεων και θα εξασφαλίσει καλύτερο έλεγχο των συμπτωμάτων σε περίπτωση που εκδηλωθούν. Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο να διασφαλίζεται ότι το επίπεδό του διατηρείται πάντα σε βέλτιστα επίπεδα.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε την παρουσία φυτικών ινών στο εσωτερικό του κουμκουάτ. Αυτή η ουσία κάνει τη διαφορά όταν μιλάμε για την υγεία του εντέρου. Είναι σε θέση να αυξήσει τον όγκο του κοπράνων.

Αυτό θα προκαλέσει μεγαλύτερη διέγερση των μηχανοϋποδοχέων του πεπτικού σωλήνα. Με αυτόν τον τρόπο, θα είναι λιγότερο πιθανό να εμφανίσετε δυσκοιλιότητα, καθώς η διέλευση θα είναι πιο ομαλή. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο BMJ το επιβεβαιώνει.

Εκτός από όλα αυτά, υπάρχει και η επίδραση των αντιοξειδωτικών. Τα φυτοχημικά είναι σε θέση να εξουδετερώνουν το σχηματισμό ελεύθερων ριζών και τη συνακόλουθη συσσώρευσή τους στους ιστούς του σώματος.

Αυτή η επίδραση έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται με χαμηλότερη συχνότητα εμφάνισης χρόνιων και σύνθετων παθολογιών, όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις και οι διάφοροι τύποι καρκίνου. Για το λόγο αυτό, είναι απαραίτητο να εξασφαλίζεται η συνεχής προμήθειά τους.

Τέλος, το φρούτο αυτό παρέχει φολικό οξύ. Αυτό το θρεπτικό συστατικό είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς οι απαιτήσεις είναι αυξημένες αυτή την περίοδο. Αν δεν λαμβάνετε αρκετό, θα αυξηθεί ο κίνδυνος να παρουσιάσετε αλλοιώσεις στην ανάπτυξη του εμβρύου, ειδικά σε νευρολογικό επίπεδο. Για το λόγο αυτό, είναι σύνηθες να συστήνεται η λήψη συμπληρωμάτων.

Πώς να καταναλώσετε το κουμκουάτ

Όπως αναφέραμε και προηγουμένως, το κουμκουάτ είναι το μοναδικό εσπεριδοειδές που καταναλώνεται με τη φλούδα. Έχει γλυκιά γεύση με ορισμένες όξινες αποχρώσεις. Ο πολτός, από την άλλη πλευρά, είναι πικρός. Είναι φυσιολογικό να τα ξεπλένετε λίγο με νερό για να καθαρίσετε τυχόν ακαθαρσίες και να τα τρώτε ολόκληρα. Το μικρό τους μέγεθος το επιτρέπει. Ωστόσο, υπάρχουν περισσότερες επιλογές για να τα απολαύσετε!

Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να χρησιμοποιήσετε αυτά τα φρούτα ως συνοδευτικό σε σαλάτες ή ακόμη και σε κοκτέιλ. Μπορούν επίσης να συνθλιβούν για να φτιάξετε χυμούς. Είναι ακόμη δυνατό να βρείτε κατεψυγμένες ποικιλίες που λειτουργούν καλά σε smoothies, βελτιώνοντας τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και τη θρεπτική τους πυκνότητα.

Σε ορισμένα μέρη, χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μαρμελάδων, με χαρακτηριστική γλυκόξινη νότα. Ωστόσο, αυτή η τελευταία επιλογή δεν είναι η πλέον ενδεδειγμένη για τακτική κατανάλωση, καθώς η περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη είναι πολύ υψηλή.

Χρήσεις και οφέλη του κουμκουάτ
Τα κουμκουάτ τρώγονται καλύτερα με τη φλούδα τους.

Για τη διατήρηση του κουμκουάτ συνιστάται πάντα ένα δροσερό και ξηρό μέρος. Είναι σημαντικό να αποφεύγεται η άμεση έκθεση στο ηλιακό φως, ώστε να μην ωριμάσουν γρήγορα και χάσουν τις οργανοληπτικές και θρεπτικές τους ιδιότητες.

Ορισμένοι τα βάζουν στο ψυγείο για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής τους, αλλά είναι καλύτερο να τα διατηρείτε σε θερμοκρασία δωματίου. Στη χειρότερη περίπτωση, μπορούν να καταψυχθούν.

Σας προτείνουμε να διαβάσετε το άρθρο: Υποφέρετε από δυσκοιλιότητα; 5 συμβουλές για το πρωινό σας.

Ένα εξωτικό φρούτο με πολλά οφέλη για την υγεία

Όπως είδατε, το κουμκουάτ είναι μια ποικιλία εσπεριδοειδών από την Κίνα που έχει πολλά οφέλη για την υγεία, τα οποία προέρχονται κυρίως από την περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά.

Και τα δύο στοιχεία είναι ζωτικής σημασίας για την πρόληψη χρόνιων και σύνθετων παθολογιών, γεγονός που θα αποτρέψει τη μείωση της ευεξίας με την πάροδο των ετών. Ωστόσο, είναι σημαντικό να αποφεύγεται κάθε διατροφικό έλλειμμα για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.

Τέλος, μην ξεχνάτε ότι είναι καλύτερο να εξασφαλίζετε μια ποικίλη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Κάθε ένα από αυτά τα τρόφιμα περιέχει διαφορετικούς τύπους φυτοχημικών ουσιών.

Η εξασφάλιση της πρόσληψης όλων αυτών σε διαφορετικές αναλογίες είναι απαραίτητη για τη διατήρηση της εσωτερικής ομοιόστασης. Αυτό θα εξισορροπήσει τις οξειδωτικές και φλεγμονώδεις διεργασίες, γεγονός που αποτελεί κλειδί για την πρόληψη προβλημάτων στα όργανα του σώματός μας.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017;9(11):1211. Published 2017 Nov 3. doi:10.3390/nu9111211
  • Tabbers MM, Benninga MA. Constipation in children: fibre and probiotics. BMJ Clin Evid. 2015;2015:0303. Published 2015 Mar 10.
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.