11 χρήσεις του silica gel που πρέπει να γνωρίζετε

Παρότι το silica gel από μόνο του δεν είναι τοξικό, κάποια άλλα συστατικά που προστίθενται για να ενισχύσουν τη δράση του όμως ίσως είναι βλαβερά.
11 χρήσεις του silica gel που πρέπει να γνωρίζετε
Raquel Aldana

Γράφτηκε και επαληθεύτηκε από ο ψυχολόγος Raquel Aldana.

Τελευταία ενημέρωση: 04 Ιανουαρίου, 2023

Υπάρχουν πολλές χρήσεις του silica gel, και σήμερα θα σας εξηγήσουμε κάποιες από αυτές. Ακόμη και αν δε το αναγνωρίζετε από το όνομα, το silica gel είναι ένα από τα προϊόντα τα οποία χρησιμοποιούνται πραγματικά παντού. Μπορείτε να το βρείτε συχνά σε μικρά χάρτινα σακουλάκια μέσα σε κουτιά παπουτσιών για παράδειγμα.

Το πιο πιθανό είναι να έχετε δει κάπου αυτά τα πακετάκια, αλλά να μη γνωρίζετε τι κάνουν και έτσι τα πετάτε. Το silica gel είναι η κοκκώδης και πορώδης μορφή του διοξειδίου του πυριτίου το οποίο παρασκευάζεται από πυριτικό νάτριο, μία χημική ένωση νερού και γυαλιού.

Σκοπός αυτών των μικρών πακέτων είναι να απομακρύνουν την παραπανίσια υγρασία από κάτι που αποθηκεύεται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Χάρη στην πορώδη φύση των πακέτων, βοηθούν να διασφαλιστεί ότι τα προϊόντα σας θα φτάσουν σε τέλεια κατάσταση όταν σε άλλη περίπτωση ίσως έφταναν με φθορές.

Ωστόσο, οι κατασκευαστές προτείνουν την απομάκρυνσή τους από το προϊόν μόλις το παραλάβετε, επειδή αυτά τα σακουλάκια είναι εύθραυστα και μπορούν να σπάσουν εύκολα.

Η ιστορία του silica gel…

Το silica gel βρίσκεται στη ζωή μας από το 1640, και είναι ιδιαίτερα γνωστό στην επιστημονική κοινότητα. Οι άνθρωποι το χρησιμοποιούσαν με διάφορους τρόπους κατά το παρελθόν, ενώ ήταν ένας καθηγητής χημείας, ο Walter A. Patrick, εκείνος που το πατεντάρισε το 1919.

Το προϊόν αυτό χρησιμοποιούνταν στους θαλάμους αερίων κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, προκειμένου να απορροφά τα αέρια και τους ατμούς που δραπέτευαν. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός πως κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν το silica gel για να διατηρούν στεγνά και σε καλή κατάσταση τα αποθέματα πενικιλίνηςΓι’ αυτόν τον λόγο βοήθησε να σωθούν πολλές ζωές.

Ποιες είναι οι άλλες χρήσεις του silica gel;

Το silica gel είναι ένας παράγοντας ξηρότητας ο οποίος χρησιμεύει με διάφορους τρόπους σε ένα σπίτι. Το gel από μόνο του δεν είναι τοξικό, αλλά κάποια άλλα συστατικά που προστίθενται για να ενισχύσουν τη δράση του,  όπως το διχλωριούχο κοβάλτιο, μπορούν να βλάψουν την υγεία σας.

Οι κόκκοι που λαμβάνετε σε αυτά τα πακέτα είναι συνήθως διάφανοι ή άσπροι, και μετατρέπονται σε μπλε ή ροζ όταν βραχούν. Η σακούλα θα αναγράφει αν το gel είναι ή όχι τοξικό. Αλλά ας ρίξουμε μια ματιά σε άλλες χρήσεις του silica gel:

Αποξηραμένα λουλούδια σε κουτί

Μπορείτε να αποξηράνετε λουλούδια

Φανταστείτε να έχετε το τέλειο λουλούδι και να θέλετε να το κρατήσετε, είτε για συναισθηματικούς λόγους, είτε επειδή είναι όμορφο. Μπορείτε να το διατηρήσετε για πάντα σε αυτή την κατάσταση καλύπτοντάς το με silica gel. Σιγουρευτείτε ότι το έχετε καλύψει πλήρως, και περιμένετε δύο με τρεις ημέρες μέχρι να ξεραθεί (μη το αφήσετε ποτέ πάνω από πέντε ημέρες).

Χρήσεις του silica gel – Διατηρεί αστραφτερά τα ασημικά σας

Όπως γνωρίζετε, το ασήμι έχει την τάση να γανιάζει με την υγρασίαΑυτό μπορείτε να το αποφύγετε βάζοντας μια σακουλίτσα με silica gel στη μπιζουτιέρα σας.

Προστατεύει τις παλιές φωτογραφίες

Οι παλιές φωτογραφίες μπορούν να φθαρούν με τα χρόνια. Αποφύγετε αυτό το πρόβλημα αποθηκεύοντας τις φωτογραφίες με ένα πακέτο silica gel.

Αποτρέψτε τις οσμές στα βρεγμένα ρούχα

Όταν πάτε στην πισίνα, στην παραλία, ή στο γυμναστήριο, μπορεί να καταλήξετε με βρεγμένα ρούχα μέσα στο σακίδιο ή την τσάντα σας, κάτι που θα προκαλέσει άσχημες οσμές. Αυτό μπορείτε να το αποφύγετε βάζοντας λίγα πακέτα με silica gel στην τσάντα σας.

Χρήσεις του silica gel – Συντηρεί τα μεταλλικά αντικείμενα

Η υγρασία προκαλεί την οξείδωση και τη σκουριά των μετάλλωνκαταστρέφοντας έτσι εργαλεία και όργανα. Βάλτε ένα από αυτά τα σακουλάκια στην εργαλειοθήκη σας και αποτρέψτε τη σκουριά.

Αποθήκευση σπόρων

Οι σπόροι μπορούν να σαπίσουν αν εκτίθενται σε παρατεταμένη υγρασία. Αυτό, όμως, μπορείτε να το αποφύγετε αν τους αποθηκεύσετε με silica gel.

Στεγνώστε το κινητό σας τηλέφωνο

Κινητό τηλέφωνο και silica gel

Ορισμένες φορές μπορεί να βραχούν οι ηλεκτρονικές σας συσκευές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ίσως έχετε ακούσει την κλασική μέθοδο με το ρύζι για να τις στεγνώσετε. Ωστόσο, με αυτή τη μέθοδο εκτίθενται στη σκόνη ρυζιού, η οποία μπορεί να τις βλάψει. Οι κόκκοι silica gel έχουν την ίδια επίδραση απορροφώντας την υγρασία από τις συσκευές, χωρίς να προκαλεί βλάβες.

Άλλες χρήσεις του silica gel

  • Για να αποφύγετε τη συγκέντρωση υγρασίας μέσα στο αυτοκίνητο, αποθηκεύστε λίγα πακέτα silica gel κάτω από το κάθισμα.
  • Η άμμος για γάτες περιέχει silica, γι’ αυτό είναι τόσο απορροφητική.
  • Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε πακέτα με silica gel για να διατηρήσετε τα τρόφιμα σε τέλεια κατάσταση, αρκεί να είστε σίγουροι/ες πως δεν είναι τοξικό. Δε θα πρέπει ποτέ να φάτε silica gel!
  • Το silica gel μπορεί να προστατεύσει τις κάμερες και τους φακούς σας από το νερό.

Γι’ αυτούς τους λόγους, και πολλούς άλλους, θα πρέπει να κρατάτε αυτά τα πακετάκια και να τα επαναχρησιμοποιείτε!


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.