Η χρήση της άρνικας: Τα οφέλη και οι αντενδείξεις

Η χρήση της άρνικας στην ανακούφιση του μυϊκού πόνου και των μελανιών ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Θα σας πούμε περισσότερα αναφορικά με τα οφέλη του φυτού καθώς και τις αντενδείξεις του.
Η χρήση της άρνικας: Τα οφέλη και οι αντενδείξεις
Leonardo Biolatto

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: γιατρό Leonardo Biolatto.

Έχει γραφτεί από Angélica Quijano

Τελευταία ενημέρωση: 22 Δεκεμβρίου, 2022

Σύμφωνα με τη δημοφιλή βιβλιογραφία, η χρήση της άρνικας έχει αρκετά οφέλη.

Αυτό το φυτό προέρχεται από την οικογένεια Asteraceae που εντοπίζεται στην Κεντρική και Νότια Ευρώπη, αλλά έχει παρουσία και στην Ασία και τη Βόρεια Αμερική. Πιθανόν να την έχετε ακουστά επειδή βρίσκεται σε πολλές κρέμες και αλοιφές που ανακουφίζουν από μελανιές και μυϊκούς πόνους.

Παρότι η πιο κοινή χρήση της άρνικας είναι η αντιμετώπιση συγκεκριμένων φλεγμονών, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να ωφελήσει και την ανάπτυξη των μαλλιών.

Θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα οφέλη και τις αντενδείξεις αυτού του φυτού;

Σε αυτό το άρθρο, θα σας πούμε τα πάντα γι’ αυτό.

Η χρήση της άρνικας και τα οφέλη της

Όπως προαναφέραμε, η χρήση της άρνικας, η οποία μοιάζει με μαργαρίτα στην όψη, ξεκινά από τα αρχαία χρόνια. Γενιές και γενιές την έχουν χρησιμοποιήσει για την αντιμετώπιση μελανιών και μυϊκών πόνων.

Παρακάτω, θα σας δώσουμε λεπτομέρειες αναφορικά με τις ιδιότητες και τα υγιεινά οφέλη της άρνικας.

Φυτό άρνικα
Η άρνικα είναι ένα φυτό από την Ευρώπη με ωφέλιμες ιδιότητες για την υγεία.

1. Βοηθά στην ανακούφιση του πόνου

Η άρνικα είναι δημοφιλής για τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Ο λόγος είναι πως, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Journal of Pharmacy and Pharmacologyπεριέχει αρκετές χημικές ενώσεις, συμπεριλαμβανομένων φλαβονοειδών και φαινολικών οξέων. Χάρη σε αυτό, εικάζεται ότι μειώνει τη φλεγμονή και ανακουφίζει από τον πόνο.

Επίσης, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The Cochrane Library σχετικά με την τοπική χρήση των βοτάνων για την αντιμετώπιση της οστεοαρθρίτιδας έδειξε ότι το ζελέ από εκχύλισμα άρνικας μπορεί να δράσει με όμοιο τρόπο με αυτόν της ιβουπροφαίνης. Η ιβουπροφαίνη είναι ένα μη στεροειδές αντιφλεγμονώδες φάρμακο χρήσιμο για τον πόνο στα άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Ωστόσο, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι μελέτες αυτές δεν έχουν καταλήξει σε συμπεράσματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του φυτού στην ανακούφιση του πόνου. Επίσης, δεν υπάρχουν λεπτομέρειες και ακριβείς πληροφορίες για τη δοσολογία της.

2. Η χρήση της άρνικας – Βοηθά στη μείωση των μελανιών

Οι μελανιές είναι αποτέλεσμα χτυπημάτων ή τραύματος σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος. Προέρχονται από τα αιμοφόρα αγγεία στην επιφάνεια που βρίσκεται πιο κοντά στο δέρμα και σπάνε λόγω της πρόσκρουσης.

Η άρνικα θα μπορούσε να βοηθήσει στη μείωση αυτών των σημαδιών χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές της. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Therapeutics δείχνει ότι αυτό το φυτό θα μπορούσε να είναι αποτελεσματικότερο από ένα πλασέμπο για τη θεραπεία διάφορων παθήσεων. Παραδείγματος χάρη, στον μετατραυματικό και μετεγχειρητικό πόνο, το οίδημα, και τις μελανιές.

Από την άλλη, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο The British Journal of Dermatology έδειξε ότι το 20% των ζελέ άρνικας ήταν περισσότερο αποτελεσματικό από 5% βιταμίνης Κ και ενός πλασέμπο που δόθηκαν σε άτομα με μικρά αιματώματα τα οποία δημιουργήθηκαν με τη χρήση λέιζερ.

3. Βοηθά στην αποτροπή της απώλειας μαλλιών

Πέραν των ωφελειών που αναφέραμε παραπάνω, η άρνικα ίσως έχει ιδιότητες που προάγουν την ανάπτυξη των μαλλιών και αποτρέπουν την τριχόπτωση. Φαίνεται ότι η χρήση ελαίου αυτού του φυτού βοηθά στη μείωση του ερεθισμού και της φλεγμονής του κρανίου.

Σε αυτή την περίπτωση, αρκετές πηγές ανέκδοτων δεδομένων επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα που έχει η χρήση της άρνικας γι’ αυτόν τον σκοπό και είναι αρκετά δημοφιλής σε ρουτίνες περιποίησης μαλλιών. Όμως, υπάρχουν ελάχιστα επιστημονικά δεδομένα για το παραπάνω.

Οι κύριες χρήσεις της άρνικας και πώς να τις παρασκευάσετε

Μία από τις πιο δημοφιλείς χρήσεις της άρνικας είναι η τοπική εφαρμογή. Όμως, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και σε εγχύματα. Θα σας πούμε πώς να παρασκευάσετε και τις δύο επιλογές.

Ζελέ

Η τοπική χρήση είναι η καταλληλότερη για την αντιμετώπιση φλεγμονών και μελανιών. Γι’ αυτόν τον λόγο, και λόγω της ικανότητάς του να απορροφιέται, το ζελέ είναι μια καλή ιδέα γι’ αυτές τις περιπτώσεις.

Για να κάνετε τη δική σας αλοιφή, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα.

Συστατικά

 • 2 κούπες λάδι καρύδας (400 ml)
 • 1/2 κούπα αποξηραμένη άρνικα (50 γραμμ.)
 • 1/2 κούπα τριμμένη κηρήθρα ( 62 γραμμ.)

Παρασκευή

 • Αρχικά, ρίξτε το λάδι καρύδας και την αποξηραμένη άρνικα σε μια κατσαρόλα και βράστε τα για 1 ώρα.
 • Έπειτα, σουρώστε το μείγμα και βάλτε το πάλι στην κατσαρόλα. Προσθέστε την κηρήθρα και συνεχίστε το βράσιμο μέχρι να λιώσει.
 • Αφαιρέστε το από τη φωτιά και περιμένετε λίγα λεπτά.
 • Τώρα, βάλτε όλα τα συστατικά σε ένα μπλέντερ και επεξεργαστείτε τα μέχρι να πάρετε ένα λείο μείγμα.
 • Τέλος, αποθηκεύστε την αλοιφή σε ένα γυάλινο δοχείο με καπάκι σε δροσερό, στεγνό μέρος.

Η χρήση της άρνικας – Έγχυμα

Αυτός ο τρόπος κατανάλωσης άρνικας είναι πολύ εύκολος στην παρασκευή του. Χρειάζεστε μονάχα λίγα υλικά και η διαδικασία διαρκεί μόλις λίγα λεπτά. Πέραν της κατανάλωσής του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το έγχυμα απευθείας πάνω σε μια μελανιά ή στο σημείο που εντοπίζεται ο μυϊκός πόνος.

Συστατικά

 • 1 κούπα νερό (250 ml)
 • 1 χούφτα φύλλα άρνικας
 • Μέλι (προαιρετικά)

Παρασκευή

 • Αρχικά, βάλτε το νερό σε ένα σκεύος και ζεστάνετέ το σε μέτρια θερμοκρασία.
 • Πριν αρχίσει να βράζει, προσθέστε τα φύλλα άρνικας και αφήστε τα να ποτίσουν για 10 λεπτά.
 • Αν θέλετε, μπορείτε να το γλυκάνετε με μέλι.
Αποξηραμένα φύλλα άρνικας
Τα ζελέ και τα εγχύματα άρνικας παρασκευάζονται εύκολα και μπορούν να εφαρμοστούν απευθείας στο δέρμα.

Πιθανές παρενέργειες από τη χρήση της άρνικας

Παρότι αυτό το φυτό αποτελεί φυσική εναλλακτική επιλογή για την αντιμετώπιση των παθήσεων που αναφέραμε, είναι σημαντικό να λάβετε υπόψιν σας τις πιθανές παρενέργειες που μπορούν να εμφανιστούν. Σε υψηλές δόσεις, η άρνικα οδηγεί σε ναυτία, εμετό, και πεπτικά προβλήματα.

Ταυτόχρονα, ορισμένοι άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε στοιχεία του φυτού. Επίσης, έγκυες και θηλάζουσες γυναίκες θα πρέπει να το αποφεύγουν επειδή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία του μωρού. Γι’ αυτό, είναι απαραίτητη η διαβούλευση με έναν γιατρό αν έχετε απορίες ή πριν το χρησιμοποιήσετε.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.