Χρόνια νοοτροπία θυματοποίησης: γιατί μερικοί παραπονιούνται;

Τα άτομα με μια χρόνια νοοτροπία θυματοποίησης συχνά το υιοθετούν ως τρόπο ζωής και δεν αναγνωρίζουν ότι το χρησιμοποιούν για να πάρουν αυτό που θέλουν.
Χρόνια νοοτροπία θυματοποίησης: γιατί μερικοί παραπονιούνται;
Bernardo Peña

Έχει εξετασθεί και εγκριθεί από: ψυχολόγο Bernardo Peña.

Έχει γραφτεί από Equipo Editorial

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Γνωρίζετε κάποιον που πάσχει από μια νοοτροπία θυματοποίησης; Υπάρχουν πολλοί πιθανοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβαίνει αυτό. Ωστόσο, όλα αυτά οδηγούν σε κοινά χαρακτηριστικά που μοιράζονται αυτοί οι τύποι ανθρώπου.

Οι άνθρωποι που πάσχουν από μια διαρκή νοοτροπία θυματοποίησης είναι συνήθως πολύ αβέβαιοι για τον εαυτό τους, εξαρτώνται από τη βοήθεια άλλων, είναι ανίκανοι να λύσουν τα δικά τους προβλήματα ή να αναγνωρίσουν τα λάθη τους.

Η νοοτροπία των θυμάτων θεωρείται πιθανό σύμπτωμα μιας ψυχολογικής κατάστασης. Αυτό συμβαίνει επειδή μπορεί να εμφανιστεί με μεγαλύτερη ένταση σε αυτούς που πάσχουν από μια τέτοια κατάσταση.

Δεν καταλήγει μόνο να επηρεάζει εντελώς τον τρόπο ζωής τους, αλλά και των ανθρώπων γύρω τους.

Όλοι μας χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε πραγματικά δύσκολες στιγμές σε κάποιο σημείο της ζωής μας. Είμαστε όλοι θύματα, είτε επειδή κάποιος προσπάθησε να μας βλάψει, είτε επειδή οι δικές μας κακές αποφάσεις μας έβαλαν σε μια τέτοια κατάσταση. Αυτό που μας κάνει καλύτερους κάθε μέρα είναι μια καλή στάση . Με αυτή, μπορούμε να ξεπεράσουμε κάθε κατάσταση και να προχωρήσουμε.

Δυστυχώς, ο καθένας δεν έχει τη δυνατότητα να το κάνει αυτό. Αντ ‘αυτού, ορισμένοι βυθίζονται σε μια θάλασσα αρνητικότητας, καθιστώντας τους εαυτούς τους «θύματα» για το υπόλοιπο της ζωής τους.


Πώς συμπεριφέρονται τα άτομα με νοοτροπία θύματος;

 


νοοτροπία θυματοποίησης

Είναι εύκολο να αναγνωρίσετε αυτόν τον τύπο ατόμου. Απλά δίνοντας προσοχή στις εκφράσεις του προσώπου τους, την κακή στάση του περπατήματος και το σταθερά απαισιόδοξο τόνος της φωνής τους.

  • Προσπαθούν να δικαιολογήσουν τι συμβαίνει με αυτούς παρουσιάζοντάς το ως κάποιο τύπο κατάρας ή ως λάθος κάποιου άλλου.
  • Ως αποτέλεσμα, αυξάνουν τη νοοτροπία θυματοποίησης μέχρι να αποξενώσουν τους γύρω τους.
  • Τείνουν να συγκρατούν αισθήματα όπως πικρία ή ζήλεια και να αποφεύγουν να αναλαμβάνουν οποιαδήποτε πιθανή ευθύνη για τις κακοτυχίες τους.

Υπάρχουν μερικά από τα πιο προφανή χαρακτηριστικά ενός ατόμου με μια χρόνια νοοτροπία θυματοποίησης του εαυτού τους:


1. Κατηγορούν τους άλλους για την έλλειψη βοήθειας

Τις περισσότερες φορές, αισθάνονται απογοητευμένοι όταν δεν λαμβάνουν βοήθεια από άλλους. Δεν εμπιστεύονται τις ικανότητές τους και δεν αισθάνονται ικανοί να λύσουν τα δικά τους προβλήματα.

Γενικά, τείνουν να μετατρέπουν τα πάντα σε ένα μεγάλο δράμα.


2. Ασυναίσθητα χειρίζονται τα γεγονότα

ζευγάρι ξαπλωμένο με γυρισμένη την πλάτη -νοοτροπία θυματοποίησης

Δεν πειράζει ποια είναι η πραγματική ιστορία πίσω από τα προβλήματά τους. Πάντα ψάχνουν για έναν τρόπο να παραποιήσουν τα γεγονότα, έτσι ώστε να είναι το λάθος κάποιου άλλου, και ποτέ δικό τους.

Αυτό είναι κάτι που κάνουν φυσικά μέσα από τη νοοτροπία θυματοποίησης του εαυτού τους, όπως αισθάνονται οι ίδιοι.


3. Εμφανίζουν περιορισμένη αυτοκριτική: νοοτροπία θυματοποίησης

Παρόλο που τα άτομα με χρόνια νοοτροπία θυματοποίησης δεν είναι σε θέση να αναγνωρίσουν τις καλές τους ιδιότητες, μπορεί να ασκούν αυτοκριτική για τις πράξεις τους. Ωστόσο, αυτό μπορεί να είναι μόνο ένας τρόπος για να αποδείξουν ακόμη περισσότερο ότι το λάθος είναι κάποιου άλλου.

Τελικά, η νοοτροπία των θυμάτων καθιστά την ικανότητά τους να ασκούν αυτοκριτική αρκετά περιορισμένη.


4. Η φαντασία τους επικεντρώνεται στην ατυχία


γυναίκες που κρατάνε φυτά - νοοτροπία θυματοποίησης

Αυτός ο τύπος ανθρώπου φαντάζεται ότι ο κόσμος υποφέρει και τίποτα καλό δεν θα βγει από το μέλλον.

Στην πραγματικότητα, αισθάνονται καλά μιλώντας για αυτό με άλλους ανθρώπους. Όλα αυτά προέρχονται από ένα παραμορφωμένο όραμα της πραγματικότητας.


5. Ασυναίσθητα χειραγωγούν τους άλλους

Στην περίπτωση αυτή, καταφεύγουν στον εκβιασμό ως το μόνο μέσο για να πάρουν όλη τη βοήθεια που χρειάζονται, όταν τη χρειάζονται.

Επομένως, χειραγωγούν τα μυαλά των άλλων ανθρώπων, καθιστώντας τους θύματα ανά πάσα στιγμή. Στη συνέχεια, όταν υποφέρουν από κάποιο ατύχημα ή κάποια ατυχία, οι υπόλοιποι αισθάνονται υπεύθυνοι και τους δίνουν τη βοήθεια που αναζητούν.


6. Ένα πρόβλημα γίνεται αιώνιο

γυναίκα που κλαίει - νοοτροπία θυματοποίησης

Μια χρόνια νοοτροπία θυματοποίησης είναι ένα πρόβλημα που μόνο χειροτερεύει με την πάροδο του χρόνου. Οι δυστυχίες και οι κατηγορίες τους γίνονται συνηθισμένες.

Αυτό μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται απελπισία και απογοήτευση και όλα γίνονται ένα συναισθηματικό βάρος.

Σε αυτό το σημείο, μερικοί άνθρωποι μετατρέπονται σε θύματα της ζωής τους και δεν μπορούν να βρουν διέξοδο.

Εάν πρόκειται για την περίπτωσή σας ή για κάποιον που γνωρίζετε, σκεφτείτε να πάρετε κάποια βοήθεια. Θα εκπλαγείτε από τα αποτελέσματα.

 


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • José María Perceval. (2008). Víctimas y verdugos. Realidad y construcción de la víctima y el victimismo. Universitat Internacional de la Pau. Recull de ponències, Nº. 22, 2008 (Ejemplar dedicado a: XXII edició. Processos de pau. Sant Cugat del Vallès, Juliol 2007), ISBN 978-84-61-16996-2, págs. 201-212. https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=2794465
  • Pilar San Juan Sanz. (2015). PLAYING RUSSIAN ROULETTE (A CASE ABOUT BORDERLINE PERSONALITY DISORDER AND ALCOHOL AND COCAINE DEPENDENCE). Revista de Patología Dual. https://patologiadual.es/docs/revista/pdfs/2015_6.pdf

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.