Λεμονόχορτο ή σιτρονέλα: Καλλιέργεια και φροντίδα

Πρόκειται για ένα φυτό που έχει χωνευτικές και απωθητικές ιδιότητες, εκτός του ότι λειτουργεί πολύ καλά στη διακόσμηση και τη γαστρονομία. Ανακαλύψτε πώς να καλλιεργήσετε και να φροντίσετε τη σιτρονέλα εδώ!
Λεμονόχορτο ή σιτρονέλα: Καλλιέργεια και φροντίδα

Έχει γραφτεί από Jonatan Menguez

Τελευταία ενημέρωση: 21 Δεκεμβρίου, 2022

Υπάρχει ένα φυτό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για φαρμακευτική, γαστρονομική, καλλωπιστική, ακόμη και για την απώθηση των κουνουπιών. Το λεμονόχορτο ή σιτρονέλα έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που το κάνουν να καλύπτει όλες αυτές τις δυνατότητες, εκτός του ότι έχει έναν απλό τρόπο καλλιέργειας.

Φαίνεται περίεργο ότι το φυτό που χρησιμοποιείται για την απώθηση των εντόμων είναι το ίδιο που αποτελεί τη βάση του ταϊλανδέζικου κάρυ. Λόγω της συμβολής του στα εσπεριδοειδή, το λεμονόχορτο ή σιτρονέλα έχει ευρεία χρήση στη γαστρονομία.

Από την άλλη πλευρά, η φροντίδα που απαιτεί είναι βασική. Αν και, λόγω της προσαρμογής του στα τροπικά κλίματα, δεν είναι πολύ ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Τι είναι το λεμονόχορτο ή η σιτρονέλα;

Η επιστημονική του ονομασία είναι Cymbopogon citratus, αλλά είναι γνωστό ως λεμονόχορτο ή σιτρονέλα, ανάλογα με την περιοχή του πλανήτη. Είναι ένα είδος που προέρχεται από τη Νοτιοανατολική Ασία, ιδίως σε χώρες όπως η Ινδία και η Σρι Λάνκα. Το γένος Cymbopogon έχει περισσότερα από 55 είδη και ανήκει στην οικογένεια Poaceae.

Αυτή η οικογένεια περιλαμβάνει φυτά που αποτελούν τη βάση της παγκόσμιας διατροφής, όπως το σιτάρι, το σόργο, το καλαμπόκι και η βρώμη. Το λεμονόχορτο, αν και λιγότερο γνωστό, έχει επίσης μεγάλη επιρροή στη γαστρονομία. Χρησιμοποιείται συχνά σε αφεψήματα όπως το τσάι και το ματέ σε μέρη της Νότιας Αμερικής. Επίσης, σε διάφορες σούπες και για το καρύκευμα ψαριών ή θαλασσινών.

Το φυτό αυτό ανήκει στην κατηγορία των πολυετών φυτών, καθώς μπορεί να επιβιώσει για περισσότερα από 2 χρόνια. Φύεται ως ένα σύνολο από συστάδες με αιχμές και άνθη, σε συνδυασμό με μακριά αρωματικά φύλλα.

Μπορεί να φτάσει σε ύψος έως και 1,5 μέτρο, αλλά ένα από τα πιο ξεχωριστά χαρακτηριστικά του είναι ο συμπαγής βλαστός, από τον οποίο απελευθερώνεται η χαρακτηριστική του γεύση.

Πιστεύουμε ότι μπορεί να σας αρέσει επίσης να διαβάζετε αυτό το άρθρο: Πώς να χρησιμοποιήσετε το έλαιο Neem για να φροντίσετε τα φυτά του κήπου σας

Διαφορετικές χρήσεις του φυτού σιτρονέλα

Είναι ένα από τα πιο ευέλικτα φυτά όσον αφορά τις μορφές χρήσης του. Η γαστρονομία, η ιατρική και η καλλωπιστική εφαρμογή είναι μερικοί από τους τομείς στους οποίους η σιτρονέλα επιδεικνύει αποτελεσματικότητα.

  • Πέψη: το λεμονόχορτο έχει πεπτικές ιδιότητες, από τις οποίες απορρέει η εφαρμογή του για διάφορα αφεψήματα.
  • Γαστρονομία: είναι ένα πολύ δημοφιλές συστατικό στην κουζίνα της Νοτιοανατολικής Ασίας για να αρωματίσει τα κρέατα ή το ρύζι. Το κοτσάνι πρέπει να συνθλίβεται και να προστίθεται σε οποιοδήποτε βραστό πιάτο, είτε πρόκειται για ρύζι είτε για ζυμαρικά. Το λεμονόχορτο χρησιμοποιείται ως βάση για τα ταϊλανδέζικα κάρυ για ψάρια ή λαχανικά.
  • Απωθητικό: έχει ιδιότητες να απωθεί τα κουνούπια, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται ως βάση για την παρασκευή ελαίων για το σκοπό αυτό.
  • Αρωματικό: χάρη στο άρωμά του από εσπεριδοειδή, το λεμονόχορτο χρησιμοποιείται επίσης στην αρωματοποιία και στα έλαια αρωματοθεραπείας.
  • Καλλυντικό: χρησιμοποιείται για τη βελτίωση του λιπαρού δέρματος και των ρυτίδων.
Λεμονόχορτο ή σιτρονέλα: Καλλιέργεια και φροντίδα
Τα κεριά σιτρονέλας, για παράδειγμα, έχουν διπλή λειτουργία: αρωματίζουν και κρατούν μακριά τα κουνούπια.

Φροντίδα λεμονόχορτου ή σιτρονέλας

Πρόκειται για ένα φυτό του οποίου η καταγωγή είναι από θερμά περιβάλλοντα, επομένως είναι καταλληλότερο για τροπικά και υποτροπικά κλίματα. Σε αυτές τις συνθήκες καλλιεργείται πιο φυσικά. Όσον αφορά τη φροντίδα στο σπίτι, είναι σημαντικό να αναπτύσσεται σε χώρους με καλό άμεσο ηλιακό φως.

Οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι εύκρατες, καθώς η σιτρονέλα δεν ανέχεται τον παγετό. Στην περίπτωση που ζείτε σε πολύ ψυχρές περιοχές, με θερμοκρασίες κάτω από 0 βαθμούς, καλό είναι να την καλλιεργείτε σε γλάστρα σε εσωτερικό χώρο. Από την άλλη πλευρά, απαιτεί χώμα λιπασμένο με κοπριά ή οποιοδήποτε κανονικό λίπασμα.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες καλό είναι το φυτό να βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, σε άμεση επαφή με το φως του ήλιου. Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να δέχεται συχνό πότισμα.

Για τις τελευταίες ημέρες της θερμής περιόδου, φέρτε το σε εσωτερικό χώρο, αλλά με άπλετο φωτισμό. Επίσης, μειώστε λίγο τα επίπεδα νερού.

Σιτρονέλα: Τρόποι καλλιέργειας

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να καλλιεργήσετε για πρώτη φορά το λεμονόχορτο. Χάρη στην ευκολία της φροντίδας και της ανάπτυξής του, είναι δυνατόν να καλλιεργηθεί μέσω των μοσχευμάτων του, των βλαστών του ή των σπόρων του. Καμία από αυτές τις επιλογές δεν παρουσιάζει σημαντικές δυσκολίες.

Με μοσχεύματα ή βλαστούς

Όταν το φυτό έχει φτάσει σε σημαντική ανάπτυξη, θα πρέπει να μεταφυτευτεί από τη γλάστρα στο έδαφος. Σε αυτό το στάδιο, είναι δυνατόν να ληφθούν μοσχεύματα ή βλαστοί, προκειμένου να αναπτυχθεί ένα νέο δείγμα λεμονόχορτου.

Καλλιέργεια λεμονόχορτου ή σιτρονέλας από στελέχη

Εκτός από την εφαρμογή του στην κουζίνα, τα στελέχη του φυτού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία νέων δειγμάτων. Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να τοποθετηθούν σε ένα ποτήρι με νερό, το οποίο θα πρέπει να δέχεται άπλετο φως.

Μέσα σε 2 ή 3 εβδομάδες, θα αρχίσουν να εμφανίζονται οι ρίζες. Εν τω μεταξύ, το νερό θα πρέπει να ανανεώνεται κάθε φορά που σκοτεινιάζει.

Μόλις εμφανιστούν οι ρίζες, κόψτε το πάνω άκρο του στελέχους και μεταφέρετέ το σε μια γλάστρα με λιπασμένο χώμα. Μετά τις πρώτες 2 εβδομάδες, ανανεώστε το υπόστρωμα και λιπάνετε με εκκρίματα σκουληκιών ή κομπόστ. Επαναλάβετε την ενέργεια αυτή δύο φορές το μήνα και, εν τω μεταξύ, ποτίζετε συνεχώς.

Με σπόρους

Για τη μέθοδο αυτή συνιστάται να έχετε έναν χώρο με άπλετο φως και ζεστή θερμοκρασία. Οι σπόροι απαιτούν αυτές τις συνθήκες για να αρχίσουν να αναπτύσσονται.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να ξεκινήσει η διαδικασία στο τέλος του χειμώνα, ώστε να εκμεταλλευτείτε τους ανοιξιάτικους μήνες. Μόλις εμφανιστούν τα πρώτα σπορόφυτα, τοποθετήστε 2 ή 3 από αυτά σε μια γλάστρα και φέρτε τα κοντά σε ένα παράθυρο.

Λεμονόχορτο ή σιτρονέλα: Καλλιέργεια και φροντίδα
Όταν φυτεύετε σπόρους σιτρονέλας, επιλέξτε το τέλος του χειμώνα, ώστε η θερμή εποχή να βοηθήσει την ανάπτυξη.

Σιτρονέλα: Με διαίρεση θάμνου

Ένας άλλος τρόπος αναπαραγωγής του φυτού είναι ο πολλαπλασιασμός του με διαίρεση θάμνου. Πρόκειται για μια πολύ απλή εργασία που συνίσταται στον διαχωρισμό του φυτού και στη μεταφορά των ριζών σε άλλη γλάστρα.

Σε αυτή την περίπτωση, η ανάπτυξη θα είναι ακόμη πιο γρήγορη και εύκολη. Απλά εφαρμόστε συχνό πότισμα, λιπάνετε το χώμα οργανικά και παρέχετε καλό φως.

Πολλαπλά οφέλη

Η σιτρονέλα είναι ένα απαραίτητο φυτό αν έχετε εξωτερικούς χώρους, όπως βεράντες ή κήπους. Ειδικά όταν φτάνουν οι μήνες με μεγάλη ζέστη, αφού λειτουργεί ως φυσικό απωθητικό κουνουπιών.

Ωστόσο, είναι επίσης ένα ιδανικό είδος για διακόσμηση. Η θαμνώδης ανάπτυξή του κοσμεί κάθε αίθριο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.


  • Linares, Sonia, Antolinez González, Juan Carlos, Darghan, Enrique, de Colmenares, Nélida G., Usubillaga, Alfredo,  Evaluación de variables agronómicas en el cultivo delimonaria (Cymbopogon citratus Stapf) para la producción deaceite esencial. Interciencia [Internet]. 2008;33(9):693-699. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=33933912
  • Magotra, Sumeet, Ajeet Pal Singh, and Amar Pal Singh. “A Review on Pharmacological Activities of Cymbopogon Citratus.” International Journal of Pharmaceutics and Drug Analysis (2021): 151–157. Disponible en: https://doi.org/10.47957/ijpda.v9i2.475
  • Guerrero – Beltrán, José Ángel, Vázquez – Briones, María del Carmen,  Efecto del aceite esencial de Cymbopogon citratus sobre propiedades fisicoquímicas en películas de quitosano. Scientia Agropecuaria [Internet]. 2017;8(4):401-409. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=357653912011
  • Basera, Priyanka et al. “Analytical Investigation of Cymbopogon Citratus and Exploiting the Potential of Developed Silver Nanoparticle against the Dominating Species of Pathogenic Bacteria.” Frontiers in Microbiology 10.FEB (2019). Disponible en: https://doi.org/10.3389/fmicb.2019.00282
  • Álvarez Morales, Laura, Salazar Yepes, Mauricio,  CARACTERIZACIÓN MORFOLÓGICA DE LAS ROYAS (PUCCINIALES) QUE AFECTAN EL LIMONCILLO (Cymbopogon citratus (DC.) Stapf) EN COLOMBIA. Bioagro [Internet]. 2014;26(3):171-176. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=85732357006

Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.