Πώς η πολλή ζέστη επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας

Παρότι είναι αλήθεια πως η πολλή ζέστη σάς προστατεύει από το κρύο τους χειμερινούς μήνες, επίσης αλήθεια είναι ότι μπορεί να βλάψει την υγεία σας. Στο σημερινό μας άρθρο, θα σας πούμε για τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει στο σώμα σας.
Πώς η πολλή ζέστη επηρεάζει αρνητικά την υγεία σας

Τελευταία ενημέρωση: 24 Σεπτεμβρίου, 2021

Η πολλή ζέστη είναι διαφορετική για κάθε άνθρωπο, έτσι είναι δύσκολο να την ορίσουμε. Ο λόγος είναι πως αυτές οι αισθήσεις που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Το είδος του κρύου που βιώνει ένας άνθρωπος σε τροπικές περιοχές δεν είναι το ίδιο με αυτό που βιώνει ένας άνθρωπος από μια τούνδρα.

Παρόλα αυτά, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν οποιαδήποτε θερμοκρασία κάτω από 20ºC κρύο. Φυσικά, όσο πιο χαμηλά πάει, τόσο πιο πολύ κρύο αντιλαμβανόμαστε.

Όμως, η αντίληψή μας για τη θερμοκρασία εξαρτάται και από άλλους παράγοντες όπως την υγρασία και την ατμοσφαιρική πίεση του αέρα. Έτσι, η αντίληψή μας για τους 10ºC με υψηλή υγρασία δεν είναι η ίδια για την ίδια θερμοκρασία σε ξηρές περιοχές.

Επίσης, η αίσθηση δεν είναι η ίδια, ανεξάρτητα από την εξωτερική θερμοκρασία, όταν είμαστε ή δεν είμαστε δραστήριοι. Αν δεν κινείστε είναι πιθανό να νιώθετε παραπάνω κρύο επειδή ο μεταβολισμός σας είναι αδρανής και τα κύτταρα δεν παράγουν θερμότητα.

Γενικά, οι άνθρωποι καταφεύγουν σε τεχνητή ζέστη για να παραμείνουν ζεστοί. Όμως, όπως και με οποιαδήποτε άλλη τεχνητή μέθοδο σε υπερβολικό βαθμό, η πολλή ζέστη μπορεί να αλλάξει το σώμα σας και να γίνει επικίνδυνη για την υγεία σας.

Η επαρκής ζέστη για το περιβάλλον σας κυμαίνεται μεταξύ 20-25ºC και η υγρασία γύρω στο 50%. Οτιδήποτε πάνω από 25ºC είναι πολύ.

Πολλή ζέστη – Οι κίνδυνοι ανάλογα με τον τύπο

Υπάρχουν δύο μέθοδοι θέρμανσης τους οποίους χρησιμοποιούμε σε υπερβολικό βαθμό συχνά και έχουν περιβόητη επιβλαβή δράση:

  • Φωτιά από ξύλα
  • Αντίστροφος κλιματισμός

Η πολλή ζέστη από τα ξύλα μπορεί να δημιουργήσει τοξικά αέρια. Όταν καίγεται το ξύλο, απελευθερώνει το διοξείδιο του άνθρακα που έχει αποθηκεύσει. Το διοξείδιο του άνθρακα αποτελεί απόβλητο αέριο για τους ανθρώπους. Δηλαδή, το σώμα το αποβάλλει και κρατά το οξυγόνο. Έτσι, η θέρμανση με ξύλα μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση, ειδικά αν δεν υπάρχει καλός αερισμός.

Ο καπνός από την πολλή ζέστη που προέρχεται από τα ξύλα περιέχει και βαρέα αέρια. Αυτά τα αέρια είναι τοξικά και με την εισπνοή τους προκαλούνται πονοκέφαλοι, ναυτία, εμετός, ακόμη και ερεθισμός της αναπνευστικής οδού.

Έτσι, θα πρέπει να εγκαταστήσετε το σύστημα θέρμανσης με ξύλα μαζί με έναν μηχανισμό αποβολής καπνού. Ωστόσο, το ξύλο μπορεί να μεταφέρει και να απελευθερώσει συγκεκριμένες ουσίες της φύσης οι οποίες σχετίζονται με τις αλλεργίες και το άσθμα, όπως γύρη, ακόμη και στις καλύτερες συνθήκες εγκατάστασης.

Από την άλλη, ο αντίστροφος κλιματισμός είναι μια άλλη επικίνδυνη μέθοδος στην πολλή ζέστη. Αυτές οι συσκευές μπορούν να ξηράνουν τον αέρα αφαιρώντας την υγρασία μετά τη συνεχή και εντατική χρήση.

Τόσο το δέρμα, όσο και οι βλεννογόνοι μεμβράνες, ειδικά του αναπνευστικού, υποφέρουν χωρίς επαρκή υγρασία. Ομοίως, ο αέρας που παράγει αυτή η συσκευή δημιουργεί σωματίδια τα οποία είναι σε θέση να προκαλέσουν συμπτώματα σε ασθματικούς ή αλλεργικούς ανθρώπους.

Γυναίκα φυσά τη μύτη της

Οι αρνητικές επιπτώσεις που έχει η πολλή ζέστη

Η πολλή ζέστη, ανεξάρτητα από πού προέρχεται, μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα. Για παράδειγμα:

  • Μια ξηρή ατμόσφαιρα και άρα μια ξηρή άνω αναπνευστική οδός, αποτελούν κίνητρο για βακτήρια και ιούς. Συνήθως, τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από αυτή την κατάσταση. Μία πιθανότητα να μειώσετε τον κίνδυνο είναι να χρησιμοποιήσετε υγραντήρες και φίλτρα για μικροοργανισμούς.
  • Η υψηλή θερμοκρασία τη νύχτα κάνει δύσκολη την ξεκούραση. Οτιδήποτε πάνω από 20 βαθμούς δεν παρέχει τις καλύτερες συνθήκες για να χαλαρώσουν οι μύες ώστε να φτάσετε σε ένα ευχάριστο στάδιο ύπνου.
  • Η πολλή ζέστη ξηραίνει το δέρμα σας και αυξάνει τα συμπτώματα της δερματίτιδας. Επιπλέον, ο αέρας σε πηγές ζέστης μεταφέρει αλλεργιογόνα όπως σκόνη, γύρη, και ακάρεα.
  • Πολύ συχνοί είναι οι πονοκέφαλοι με την πολλή ζέστη. Όταν η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή για μεγάλες περιόδους, ίσως νιώσετε κούραση εξαιτίας της αγγειοδιαστολής. Η υπερβολική ζέστη χαμηλώνει την πίεσή σας και έτσι φτάνει λιγότερο αίμα στον εγκέφαλο. Αυτό δημιουργεί ενοχλητικά συμπτώματα.
  • Ο ύπνος σε περιβάλλον με πολλή ζέστη είναι παράγοντας αύξησης βάρους. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα δεν καίει το αποθηκευμένο λίπος σε υψηλές θερμοκρασίες. Αντιθέτως, το συγκρατεί. Ο μηχανισμός καταβολισμού των λιπαρών οξέων ενεργοποιείται τη νύχτα κανονικά, αλλά δε θα το κάνει αν υπάρχει πολλή ζέστη.
Γυναίκα ξαπλωμένη σε κρεβάτι

Το πρόβλημα με τις τοξικές ουσίες

Τέλος, οι τοξικές ουσίες είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για την υγεία στην πολλή ζέστη. Αυτές οι ουσίες απελευθερώνονται από τους μηχανισμούς θέρμανσης και ενέχουν σοβαρούς κινδύνους.

Το μονοξείδιο του άνθρακα είναι μία από αυτές τις ουσίες και δεν έχει κάποια οσμή οπότε και ανιχνεύεται δύσκολα όταν δημιουργείται από κακή καύση. Σιγά-σιγά, αντικαθιστά το οξυγόνο του περιβάλλοντος και του αίματος, και οδηγεί σε δηλητηρίαση. 

Ένα άτομο που έχει δηλητηριαστεί από μονοξείδιο του άνθρακα ίσως υποφέρει από ζάλη, λιποθυμία, ναυτία, και πονοκέφαλο. Οι αναπνοές του αυξάνονται δραματικά ως μηχανισμός άμυνας στην αντικατάσταση του οξυγόνου. Έτσι, μπορεί να αποβεί μοιραίο αν δεν επιλυθεί γρήγορα.

Το διοξείδιο του αζώτου είναι άλλο ένα επικίνδυνο αέριο. Προέρχεται από την κακή καύση συσκευών θέρμανσης και είναι επίσης άοσμο. Όμως, είναι ιδιαίτερα ερεθιστικό και αλλοιώνει τον μηχανισμό αναπνοής.

Είναι πολύ σημαντικό να έχετε υπόψιν σας τα παραπάνω όταν αποφασίζετε πώς θα θερμάνετε το σπίτι σας με τον πιο υγιεινό τρόπο.


Όλες οι παραθέτονται πηγές ελέγχθηκαν προσεκτικά από την ομάδα μας για να διασφαλιστεί η ποιότητα, η αξιοπιστία, η επικαιρότητα και η εγκυρότητά τους. Η βιβλιογραφία αυτού του άρθρου θεωρήθηκε αξιόπιστη και επιστημονικά ακριβής.Αυτό το κείμενο προσφέρεται μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και δεν αντικαθιστά τη συμβουλή από επαγγελματία. Σε περίπτωση αμφιβολίας, συμβουλευτείτε τον ειδικό σας.